Vyhledávání
Co se stane s rybami které se utrhnou?
21.2.2011 | Depuči | 8.445 zobrazení | 50 odpovědí
Zajímali by mne vaše názory na úhyn ryb s háčkem nebo uvláčecí nástrahou v tlamě. Když pročítám různé články, tak utržených ryb zas tak málo není a mne vždycky napadne, kolik jich asi přežije. Dále mne zajímají názory na lov štik bez lanka nebo lov na extrémně jemné náčiní.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 27. února 2011 v 0:04 ® kety.vydra reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> Díky.A máš pravdu s těma 5ti cm rybkama.Tomu už říkám neschopnost sehnat si větší rybky.Mě to taky -víš co-… Ale já to fakt nechápu.Tak když vidím,že bere pořád jedna sorta,k tomu podměrečná a ještě navíc evidentně čerstvě napuštěná,tak to by mělo automaticky trknout,že je něco špatně a buď změním styl a snažím se o větší rybu a nebo se na to vybodnu,ne.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 23:30 ®
-
osprey> Asi sem to psal tak,že se toho dalo vzít všelijak.A neberu to jako útok/výpad,vůbec ne. Chtěl sem říct,že ta ryba přesto šanci má celkem velkou.Jasný vstupuje do toho spoustu faktorů,ale ještě furt to neznamená,že každá musí být „utracena“.
Základ je tomu všemu předejít to určitě.Jenže sou i takový vycházky a neni jich málo,na který si lanko neberu.
Rybáři,co si dávaj „Cigárko“před záběrem a podobný přežitky,neberu jako rybáře.To sem už v dnešní době snad ani nepatří.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 23:19 ® osprey reakce na …
-
mannice> Neber to jako výpad proti tobě. Ani trochu ne.
Jenom chci říct, že obecně mi vadí věta, že ryba si s něčím poradí. Ona si s tím neporadí, ona buď přežije nebo nepřežije. Nebo přežije a bude do ní od té doby prd.
I já chytám a poškozuju ryby. Ale kdykoli si z toho ta fiš odnese víc než vpich po háčku, tak mi to dost vadí. Někdy tak, že skončím vycházku. Je to můj problém, možná jsem přecitlivělý.
Vidím to asi takhle. Když si člověk v kraji bez lékařské péče zláme ruku, pravděpodobně si s tím taky poradí. Akorát si s ní v dalších letech možná ani neutře zadek…
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 22:43 ® reakce na …
-
Char> neznamená,že když rybě trčí z jícnu vlasec tak je konečná..Sem s jistej,že si s tim je ryba schopná poradit.Záleží určitě na více faktorech,v jaký je ryba kondici atd,ale určitou šanci má.Takže určitě neznamená,že když má štika z jícnu trčící vlasec,tak se musí zabít.
U kaprů to je taky hnus,stejně jako u jakýkoliv jiný ryby bez rozdílu.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 22:29 ® Char
-
mannice> pokut se dá háček vyndat nebo rozlámat a rybě pomoct tak je to v pohodě, ale někdy jsou ty ryby zubožený že je to člověku líto, nemluvě o kaprech uvězněnejch v srkačkách, jeden háček v hubě a druhej píchlej někde v těle jak se snažej ho zbyvit.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 21:18 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
kety.vydra> Širda-děkuji ti za šetrné zacházení s těmi fajkami, koupili jsme je na Jistebníku a stálo to vcelku dost peněz, průměr měly 45 cm,ale to není to hlavní co mě trápí.
Nasadili jsme do Olešné a Bašky dost candátků o průměru 35 cm a pokud mám na Olešné noční šichtu,tak už téměř dva roky pozoruji vláčkaře,kteří příjdou ráno ve 4.00hod. a vláčí 5cm rybičkami, po kterých jim skáčou tito malí candáti, háčky jim vyrvou z jícnu,ale „šetrně“ je pouští zpět do vody. Tito malí candátci po jejich ranním lovu zůstanou u břehu a v křeči pomalu hynou.
Dalo by se tomu zabránit tím,že by se používaly větší nástražní rybičky nebo větší dvojháčky a okamžitě sekat. Ale pokud u vody uvidíš borce,který vláčí, stojí tam jako hydrant a při zobu do rybky okamžitě odklápí naviják a zapaluje si „čvaňho“, tak bych mu nejraději sekyrou rožštípal ventku a hnal ho svinským krokem od vody, ale bohužel na tento problem rybářský řád není ošetřen.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 21:09 ® reakce na …
-
Char> Tak v tom případě,asi nejspíš neměla moc šancí.Kdybych,ale viděl štíhle který by bylo takhle nekrmený,tak jí asi taky nedám moc šancí. :-/
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 20:49 ® Char reakce na …
-
mannice> myslím že ne, háčky byly skoro netknutý a tkáň v žaludku u háčku už zahnědlá a skoro hnijící, v tomto případě jistá K.O.
Jinak věřím že háček který nebrání v příjmu potravy časem rozpustí nebo vyhnisá.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 20:25 ® reakce na …
-
Char> Myslíš,že by si s nim žaludek neporadil?Já se přiklánim k tomu že spíš jo..
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 20:09 ® Char
-
Chytil jsem pohublou štiku přes 60 na woblera které koukal z tlamy vlavec cca 50 cm na kterém byl jednohák zapíchlej v jícnu, při bliším ohledání jsem zjistil že z jícnu kouká ještě jeden vasec, ukončil jsem její trápení a při kuchání jsem zjisti že druhým háčkem měla sešitý žaludek (jak dloudo ji asi rybář nechal zažrat že měla háček až v žaludku) buďto ji pustil nebo mu to ukousla, mohla jen lovit ale rybku nepozřela skrz sešitý žaludek, čekala by ji smrt hladem
reagovat - Sobota 26. února 2011 v 15:02 ® chosebaits
-
Kuli některým blbcum bych zakázal používat trojhák u nástražních rybek do 12 cm.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 14:43 ® kety.vydra
-
kamos007 : Loni jsem chytil štiku 60 a tímhle měla sešitý jícen.Stačí ti? Chudá byla jak tyčka a stopro i hladová.A ani nebojovala…
reagovat - Sobota 26. února 2011 v 11:02 ® klotron
-
Chytil jsem štiku 92cm, z břicha jí visel vlasec s olůvkem a dvakrát protaženou gumičkou. Štiku jsem si ponechal a podrobil pitvě. S trávicího traktu jí napůl koukal dost narušený jednohák s vlascem na kterém viselo olovo které prorostlo štice skrz břicho. Jednohák by jí asi taky prorostl tělem, tak mi to připadalo. V místě kde jí koukal vlasec s olovem z těla byla jen nepatrná dirka. Na celé té montáži bylo vidět že je hodně staršího data. Tak si myslím že kdybych si štiku neponechal dokázala by si sama pomoci.
reagovat - Sobota 26. února 2011 v 1:19 ® rgb23 reakce na …
-
kamos007> vrať se zpátky na zem a přestaň věřit mýtům a pověrám
reagovatkdyby štika bez problémů trávila trojháčky, proč by se obtěžovala s lovem ryb, když by se mohla dosyta nažrat utržených olůvek, plechovek a ostatního kovového harampádí co leží na dně vod. To bylo sice hodně s nadsázkou, ale je to stejně zavádějící
Zkus nad tím přemýšlet z jiných pohledů: varianta a) štika ukousla nástrahu, háček zůstal v tlamě – v místě postižení vznikne zánět, špička háčku se opouzdří, nekrotická tkáň odpadne spolu s háčkem…happy end. Varianta b) háček poraní žaludek – štika špatně tráví, hubne a nechá se z hladu chytit jak kudla… rybář najde v žaludku orezlý háček, kdyby jí teď nechytil, přece by zbytky toho háčku třeba vysrala… stejně ho tam má jen pár dní, a hubená přece není + má super trávící systém. Varianta c) konečně jsem chytil štiku, měla sice sešitej jícen – určitě ale neodolala mé nástraze, protože než by dostala hlad, tak by ten háček rozpustila.
- Pátek 25. února 2011 v 18:19 ® Char reakce na …
-
kamos007> tý woe zkus sežrat trojhák, taky ho časem rozpustíš, ale zajímaly by mě tvoje pocity při tom rozpouštění
reagovat - Pátek 25. února 2011 v 18:13 ® kingkubik reakce na …
-
kamos007> normalne mam sto chuti napsat ti co si o tobe myslim z plnejch plic
reagovat - Pátek 25. února 2011 v 16:53 ® kamos007 reakce na …
-
rgb23> štika ma dobry travici trakt a ona ten trojhak rozpusti
reagovat - Pátek 25. února 2011 v 11:15 ® Elis3
-
Před lety jsem chytil na jednom rybníčku štiku … cca 45 cm, když jsem jí začal vyndávat háček, všimnul jsem si, že jí z huby leze ocelové lanko. to by mě ani tak nepřekvapilo, co mě ale udivilo víc bylo to, že měla propíchnutý žaludek a háček ( A PĚKNĚ REZAVÝ) ji lezl z břicha asi v polovině břišní dutiny. Ač nerad, rozhodl jsem se ji zabít. po „pitvě“ jsem zjistil, že už měla tu ránu skoro uzdravenou – ten háček byl srostlý s tkání a navíc měla v žaludku ještě nestrávené rybičky, což svědčí o jjí potravní aktivitě. Otázka je, jestli by tento stav byl dlouhodoběji udržitelný. Podle mě asi ne. Bohužel mi bylo asi 17 a ještě jsem sebou nenosil foťák.
reagovat - Středa 23. února 2011 v 0:39 ® 1Mara reakce na …
-
Prutos> Jo to souhlas , s lankem se musí
reagovat - Středa 23. února 2011 v 0:20 ® rgb23
-
kamos007> pokud o tu rotajdu jen zavadila při oťukávání, tak se jí asi zbavila. Jestli ale měla hlad a lokla si plným douškem pak věř, že sešít jícen jde i menší rotačkou mnohem větší štice a mnohdy k tomu není potřeba ani trojháček… Četnost záběrů při lovu štik s použitím lanka nebo bez je dost diskutabilní, zajímavé je, že na živou rybku pod káčou štiky útočí a lanko leckdy tlusté jak jištění výtahu jim nevadí…takže problém asi nebude v lanku, ale způsobu předložení nástrahy – umu rybáře. Určitě je jednodušší zapřáhnout kudlu na malou rotajdu bez lanka imitující potěr a doufat že to nějak dopadne… to snad ale není cílem rybařiny alespoň dle mého pojetí.
reagovat - Středa 23. února 2011 v 0:16 ® Prutos reakce na …
-
1Mara> Jistě, záleží na tom jak je trojháček velkej, jak je píchlej a i na tom jestli má protihroty. Malinkej BL trojháček štice hubu téměř jistě nesešije, zato ukousnutej wobler je pro ni často konečná.
reagovat
Základ je stejně prevence. Ukosnutej wobler jsem nikdy nezažil. Cíleně ne štiku jedině s lankem. - Středa 23. února 2011 v 0:03 ® 1Mara reakce na …
-
Prutos> Je pravda že se to ta ryba snaží vyklepat a z 80% se jí to podaří , ale sešitou hubu trojhákami asi těžko.
reagovat - Úterý 22. února 2011 ve 23:05 ® Prutos reakce na …
-
kingkubik> To nikde netvrdím. Na půlmetrové kudly nechodím cíleně v podstatě vůbec. Jo, jeden úkus za sezónu se mi taky zdá málo. Když na podzim chytám okouny na malé gumky nebo marmuchy, tak udělám kdlině 0–3 úkusů na docházku. Ty mě ovšem vzhledem k velikosti bezprotihotového jenoháčku příliš netrápí. Párkrát se mi stalo, že jsem otravnou kudlu do několika minut (s navázaným lankem) odlovil a většinou už ukousnutou nástrahu v tlamě neměla.
reagovat - Úterý 22. února 2011 ve 22:58 ® kamos007
-
Prutos> jo největší měla bezmála šedesát chybělo myslím půl cm a měla to parádně v koutku jako ostatní stiky, stejně mám na rotnách zamáčklé protihroty takze by to za chvili vyklepala
reagovat - Úterý 22. února 2011 ve 22:51 ® kingkubik reakce na …
-
Prutos> vim jak to myslis ale nemuzes mi tvrdit ze chodis cilene s jednickou rotnou na stiky a bez lanka. chytam sem tam na ul privlac a tak vim ze stiky zvlaste ty do 50 na ni berou vyborne a to ze je lanko na skodu mi taky vysvetlovat nemusis ale at mi nikdo nerika ze za celou sezonu mu to ukousne jen jedna?to ty stiky co tam lovi jsou bud po paradontoze a nebo jsou s prominutim potapane a i perlin je vic dravec
reagovat - Úterý 22. února 2011 ve 22:27 ® Prutos reakce na …
-
kingkubik> Já bych mu i věřil, ta malá rotačka bude malé štiky přitahovat jako magnet. Sem tam ji může zobnout i velká. Jednou jsem lovil okouny na místě kde jsem nikdy předtím štiku nechytil. Jednička rotna bez lanka. Najednou záběr a po pár minuách z toho byla pěkná skoroosmdesátka. Že jsem ji vyndal považuju za štěstí. Stačilo,aby jednou pohodila otevřenou tlamou…
reagovat
Cíleně lovím štiky zásadně s lankem,ale jou situace kdy je lanko vyloženě ke škodě. Např. lov tloušťů, jesenů, bolenů… Pokud je tak na revíru kde se vyskytuje i štika, tak se občasným úkusům nevyhnu. Volím ale takové nástrahy, které má štika co největší šanci se bez zásledků zbavit. Ideál jednoháček, v případě rotaček či malých woblerů malý trojháček. Vše zásadně bez protihrotu. - Úterý 22. února 2011 ve 22:16 ® kingkubik
-
nezlobte se asi vsihni chytame nejaky jiny stiky nebo ja nevim.nestacim se divit tomu co zde ctu a nezlobte se na me ale kazdej kdo je vlackar se zameruje na lov dravych ryb.a kazdej kdo mi chce tvrdit ze se venuje lovu stik na 1 rotacku a bez lanka mi prijde jako silenec nebo lhar!za minulou sezonu jsem vytahnul dejme tomu cca 50 stik?a lanko i kdyz jen tenky a wolframovy jsem pouzil ve vsech 50 pripadech a to i pri smackovani lanko nevynecham.
kamos007> uverim ti leda tehda kdyz mi priznas ze jsi chytnul stiky jen dve a z toho jedna ti to ukousla
reagovat - Úterý 22. února 2011 ve 21:44 ® Char
-
Cílené chytání štik bez lanka je bezohlednost vůči rybám, dříve jsem lanko moc nepoužíval ale lovil jsem s většíma wobama a bez úkusů, s používáním menších nástrah jsem začal používat jemná lanka a myslím že na četnost záběrů to nemá podstatný vliv až na pár vyjímek, dnes dávám lanko v podstatě všude kde čekám štiku, pravdou je že jich několik ročně „okovám“ při lovu okounů na malé gumy ale té se štika snadno zbaví a nemá problém zanedlouho opět zabrat.
reagovat - Úterý 22. února 2011 ve 21:29 ® osprey reakce na …
-
Sander> On prostě věřil, že je to jen náhoda. I po čtvrté rybě v háji. Krátce jsme o tom debatovali…
reagovat - Úterý 22. února 2011 ve 21:24 ® Sander
-
osprey > a čím si odůvodnil fakt, že 7/2 (záběr/ryba) nebude úplně ono?
reagovat