Chytej.cz

Pruty pod multíky

14.2.2011 | kerob | 23.534 zobrazení | 153 odpovědí

Vy, kdo chytáte s multíkama, jaký používate klacky, jak jste s nimi spokojeni a jaký nástrahy jsou na danym klacku použitelný? Na základě vlákna, které vytvořil PetrC o multících, si spousta lidí řekla, že to musí s multíkem zkusit (byla to poslední kapka i u mne) a tak bych – a doufam, ze i ostatni multíkonováčci – uvítal i info ohledně prutů. Představuju si to tak, že napíšete typ navijaku, jaka šňůra či vlasec na něm je, na jakym prutu sedí a co většinou tahá… předem díky :-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 14. února 2011 v 18:54 ® sethy
sethy

hecht> Není zač, mě se to jen nechtělo sepisovat – su lemra líny. Počkej na výstavu něco tam určitě bude u kajmanu něco u gammarusáků, něco od daiwy, od pennu atd. :-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:52 ® hecht reakce na …
hecht

sethy> kua, to je ono. DÍKY ZA POCHOPENÍ !!! Sám se sice někdy tlemím dotazům začátečníků, ale teď se jím po letech díky multíku stávám i já. Jestli by se Osprey nudil, může ty moje prutodotazy z multíkofo'ra přehodit sem.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:25 ® sethy reakce na …
sethy

PetrC> bych ti povolil 20 zápisů denně, jinak půjde chytej do kytek :-D

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:24 ® sethy reakce na …
sethy

troutkiller> dajwa má nějakou vadu? A jakpak se toto stalo:-))

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:24 ® PetrC reakce na …

sethy> :-D :-D

Tak dobře, také si založím ještě jednu. Bude úžasnější a větší a lepší než ta tvoje.

:-P :-P

Jak tak koukám, umím zaprasit kdejakou otázku. Ale co bych to byl za živočicha, kdybych tentonoc, že?

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:21 ® troutkiller

Daiwa Ryukon 50–100 a Daiwa Pluton pěknej komplítek na big Fishing:-) Má jen malou vadu na kráse že multík ne uplně dobře sedí v sedle prutu:-(( Na Plutonu 0.23 Power Pro.Prubnoto na dvouch tolstojích přez metr:-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:20 ® sethy reakce na …
sethy

PetrC> nejhorší je, že kerob založil tuhle otázku a teď musím pořád pendlovat mezi tou tvojí a touhle. Asi si založím vlastní – „Plkaní okolo multíků“ :-D

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:17 ® PetrC reakce na …

sethy> a bude hůř, uvidíš…

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:12 ® sethy reakce na …
sethy

PetrC> a takový tu byl klid:-|

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 18:06 ® PetrC reakce na …

osprey> musel jsem si to konečně přiznat, žil jsem celou dobu v bludném kruhu.
Vážně jsem ti/vám chyběl? To je ale milé a těší mě to. Slibuji, že se tu několik dní budu ukazovat a reagovat a prudit a rejpat.

Sloužím soc. vlasti – hip hip hurá…

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 17:19 ® sethy
sethy

No dobrá kluci. Ale jelikož se mi nechce hledat přesné názvy prutu, tak to bude jen po paměti :-D
1) Rozemeijer qualifier jerk 195 50–100g spárovaný postupně s Shimano corvalus a Abu C3 – solidní prut na jerky, nic pěkného ale zato povedeného, odolného a funkčního, nevím proč jsem ho prodal :-|
2) Rozemijer Qualifier Cast and Troll 270 40–70g – opět vhledově nic extra ale užitá hodnota je úžasná. Zkoušel jsem ho všemožně zlomit a nic :-D Používám na něm sumcové nástrahy tj. woby od 10g do 60g, plandy, velké gumy. Postupně na něm byly tyto multíky Abu record 51(šlo to, ale nástrahy až tak od 20g), Abu record 61(na mé dlaně moc velké), Shimano citica (ideální, ale zas jsem tam nedal potřebné množství šňury), Shimana Calcutta – konečný stav – spokojenost.
3) Penn milenium jerkbait 195 do 140g spolu s Abu C3 6ková velikost. Na mě moc těžké a neohrabané, ale třeba PetrC ho má a nestěžuje si.
4) Dragon TD silver 195cm do 35 spolu s Abu recird 51 a pak Shimo Citica – lehký jerkáč a wobáč – takový sranda prut pro zábavu do doby než zjistíte že na ty sranda jerky berou z 90% jen kudly – šel z domů.
5) Dragon destiny 10–30 225 spárovaný s Curadem – od SSR5 po O18 – spokojenost, ale asi pořídím něco jiného (záchvat tacklemaniactví)
6) Dragon destiny 10–42 240 – spolu s citicou a občas calcuttou – takový ideální proutek na řeku – v proudu zvládal i SSR14 ale v pohodě odhazoval SSR7. Nebýt toho zkur… sedla, kvuli kterému jsem ho reklamoval mám ho do teď, blank byl supr.
7) DAM calyber baitcast myslim 227cm do 56g spolu s Abu record 51 – parádní prut na sumíky na težší woby nebo prostě těžší štikáč. Po té co jsem ulomil špici se blank začal štěpit, dochytal jsem s tím sezonu pak ho zkratil zepředu i zezadu a nyní je z něj jerkáč do nepohody – tj. prut s kterým švácnu na zem a nevadí mi to.

Víc si toho fakt nevzpomenu a ani nevím zda toho víc bylo :-93;

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 16:01 ® Fugas

Rukama mi toho zatím moc neprošlo, takže nemůžu srovnávat. Vlastním na jerkování Cormoran Black Bull S do 80g a přijde mi celekm v poho. Koupen na ebay.de. Měl jsem ještě na srazu v ruce podobnej kousek z té řady a taky se mi líbil.Cena je příznivá:-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 15:13 ® jackubr

Ahoj lovci, otázka co mi tu chyběla, a koukám že asi vyzní do stracena. Což mě docela mrzí. Docela chpu Keroba, i pro mě byla otázka PetraC poslední kapkou pro koupi multíku, bohužel jsem netušil o kolik složitější to bude s prutem. Je jich jak šafránu na internetu a v krámech ještě míň, takže sehnat nějaký tip nebo názor dost složité. Myslím, že nejen já nechci kupovat prut jen podle obrázku a tak by se i subjektívní názory zkušenějších opravdu hodily. Je úplně jedno, že třeba Osprey chytá „po svém“, protože každý si hledáme tu svou cestu a všichni jsme tak trochu samouci.

Asi nejětší sortiment co jsem našel je na rsp a v ravenu, mohli by jste ale třeba hodit i svůj pohled na pruty od jinud co jste měli alespoň v ruce.

Ano to co psal PetrC, půjčit i prut k vodě je skoro ideál, ještě líp s ním odchytat několik vycházek, ale bohužel mimo srazů asi nesplnitelný.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 14:07 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Že by? A věříš, že bez ohledu na to jsi nám tu několik dní chyběl?

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 13:54 ® PetrC reakce na …

kerob> já a pruty? To je otázka složitá a popsal jsem ji a nafotil a ukázal „u sebe“.
Navíc nejsem dobrý popisovač a mám chabý smysl pro srozumitelné vyjadřování.

;-) ;-)
reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 13:49 ® osprey reakce na …
osprey

kerob> Jenže já jerkuju s tím, co mám nebo mi někdo půjčí a tak, aby to šlo. Jsem univerzál – co mi kdo dá, s tím chytám. Mám jerkáče do 35 a do 80 g. Potřebuju ještě jeden silnější. Ale poslední dobou toho potřebuju nějak moc. Když nakousnu jerkování s prutem do 35 g, propukne diskuze, zda je to ještě jerkování. Nejlepší jerkáče, co jsem viděl, se dělají v délce 205 cm. Mě to nevadí, pro hodně lidí je to moc. http://www.adler-wft.cz/eshop.php?… Asi jsou fakt dobré, protože ten do 140 g, co jsem chtěl, mi už vyprodali (čekal jsem na výstavu, ani ne kvůli slevám jako kvůli tomu, abych ho měl ještě v ruce).

Jinými slovy, když tady popíšu, co dělám, bude to můj přístup samouka, který si hledá svou cestu. Žádné objektivní pravdy tu nepředám. Snad jen jednu – krátké pruty pod multík nemusejí být drahé. Když se povedou, budete mít skvělý pocit i z klacku za 1200 – 1500 Kč.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 13:24 ® kerob reakce na …
kerob

osprey> skoda, ja si predstavoval odpovedi typu:
na jerkovani mam multik XY, vlasec 0,45, prut XY a taham a hazim na tom veci do 100g.

Necekam sahodlouhy popisy subjektivnich dojmu, jde mi jen o prehled toho, co kdo pod multikem pouziva. Necekam recenze i kdyz do tech taky kouknu. :-)

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 13:02 ® osprey
osprey

Prut tahá v podstatě to samé, co by tahal, kdyby byl očkama dolů. Pokud jde o házení, tam záleží, jak si s cajkem kdo rozumí. Pokud jde o návin, multík ze sebe při házení vysouká skoro cokoli, takže opět záleží co si kdo namotá.

Většina multíků nemá problém být naplácnuta na jakémkoli prutě a celkový pocitový dojem je opět věcí vkusu každého jednotlivce.

A pokud jde o mé zkušenosti s pruty, které vlastním, tak pokud budu mít trochu času, nacpu je do Recenzí – ostatně některé už tam jsou.

Bojím se, že tím jsem svůj přínos k této tématice asi vyčerpal.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:57 ® kerob reakce na …
kerob

PetrC> klidne placej, ale obcas placni neco k veci. Klidne napis jaky pruty pouzivas k jakymu multiku s jakou snurou a co na to hazis… fakt me to zajima i kdyz je mi uz ted jasny, ze na pruty budeme mit pohled uplne jinej, ale jsem proste zvedavej tvor :-D

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:54 ® PetrC reakce na …

kerob> neboj, už toho nechám. Toto je poslední příspěvek od toho užvaněnýho užvaněnce, co plácá pátý přes devátý.

:-D :-D
reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:51 ® PetrC reakce na …

sethy> za všechno. Za všechno co bylo, je a ještě bude. A za šimáno obzvlášť.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:34 ® kerob
kerob

nemam nic proti plkum, ale zkuste aspon treba kazdy paty prispevek napsat k tematu :-D

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:20 ® sethy reakce na …
sethy

PetrC> za to šimo že :-D

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:18 ® PetrC

sethy> ještě že mám dobré a silné a statečné srdce, co?
Všichni jsou stejní a všichni hrrr do mě. Ale každý jedinec je výjimečný a mám mě tuze rád, že?

Jsem moc rád, že tě to nebolelo. Nechtěl jsem být tak upřímný a tvrdý. Kór když vím, jak jsi citlivý.
A stejně – to máš za to…

:-P :-P
reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:09 ® sethy reakce na …
sethy

PetrC> to máš pravdu, jenže do dneška to nikdo nevěděl a všichni házeli vinu na tebe :-D
Doufám že ne.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:05 ® PetrC reakce na …

sethy> lví podíl na tom neseš ty. To ty jsi mě do toho navezl. Osobně jsem s tím chtěl ještě počkat.

Myslíš, že to bolelo?

reagovat
Pondělí 14. února 2011 ve 12:04 ® PetrC

inspo> to je ono, to je ten problém a pochybuji, že se to někdy vyřeší. Jedinou možností jsou kamarádi a srazy, kde by šlo si klacky ve vší slušnosti vzájemně poměřit a ohmatat.
Jenže nás není tolik (zaplať pánbůh) a na sraz se těžko všichni dostaneme.
Viděl bych to tak, že bych napsal premiérovi otevřený dopis a s peticí, že když neodejde anebo nezjedná nápravu, tak mu všichni prchneme za sedmero hory a sedmero řeky a sedmero doly a sedmero krkavci.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 11:57 ® sethy reakce na …
sethy

PetrC> vidíš co jsi způsobil :-D

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 11:56 ® inspo reakce na …

PetrC> To zapůjčení prutu by bylo fajn, ale kdo z prodejců si to dovolí? Neznám nikoho.

reagovat
Pondělí 14. února 2011 v 11:49 ® PetrC

Podle mě je výběr vhodného prutu pro MP celkem složitá záležitost. Každý jsme jiný a každý upřednostňujeme něco jiného.
Osobně se výběru prutu co nejvíce vyhýbám, protože mi málokterý sedne a navíc něco jiného je zkoušet klacek na sucho a něco jiného u vody a málokterý obchodník umožní zapůjčení prutu (ale je čemu se divit?).

reagovat