Vyhledávání
Multiplikátory a fígle kolem nich
16.1.2011 | PetrC | 226.321 zobrazení | 3.369 odpovědí
Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce
praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích
multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 18. března 2011 v 17:24 @ Fischer reakce na …
-
sethy> Už to není pravda. Objednal jsem ho na e-shopu, měl super cenu 77 EUR, teď mi ten idiot provozovatel volal, že má chybu v systému, že 150 EUR (takové ceny jsou i jinde). Vynadal jsem mu a za tu cenu ho nechci. Poraď mi něco. S těmu Vendettami je problém. Jerky jaksi nejsou. A ke všemu mnozí prodejci netuší vocogou. Já těžší prut ani nechci. Velké gumy s olovem v těle tahám 1–2× ročně, když není větší rybka, co se teď nestává (v jedné rybárně drží nástrahové rybky všech potřebných velikostí celý rok). Na to mám 2 pruty, i když trochu delší.Držel jsi jerkovou Vendettu v ruce?
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 16:15 ® sethy reakce na …
-
Fischer> má mega dlouho rukojeť – mě s tím nejde jerkovat, ale troutkiller ho má a spokojenost. Na velké jerky to chce prut aspoň do 150g možná do 200g. Toto je tak na slidery a podobne salmáky.
reagovat - Pátek 18. března 2011 ve 14:51 @ Fischer
-
Právě jsem objednal DAIWA RYUKON JERKBAIT 180CM, 50–100 G. Ještě to mohu zrušit. Bude dobrý na velké jerky?
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 10:01 @ Fischer reakce na …
-
džigit> gugl je taky blbec
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 10:01 @ Fischer reakce na …
-
džigit> Rači tam nechoť.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 9:59 @ Fischer reakce na …
-
osprey> Čtl sem tvó recenzu šima a dejva. Nemám jedno, ani druhy. Měl jsem na hlavaňu dejva a strhal sem ho. Blbec slabé japonské. Je fakt, že sem mu naložil o 200% vic. Kur*y japonský. Maji s tym počitat. Só moc drahy. Mám na ně, ale de vo pryncyp. Už jsem kdesi psal, že mám drahé mušák (a to ešče díky mamarádum – ani sem to po nich nechtěl. Ale držim se názora, že kópim naviják sa 3 táce a po 2 letách ho vyhodím. Třeba do kamenoloma u Hartlofky. Podle stavu. A jinyho… Ryby na méno na navijáko se*ó jak na placaté kameň a nic mě nepřesvědčilo o vopaku.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 9:51 ® džigit
-
Jinak Oravu mám relativně kousek,tu „lovenskou“ jak říká má šéfová
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 9:50 ® džigit reakce na …
-
Fischer> ale v klidu přiznám,že jsem to do včerejška taky nevěděl.Vyskočilo to náhodou,zvláštní,protože dnes jsem musel dopsat „Estonia“
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 9:47 @ Fischer reakce na …
-
džigit> Já sem myslel, že je to cajzlofskej ráj. Me Hanáce dáváme zednicky. Japonce to vod nás vokókali.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 9:38 ® džigit reakce na …
-
Fischer> Orava je vesnice v Estonsku http://maps.google.cz/maps?…
reagovat
tož protoVidíš věci moc jednoznačně
Hezké ráno
- Pátek 18. března 2011 v 1:06 ® mart reakce na …
-
osprey> no to doufám.....zrovna mám na cestě třetí certate…celkově už pátej od Daiwy…jinej navy než od Daiwy už ani nechci
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 0:34 ® osprey reakce na …
-
mart> Myslím, že budeš spokojený. Multíky od Daiwy se mi líbí ještě víc než jejich smekáče.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 0:31 ® mart reakce na …
-
osprey> jako druhá varianta klacku je jednodíl Rozemeijer 1,95 – 14–21g.....ale s klasickým vláčákem do 21g se to teda nedá srovnat
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 0:27 ® mart reakce na …
-
osprey> jj…je mi to jasný, taky to přijde na Jacksona STL pro Emphoria 30–90g…to na úplný obludy taky není…
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 0:24 ® osprey reakce na …
-
mart> To bude dobrá hračka, ale je to spíš přívlačový multík než jerkový speciál.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 0:23 ® osprey reakce na …
-
Fischer> Zažitý termín je, že wobbler je nástraha s lopatkou nebo takovým tvarem těla, že pracuje již při prostém tažení. Jerk je nástraha bez lopatky, která svou základní pohybovou akci získává škubáním prutem.
A pak už se kolem toho hrozně teoretizuje.
Třeba Husky Jerk od Rapaly je čistokrevný wobbler, ale protože je suspending – vznášivý, nechá se do něj i všelijak drbat a různě s ním pocukávat.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 0:22 ® mart
-
Tak dneska jsem objednal novou hračku…Daiwu Agrest…tak jsem na to zvědavej až to přijde…
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 20:07 @ Fischer reakce na …
-
džigit> V Estonii jsou Slováci? O tom nevím. Vím, že Morava je i v Srbsku, dokonce řeku Moravu tam mají. Byl jsem tam. Ale Slováci v Estonsku…to je asi lysohlávkové info…Odkud to máš?
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 v 19:04 ® džigit reakce na …
-
Fischer> no jo,ale kteří? Estonští,nebo od našich sousedů?
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 v 18:57 @ Fischer reakce na …
-
džigit> No je to možné. Oravci tvrdí, že to vynalezli oni, resp. jejich předkové. A dřív než svatý Rapala. Oreno…může to mít i slovenský původ.
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 14:54 ® džigit reakce na …
-
Fischer> jen aby to nebylo naopak
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 14:48 @ Fischer reakce na …
-
sethy> Bůh ví, odkud se to na Oravě vzalo. I ten název. Že by to byl import přinesený domů „amerikány“ (tak říkali na Slovensku těm, co se vrátili z Ameriky domů). Kdesi jsem kdysi četl, že dřevěné rybky používali k lovu ryb jako nástrahu i američtí indiáni.Možná to má původ tam.
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 14:43 @ Fischer reakce na …
-
Fischer> Jasně, že chytaly…
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 14:43 @ Fischer reakce na …
-
hoky61> Nepleteš. Možná že před více jako 100 lety se na „to“ chytali hlavatky na Oravě. Dost jsem se divil, když jsem na to narazil v jednom můseu. Neumělá dřevěná rybka s hákem.
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 13:26 ® sethy reakce na …
-
Fischer> http://www.great-lakes.org/…ss-Oreno.jpg
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 13:23 ® hoky61 reakce na …
-
Fischer> Oreno je asi 8o let starej jerk. Ze dřeva. Možná se pletu.
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 12:20 @ Fischer
-
Ještě k terminologii jerku. Probéhlo tu školení, co je jerk a co je vobler. Náhodou jsem otevřel lednové číslo „Rybáře“ a v něm je článek od Václava Lukeše. Ten píše o „wobblerech typu jerk“. Česká wikipédie uvádí: Wobler (někdy též wobbler, z anglického wobble – kolébat se, houpat se) je druh umělé nástrahy pro lov dravých ryb přívlačí. Vyrábějí se z nejrůznějších materiálů (dřevo, balsa, různé plasty) a svým tvarem a barvou často velmi věrně napodobují druhy rybek, které dravcům slouží jako potrava. Typickým znakem této nástrahy je tzv. „lopatka“ v přední části, díky níž se při vedení vodou kolébá ze strany na stranu (odtud pochází i její název) a která také určuje, nakolik se bude zanořovat do vody..... U některých novějších typů (poppery, jerky) lopatka chybí a jejich pohyb pak ovlivňuje výhradně rybář způsobem jejich vedení vodou.
Lukeš píše pojmech „twitching“, „stop-and-go“, „jigging“, „klasika“.
Já dělám (podobně jako Osprey), co mne napadne, aby „to fungovalo“.
Víte, co je nástraha s názvem „oreno“?
reagovat - Středa 16. března 2011 ve 20:23 ® PetrC reakce na …
-
osprey> tak to je v pořádku, příroda přece zkouší všechny možnosti.
Vždyť mě znáš, jsem pro každou ptákovinu.
reagovat - Středa 16. března 2011 v 19:42 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Mě stačí, že jsem přesvědčil někoho úplně jiného
Ale bude se ti to líbit, je to fajná ptákovina.
reagovat - Středa 16. března 2011 v 19:23 ® PetrC
-
osprey> ALE se sice dá obejít, ale je tu další ALE…
No tak dobře, ukážeš mi to u vody a klíďo píďo uznám, že máš pravdu, ale přesvědčit mě bude těžké. To slibuji.
reagovat