Chytej.cz

Pruty pod multíky

14.2.2011 | kerob | 23.534 zobrazení | 153 odpovědí

Vy, kdo chytáte s multíkama, jaký používate klacky, jak jste s nimi spokojeni a jaký nástrahy jsou na danym klacku použitelný? Na základě vlákna, které vytvořil PetrC o multících, si spousta lidí řekla, že to musí s multíkem zkusit (byla to poslední kapka i u mne) a tak bych – a doufam, ze i ostatni multíkonováčci – uvítal i info ohledně prutů. Představuju si to tak, že napíšete typ navijaku, jaka šňůra či vlasec na něm je, na jakym prutu sedí a co většinou tahá… předem díky :-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 16. února 2011 ve 22:58 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Ne, ten na normální vláčku není. Jde jen o to, že získáš přehled jak asi vypadají ty lehčí.

reagovat
Středa 16. února 2011 ve 21:28 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> Vím vím, pořád ho mají v akci, ale váží přes půl kila :-D , každopádně na to mrknu rád.

reagovat
Středa 16. února 2011 ve 20:46 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Je to zvláštní prut. Dost těžký, ne moc rychlý, akce spíš pozvolnější. Dělá to ta síla blanku. Jinak bych neřekl, že je v něčem mimořádný. Takový solidní držák, žádný výkřik techniky.

V Brně možná uvidíš verzi 330 cm do 120 g. Adleři to vozí s sebou a pokoušejí se to prodat. Okoukneš aspoň materiál, očka a kvalitu zpracování.

reagovat
Středa 16. února 2011 ve 14:42 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> taky ho nepotřebuju, jen bych se na něj podíval abych při případnem zlomení toho co mám věděl kam sáhnout :-)

reagovat
Středa 16. února 2011 ve 14:36 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Neosaháme si je. WFT-Adler je v nabídce nemá a tak na veletrhu asi nebudou. A já už nemám na to, abych si kupoval další gramáže. Nechám si co mám a uvidíme, jak často to využiju.

reagovat
Středa 16. února 2011 v 10:14 ® sethy reakce na …
sethy

hecht> jasné, mám to „přes kopec“.

reagovat
Středa 16. února 2011 v 10:14 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> jj tomu věřím. Taky bych se na ty penny mrkl, ale bojím se že je nebudou mít skladem.

reagovat
Středa 16. února 2011 v 9:51 ® LeoC
LeoC

jackubr> Začnu trošku zeširoka. Do castingových prutů a multíků mě nevědomky navezl Osprey se svou kapitolou na DVD Chytáme přívláčí II. Po několikaterém shlédnutí této pasáže ve mě uzrál jednoznačný pocit, že moje další kariára přívlačového greenhorna se bez této výbavy vůbec, ale vůbec neobjede. A tak po výměně několika e-mailů, ve kterých se zjišťoval o jaké typy jde, jsem se s nadšením sobě vlastním vrhnul na eBay, abych posléze významně ovlivnil rodinný rozpočet. Doporučenou Abu Garciu C3 5500 jsem hned sehnal, bohužel na pravou ruku, protože jsem přehlédl Ospreyovu poznámku na toto téma (ostatně většina multíků v USA je pro praváky). Po nákupu dalšího multíku přišel čas na nákup prutu a hned mě udeřila do očí nabídka Daiwy na 2 pruty za cca 700 Kč. Pak nastalo chvilkové váhání, zda jít do jednodílu a po vyřešení tohoto problému už putoval přes oceán 2 m Berkley. Protože jsem nebyl spokojen s gramáží, tak ve finále jsem dokoupil ještě Abu Garcii Vendetta 2,30.

Jestli chceš vybírat z castingových prutů, běž na Cabela's, eBay, Tacklefishing a podobné servry, kde je výběr podstatně větší než na všech českých eshopech dohromady. A alespoň základní informace najdeš na stránkách výrobců a třeba Abu Garcia má u jednotlivých modelů i recenze.

reagovat
Středa 16. února 2011 v 0:24 ® hecht reakce na …
hecht

sethy> budeš v Brně na výstavě ?

reagovat
Středa 16. února 2011 v 0:08 ® osprey reakce na …
osprey

hecht> Já si nejsem jist, jestli to na výstavě bude. Uvidíme.

reagovat
Středa 16. února 2011 v 0:08 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Toho jsem si nevšiml, mohlo by to být opravdu lepší – i když nad osahání není. Já mám do 120 g a to není prut, to je zbraň. Neviděl jsem vláčák se silnější stěnou blanku a Penni se dost nadřeli, aby to vůbec vyvážili. Ale jestli se HaD za povodně proběhnul 300 m za bolenem, tak tohle je jediný prut, se kterým bych v ona místa zašel.

reagovat
Středa 16. února 2011 v 0:07 ® hecht reakce na …
hecht

osprey> jo koukal jsem, doufám že to tam prohlídneme společně. Zítra si přivezu to těžítko nad tenhle prut.

reagovat
Středa 16. února 2011 v 0:04 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> nebyl by lepší ten 80g? Neměl jsem je v ruce, nevím.

reagovat
Úterý 15. února 2011 ve 23:54 ® osprey reakce na …
osprey

hecht> Jestli mají toho Penna do 60 g (je tam), měl by ses výžně zamyslet. Na sumce dost dobrý.

reagovat
Úterý 15. února 2011 ve 23:15 ® sethy
sethy

hecht> vypadá pěkně že. Ukázal bych ti můj kousek. Je sice jen do 70g, ale ač jsem ho zkoušel s 30kg šňurou zlomit – nepovedlo se. Dnes jsem na něm po pokoju tahal křeslo :-D
Ale nevím jak by se choval třeba s 50kg sumíkem. Ikdyž takovou rybu v životě nepotkám.

reagovat
Úterý 15. února 2011 ve 23:00 ® hecht reakce na …
hecht

sethy> díky, ten na té straně následující přímo volá po tom, abych ho vošmatal v Brně :-))

reagovat
Úterý 15. února 2011 v 16:16 ® PetrC reakce na …

sethy> také jsem dnes narazil. To ti byl ale vůl, že bych mu dal od cesty nejen hrstí, ale i herdu do zad, až by v něm hrklo.

reagovat
Úterý 15. února 2011 v 16:00 ® sethy
sethy

Narazil jsem na tohle : http://www.rsp-fishing.cz/…-55m-60-130g
možná by to šlo na sumcovláčku, nevím.
Tady je i ten penn co ma Osprey (i ve více gramážích):
http://www.rybarske-centrum.cz/…me-penn.html (na stránce dole a pak na straně následující)

reagovat
Úterý 15. února 2011 v 15:41 ® jackubr reakce na …

To máš taky pravdu.

reagovat
Úterý 15. února 2011 ve 14:06 ® PetrC reakce na …

jackubr> toto ale přece není o tom, co se k čemu hodí a co nikoli.
Toto je přece o tom, co kdo má, co komu vyhovuje anebo co se komu podařilo sehnat.

reagovat
Úterý 15. února 2011 ve 12:05 ® jackubr reakce na …

osprey> sethy> troutkiller> díky moc za obsáhlý výpis. jsem rád že alespoň od vás se sem dostal nějaký popis toho co a k čemu se hodí, nebo nehodí. Snad za chvilku budu moct přispět taky troškou do mlýna :-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 23:06 ® hecht reakce na …
hecht

Osprey> to byl pokus o vtip, je mi jasný že máš co dělat, ale jinak děkuji za ty infa o prutech.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 20:44 ® troutkiller reakce na …

sethy> Udělám z plíšku vložku a bude to guuut:-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 20:35 ® sethy reakce na …
sethy

troutkiller> tahle vůle byla ikdyž jsem v krámě zkoušel dát svého recorda na zapujčený St.croix – sedlo bylo prostě velké :-|

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 20:33 ® troutkiller

sethy> Těžko říct jak je to možný ale ve spojení je minimální vule:-((

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 20:05 ® kerob
kerob

sethy> taky dik za vycerpavajici odpoved :-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 20:01 ® kerob
kerob

troutkiller> pekna lowend sestava :-D :-D

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 19:57 ® kerob reakce na …
kerob

osprey> dekuji, vycerpavajici odpoved presne jak jsem si predstavoval :-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 19:08 ® osprey
osprey

hecht> Jestli si myslíš, že se nudím, tak si to nemysli.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 19:07 ® osprey
osprey

Dobrá. S tímto jsem odchytal alespoň jednu vycházku:

Jaxon XT Pro 185 cm/ 35 g. Lehký, tenký a příjemný prut,pozvolnější akce, dobře pokrytý očky – sethy by ho prodal, protože chytá hlavně kudly do 60 cm.

Cormoran Black Bull HC 185 cm / do 28 g. Podobný předchozímu, má ale tenčí a mnohem tužší blank s velmi špičkovou akcí. Nerad se ohýbá. Skvělý na práci se Sliderem 7 cm a vertikální vláčku s těžkými gumami (v rámci gramáže).

Team Dragon 230 cm do 35 g – velmi příjemný, živý prut na běžnou přívlač. Pěkné komponenty, slušné zpracování, pocitově příjemný prut a to za rozumný peníz.

Dragom Millenium Jerk 195 cm / 30 – 80 g. Tenký blank se silnou stěnou z docela humpoláckého materiálu, citlivější špička, takže nástrahy přes 60 g už se nevodí dobře. Jinak velmi dobrý, když se zohlední cena. I očka jsou velmi slušná. Problém je jen sedlo navijáku – je příliš velké a naviják v něm kloktá. Musí se mu omotat patice izolepou. Jinak nenáročný držák.

Daiwa Megaforce – kombo se stejnojmenným navijákem, 180 cm do 120 g. Tuhý kůlovitý poměrně lehký jerkáč s dost malými očky (pokud vydrží, není to na závadu). Technicky mu není co vytknout, subjektivně ho nemusím.

Team Dragon Silver Edition Cast 260 cm / 21 – 50 g. Koupil jsem ho asi za 1300 Kč a za tu cenu je skvělý – dokonce má i dvě očka na dolním dílu, takže se síla pěkně rozkládá po celém blanku. Hodně oček, dobře se drží. Takový běžný vláčák na štiky od 60 cm do metru. Nehodí se na pokusy o jerkování, akce k tomu není.

Daiwa Morethan Branzino 96 MLB – technologický výkřik za nehorázné prachy. Prut má 291 cm, je do 28 g, váží asi 150 g, vzhledem k délce rukojeti se chová jako třímetr. Špičkový uhlík, nejlepší očka, originální design, pocitově skvělý. Mám pocit, že na špici jsou taková zvláštní očka, která negativně ovlivňují hody.

Plus toto je už v recenzích:

http://www.chytej.cz/…mx-t-90mh-2/

http://www.chytej.cz/…cast-salmon/

Druhý prut už se asi nesežene. Nemá sice moc široké využití a je těžký, ale když by mělo být fakt zle (větší sumec za povodně apod.), tak jsem v životě neviděl nic podobného a už vůbec ne za tu cenu.

reagovat