Vyhledávání
Proč mizí rybí druhy z našich řek?
28.1.2011 | Poldík | 6.799 zobrazení | 46 odpovědí
Rád chodím rybařit k vodě, kde nevím co ulovím za rybí druh.Pravdou však je,že poslední roky je náhoda ulovit lína, lipana a okouna i tam, kde se to rybami jen hemžilo. Je ryb opravdu málo?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 31. ledna 2011 v 9:06 ® hraji
-
Ono je těžké pojmenovat všechny důvody, proč mizí některé druhy ryb. Samozřejmě jsou ty obecně známé, dobře viditelné a hlavně mediálně provařené, na které se to vždy může svést. Ale skutečné příčiny jsou často skryté, neviditelné a normálním laickým pohledem nezachytitelné. Například vezmu náš revír. Řeka. V minulosti výrazně znečišťovaná průmyslem, zemědělstvím a splašky z vesnic v povodí. Od revoluce se kvality vody výrazně zlepšila, dno již není pokryto šedou masou slizu, ale ztrácí se nám lipan, ztrácí se nám střevle, mřenka. Střevle a mřenky nevyloví kormorán, nevezmou je rybáři slepicím. Mění se něco, co nevidíme, mění se životní prostředí a i když to zdánlivě vypadá, že to je k lepšímu, nemusí to být vždy pravda.
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 18:52 ® fishman123 reakce na …
-
osprey> Já jsem podložku dal jen jako příklad jak rybám tolik neublížit. A nemyslím si že by se podložka používala jen na velké kapry, pokud je břeh špatný a okolnosti mi nedovolí vyháčkovat rybu ve vodě musím ji při vyháčkování případně měření položit na zem a aby se neodřela je na místě podložka a to nemusí jít jen o kapry.
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 18:47 ® fishman123 reakce na …
-
timbab> Je to fakt ale břehy kolem našich revírů nejsou vždy ideální a tak nedovolí rybu vyháčkovat ve vodě.Ta desinfekce se používá aby do ranky po v pichu háčku nevnikla žádná nečistota, ale bez toho se obejdeš.
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 15:32 ®
-
1Mara> Možná to zní divně,ale doba kdy Labe byla stoka,byla paradoxně nejlepší..Každej se bál rybu z Labe sežrat a teď?
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 15:18 ® osprey reakce na …
-
fishman123> S kaprem žádný zásadní problém není. Problém mají jiné ryby.
Podložka je potřeba na velké kapry, se kterými se chce člověk fotit, měřit je apod. Kusy běžné velikosti se na spoustě míst dají vyháčkovat ve vodě (a pokud se berou domů, tak už je to jedno).
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 15:12 ® timbab reakce na …
-
fishman123> Pokud chytáš CHaP tak podložku nepotřebuješ-je lepší pustit rybu ve vodě.Jo a jakej má význam ta desinfekce?Jinak si myslím že je dost rybích druhů které jsou na tom podstatně hůře než kapr
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 15:03 ® fishman123
-
No možná by jsme se měli zamyslet i my sportovní rybáři jestli něco neděláme špatně. Já jsem třeba pro používání podložky pod ryby, kapr se vní vážně chová klidněji a je dost malé riziko poškození ryby.Jsem také pro používání desinfekce na kapry, někdo může říct že je to uplná blbost ale při chyt a pust to vyznam má. Také bych spřísnil pokuty za pytlačení. Odstřel Kormorána schvaluji.
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 1:46 ® Poldík reakce na …
-
U nás se regulovalo několik potoků,ale hlavně k ochraně majetku domkařů,kteří bydlí v blízkosti.Že potok vypadá po úpravách jak bazén na zahradě je pro mě hrozný pohled.Lidi se pořád serou blíž k vodě a pak se divý že mají vodu v baráku.
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 1:41 ® Poldík reakce na …
-
Kormorán letos u nás neměl šanci ,řeka byla po povodni,tak ty prevíti lovily v náhonech.
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 1:36 ® Poldík
-
Tak tohle si pamatuji.Když se bralo Labe za stoku republiky kluci odnášeli kg ryb jak uvádíš buď slepicím nebo do hospod.Dnes tam sedí a nadávají,že nechytí ani plotici.Většina kluků se chlubí kaprem,sumcem,ale na ostatní ryby většina kašle.Je to smutný.
reagovat - Neděle 30. ledna 2011 v 1:30 ® Poldík
-
Pánové,zdali chcete chytat za pár let pouze na soukromých revírech,tak se k debatě připojte.
reagovat - Sobota 29. ledna 2011 v 19:16 ® Nerodia reakce na …
-
Také záleží na přístupu na úřadech ,když dovolí narovnat potok ( zrušit tůně a atd).Když se ozvete tak zdělí že je to v naprostém pořádku i když v potoce žije přísně chráněný druh.Hold peníze vládnou světem.
reagovat - Sobota 29. ledna 2011 v 19:15 ® 1Mara reakce na …
-
fishman123> Já jsem svědkem , jak se Labe u nás denně rabovalo pod plným 20 let zpátky , dnes tam budeš jen čumnět na tekoucí vodu . Ty doby co rybáři nosili domů a slepicím plné saky ryb a to že to bylo hodně přez 7 kilo jsou pryč . Všechno je špatně , vysazování sumců, kormoráni,masařky, odvoz na soukromáky a atd. Budeš se za pár let divit , prázdný to nebude , kapříka chytneš vždy
reagovat - Sobota 29. ledna 2011 v 18:22 ® fishman123 reakce na …
-
1Mara> Já bych to tak nehrotil. Je to jenom na lidech jak se dokážou o ryby postarat. Ale takle vážné to doufam nebude. Pokud bude víc poctivých rybářů než masařů a pytláků tak si myslím že to tak zlé nebude. Némm nic proti odnesení ulovených ryb ale všeho moc škodí.
reagovat - Sobota 29. ledna 2011 v 0:36 ® 1Mara
-
Budeš se divit , za pár let budeš rád jen za plotičku , jestli teda vůbec nějaká v řece zbyde
reagovat - Pátek 28. ledna 2011 ve 23:49 ® osprey
-
Ano. Spousty ryb opravdu ubývá. Mění se řeky, průtokové poměry, množství živin, chemismus vody. Do toho chytá čím dál víc lidí čím dál lepší technikou. A nesmím zapomenout ani na to, že dnes jsou tebou jmenované druhy pouhým krmením pro kormorány.
reagovat