Chytej.cz

Multiplikátory a fígle kolem nich necteno

16.1.2011 | PetrC | 226.330 zobrazení | 3.369 odpovědí

Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 16. března 2011 v 11:17 ® džigit reakce na …

PetrC> já opět v práci,tak Ti neuteču :-)) Ráno přehlídka obrněnce hasičů,teď se mi tu mlátí poliši,tak mám o zábavu postaráno :-D Jinak už mám taky kolo :-)

reagovat
Středa 16. března 2011 v 11:07 ® PetrC

džigit> křivdit sethymu? Kubu sice osobně neznám, ale mám ho rád a určitě je slušňák a při pohledu na osvěženého čerta měl obě půlky v křeči.
No jo, sethy a šimáno, co jiného čekat…

Koukl jsem na odkazy a mají to v Gammarusu trochu popletené. Prostě Gammarus. To co tam ukazují je kalkata…

Jo a kalkatu má Kuba a je sní určitě spokojený.

Jdu na kolo, mám nějaké divné pocity v hýždích, tak snad to rozhejbu…

:-D :-D
reagovat
Středa 16. března 2011 v 11:02 ® džigit

PetrC> nene,to by si mu křivdil.Sethy byl ke staršímu a opivněnému čertovi stručný a výstižný,měl jen vejce od šíma.Ale na toho taky s dalším objasňováním dojde,neboť?!? :-O
http://allegro.pl/…9551623.html
a
http://www.rybarsky-market.cz/…default.aspx
A to je právě i důvod,či původ dotazu na Tebe.Jen jsem nedal ty rozdílně popsané odkazy.

reagovat
Středa 16. března 2011 v 10:59 ® džigit reakce na …

Fischer> jestli je Tvoje,přestal jsem s Tebou právě mluvit! :-D

reagovat
Středa 16. března 2011 v 10:57 ® PetrC reakce na …

džigit> a přednášejícím nebyl nikdo jiný než sethy, že?

:-D :-D

Všechny popisy na webech jsou stejné, ale zároveň z nich lze snadno vyčíst jak rozdělení podle typu, tak označení podle modelů.
Pokud bys potřeboval něco vysvětlit, tak ti budu rád nápomocen a co budu vědět, šoupnu do placu.

reagovat
Středa 16. března 2011 v 10:54 @ Fischer

Pěkná zbírka:

http://www.realsreels.com/…lection1.htm

http://www.realsreels.com/…narchive.htm

reagovat
Středa 16. března 2011 v 10:51 @ Fischer

Zdá se mi, že někteří našinci jsou papežštější jako papež. Rapala Jerk není jerk, ale vobler. Dobrá. Tak si vyhledejte na webu instruktážní videa o jerkováni z celého světa. Najdete spoustu ukázek jerkování s voblery. A jaksi jsem si nevšiml, že mluví o jerku, jako o nástraze, ale o jerku, jako způsobu škubání s nástrahou. Nakonec najdete i na stránkách renomovaných výrobců gumy, o kterých píší, že jsou na jerk. Jak se liší od těch na klasický spin, jsem nezjistil.

reagovat
Středa 16. března 2011 v 10:37 ® džigit reakce na …

PetrC> jsem v Brně obdržel hezkou soukromou přednášku o Abu Record a spol. a tak nějak už snad vím.Jen tam toho nebylo tolik na porovnání :-)
Asi nebudeš mít nějaký odkaz na web,kde je popsáno,alespoň trochu obstojně „výrobní“ rozdělění a označení.Hlavně klasických… :-1

reagovat
Středa 16. března 2011 v 10:30 ® PetrC

džigit> :-D :-D

Ani nevím, zda máš pravdu, ale trefil ses do černého a ten správný pohled na věc svědčí o mnohém. Takových jako jsi ty by mělo být více!

Tobě také hezké ráno a veselý celý den.

reagovat
Středa 16. března 2011 v 10:27 ® PetrC reakce na …

osprey> asi je to zvláštní, ale čtu. Možná nečteš ty, ale to je už handrkování.
Hi-Lo jerkbait je jerk jako každý jiný, ani velký a ani malý, prostě tak akorát a chápu, že ti s ním jerkovat na dlouhém prutu nepůjde. Jenže ono to nepůjde ani s jiným typem jerkové nástrahy, pokud zvolíš dlouhý prut.
Proto stále platí: „Tak až se opět sejdeme u vody, tak mi předvedeš, jak s ním jerkuješ na klacku s délkou více než dva metry“.

Tentokrát bys udělal líp, kdyby jsi na mou přímou otázku neodpovídal. Ani nebudu psát, že je mi to líto, protože by to byla otřepaná fráze…
Ale nejen toto: „Ryby na to nehrajou a já taky ne.“, je nejen velmi zvláštní tvrzení, ale je to i svým způsobem úsměvné.

reagovat
Středa 16. března 2011 v 8:51 ® džigit reakce na …

PetrC> někdy mi připadá,že jsi až moc akurátní, chilli perfekcionalista :-)) Hezké ráno protivo :-)

reagovat
Středa 16. března 2011 v 8:45 ® hecht
hecht

sethy> měl jsem tam po vybrání one2 ještě v ruce něco za cca 4 tis. Bylo to lehčí, ale asi i slabší blank.

reagovat
Středa 16. března 2011 v 0:06 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Nečteš. Psal jsem, že s Hi-lo to téměř nejde. Je k tomu mimořádně nevhodný.

Jerkování spočívá v tom, že hodím do vody nástrahu zvanou jerk a zpátky ji vytáhnu s rybou. Je mi srdečně jedno, co ta nástraha ve vodě dělá, jestli to má nějaká zavedená pravidla nebo postupy. Ryby na to nehrajou a já taky ne.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 23:27 ® PetrC reakce na …

osprey> jednu větu jsi vystihl dobře: „…lov na jerky s dlouhým prutem…“.

A co je Hi-Lo jerkbait? Jerk? Tak až se opět sejdeme u vody, tak mi předvedeš, jak s ním jerkuješ na klacku s délkou více než dva metry.

Nebo úplně jinak, co znamená lovit s jerky, čili jerkovat. V čem spočívá tento způsob lovu.
Jsem zvědav, co mi odpovíš anebo jestli mi na toto vůbec odpovíš.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 22:14 @ Fischer reakce na …

kerob> Těch voblerú bez lopatky mám taky dost. I na ně občas chytám a něco chytím. Vodím je většinou tvrdě agresívne.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 22:08 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Hrozně rád vidím lidi, kteří dělají něco, co nelze.

V rybařině znám jediné měřítko úspěchu – když něco chytneš.

V tomto směru je lov na jerky s dlouhým prutem plně reálný. Nepohodlný, horší než s krátkým, ale reálný. Taky musíš vybrat správné nástrahy. Třeba Hi-lo je zcela out.

Že ten pohyb není jako s krátkým? Jediný posuzovatel je ryba. Až mi budou fišky dávat body za styl, začnu tu délku prutu vážně řešit.:-))

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:52 ® PetrC

osprey> s prutem s délkou nad dva metry prostě jerkovat nelze. Maximálně můžeš jerky vodit, ale to je vše.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:51 ® osprey reakce na …
osprey

poacher> Snaha byla. Bohužel neznámý revír. Jsou tam prý i velké ryby, ale nedokázal jsem to. Malých jsem chytil dost. Ale ono to tak často dopadá – jerkuješ s nástrahou jako hrom a útočí ti ryby, které bys odchytal s UL sestavičkou.

Proto mám i jerkovací prut do 35 g.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:35 ® sethy reakce na …
sethy

kerob> :-1

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:26 ® poacher reakce na …
poacher

osprey> tak to asi testnu dragona. Navíc to mam 15min autem a můzu si je potěžkat. Koukal jsem jak jsi jerkoval na videu vlacka2. Palec hore:)

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:21 ® kerob reakce na …
kerob

sethy> Mas recht…nejak jsem na ne zapomnel.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:14 ® sethy
sethy

kerob> ale ale, rapala jerky dělá…co třeba glidin rap?
http://www.rapalaworld.com/lure.php?…
50 a 72g

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:10 ® osprey
osprey

Fischer> To jerkování je vlastně o jiném pohybu nástrahy. S krátkým prutem to jde mnohem snáz.

S dlouhým je to takové… jiné. PetrC by řekl, že to není jerkování, ale ten jerk chodí, ryby to chytá. Má to pár výhod a jednu nevýhodu – strašně to namáhá ruku.

Vyžaduje to soustředit se na jednu filozofii – na to, abys chytil štiku, ti stačí jeden hod. Ale musí to být ten správný. Jinými slovy, lov pak není založen na tom, že házíš několik hodin jako magor, ale hledáš, přemýšlíš a s třímetrovým prutem dostaneš tu nástrahu tam, kam bys ji jinak třeba nedostal.

A musí to být slušná tyč. Třeba s takovou Daiwou Infinity-Q do 80 g, která má 270 cm jsem schopen jerkovat naprosto plnohodnotně a jsou delší pruty, se kterými se to dá. Jen ta ruka…

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:04 ® poacher
poacher

Tohle mi už několikrát vyletělo z googlu. Myslíte že je to použitelné? http://www.parys.cz/…navijak-.php?…[SearchType]=0&Pag­gingValues=1:10:2

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:03 ® osprey reakce na …
osprey

poacher> Mám doma Dragonů dost, castingové jsou tři, jeden z toho je jerkový. Nemám s nimi problém. Je pravda, že krom toho jerkáče bych je neoznačil za vysoce zatížitelné pruty, ale svou práci odvádějí dobře a pocitově jsou fajn.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 20:57 ® kerob
kerob

Fischer> Husky jerk je wobler a ne jerk. A na to nic spesl nepotrebujes.

Jerk je treba tohle: http://www.los-cormoran.cz/…-Jerk-EG-048

Jinak si nejsem vedom toho, ze by rapala delala neco, na co by bylo potreba pouzit jerkovej klacek.

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 19:35 ® sethy reakce na …
sethy

poacher> Já jsem spokojený. Nejel jsem tam nakupovat spíš pokecat s kámošema a s lidma co znám jen z netu – ukol splněn :->
Je pravda že kluci u Kajmana (frenki a Koudy) už ze mě byli na prášky, když jsem se tam běham dne zastavil asi 10× :-D

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 19:26 ® poacher
poacher

sethy> Jo tak :-(( Jak posloucham, tak na vystave bylo docela kulove Taky jsem cetl par negativ a dokonce nekdo na tohle tema zalozil diskusi:) Beru to s rezervou. Nekdo si holt musi na neco zanadavat:)

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 19:20 ® sethy
sethy

poacher> jenže já ty vendetty v ruce neměl. Pouze toho skeletora měli na výstavě :-((
S draku jsem měl v ceně nějaké silvery, nějaké teamy a nějaké destiny – vše odpovídalo ceně. Často jsou tu názory že draky jsou křehčí – možné to je, ale já zatím draka nezlomil, za to jiné značky už ano :-D

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 19:16 ® poacher
poacher

sethy> a kdybys Ty porovnal abu klacky na ktere jsi nedavno pridaval odkaz a dragony ve stejne cenove relaci? Ja treba vlasnim abu vlacku 210cm na pstruhy a nic lepsiho jsem za ty penize nezral. Cena byla okolo 1300kc

reagovat