Chytej.cz

První přívlačový prut - poradíte prosím? necteno

18.1.2011 | amiksovsky | 8.109 zobrazení | 61 odpovědí

Zdravím všechny rybáře! Vím, že těchto témat je zde dost, přesto bych poprosil o rady pro začínajícího vláčkaře. Chtěl bych si pořídit úplně první přívlačový prut. Chtěl bych s ním chytat na menších i větších řekách, občas i na nějakém rybníku či nádrži. Jelikož jsem začátečník, mám v plánu začít s menšími rybami, ale kdyby se podařilo chytit třeba větší štiku, aby to prut vydržel. Pokud mohu také poprosit výběr vhodného navijáku k prutu. Vše by mělo být max. do 3000 Kč. Předem mockrát děkuji za ochotu!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Pondělí 7. února 2011 v 18:46 ® břitva
břitva

kolem 30g:->

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 14:09 ® osprey reakce na …
osprey

lobotomie> Jasný. Pokud jde o mě, snažím se psát hlavně o tom, o čem nepíšou ti druzí a občas to vyžaduje se přivzdělat.

Že bychom se my dva vzájemně měli za hlupáky, to asi nehrozí:-))

Ať se vede.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 14:05 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

osprey> rozhodně si nemyslím o komkoliv že je hlupák, před x lety jsem nejen o tomhle věděl prd, jak se říká „nikdo učený z nebe nespadl“ ale taky „komu není rady tomu není pomoci“, jen jsem reagoval na ty teze o kvalitách vlasců např. made in japan a proč se z dobrého vlasce třeba na vláčku stane noční můra když se používá na kaprařinu a obráceně. Tvou motivaci chápu, sám jsem přestal psát dávno, protože jsem neměl o čem a nechtěl jsem psát članky typu: byl jsem tam a tam a chytal jsem na to a to krmení (podle toho jak se to hodilo mému sponzorovi nebo dnes mě)

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 13:43 ® osprey reakce na …
osprey

lobotomie> Díky, ani jsem nečekal tak dlouhou reakci. Je jasné, že něco jiného je výroba a něco jiného distribuce. A každá informace tohoto typu je cenná.

U mě jde o to, že jsem nucen psát články o lecčems a potřebuju být v obraze, protože vím, že po světě běhají lidi jako jsi ty (a není jich málo), vedle kterých bych vypadal za hlupáka. Mě nevadí být míň v obraze než jiní, ale opravdový hlupák je ten, co se může zeptat a neudělá to.:-))

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 1:11 ® talE

Nemužeš někomu cpát prut na kterej jsi vláčel ty jako první. Myslím že min polovina lidu si stejně koupí prut podle sebe a až v dalším výběru prutu je výběr o něco málo specifikatější. Každej prut, bid je i ze stejné kolekce není stejnej jako si koupil tvůj kámoš. Když budeš věřit bezince, tak si na ní taky pěkně zachytáš :-D

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 0:04 ® lobotomie
lobotomie

osprey> tak v tom ti nepomůžu, jediný způsob je kontakt z výrobcem, za manipulační bakšiš ti pošle paletu vzorků ze kterých si můžeš vybírat a u některých si ještě zvolit barvu. už předem můžeš odhadnout cenu toho kterého, podle toho jaké množství ti ho poslal – ty hodně drahé max 10m a ty hodně levné klidně 500m. Spousta těch monofilů je primárně určena k úplně jiným účelům, než je rybařina ale jsou často velmi dobře použitelné Ty drahé fakt nevím na co jsou… nedokážu si představit jejich použití aby se ta investice vrátila… jediné co mě napadá tak něco pro vesmír, ale může to být klidně něco pro klimatizace nebo co já vím. Pošlou ti i přehršel materiálu, který můžeš studovat ale konkrétně na poli molekulární úpravy polymerů nejsem zrovna vzdělaný, tak nemůžeš s jistotou oddělit marketingové žvásty od realné podstaty toho materiálu. Ideální testovací vzorky průměry kolem 0,25, normálně je dáš na naviják naložíš jim130 gr. olovo a jdeš nahazovat do aleluja a pozoruješ co to dělká z vlascem, když to vydrží tak zjišťuješ jeho průtažnost a je u něj předpoklad pro kaprařinu apd., když to nahazování nevydží ale je krásně hebký vláčný a nekroutí se, tak ty průtažnější můžeš ve slabších průměrech použít na plavanou a ty méně průtažné na feeder (když vysloveně neplavou) nebo na přívlač. jenže tě limituje profil vyráběných průměrů a případně barev. povrchovou UV ochranu mají všechny, když si vybereš tak to napíšeš výrobci (znám firmy které se nějakým testováním nezatěžují) a ti lepší ti k tomu dokonce připraví pěkně podklady o profilu a složení monofilu (vrstvy), výrobce ti odpoví, že do dvou měsíců tuo budeš mít připraveno a že musíš odebrat tolik a tolik metrů od každého průměru a monofilu které sis vybral a zaplatit teď tolik a tolik. stručně řečeno

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 23:11 ® osprey reakce na …
osprey

lobotomie> Uvědomuju si mnoho z věcí, o kterých píšeš, ale v reálu mi nezbývá než vyzkoušet něco z toho, co se prodává v mém okolí a na to chytat. Ony jsou ty vlastnosti i u běžných materiálů dneska takové, že většina ryb má jen teoretickou šanci proti tomu uspět.

Ale stejně bych se rád v oblasti technologií užívaných při výrobě rybářského cajku trochu vzdělal.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 22:13 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

PetrC> no jestli si myslíš že ti tu vysypu ty veselektované, tak se mýlíš na ty ostatní a různé divize textilních továren ti stačí google

http://www.dsdci.com/new/ to je odkaz na jednu z prvních od které jsem měl vzorky a taky jednu z prvních, kterou jsem zavrhnul

šikovné vlasce u nás třeba nabízí pan Brož – broline, třeba ti on bezelstně prozradí k jakému výrobci se po letech nemalých investic a omylů dopracoval on

Pokud tě to vážně zajímá, tak nenavštěvuj jen rybářské veletrhy, protože tam se taky nic nedozvíš, ale veletrhy textinlní nebo ještě lépe vláken a nití. v čr se konají ročně dva kde je možno čas od času na prvotního výrobce narazit, ale spíš ne.

Dotaz kde je předem jasné, že nedostaneš odpověď

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 21:30 ® PetrC reakce na …

lobotomie> skutečně zajímavé a je mi jasné, že jako prodejce rybářského vybavení máš jasno víc, než běžný smrtelník.

Mohl bys být konkrétní a uvést výrobce?

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 21:19 ® lobotomie
lobotomie

PetrC> výrobci specializující se na rybářské vlasce jsou na celem světe jen 2, další výrobci kteří stojí za řeč a každý jeden z nich má produkci ryb. vlasců mnohem vyšší než ti dva specializovaní dohromady je 5, přestože rybařina je pro ně jen okrajová výroba která se na jejich celkové produkci podilí nepatrným množstvím. Víděl jsem monofily s parametry, že by se za ně nestyděli nejlepší pletené šňůry, ale cena za 1 000 000 metrů byla gigantická v porovnání s cenou nejlepších běžných monofilů.

Vynikající věci se dělají v japonsku a v jižní korei, ty dvě specializované rybářské firmy technologicky uvízli někde v osmdesátých letech.

Viděl jsem doslova několik tisíc vzorků monofilů a každý měl jiné vlastnosti.

Někde jsem tady četl že made in japan stál za hovno… jo to slýchávám i na krámě, když si borci koupí vlasec na vláčku a pak s tím hážou 150 gr. krmítka – ten vlasec k tomu není určen, jeho klady a výhody jsou jinde… Pokud si tohle lidí neuvědomují, tak ten vlasec může být vyroben v budoucnosti někde na marsu a stejně ho zničí =)

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 19:23 ® PetrC reakce na …

Char> také jedna z možností a velmi pravděpodobná.

Ono těch výrobců vlasců na světě moc nebude a kolik jich asi bude v Evropě či Spojených státech?

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 19:13 ® Char reakce na …
Char

PetrC> dříve jsem vláčel na Tectan a kolega taky, vlasec jsme si nemohli vynachválit, ale po několika letech i nově koupený nestál za nic, možná změnili výrobu nebo výrobce

Také jsem chytal na Silstar ( made in germany) a byl supr, později se na špulkách obělilo Made in japan a už stál za ho.no

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 18:45 ® PetrC reakce na …

osprey> v tom autě bych se oslabil také.
V devadesátých letech jsem si kupoval, kromě jiných vlasců, D.A.M Tectan. Všude možně se ten vlasec osvědčil, ale při máčení v Berounce praskal jako o život. Možná tenkrát v té vodě něco bylo…

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 18:05 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Stoprocentně vím, že kolega měl pruty s navijáky v kufru Škodovky 120 na parkovišti před panelákem. Měl je tam celé léto a na podzim to praskalo jak nitě.

A ono v tom rozhicovaném kufru leckdy nějakých 80°C bude. Možná i víc.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 18:02 ® PetrC reakce na …

kerob> díky za vysvětlení…

Skutečně nestárnu. Máma mi stále říká, že jsem jako malej Jarda.

:-P :-D
reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 17:59 ® PetrC reakce na …

kerob> s těmi vlasci to nebude tak jednoduché a chtělo by to nějakého polymermana, který by to vysvětlil.

Přesně jak říkáš, kolikrát vytáhnu kus vlasce, který nejde ani utrhnout z vázky. Je ztvrdlý a očividně dost zanedbaný a přitom drží pomalu víc, než ten můj.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 13:49 ® kerob reakce na …
kerob

PetrC> nedalo mi to a hledal jsem…
Vlasce se dnes delaj vetsinou z nylonu a z polyethylenu. Ty z polyethylenu meni svoje vlastnosti uz pri teplote cca 80 stupnu Celsia a u tech z nylonu to neni jednoznacne, protoze zalezi na vychozi sloucenine, ze ktery je nylon nakonec udelan. A ta taky ovlivnuje finalni vlastnosti. Proste se smir s tim, ze vse starne, i ty (i kdyz urcite ne duchem) :-D

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 13:26 ® kerob
kerob

PetrC> je fakt, ze nekolikrat jsem si koupil muj oblibeny vlasec a vykazoval jine vlastnost, nez jsem byl zvykly. Mozna na ten kontejner prilis dlouho prazilo na kontejnerovy lodi slunce, co ja vim, ale fakt si myslim, ze za urcitejch okolnosti (prednostne teplota, UV, mozna vlhkost vzduchu) muze ten vlasec zmenit svoje vlastnosti celkem rychle. A kolikrat se mi stane, ze pri gumovani na Slapech vygumuju chuchvalec oveseny krmitkama ci srkackama, vlasec je odhadem 0,30 a praska jako nit, ale podle stavu hacku ci krmitek tam bude max rok. Neco se s nim stat muselo…

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 12:44 ® PetrC reakce na …

kerob> řeč byla o tom, že si koupíš už starý vlasec.
A myslíš, že se změny na vlasci projeví během uskladnění? U výrobce se moc dlouho neohřeje, ale od distributora po prodejnu, dejme tomu v krajním případě několik let? To se mi nezdá.
Ale nerozumím tomu, takže se jen domýšlím a tak.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 11:53 ® kerob reakce na …
kerob

PetrC> myslim si, ze vsechny plasty starnou, jen nektery velice pomalu a to dokonce tak pomalu, ze si myslime, ze vubec. A taky si myslim, ze cim tenci to vlakno je, tim viditelneji a taky rychleji se na nem ty zmeny projevej. Navic ty vlasce vetsinou obsahujou ruzny primesy pro docileni jakychsi vlastnosti jako mensi prutaznost, vyssi odolnost, barva… a ty samozrejme taky muzou ovlivnovat/urychlo­vat proces starnuti.

Jinak me vlasce nestarnou :-) , vetsinou je dojebu a vymenim driv, nez by to stihly.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 10:43 ® PetrC reakce na …

osprey> všechno Míro nestárne, já třeba mládnu…

Kdyby se udělala tabule z amorfního uhlíku, také by stekl, ale to sem nepatří. I když patří. Obojí nesteče během deseti let.
A co jiné plasty? Některé polymery nemění své vlastnosti vůbec a nylon v jiné podobě než vlákno také „nestárne“.
Proto mě udivuje, že vlasce „stárnou“.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 2:53 ® lobotomie reakce na …
lobotomie

amiksovsky> no já používám pochopitelně vlasec Robinson Primera Spin, výborný čire nazelenalý vlasec, nízká průtažnost, bezpaměťový ale nevím jestli ho někde seženeš. jinak většina dobrých feedrových vlasců se sníženou průtažností taky dobrý… ale vyzkoušej tu průtažnost, ne vše na čem je napsáno feeder je skutečně vhodných

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 2:05 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Stárne všechno – dokonce i sklo v okenní tabuli stéká dolů a po staletích je to okem viditelné. Už fakt, že někteří výrobci bali lepší vlasce do jakýchsi konzerv s odsátým vzduchem, svědčí o tom, že nějaké procesy na vzduchu probíhat budou.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 0:21 ® PetrC reakce na …

osprey> pokud jde o značku vlasců, tak to mám už roky jasno a udávaná nosnost by se dnes zdála kde komu komická. Aby ne, když je o více než polovinu nižší.
Ale o tom má úvaha není. Jde mi o to, že se jedná o umělé vlákno, které by nemělo teoreticky stárnout. Jasně, UV záření, teplota, vlhkost apod. ovlivňují vlastnosti, ale vlasec v obchodě či skladu by teoreticky stárnou neměl…

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 23:26 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Ono je toho víc, co se blbě vysvětluje.

Já měl vlasec, který byl po stránce pevnosti nic moc. Ale byl takový sedm let. Nekroutil se, nemotal, odíral jen málo. Nakonec člověk zjistí, že tohle jsou důležitější věci než bůhvíjaká nosnost uvedená na cívce.

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 23:02 ® PetrC reakce na …

osprey> stárnutí vlasců je zajímavá otázka, kterou mi nikdo nikdy nebyl schopen vysvětlit.

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 22:10 ® osprey reakce na …
osprey

amiksovsky> Já byl spokojený se velkou většinou vlasců takové té střední třídy. Spíš mi občas vadilo, že jsem někde koupil něco, s čím jsem měl dobré zkušenosti, ale tomu prodejci se to zřejmě někde pár let válelo a už to prostě nebylo ono.

Tak jsem si víc hlídal brzdu a odchytal i s tím.

Ten Conger Steelon je slušný, akorát ho po sezóně otoč a po další vyhoď. Podobných vlasců je hromada. Měl jsem třeba Trabucco T-Force, DAM Tectan, Byron, většina věcí od Daiwy je dobrých,…

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 20:34 ® Robur
Robur

http://www.chytej.cz/…ger-steelon/ čti i diskusi pod tím

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 19:45 ® fišefriše

K navijáku .. Koukal jsem , že klony Ryobi navijáků jsou stejné jak u Mikada , Dragonu , Spra a dalších . Z toho co jsem se kde dočetl bych volil asi klony Holandskýho SPRa , Mají největší daelerskou základnu a v dost kameňáků si je můžeš osahat …

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 19:37 ® amiksovsky
amiksovsky

pokud tomu rozumím, tohle jsou pruty, ohledně těch vlasců by jste náhodou neměli nějaké doporučení na kvalitu/cenu?

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1