Chytej.cz

vstup na pobřežní pozemky necteno

8.2.2011 | Poldík | 22.106 zobrazení | 65 odpovědí

Všichni víme,že k výkonu rybářského práva smíme vstupovat i na pobřežní pozemky za určitých pravidel.Chápu,že je třeba dbát o dobré vztahy mezi rybáři a uživateli pozemků.Jaké máte zkušenosti z majiteli pozemků.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 10. února 2011 ve 21:24 ® Poldík
Poldík

Pramením ze svých zkušeností.Bydlím u řeky a hrozně jsem toužil o pozemky v její těsné blízkosti.Tyto pozemky jsem dostal do pronájmu za roční pronájem a povinnosti o ně pečovat.Oplocení bez pevného základu.Povodí se tak zbaví svých povinností a ještě na tom vydělá.Pro někoho je pak těžké vidět rybaře na pozemku,za který si platí.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16457.jpg
Čtvrtek 10. února 2011 v 18:05 ® Luccini reakce na …

tomashr> nicmene me vzdy pobavi kdyz nekdo kus reky povazuje za svuj pozemek, ponevadz ricni proud ma do pozemku opravdu daleko ale bohuzel jsou i taci

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 18:03 ® Luccini reakce na …

tomashr> samozrejme ale ja mel na mysli spis pracidelne kolisani behem roku ne dlouhodobe zmeny u tech jak zminujes je pak treba poopravit zapis v katastru

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 17:22 ® tomashr reakce na …

Luccini> Zaměření pro katastr je přirozeně na souřadnice polohy. Takže se počítá s jakousi „normální“ hladinou. Je to ale poměrně chaos, protože ať už s ohledem na staré nepřesnosti map, tak i třeba meandrování řek může sice nastat stav, že u řeky je „území nikoho“, ale nic neobvyklého není ani opak, tedy že má někdo pozemek formálně 4 metry do řeky. Nicméně postupem času se dost starých zmatků opravuje, hlavně pochopitelně tam, kde nastaly nějaké spory.

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 17:04 ® Luccini reakce na …

petrikveprik> Ne nove vznikly pozemek se de facto z pravniho hlesdiska vubec nezmeni protoze je to stale dno potoka,reky nebo rybnika nebo nadrze a jako takovy je stale casti vodni plochy. Jestli rozumis co tim chci vyjadrit.

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 16:58 ® tomashr reakce na …

petrikveprik> Upřímně nevím, jak je to řešeno v případech,kde je kolísání hladiny podstatné (nějaké přehrady), zkušenosti mám se situací u řek, kde to hraje roli pramalou. Nicméně značení hranic pozemků na katastru je prostě k vodě…
Povodí má vliv na to, že do jisté vzdálenosti může mluvit do řady věcí kvůli protipovodňovým úpravám atd., ale neznamená to, že by ten pozemek vlastnilo.

Ber prostě jako fakt, že přístup na pozemky je prozatím aspoň teoreticky umožněn zákonem 99/2004, který vytváří pro vlastníka tzv. věcné břemeno ze zákona (které není zapsané do katastru). Ovšem nutno dodat, že tohle je patrně v rozporu s legislativou EU a má to být zrušeno, někde už jsem zachytil i datum. Takže doporučuji moc si nehonit triko – jakmile tato změna nastane, tak se s tou „velkou kudlou“ dostaneš do velkých problémů…

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 16:47 ®  reakce na …

tomashr> tzn. ,že pokud klesne hladina, majitel pozemku má větší pozemek?

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 16:45 ® tomashr reakce na …

Depuči> Není…

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 16:27 ®  reakce na …

Depuči> kousek břehu (mám dojem 2m) by mělo patřit povodí do kterého daná řeka patří (alespoň to jsem někde zaslechl já..)

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 16:14 ® Depuči
Depuči

Neni nahodou kus břehu statni?Neco takovyho jsem někde slyšel.

reagovat
Čtvrtek 10. února 2011 v 15:05 ® 

za pasem nosím velkou kudlu .. a nikdy jsem neslyšel „vypadni z mého pozemku“ :-D

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 22:28 ® Char reakce na …
Char

tomashr> o katastrálních mapách vím, proto píšu to co píšu (daný příklad)

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 22:08 ® tomashr reakce na …

Char> Jak jsem psal – pokud tě někde někdo prudí, tak stačí doma otevřít katastrální mapy. Jsou dostupné zdarma a volně na internetu, zrovna tohle je dobře fungující výstup státní správy. Hned budeš mít jasno a příště budeš nabit argumenty (anebo taky trochu překvapen…).

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 22:05 ® Char reakce na …
Char

tomashr> někde možná mají, tady konkrétně mají své pozemky ohražené plůtkem, několik metrů k vodě si někteří jen udržují kvůli lepšímu přístupu k vodě a na opalování což z nich ještě nečiní majitele

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 21:56 ® tomashr reakce na …

Char> Podívej, reaguji doslova na to, co jsi napsal – doslova jsi tvrdil, že „ty trávníky až do řeky určitě nemají koupené“. Jenže to právě není na mnoha místech pravda…

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 21:41 ® chosebaits
chosebaits

Toto neřeším a případné keci neslyším.Párkrát se mi stalo na Nechranicích,že jsem na udajném soukromém pozemku.Když jsem se zeptal,kam až má pozemek a kde je označen,tak odpověď byla že až k vodě.Jelikož na Nechranicích neustále stoupá a klesá hladina vody,tak je někdy břeh o 50 metru jinde než za plného stavu a to by znamelo,že má majitel pozemek také velký dle stavu vody a to je trochu blbost.Na tento argument byl klid,než z přilehlích chat začali chodit porybný.Po třetí kontrole během 15 min. jsem jim řekl,ať příjdou všichni najednou,nebo na ně nemám náladu a nerad bych jim také udělal jisté nepříjemnosti­.Dělaly,že o ničem netuší ,ale najednou byl klid a pak se začali chodit ptát na co mi to tak bere.:-D

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 21:31 ® Char
Char

tomashr> když je jasně vyditelné že polezu někomu po zahradě tak tam samozřejmě nelezu, pokud procházíš po pěšině na břehu podél chatové kolonie kde je v řadě 30 chat a u 18 chaty sedí chlap a na každýho ječí tak je to u mě choleryk vybíjející si zlost na ostatních

Pokud chytam na jednom břehu a zduhého na mě někdo huláká abych tam nechytal vypadnul že ta řeka je jeho, co mu řekneš, pokud je v soupisu revíru asi nebude jeho, pošleš ho někam.

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 20:55 ® tomashr reakce na …

Char> Už to tu bylo opakovaně – představa, že pozemky na břehu patří povodí prostě není jako obecná poučka pravdivá !!!!!!! Pořád to někdo papouškuje dokola, ale je to fakt naprostá hloupost, stačí se podívat na katastr. Situace, kdy někdo opravdu vlastní pozemek až na břeh není v dnešní době zas tak nezvyklá.
Vstup je sice teoreticky možný na základně patřičného ustanovení zákona 99/2004. Ovšem ve stejném zákoně je taky povinnost o úhradě škody a uvědom si, že zdupaný trávník je taky vyčislitelná škoda, takže pokud na tebe někdo vlítne a třeba bude honit policajty, tak klidně může být v právu.
Chce to používat zdravý rozum a trochu přemýšlet, jsou situace, kdy se klidně budu s „majitelem“ hádat, ale taky jsou místa, kde prostě na břeh lézt ani nebudu zkoušet prostě proto, že bych si připadal jako naprostý hulvát.

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 20:32 ® Char
Char

tony.bobo> příbřežní pozemky jsou povodí, ale když tam seká trávu tak je to přece jeho(ikdyž není), záleží na lidech, spousta jich je v pohodě, někomu vadí všechno nebo si léčí mindráky na jiných

reagovat
Středa 9. února 2011 ve 20:12 ® tony.bobo
tony.bobo

Já mám zkušenosti jen dobré a dokonce se mi hodněkrát stalo že majitel došel,sedl a pokecal.Ale zajímalo by mě jestli náhodou nejsou příbřežní pozemky kolem řeky povodí.Nemají tam náhodou 7m hranici od vody? Jen se ptám

reagovat
Středa 9. února 2011 v 19:10 ® Char reakce na …
Char

Sander> prolejzat někomu plotem už je trošku o hubu, ale dlouhosáhlé trávníky až do rěky na které jim stejně serou kachny by si zas tolik hlídat nemuseli a určitě je nemaj koupený až do řeky, na to jsou zas moc lakomý

reagovat
Středa 9. února 2011 v 18:22 ® Sander reakce na …
Sander

Char > je třeba se na to podívat i z druhé stránky. Tobě, i třeba jako nerybáři, by se líbilo, kdyby jsi si chtěl dát před barákem vklidu kafe a každou chvíli by kolem tebe prošustil dírou v plotě nějakej exot v holinkách?

reagovat
Středa 9. února 2011 v 17:58 ® Char
Char

Někteří majitelé pozemků bývají nerudní že se jim pošlape tráva a tak, horší to je u „majitelů“ řek kteří se vás snaží všemožně vyhnat od vody a argumentují že si koupili řeku která je ovšem v soupisu revírů, další kapitolou jsou „vlastníci rybářských fleků“ kteří supí jen zahlídnou poblíž rybáře, jsou schopni vám vynadat, házet do vody kamení nebo mlátit větví do vody jen aby jste nic nechytli jen proto že si náhodou sednete nedaleko jejich krmného místa, co kdyby jste náhodou chytli vice než oni, nepřípustné.

Nejhorší je, že s blbcem se nedomluvíš.

reagovat
Úterý 8. února 2011 ve 23:57 ® hecht reakce na …
hecht

sethy> Sander> hyhy, haha, hoho

reagovat
Úterý 8. února 2011 ve 23:04 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> no právě :-D

reagovat
Úterý 8. února 2011 ve 23:03 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Sám to nevytrhne, proto tu máme i tebe:-))

reagovat
Úterý 8. února 2011 ve 22:51 ® sethy
sethy

Sander> sám to nevytrhneš :-)) btw. ty si tu teprv takovou chvíli?

reagovat
Úterý 8. února 2011 ve 22:48 ® Sander reakce na …
Sander

sethy > já vím, já se o to snažím už pět let.
:-)

reagovat
Úterý 8. února 2011 ve 22:36 ® sethy
sethy

Sander> Osprey dnes někde psal: „Ale občas je tu docela sranda.“ tak se jí snažím udržet :-)

reagovat
Úterý 8. února 2011 ve 22:33 ® Poldík
Poldík

Jednou jsem mrskal vodu vláčením a prošel jsem soukromým pozemkem,kde mě pozoroval majitel tiše a beze slova.Protože tam byla pěkná voda,kde jsem tušil pěkný tlouště,rozhodl jsem se druhý den,že tam zajdu znovu.Pěkně jsem se usadil na židličku a jémine,to byl hlahol:hej Vy!Tady sedět nebudete já to tady nesekám pro rybáře a bylo vymalová:-P no.

reagovat