Vyhledávání
co si myslíte o horní míře
8.2.2011 | břitva | 9.945 zobrazení | 103 odpovědí
mislíte si že by měla být zavedena horní míra u všech ryb?já osobně jsem pro protože velké ryby se mají vracet zpět do vody.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 9. března 2011 ve 14:04 @ Fischer
-
To je přece jasny. Horni míra (přez prsa) by neměla byt menši než spodni (přez boky) a už vubec né menši jak středni (přez břucho).
reagovat - Středa 9. března 2011 ve 13:59 ® osprey reakce na …
-
timbab> No jako že se máš s kým poprat. Ono je to těžké, každý vidí za rybami něco jiného.
To máš jako se slabými vlasci – když vidím někoho chytat okouny s prutem do 80 g a třicítkou vlascem, je to špatně, protože to jednak jde blbě a druhak mu můžeš urvat hubu.
Když někdo chytá parmy s dvanáctkou, může tvrdit, že je to sportovní, ale podle mě je to taky špatně, protože ty ryby zbytečně morduje. Takže babo raď.
Sportovní význam velké ryby je podle mě v tom, že představuje výzvu. Musíš hledat, vybírat cajk, učit se ovládat určité techniky apod. Občas je tam i fyzická stránka věci – musíš brodit, házet apod. Sportovní je na tom ta cesta, která k té rybě vede a ta má význam pro rybáře. Rybě je to asi u řitní ploutve, ta by byla nejradši, kdyby ji lidi nechali na pokoji.
reagovat - Středa 9. března 2011 ve 13:47 ® timbab reakce na …
-
jiki> Jak může mít ryba sportovní význam?
reagovat - Středa 9. března 2011 ve 13:10 ® jiki
-
Já si myslím, že horní míra má rozhodně svoje opodstatnění. Velká ryba je krásná a má vlastně jen sportovní význam. K jídlu už většinou není a zabít ji jen proto, abych měl vypreparovanou hlavu na zdi – to mi přijde barbarský. Koneckonců fotka taky udělá své. Radši ať má i někdo další možnost užít si to potěšení z trofejního úlovku.
reagovat - Neděle 13. února 2011 v 10:56 ® kety.vydra
-
Až bude mít úhoř,a nejen on,volnou tažnou trasu bez překážek,tak to hájení v rámci tahu bude mít logiku a opodstatnění.Ale takhle,když je jasné,jak spousta úhořů zbytečně končí,tak já to hájení považuju za zbytečné.
reagovat - Neděle 13. února 2011 v 8:25 ® LuboO reakce na …
-
osprey> presne pred tromi rokmi som riesil tuto otazku, dostal som odpoved, ze tato norma vznikla na zaklade celoeuropskej normy na ochranu tahu uhora a aj CR aj SR sa popritom zviezlo, u nas konkretne tvorba vyhlasky sa casovo kryla s tvorbou tej euronormy a nasi to tam hodili, aby mali pokoj a preslo to vo vyhlaske, takze je to ulitba EU, ale neviem, ci za dotace.
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 23:15 ® osprey reakce na …
-
Cudla> A to je nějaká úlitba Evropské unii za poskytnuté dotace?
Z půlky našeho území se ten úhoř nikam nedostane. A pak mám doje, že táhnoucí ryby už moc nežerou. Takže za tím vidím nějaké takovéhle administrativní kroky. Ale je mi to jedno. Já chytím tak jednoho úhoře ročně a většinou náhodou.
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 22:07 ® kety.vydra reakce na …
-
Cudla> Ale na druhou stranu si říkám,kolik jich zase skončí v turbínách…
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 22:06 ® kety.vydra reakce na …
-
Cudla> Jsem si to myslel…
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 21:57 ® Cudla reakce na …
-
kety.vydra> protože v tu dobu probíhá jeho tah do moře
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 21:55 ® kety.vydra
-
Myslím to samozřejmě v tvrdé ironii,ale tohle je teda…(se nebudu vyjadřovat-bych byl sprostý).
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 21:52 ® kety.vydra
-
Netýká se to sice míry,ale vysvětlí mi někdo,kdo přišel na tak stupidní termín hájení úhoře říčního – 1.9. – 30.11. ? V tu dobu se chytá na rybky a jak na potvoru ti úhoři berou…Nevíte někdo,kdo na tuhle blbost přišel,takhle úhoře hájit?
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 21:23 ® devils9
-
Já jsem pro aby se zvedli spodní míry ryb a ryby jako třeba parma bych hajil pořád aby se museli pouštět.
reagovat - Sobota 12. února 2011 ve 20:46 ® slanny
-
Horní míra má své opodstatnění.Já sní souhlasím.
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 ve 21:49 ® hering reakce na …
-
Depuči> V kartě máš Tábor tak takhle třeba vypadá vyjímka.Jako jihočecha Tě to může zajímat
http://www.mirkovice.cz/…2010/068.pdf
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 ve 21:44 ® hering reakce na …
-
Depuči> Vyhláška 352/1992Sb. je vyšší právní norma.Takže co je v BP (bližší podmínky) je irelevantní.Tím by jsi se mohl řídit teprve pokud by byla na lov jelce jesena udělena vyjímka.To jak je to napsané v BP raději nekomentuji.
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 ve 21:33 ® hraji reakce na …
-
Depuči> podívej se do přílohy vyhlášky 395/1992Sb. tam je.
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 17:51 ® tomashr
-
Pro autora dotazu – zkus nějak zdůvodnit větu „velké ryby se mají vracet zpět do vody“, ale pozor, zdůvodnit ve smyslu fungování rybího společenství, honění ega rybářů opravdu není důvod.
reagovat
Pokud to ve svém věku dokážeš, tak smeknu
Tohle je totiž podstata věci – u dolní míry se dá argumentovat ochranou, nízkými stavy, atd., na to ostatně patřičný zákon pamatuje. Horní míra je ale výmysl rybářů toužících po trofejích, na okraj u kapra bylo možná hlavním důvodem jejího zavedení omezení kšeftů se soukromáky, u jiných ryb ale ani tento důvod moc sedět nebude. - Čtvrtek 10. února 2011 v 17:46 ® tomashr reakce na …
-
Depuči> Musíš si to přečíst celé – losos má taky stanovenou míru a dobu hájení, ale přes jiný odstavec je chráněn celoročně…
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 17:39 ® Alov
-
Depuči> Kapr má horní míru proto, protože se sebrala hrstka lidí, dali dohromady záměr, vypracovali argumentaci a projekt poté začli prosazovat MO po MO. Tady je třeba na chytej spoustu hrdinů, co haní projekt k70 (já ho taky pomohl prosadit v naši MO, i když zpětně z toho už tak odvázaný nejsem) a melou hovna, že je všude kapr a že k70 je nesmysl a kapr je odpad a podobné hovadiny, ale nikoho z nich nenapadne zvednout prdel a začít pro jiné druhy ryb něco tímto směrem dělat. Jen klovat do kláves. To jim jde náramně.
reagovat
Takže pokud Ti na tebou zmíněných rybách záleží, tak zkus vypracovat projekt s argumentací a na členské schůzi předstup v diskusi a tento návrh přednes a nech o něm hlasovat. Hodně zdaru - Čtvrtek 10. února 2011 v 16:56 ® Luccini
-
Zdravim, rybarim relativne kratce a tak misto dlouholetych zkusenosti pouzivam je ten selsky rozum a ten mi rika, ze je pro vodu lepsi kdyz si nekdo odnese jednu velkou rybu, ktera uz se blizi konci zivota o plodnem obdobi nemluve, nez aby zabil jine dve v plne sile. Cela zalezitost s horni mirou mi pak prijde zvelicena temi kdo chteji za kazdou cenu chytat vetsi a vetsi ryby a pritom jakou hodnotu asi bude mit trofejni ulovek kdyz podobnou rybu nebude problem chytit pro kazdeho. Ja si myslim, ze k velkym rybam se clovek musi propracovat lety a pokud nechce cekat tak muze jezdit na ty soukrome vody, ale kazdy kdo tak cini, at si uvedomi, ze prave tim podopruje zmineny prodej trofejnich ryb ze svazovych vod do soukromych.
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 16:41 ® Depuči reakce na …
-
Pravě čtu ze soupisu:,,Od 16.března do 15 června: a)… b)v mimopstruhovém rybářském revíru dále hájeny:…a Jelec jesen. Má normálně míru a nikde tu nestojí, že by měl být hájený.
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 16:31 ® hraji reakce na …
-
Depuči> jelec jesen je dle vyhlášky 395/1992Sb. v platném znění celoročně hájenou rybou. Proč horní míru?
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 16:27 ® Depuči reakce na …
-
Prodávání ryb (at už do soukromáků nebo do hospod) je (a bude) ,,výsadou" jedinců s narušeným chováním.Myslím že nějaký zákon to u nich nezmění.Prodávali,prodávají a budou samozřejmě dál…
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 16:10 ®
-
horní míra má smysl jen u ženských
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 16:08 ® kerob reakce na …
-
Depuči> horni mira kapra je nejspis kuli odnaseni velkych prasatek do soukromaku…
reagovat - Čtvrtek 10. února 2011 v 16:06 ® Depuči
-
Dovolím si takové malé rýpnutí.Je samozřejmě dobře že se zavádějí horní míry,nechápu však,proč hlavně u kaprů.Vždyt kapra se nasazují tuny!Je pravda že velcí kapři si ochranu zaslouží, ale podle mého to každá ryba.Co třeba velké parmy,jeseni a dravci?Až někde najdete horní míru jesena,dejte mi vědět.
reagovat - Středa 9. února 2011 ve 22:19 ® regulus reakce na …
-
hraji> Je jasný, že všechno nejde tak jednoduše a ono je to možná tak trochu dobře, protože by v tom mohl vzniknout pěknej bordel, to jen tak na okraj.
Vezmu příklad z našeho okolí. Dovedu si docela dobře představit míru PO na Svratce nebo Jihlavce na 30 cm (dalo by se říct, že bych si to i přál), docela bych si tam pro něj dokázal představit i nějakou horní míru, řekněme 50 cm a to spíš z toho důvodu, že když už se tam ten pstruh takový míry dožije, tak by to bylo jak se říká za zásluhy.
reagovatZ druhé strany si myslím, že by to bylo naprosto nesmyslný (měnit dolní a stanovit horní míru) třeba na Líšeňské říčce, Loučce a podobných říčkách. Když to vezmu do MP vod, tak štika i candát by si mohly s dolní mírou polepšit, klidně o 10 cm a s tou horní bych moc nelaboroval, myslím, že to nemá cenu, těch opravdu velkejch ryb je jen pár, už jen tak na něco neskočí a ruku na srdce, magor si ju stejně vezme honí míra nehorní míra.
- Středa 9. února 2011 v 11:26 ® hraji
-
No, dovolím si postřeh z praxe. Ono není úplně snadné změnit stanovenou míru ryby. Jde to, ale chce to jednoznačný a kladný postoj hospodáře na revíru, tedy dobré a smysluplné zdůvodnění proč míru zvýšit. Dále to chce kladné stanovisko výboru MO, která na revíru hospodaří a samozřejmě i kladné stanovisko uživatele revíru, který je oprávněn změnu provést a zveřejnitji v popisu revíru. Zejména to zdůvodnění smyslu zvýšení míry je někdy dost problém. Takový běžný uživatel internetu a účastník diskuze na Chytej nebo kdekoliv jinde má, po pravdě, minimální šanci něco sám ovlivnit či dokonce změnit. Představte si situaci, že za výborem dojde někdo, koho nikdy předtím neviděli, a snaží se je přesvšdčit, že je třeba zvýšit míru lína na revíru na 30 cm. Čím bude argumentovat?
reagovat - Středa 9. února 2011 v 10:48 ® sus1
-
Robur> Jo, tak ta by se měla dodržovat celoplošně.
reagovat
Jinak jak píše regul,kecy na netu,a .......... a tot vše.