Vyhledávání
Multiplikátory a fígle kolem nich
16.1.2011 | PetrC | 226.153 zobrazení | 3.369 odpovědí
Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce
praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích
multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 12. června 2011 ve 12:36 ® PetrC reakce na …
-
pepa z depa> tak to vidíš, už v té první větě píšu, že mi nikdy myšlení nešlo, což tě mohlo trknout, tedy vzhledem k tvému nebývalému intelektu…
reagovat - Neděle 12. června 2011 v 11:35 @ pepa z depa reakce na …
-
PetrC> Checheche, víš já čtu z blbostí jen první 2–3 věty. Zatím nechrápu jako Schwarzenberg. Nepiš hovadiny. Seš vedle jako ta jedle.
reagovat - Neděle 12. června 2011 v 11:33 @ pepa z depa reakce na …
-
PetrC> I vepřové sádlo je výborné. PTFE má mizivý součinitel tření, je prakticky neviditelný a není „mastný“ (po odpaření nosiče připomíná spíš vosk). Dobré maziva jsou i s grafitem (TY JSOU I ZA BABKU), nebo s disulfidem molybdenu (molyka, molykotte- ty nejsou za babku-jen poznámka: byl jsem kdysi v místech,kde se molybden těží a zažil jsem šok-v tom sibiřském zapadákově měli velký výběr moravských vín-v Moskvě na nádraží se vožralý dispečer Serjoža sekl). Ale to vepřový sádlo, kerým mastíš panty a navyjáki je sjúpr.
reagovat - Neděle 12. června 2011 v 11:32 ® PetrC reakce na …
-
feldkurát Otto Katz> sice mi nikdy myšlení nešlo, ale urodila se mi v hlavě myšlenka…
Že to…
No víš co?!
Ne?
No, už jsem se tě chtěl zeptat dřív, nejsi ty pppp (Pavel wobbler)?
Asi ne, že?
Tak se nezlob, no a já si jdu za trest napařit další vrstvu šedé kůry mozkové.Velká vůle na kličce? No jo, ale pod takovou vůlí si mohu představit třeba vůli axiální…
A špatné ukládání šňůry?
A když jsi navíjel, tak jsi měl šňůru protaženou alespoň prvním očkem prutu?
A jak jsi přibrzďoval šňůru?
A neměl sis raději koupit MP od šimána?Promiň, ptám se jako ořech, ale vzhledem k mé kapacitě…
reagovat
Jo jo jo, neboj, už jdu pařit (napařovat)! - Neděle 12. června 2011 v 10:35 @ feldkurát Otto Katz
-
A k tomu MP Daiwa Megaforce. Ještě jsem s tím nechytal, ani neházel aspoň cvičně. Obyčejné vajíčko s tím pomocným škubadlem. Mirek o tom tuhle psal. Bude používané s prutem Daiwa Megaforce na jerk. Spal v krabici 3 měsíce. Když jsem si na něho nechal v šopu namotat zelenou fireline, všiml jsem si velké vůle kličky. Zvlášť při povolené brzdě. Při namotávání šňůry se tato ukládala vysloveně nerovnoměrně a až na třetí pokus, začalo ukládání fungovat OK. Co vy na to, experti MP? Jóóó, Daiwa je holt Daiwa. Co se může pokazit, to se i pokazí. Nobody is perfect. Platí to i pro Daiwu.
reagovat - Neděle 12. června 2011 v 9:59 @ feldkurát Otto Katz reakce na …
-
osprey> Jé, hele já nésu hacker. Takže dělám jen to, co je dovoleno. Držím se pravidel. Pokud by bylo třeba tento servr hacknou a do vývěsky dát něco vo cementu, či kurwách, stačí ještě chvíli kopat.Von se někdo, kdo vyvede správce z omylu najde. Asi vykládá Havlíčkovi-Borovskému, že má fšecko zmáknutý a ten mu to žere. Ale je to blbost.Nic. Du na štiky.
reagovat - Neděle 12. června 2011 v 9:54 @ feldkurát Otto Katz reakce na …
-
PetrC> No vidíš.
reagovat - Neděle 12. června 2011 v 0:40 ® osprey reakce na …
-
feldkurtát Otto Katz> Megaforce nemám, ale měl jsem. I rozebraný. V technologiích maziv a ošetření kovových povrchů se ovšem nevyznám.
Pro případ, že bys přesto stál o mou radu, vem si do levé ruky pomeranč nebo si kolem ní uvaž bílou pásku – abych tě zítra poznal, protože určitě budeš mít nový nick
reagovat - Sobota 11. června 2011 ve 20:06 ® PetrC reakce na …
-
feldkurtát Otto Katz> jo a ani cívku a ani kliku pro daiwu nevlastním.
reagovat
Na druhou stranu ale mám občas za ušima, případně v kalhotách… - Sobota 11. června 2011 ve 20:04 ® PetrC reakce na …
-
feldkurtát Otto Katz> sice nejsem vzdělaný, ale prostý selský rozum mi říká, že PTFE na převodech nanesen nebude, což i zmiňuješ, a ani se nebude jednat o sintrovaný materiál, protože v jednoduchosti je zisk a mosaz (i když je porézní) stačí.
No jo, bronz je bronz, ale opět se musíme spokojit s mosazí (na převody) a ty tam jsou doby, kdy navijáky byly osazen bronzovými pouzdry, teď je to plast…
Ale zase, není plast jako plast, že?Osobně mažu tuky bez příměsi PTFE, mažu častěji, což má velké plus. Si tedy myslím…
A ano, také mažu a na sucho provozovat naviják je barbarství, ale někdy se to (výjimečně) tak nějak sejde a semele a jede se na sucho, takže mažu vodou. No a MP značky abu to zatím vždy unesly. Čím to asi bude?
reagovat - Sobota 11. června 2011 v 18:34 @ feldkurtát Otto Katz reakce na …
-
PetrC>Vypadá to jako pěkná blbost. Tribologie je můj obor. Buď je na zubatých kolečkách „neviditelný“ film (třeba polytetrafluoretylén), nebo jsou použité tzv. „samomazné“ materiály (prášková metalurgie, pórezní materiál nasycený mazivem. Ale u ozubení to vylučuji. On i bronz „na sucho“ vydrží dlouho. Na oko. Já bych to mazal. Třeba tím teflonovým mazivem, co se používá na komponenty Shimano na bicyklech… Uškodit to nemůže, soudruzi.
reagovat - Sobota 11. června 2011 v 18:27 @ feldkurtát Otto Katz
-
Přiznejte se bez mučení, kdo máte cívku s klikou značky Daiwa, typ MegaForce. Mám problém a za radu se budu revanžovat.
reagovat - Pátek 10. června 2011 ve 22:42 ® PetrC reakce na …
-
kerob> takže je quantum v pohodě? Sice bez mazadel, ale nevykazuje žádné změny? Pozoruhodné, co asi používají za materiály, že není potřeba mazat…
Asi ho máčíš v nějaké živé zázračné vodě – že by nové lázně? Lázně Kerob?Doufám, že jsi udělal při rozborce pár snímků!!!
reagovat - Pátek 10. června 2011 ve 22:38 ® PetrC reakce na …
-
kerob> ale tak to přece není a nikdy jsem si nemyslel, že bys byl jakékoliv zvířátko.
Jsem jenom lidé a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.
V podstatě jde jen o zvyk a i trénink. Až budeš vyházený, tak sám uvidíš co a jak.Pokud jde o to si společně zaházet, tak až na můj věčný problém s časem není žádný problém a stačí se jen domluvit.
Takže se určitě domluvíme a vyrazíme. Třeba na Berounku, tu mám moc rád…No, pokud se ti hned na začátku hodu předběhne cívka a máš odstředivou/magnetickou brzdu nastavenu alespoň na 50%, tak je zcela jasné, že máš nějakou podivnou techniku hodu.
Pokud přibrzďuješ před dopadem, tak je to v celku normální, dělá to spousta lidí. Prostě máš víc povolenou mechanickou brzdu, případně jsi zase něco pokazil při náhozu.
To chce skutečně vidět, takhle na dálku se to řeší velmi obtížně.
A pokud jde o tebe a abu a jerky, tak to mě zajímá, protože si to neumím racionálně vysvětlit. Ale nezpochybňuji to a chci to rozhodně vidět.reagovat - Pátek 10. června 2011 ve 22:19 ® kerob reakce na …
-
PetrC> Nahlodal jsi me, kuchnul jsem Quantum… a nic jsem nenasel, je ciste (koupu ho v pruzracne vode
reagovat)
- Pátek 10. června 2011 ve 22:02 ® kerob reakce na …
-
PetrC> Ano, jsem lama a priznavam to, nicmene ze s jednim navijakem se mi chyta dobre a s druhym ne, je proste fakt. Nepochybuju, ze s Abu Cx se da dobre chytat, ale proste neni to tak blbuvzdorny… popravde bych docela stal i o instruktaz
Pokud se mi to ma tendence motat, tak hned na zacatku hodu se predbehne civka. Palcem dobrzduju jen tesne pred dopadem do vody (jsem na to zvyklej, delam to proste vzdy bez ohledu na typ navijaku). V prubehu letu na civku nesaham. Kdyz na Abu dam 75g jerka a nastavim to tak, abych pri hodu nemusel vubec sahnout na civku, tak je delka nahozu fakt dost bidna.
reagovat - Pátek 10. června 2011 ve 21:27 ® PetrC
-
kerob> takže sem strčím části dvou tvých příspěvku naší společné diskuze. To proto, aby bylo na co navázat.
„Uzivatelska privetivost je z myho pohledu hodne o ergonomii a jednoduchosti nastaveni (treba odhozovy brzdy). Zatimco s C4 mam problem nastavit obe hazeci brzdy tak, aby to aspon priblizne delalo to, co chci a stejne musim dobrzdovat palcem a pro nastaveni musim navijak castecne rozebrat… nerikam, ze nejde donutit to delat to, co chci, ale je to MNOHEM slozitejsi nez u toho druhyho multika…“
„Ty odhozovy brzdy tam jsou 2 a idealniho stavu se da podle me docilit jen kombinaci nastaveni obou. Nastavit mechanickou mi necini problem nebo si to aspon myslim (oba navijaky nastavuju stejne, ale jen Quantum dela to co chci). Problem mam spis s odstredivou (ale nejspis s kombinaci nastaveni)… a muj poznatek – poznatek zacatecnika – je takovy, ze oproti tomu druhymu (Quantum Accurist PT) je Abu na zmenu hmotnosti nastrahy citlivejsi… na Quantu muzu hazet Busterjerka (75g) a vzapeti i Slidera 10 cm (cca 45g) bez prenastaveni brzdy aniz by doslo k problemu. A v pripade, ze chci jakoukoliv brzdu prenastavit (odstrediva ma 4 polohy . vypnuto a 1,2 a MAX) klidne zabrozenej po prsa, bo nic nesroubuju a nerozebiram, proste otocim koleckem bud na levy strane nebo na pravy strane nevijaku… a na rozdil od Abu mam pocit, ze odstrediva brzda opravdu funguje a dela presne to, co ma…“
Pokusím se být stručný.
Tvůj problém vidím v tom, že nejspíš nevíš k čemu slouží odstředivá/magnetická a k čemu mechanická brzda. To, že musíš cívku přibrzďovat na konci hodu palcem, je chyba v nastavení mechanické brzdy a odstředivá nebo i magnetická brzda jsou mimo hru.
Jiná situace nastává při nutnosti přibrzďovat cívku palcem během hodu. Budu předpokládat, že odstředivou/magnetickou brzdu máš alespoň částečně aktivní a jediné co tedy zbývá je špatná technika hodu, že?O nastavení všech tří brzd by se mohly vést poměrně dlouhé diskuze, ale z vlastní zkušenosti vím, že pro běžný lov je nejdůležitější mechanická brzda. Odstředivá stačí nastavit v podstatě jednou a veškeré korekce (při protivětru apod) provádět hodem. U magnetické si můžeš hrát, ale teď jde o to, jestli si hraješ s nastavením anebo lovíš, že?
Další věcí je změna hmotnosti nástrahy nebo aerodynamických vlastností nástrahy. V prvním případě záleží v jakém hmotnostním spektru jsi. V případě jerků je většinou mechanická brzda natolik utažená, že změna o pád desítek gramů se v podstatě neprojeví.
U lehkých nástrah je změna o pár gramů nepodstatná a případné korekce opět řeším opět hodem. Samozřejmě když měním wobbler za plandavku, tak je patřičné seřízení mechanické brzdy nutné, ale je to činnost rychlá zabere cca vteřinu mého času.Další celkem podstatnou věcí je vhodný výběr MP, tím mám na mysli hlavně kapacitu/hmotnost cívky.
Pokud zvolíš nevhodně, musíš počítat s jistými omezeními.
No a když někdo chce s MP nahazovat nástrahy velikosti nanočástic, tak musí počítat s tím, že si neškrtne.
Ale to jsou věci, které určitě víš…A pokud jde o výběr MP, tak samozřejmě není jen abu, ale jsou naštěstí i ostatní výrobci…
reagovat - Pátek 20. května 2011 v 17:24 ® inspo reakce na …
-
poacher> Hezky to má zmáktuné chlapík, jen co je pravda.
reagovat - Čtvrtek 19. května 2011 v 17:14 ® poacher
- :D reagovat
- Čtvrtek 19. května 2011 v 8:39 ® poacher
- Moc pěkná mašinka:) reagovat
- Pátek 6. května 2011 v 18:33 ® PetrC reakce na …
-
osprey> obojí je nepravděpodobné (z různých důvodů).
reagovat - Pátek 6. května 2011 v 18:12 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Zlevnit Daiwu a Shimano přiheftnout hřebíkem.
reagovat - Pátek 6. května 2011 v 17:47 ® PetrC
-
Dajva je drahá, šimáno není o moc levnější a navíc se rozpadá…
reagovat
Takže co s tím? - Pátek 6. května 2011 v 17:41 ® sethy reakce na …
-
hoky61> tož stella 9tis, branzino 14tis..to je celkem rozdíl
reagovat - Pátek 6. května 2011 v 17:31 ® hoky61 reakce na …
-
sethy> Vzdávám se. Ale taková STELLA není zrovna z levnýho kraje.I když je to smekáč a ten sem nepatří.
reagovat - Pátek 6. května 2011 v 17:13 ® sethy reakce na …
-
hoky61> Shimano někdy dělalo kola? Já myslel že jen komponenty
reagovatMultíky dělá dobré, kam se na ně hrabe předražená daiwa.
- Pátek 6. května 2011 v 17:02 ® hoky61 reakce na …
-
sethy> No musím se s tím nějak vyrovnat! Shimano taky dělá rybařinu? Já myslel že dělá jen druhořadý kola.
reagovat - Pátek 6. května 2011 v 16:29 ® sethy reakce na …
-
hoky61> fůůůj Daiwa
reagovat - Pátek 6. května 2011 v 16:21 ® hoky61 reakce na …
-
sethy> Proto jsem k C3 zakoupil ještě ZILLION. Ovšem při placení mě bylo všelijak.....
reagovat - Pátek 6. května 2011 ve 14:46 ® sethy
-
osprey> Budoucnost je ve vajcach
reagovat
Ono i moje curado má větší převody než Calcutta