Chytej.cz

Co se stane s rybami které se utrhnou? necteno

21.2.2011 | Depuči | 8.461 zobrazení | 50 odpovědí

Zajímali by mne vaše názory na úhyn ryb s háčkem nebo uvláčecí nástrahou v tlamě. Když pročítám různé články, tak utržených ryb zas tak málo není a mne vždycky napadne, kolik jich asi přežije. Dále mne zajímají názory na lov štik bez lanka nebo lov na extrémně jemné náčiní.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Úterý 22. února 2011 ve 21:20 ® osprey reakce na …
osprey

kety.vydra> Jde i o to, jak jsou ryby ochytané. U nás při lovu okounů zdolám ze 4 náhodně zabravších štik 3, u kamaráda víc na jih mi to kouše každá druhá.

Jednou jsme tam byli se známými a jeden ze zásady bezlankolovec si vykoledoval pět úkusů za odpoledne (všechno velké štikové gumy). Dvě ryby vyndal.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 21:15 ® Prutos reakce na …
Prutos

kety.vydra> Na vodách kde lovím já je rozdíl patrný opravdu dost, ale může se to lišit revír od revíru. Takže pravdu můžem mít oba.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 21:08 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Prutos> Lanka na přívlač používám od loňska.Podotýkám,že jsem při přívlači bez lanka nikdy neměl se štikama problém.Asi jsem měl štěstí,že mi to nikdy neukousla.Ale došel jsem k tomu,že používat lanko mě nezabije a i já mám klidnější pocit.S názorem na počet záběrů S a BEZ se budem asi rozcházet,ale mě to fakt nijak nepříjde,že bych měl kvůli lanku méně záběrů.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 20:59 ® Prutos reakce na …
Prutos

pepa-č> Pepo, proč ty musíš být všude první? :-D

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 20:58 ® Prutos reakce na …
Prutos

kety.vydra> Rozdíl v počtu záběrů při lovu s lankem a bez lanka je…a je celkem znatelný. Tím to ovšem neobhajuju, sám lovím s lankem.

kamos007> Vážně na tu jedničku rotačku lovíš štiky? Nemyslel jsi spíš ±dvouleté kudličky? Na štiky znám mnohem vhodnější nástrahy.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 20:55 ®  reakce na …

kamos007> tys byl vždycky blbej, a vždyčky jsi byl prase – stačí se podívat na tvoje fotky potočáků na sousedním webu.

ani na jednom se nic nezměnilo a myslím, že ani nezmění. to už máš nafurt.

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 20:42 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

kamos007> Tobě na štikách asi moc nezáleží,že? U lovu s lankem a bez teda moc velký rozdíl není,řekl bych že téměř žádný.Nikdo tě nenutí používat jako lanko hrubé „kotevní lano“.Já sám používám jen tenké wolframové lanka.Pokud máš na mysli viditelnost,tak to wolframové lanko je vidět asi tak stejně jako pletená šňůra,takže tady je to úplně jedno.Lanko bys nemusel používat snad jen při hladinovém lovu bolenů na volné vodě a to v případě Olešné opravdu nemusíš mít strach.S tvým přístupem se jich na té Olešné míry asi moc nedožije.Skáčou téměř na cokoliv,i na 5ky rotačky a berou takovým stylem,že ten velký trojhák mají v tlamě napasovaný tak,že bez výrazného poškození se zpátky do vody nedostanou.Co se Olešné týče,tak jestli ti vůbec můžu poradit,tak raději chytej na větší twistry s jednoháčkem a s lankem.Navíc,když loni na Olešné napustili 40 cm štičky a skákaly na kde co,tak po čvrté štičce jsem tu přívlač vzdal a radši šel večer na candáta.

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 19:05 ® Dredaty
Dredaty

Co se tyce utrzeni pri vlaceni, to se mi jeste nepovedlo (nepocitam ukousnuti). Na beznych mistech s beznou velikosti ryb, chytam s vlascem primerene nosnosti. Do mist kde vidim, ze bych mohl mit s pouzitym nacinim problem rybu vytahnou, to proste nehodim a kdyz uz, tak pouziju nastrahu s jednohackem.

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 18:57 ® kamos007 reakce na …
kamos007

osprey> mezi lovem s lankem a bez je podstatný rozdíl, co se týče záběrů, a měnit to nebudu, protože jedna ucvaklá štika z mnoha nic není, a pochybuju že chcípla.

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 18:53 ® Dredaty
Dredaty

Chytam hlavne gumy. Kdyz taham vetsi twistry nebo kopyta dejmetomu od 7cm nahoru (lehka vlacka), tak pres den vetsinou pouzivam wolframove lanko. Po setmeni, kdy mi pripada, ze aktivita stik upada a jdu po candatech nebo pri lovu na mikro nastrahy (UL vlacka) lanko nepouzivam. U rotacek a wobu se ridim tim, ze co ma trojhak, to bez lanka do vody nehodim. Vyjimkou jsou zase jen mikro rotacky a woblerky kolem 2,5cm, u tech se snazim chytat se zamacklimy protihroty. Na rybniku kde chytam, je ubytek kazdeho dravce znat, tak chytam tak, abych tento ubytek nezpusoboval vlastni nezodpovednosti. U kaprovitych a ostatnich ryb, kde chytam s tenkym, malym hackem a dochazi k utrzeni jen par cm vlasce (navazec slabsi nez kmen) bez dalsich casti sestavy, bych problem nevidel. Hacek po kratke dobe vyhnije. Jeste jsem nevidel mrveho kapra, jen ciste s hackem v hube. Vyhublou stiku se sesitym jicnem vsak ano.

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 17:45 ® osprey reakce na …
osprey

kamos007> Nezlob se, ale pokud to není provokace, tak se mi tvůj styl lovu štik a přístup k tomu nelíbí.

Vím sice, co si tak asi můžu, ale napsat ti to musím. Nebo nemusím. Ale chci.

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 17:42 ® kamos007 reakce na …
kamos007

rgb23> tak ja chytam štiky váhradně na rotnu č 1 bez lanka a ucvakla mi to jen jedna, a nemyslím si že by se té třpytky nedokázala zbavit.

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 16:34 ® kingkubik

jak tak patram v pameti za minuly rok me napada jedina ryba a to zdrejme bolen na popa ale bylo to z me hlouposti jelikoz jsem videl lovici boleny navazal ze srandy popa na 16tku silon a prut 1–8g…mno a ten bolen to vazne vzal:Dvelikost odhaduji nad 75cm i kdyz jsem rybu nevidel a z niceho nic bum a byla v cudu…tipnul by jsem to na narusenj vlasec ale to uz se dnes nedozvime a osud te ryby take ne…

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 14:06 ® kerob
kerob

malokdy utrhnu rybu jinak nez pri plavacce nebo feederu a tam ten pidihacek snad moc skody nenadela. Uz ani nepamatuju, kdy jsem urval rybu pri vlacce pri zdolavani. Obcas mi to sticka ukousne pri chytani okounu, pokud to je guma s jednohakem, tak verim, ze to zvladne bez problemu. Jinak za sezonu 2009 i 2010 mam vzdy jednu ukouslou na woba, tam bych si na vysledek nevsadil…

reagovat
Úterý 22. února 2011 ve 13:49 ® osprey
osprey

Líp než rgb 23 bych to nenapsal. Snažím se ryby zbytečně netrhat – zahrnuje to i to, že když si nejsem jist, že bych rybu vyndal, často ani nenahodím. Když nepočítám úkusy při lovu pstruhů a okounů, pak jsem v životě utrhl dvě štiky. Jednou wobbler, jednou guma.

reagovat
Úterý 22. února 2011 v 0:19 ® rgb23
rgb23

Dočetl jsem fórum „Výzva“ a v rámci sebereflexe Tě nebudu odkazovat na již podobná duplicitní témata ani použití vyhledávače… :-) Úhyn ryb s háčkem nebo nástrahou v tlamě je přímo úměrný velikosti háčku, počtu hrotů a protihrotů, velikostí a druhu ryby, záseku háčku, případnému sešití jícnu, délky a nosnosti návazce včetně přítomnosti serepetiček jako jsou krmítka, olůvka, splávky a vše ostatní, co může utržené rybě bránit v pohybu, nebo polykání potravy + asi tak 100 dalších faktorů… Cílený lov štik bez lanka = cílené trhání štik, zbytečné komentovat. Lov na extrémně jemné náčiní je super zábava při trápení násadových duháků nebo nástražních rybek tam, kde nehrozí riziko vázek či větších úlovků. Dají se tak chytat i větší ryby, ale to už nebylo součástí zadání otázky:-)

reagovat
Pondělí 21. února 2011 ve 22:32 ® chosebaits
chosebaits

U jednoháčku to neřeším,nebo se domnívám že to přežije.U těch ostatních věcí se snažím počínat si tak,aby ryba šla ven a pak také spět zdravá.

reagovat
Pondělí 21. února 2011 ve 21:42 ® Sander
Sander

To je rozdílné u každé rybolovné metody.
Když urvu třeba tlouště při plavané, feederu nebo mouše, kde používám malé háčky zásadně bez protihrotu, o jeho život se nijak výrazně nebojím. Jsem přesvědčen, že se háčku dokáže zbavit a když ne, nijak zásadně by neměl ovlivnit jeho budoucnost.
Pak je tady vláčka. Ta bude jako požírač urvaných ryb asi nejefektivnější. Hlavně co se týče středně těžké a těžší vláčky, třeba štik a sumců. Záleží na tom, jak ryba nástrahu vzala. Pokud má v tlamě třítrojháčkový vobler, asi ji už dlouhý život nečeká. Ostatně zašité lovící štiky jsou asi každému známé.
A lov na živou rybku je obdoba.

reagovat
Pondělí 21. února 2011 ve 21:36 ® kamos007
kamos007

No jak píše Kety vydra toď otázka, záleží na mnoha okolnostech, někdy se ryby vyprostí samy někdy je vytáhne jiný rybář při stahování, nebo pokud se ryba zamotá do vodního porostu tak s největší pravděpodobností uhyne, hodně záleží na montáži a na tom jaký je háček. Toď muj názor.

Lovu zdar.

reagovat
Pondělí 21. února 2011 ve 21:26 ® kety.vydra
kety.vydra

Depuči: Podle mě těžká otázka,protože bys to musel rozvést z pohledu,jestli je to dravec nebo kaprovitá ryba,jestli použiješ jednoháček nebo dvoj či trojháček atd…

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1