Vyhledávání
Multiplikátory a fígle kolem nich
16.1.2011 | PetrC | 226.423 zobrazení | 3.369 odpovědí
Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce
praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích
multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 5. března 2011 ve 20:57 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Nebrzdím palcem zas tak často. Kontroluju s ním hody některými nástrahami a občas si přidržím cívku při zdolávání. U nás je to opravdu o kudlách, takže když nějakou vylovuju, nedotahuju si brzdu, ale sichruju to palcem. Pustit se to dá vždycky…
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:46 ® PetrC
-
osprey> ale neřád jsem také. Také jsem šťoural a prudič a jak tak nad tím přemýšlím, tak nevím, jestli jsem se potatil či pomamil (to si s Davidem přeberte jak chcete) anebo okotil.
Ale slušný tedy jsem, a to mám od narození, takže to mám stejně jako přirození a i tak se tu přece chovám, že?
Tím přirozením myslím přirozeně přirození a chováním myslím přerození jako přirození a není nad člověky co se přirozeně chovají, protože ti, co se přirozeně nechovají, jsou přirození. Tedy ne přirození, nýbrž přirození.To aby v tom bylo jasno, že?
Ty při zdolávání brzdíš palcem? Ale jo, dá se to většinou zvládnout bez větších následků. Něco jiného je to při náhozu. Tedy občas, když jsou ruce rozmáčené…
Ty brďo, to zas bude nadělení. Ale co, nuda je prevít a nutí lidi k pitomostem.
Takže čtením ke světlým zítřkům.
To víš, že si to přečtu a budu šťourat a prudit a autora si vychutnám.reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:26 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Já myslím, že jsme tě vychovali dobře. Jsi zdvořilý a optimistický, což se dnes cení.
A co se týče brždění palcem – ona padesátka kudla není marlin, tam se na to hrabat dá.
Apropo – za dva dny tady vyjde nějaký článek o údržbě multíků. Doufám, že to přečteš a pak autora řádně prolustruješ
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:21 ® PetrC reakce na …
-
osprey> přeji všem palcošoupačům minimum bolesti a veselé brzdění.
Jóóó, to byly časy, když jsem na kolobrndě botaskami dřel zadní kolo…
To víš, na brzdu nebylo a na banány se stála fronta.Tebe a ignorovat? Tak snad takový ignorant nejsem, ale co není, může být a jak jste si mě vychovali, takového mě máte.
Přece to nenechám na sobě, že?reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:15 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Do budoucna budu používat přesné, jednoznačné dvouslovné značení, přičemž nezapomenu ani na odhozově mechanický a zdolávačně mechanický palec
Brždění zdar.
Můj předchozí příspěvek je rakce na tvůj starší. Zdálo se mi, že mě ignoruješ, tak jsem tě chtěl potěšit (poteshit?) nějakou pitomostí.
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:15 ® PetrC reakce na …
-
osprey> ještě že nejsem redaktorem, to bych tu musel všechno vysvětlovat…
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:12 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Máš recht. Já bych ty otáčky při náhozu nereguloval. Vymyslel bych inteligentní nástrahu, která by si řídila rychlost letu podle otáček cívky.
Vyžadovalo by to sice implementaci optického kabelu do vlasce, protože mezi nástrahou a navijákem by probíhala čilá komunikace, ale není to nic, co by se dneska nezvládlo.
Všechny ty brzdy jsou přežitek
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:10 ® PetrC reakce na …
-
osprey> nemáš číst kdejakou vaginálnost. Víš co jich je ve všech těch propagačních katalozích?!
A víš proč je mechanická brzda mechanická? Nejen že ji takto jmenují Švédové, ale ona se seřizuje mechanicky. Stejně tak i zdolávací.
Abych v tom nedělal zmatek, tak mé rozdělení brzd u MP je prosté a v podstatě blbuvzdorné – zdolávací, mechanická, odstředivá a případně magnetická. A kromě zdolávací jsou zbylé tři de facto odhozové.
reagovat
A v zájmu vysvětlení pro nováčky, je vhodné odhozové brzdy jmenovat konkrétně a bylo by vhodné vysvětlit i jejich význam… - Sobota 5. března 2011 ve 20:05 ® mart reakce na …
-
osprey> jj…počítám s tím pomalejším............asi vemu ještě něco pomalejšího na ty větší nástrahy asi Daiwu Exeler s převodem 4,9:1 a tenhle si nechám na něco jemnějšího plánuju ještě proutek 2,30m a 14–42g…
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 20:00 ® PetrC reakce na …
-
LeoC> to jsi hodný, alespoň budu mít konečně jasno.
Ještě se tě zeptám na nějakou tu drobnost: k čemu je dobré regulovat otáčení cívky při náhozu?
A skutečně je ta odhozová brzda ta, která se seřizuje na boku a na jakém principu pracuje.
A skutečně je to jenom ta ona, co reguluje otáčení cívky při náhozu?
A jaký je tedy rozdíl mezi odstředivou a magnetickou brzdou, a jakou funkci obě vykonávají?
A proč je v MP magnetická a někdy i současně odstředivá brzda a v podstatě pokaždé ona odhozová brzda?To víš, raději se na všechno zeptám, než napíšu zase nějakou kravinu.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 19:36 ® osprey reakce na …
-
hoky61> Tak vliv to mít může, jemnější ozubení tam je. Ale jednak je to jednodušší typ převodu (kola leží v jedné rovině) a druhak – to velké je opravdu velké. Moderní vajíčka mají kvůli tomu dokonce zvětšenou převodovou skříň, úplně vystupuje z navijáku.
No a pokud chceš s tím Zillionem tahat větší nástrahy, tak si vezmi ten s převodem 6,3 : 1. Rychlost bude pořád ještě víc než dostatečná.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 19:32 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Já to někde vyčet – v katalozích nebo tak. Tomu, čemu já říkám odhozová, ty říkáš mechanická a abych ti oplatil stejnou mincí, tak zdolávací brzda je taky mechanická, takže když ty napíšeš mechanická, máš na mysli mechanickou odhozovou anebo zdolávací?
LeoC> Nic mu nevysvětluj, on všechno ví, jen nás tu tahá za fusekli a provokuje s nadějí, že z nás vypadne nějaká další kravina.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 18:50 ® LeoC reakce na …
-
PetrC> Asi Ti to lépe vysvětlí Osprey, ale než Ti odpoví, tak stručně se to pokusím objasnit, odhozová brzda reguluje otáčení cívky při náhozu a je to skutečně ta, co se šteluje na boku, magnetická brzda je snad jen u vajíček a ta je na druhé straně mutlíku a je to většinou takové větší kolečko a taky slouží na odhoz, teda pokud se nepletu.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 18:25 ® PetrC
-
Fischer> tak a jsme na tom oba stejně. Jsem zvědav, co ze zdejší bandy vypadne.
reagovat
Chtělo by to něco konkrétního, že? - Sobota 5. března 2011 v 18:23 ® PetrC
-
A co je to ta odhozová brzda?
reagovat
To je ta, co se šteluje na boku MP?
Nebo je to ta odstředivá?
Nebo snad ta magnetická?
Přece pracují tyto všechny při náhozu? Pokud se pletu, prosím, opravte mě. - Sobota 5. března 2011 v 18:21 ® PetrC
-
Ty brďo, tady je zaděláno na pár pověr a pověstí.
reagovat
Dokonce jsem i nějaké báje četl, ale tedy na tady to, co se tu začíná dít, tak na to, co jsem četl to nemá a ani to nemá fakt chybu. Hlavně že je veselo.
Ale jsem mladý a rozum se snažím ještě brát, tak se vynasnažím to všechno pobrat… - Sobota 5. března 2011 v 17:44 ® hoky61 reakce na …
-
osprey> Nemůže mít vliv na životnost ten pekelně rychlej převod? Já vim,je to jiná konstrukce než smekáč,ale přesto......
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 17:21 ® osprey reakce na …
-
LeoC> Narazit na někoho, kdo má multivajíčka delší dobu, nebude jednoduché. Starší multíkáři budou mít spíš kulaté multíky.
Ale neviděl bych problém. V našich podmínkách dá dost práce takový naviják strhat. Jo, chytat někde na Fraseru a vytahat za rok pár desítek velkých lososů, to už by byl test. Naše kudly, candáti apod. ani u nás běžné nástrahy to asi neodrovnají.
Mimochodem, viděl jsem na síti referenci od někoho, kdo právě na Fraseru chytá a psal, že po třech letech tahání lososů je C3 pořád v pohodě. Tím mě potěšil.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 17:17 ® osprey reakce na …
-
mart> Měl jsem (ještě mám – připravený k vrácení) evropský ekvivalent toho, na co jsi uvedl odkaz, s převodem 7.1 : 1.
Velmi příjemný stroj. Hladký chod, skvělá ergonomie, dobře nastavitelná ta magnetická brzda. Pěkně hází.
Dojmy mám veskrze pozitivní, ale raději bych ho používal na normálnější přívlač než třeba na jerkování. On to zvládne, ale je to podle mě škoda. V USA to bude naviják hlavně na Bassy a svědčí o tom i brzda, která je dimenzovaná asi na 4 kg.
Pokud ty nástrahy kolem 15 cm chceš brát jako standard anebo bys ho chtěl brát i na sumce, doporučuju spíš Daiwu Pluton (na západě se jemnuje i jinak). Pocitově je ještě lepší a je to masivnější stroj.
Já velké nástrahy chytám s těmi Abu – jsou to bytelné jednoduché stroje za přijatelnou cenu.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 16:30 ® LeoC
-
osprey> ber to tak, že mám naházeno minimum. Mám prostě pocit, že díky magnetické brzdě si cívku můžu lépe, resp. jemněji vyladit. Možná, že je to jen momentální pocit a že časem ho změním, nicméně teď ten pocit mám. Co se týče robustnosti je C3 i podobná řada UC o třídu ne-li 2 výš než vajíčka, o tom žádný spor. Vždyť vezmi si hmotnost C3 4601 váží 264 g, 5501 281 g, Shimano Citica 221 g, AG Revo 241 g. A jak Hoky píše, co tam není, nemůže se pokazit… Právě proto bych chtěl znát názory a zkušenosti těch, kteří vajíčka mají delší dobu.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 15:53 ® mart reakce na …
-
osprey> jak hodnotíš net Zillion? A jakej jsi měl? Mám v úmyslu pořítit tenhle http://www.landbigfish.com/showcase.cfm?… na nástrahy kolem něch 15cm
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 15:33 ® hoky61 reakce na …
-
LeoC> S multíky je to asi jako z auty. Co v autě není – nemůže se porouchat!
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 15:27 ® osprey reakce na …
-
LeoC> Proč považuješ magnetickou brzdu za výhodu? (neoponuju ti, zajímá mě tvůj názor)
Pokud se podíváš na C3, tak je mnohem robustnější než zmíněná vajíčka, brzda snese dvakrát větší zatížení a servisování je daleko snadnější.
Jinak souhlasím, že pro běžný lov přívlačí jsou vajíčka příjemnější. Vycházky se Zillionem byly moc fajn.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 15:01 ® LeoC reakce na …
-
osprey> hlavně u vajíček vidím velkou výhodu v magnetické brzdě cívky. Otázkou je, zda vydrží tolik, co Tebou zmiňovaná C3. Nebudu brát špičkové vajíčka, ale cenově srovnatelné s C3, tj. při dnešních cenách v rozmezí cca 90–110 USD. V této cenové relaci koupíš Abu Orra nebo Revo S, ze Shiman pak Caenan nebu Citicu. Tyto vajíčka stojí svými parametry dle mého názoru nad C3, ale nevím jak to bude se spolehlivostí…
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 14:30 ® osprey reakce na …
-
Fischer> Multíky jsou vcelku bytelné stroje. S většinou z nich se dá slušně chytat. Důležitý je velký podíl kovových součástí a slušná kvalita zpracování. Pak je otázka, jestli chceš klasický kulatý nebo třeba vajíčko. Vajca mají lepší ergonomii, kulaté jsou většinou bytelnější.
Je nás tu dost, co oceňujeme jednoduchost a solidnost Abu C3. Ale technologie nám už kapku pokročily. Špičkové kousky Daiwy a Shimana jsou asi technologicky dál, i když to taky dost stojí.
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 14:00 @ Fischer
-
Sakra, tu je masa názorů. Nemám chuť všechno číst. Chtěl bych obstarat multíka na naše vody. Co nejmenší, spolehlivý, žádný extrém cenový. Nabídku e-shopů jsem prohlédl. Nemám v plánu výlet do Norska…
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 13:44 ® osprey
-
hoky61> Neděs se toho. Pro začátek si trochu víc dotáhni tu odhozovou brzdu a postupně ji povoluj. Důležité je cítit, jak si ta nástraha sama tu cívku roztáčí – což jsou právě ty hody tahem. Jinak na tom v zádadě nic není.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 11:54 ® hoky61
-
LeoC> Jestli Tě Leo na tom zamrzlém rybníku někdo pozoroval......Těžko říct,co se mu honilo hlavou!
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 11:49 ® LeoC
-
hoky61> žádný strach, jak píše mart, je třeba dávat pozor a nesnažit se hned na poprvé hodit přes 50 m. Ono ruku na srdce, jaká je nejčastější vzdálenost, pokud nehážeš vyloženě na volné hladině? Já bych si tipnul, že je to něco mezi 25–30 m.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 11:09 ® mart
-
hoky61> za chvíli to budeš umět…taky jsem z toho měl strach…dát si pozor při nahazování a nahazovat tahem a mít připravenej palec na brždění…
reagovat