Chytej.cz

Multiplikátory a fígle kolem nich necteno

16.1.2011 | PetrC | 226.528 zobrazení | 3.369 odpovědí

Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 2. února 2011 v 15:21 ® PetrC

sethy> je jedno jestli jsi to psal a kde, ale napsal jsi to.

Buď tak hodný a vysvětli mi, co se ti na zmíněné frázi nelíbí. Jasně, může to vypadat tak, že preferuji Abu, ale osobně s ním mám nejlepší zkušenosti. Což o Shimanu napsat nemohu. Ale co taková Daiwa? No? Tak ta se mi náramně líbí a chválím ji do nebes.
A že tady řada z vás tvrdí, že je Daiwa a Shimano lepší, nic proti tomu nenamítám, ale co s čím porovnáváte?
Ukaž mi za cenu C3 ve všech ohledech lepší MP. Porovnávej to, co je finančně srovnatelné. A jestli si myslíš, že u abu najdeš jen levné kousky, tak se velmi, velmi mýlíš a jedná se o běžnou produkci.
A co smekací navijáky? Ukaž mi SN srovnatelný se Suveränem. A je jedno za jakou cenu. Vím, že se už nevyrábí a také vím, že mě tento naviják nikdy nezklame a nebudu potřebovat náhradu.
Možná si nějakou daiwu pořídím, ale jen proto, abych ji měl a ne proto, že ji potřebuji.

reagovat
Středa 2. února 2011 v 15:08 ® PetrC reakce na …

osprey> v nosnosti? A co prut či brzda navijáku? A zásek? Dobře, šňůra má minimální průtažnost, což se samozřejmě projeví od určité vzdálenosti, ale opět tu je prut, který propruží atd.
Osobně nelovím na vzdálenost okolo 50m a více. Ne že bych nedohodil, ale na revírech kam chodím nemám potřebu nahazovat daleko.

Sice nejsem odborník na sumce a dlouho se mi nedařilo tuto rybu zdolat, ale za posledních několik let se mi to už párkrát podařilo. Svého největšího (okolo 150cm) jsem dostal na vlasec 0,35mm a nijak jsem neměl potřebu mít pevnější vlasec, natož šňůru na více jak 20kg. Vázky ve vodě samozřejmě byly a nutnost rybu udržet také. Věřím tomu, že bych spíš zlomil prut než by praskl vlasec.
Podle mě je tedy zbytečné použít šňůru, ale jak jsem psal, nejsem odborník, který sumce běžně loví.

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 14:36 ® inspo reakce na …

sethy> Při životě to udržíš, když koupíš to bubu, nafotíš ho na 100 způsobů a pak to sem budeš postupně dávat. :-)

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 14:29 ® sethy reakce na …
sethy

PetrC> Navíc nějak to tu musíme udržet při životě;-)

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 14:10 ® sethy
sethy

PetrC> nepsal jsem že přímo tady. Nebo jo? Všecko je možné.:-93;
Né ja to myslel obecně jak tady tak vedle.

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 14:10 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> V nosnosti a záseku. Já měl fakt velkého jen jednoho, ale sekal jsem snad na 50 m a když ta ryba zabrala, málem jsem popocházel.

Dobrá pletenka na 50 lb nebo i víc, to je u mě na sumce základ, i když jsem se v životě víc naházel než vytahal ryb. Vlasec o téhle nosnosti bude nehorázné lano. I kdybys chytal, každým hodem vyhodíš skoro půl cívky a budeš mít rychlost navíjení 35 – 40 cm na otočku.

Ale jestli tě to potěší, tak při náhodném záběru na menší nástrahu bych viděl sumce radši na vlasci na 5 kg než na pletence na 6 kg (tlumení rázů, oděr).

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 14:09 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> tak tak rybám je to šumák :->

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 13:17 ® PetrC reakce na …

osprey> také používám šňůru, ale pouze na smekacích navijácích, protože…
Proč myslíš, že je šňůra na sumce vhodnější oproti vlasci? V čem je šňůra lepší a v čem vlasec zaostává?

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 12:58 ® osprey reakce na …
osprey

PetrC> Na sumíky se šňůra užije. Já jsem hodně vlascovej, ale sumčí vláčku dělám jen s pletenkou podobně jako gumování na candáty na větší hloubce. Ne, že by ten vlasec nešel, ale u sumce si nemyslím, že by byl lepší.

Vždyť co je na tom – v červenci pletenku navine a a září ji sundá a hodí si tam vlasec.

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 12:57 ® PetrC reakce na …

sethy> kdopak tu tvrdí, že: „…ale nechápu to tvrzení že Abu je nejlepší a jedinečné…“?

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 12:55 ® PetrC reakce na …

hecht> na co náhradní cívku? Jen kvůli tomu, že na sumce použiju šňůru a na zbytek vlasec? Není snazší mít pouze vlasec?
Jak už tady (myslím, že to byl sethy) psal, jsou cívky celkem drahé, ale koupit se dají. Kup si raději ještě jeden MP.

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 12:27 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Však jsem ti tvou Calcuttu nikdy nehaněl. Oba víme, že rybám je to jedno. Všechno tady jsou takové naše zimní plky.

Až zas v létě zalezeme do řeky a budeme házet, házet a házet, bude tady ticho po pěšině.

reagovat
Středa 2. února 2011 ve 12:25 ® osprey reakce na …
osprey

inspo> Trefil jsi i model. Já si to nějak propojil se sousedním příspěvkem. Je to on. Omlouvám se.

Sethýýýý!!! Jsi tu? Máš šancííííí!

reagovat
Středa 2. února 2011 v 10:53 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> „holýma rukama rozpůlíš, vysušíš, naslintáš pár kapek oleje a jedeš dál“ tohle samé udělám u Calcutty jen jsou tam šroubky 2 a ne 3, takže ještě jednodužší :-D a cenově je cca stejně.

reagovat
Středa 2. února 2011 v 10:30 ® inspo reakce na …

osprey> UC nebo C, v tom já se nevyznám. Ale barvu jsem trefil ne. :-)

reagovat
Středa 2. února 2011 v 0:12 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Jistěže není nejlepší. Ale je dost dobré. Mě na značce vůbec nesejde. Můj cajk je „každej pes jiná ves“ a sem tam mám některou firmu radši – hodně často v rámci toho, co si můžu dovolit.

Na Abu se mi některé věci líbí – jednoduchost, design, taková ta stará strojařina, můžu ho mít a těší mě ta možnost snadné údržby – holýma rukama rozpůlíš, vysušíš, naslintáš pár kapek oleje a jedeš dál.

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:52 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> ale ano tohle chápu, ale nechápu to tvrzení že Abu je nejlepší a jedinečné, tak to prostě není:-|
Abu nezatracuji, ale nemyslím si že je až tak dokonalé jak někteří tvrdí.
Ty jsi to vystihl přesně;-)

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:47 ® sethy reakce na …
sethy

hecht> :-D

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:46 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Abu není jen levné. Má ještě něco, kvůli čemu ho má třeb Jarda (PetrC) rád. Buď to tam cítíš nebo ne.

Je to jako s těmi auty nebo motorkami. Dnes je to bezpečné, narvané elektronikou, hladký tichý chod, super.

A stejně se najdou lidi, co mají rádi takové ty starší klasické modely, které mají svoje typické vlastnosti – dobré i špatné. Fanatici do Abu jsou něco jako klub vyznavačů Harley Davidson. Technicky vzato neexistuje jediný důvod, proč by měla být Honda horší než Harley, ale…

A to Abu je navíc levné (i když jsou i ty sběratelské modely, které levné nejsou).

Jak už jsem psal – mě se Daiwa líbí hodně. Ale protože mám moc zájmů (i v rybařině) a málo šušní, v klidu si počkám. Oni tu techniku ještě vypilujou.

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:44 ® hecht reakce na …
hecht

sethy> fmejde, nevíš kdo za tím vlastně stojí, že se budu učit šmodrchat už letos ??? :-))

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:36 ® osprey reakce na …
osprey

hecht> Ale jo, přivez to. Uvidíš moje Bubu koupený za mařeny:-)

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:35 ® sethy reakce na …
sethy

hecht> Tak je to abu, takže tě šmodrchání možná čeká :-D

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:35 ® hecht reakce na …
hecht

osprey> tak jo, to by taky šlo. Co kdybych se u tebe objednal na vstupní prohlídku a proškolení s TORO TORO ???

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:31 ® hecht reakce na …
hecht

sethy> no těbůh, něco takového jsem ale čekal. Ale neva, ona mi ta sranda přejde, až si to při učení s tím párkrát pořádně zašmodrchám…

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:20 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> přesně tak, Abu je populární proto, že je levné. Víc psát nemusím.

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:20 ® osprey
osprey

hecht> Cívka se koupit dá na stránkách Abu, ale počítej, že to zahrnuje asi i nějaké ložisko a tak, takže to není moc levné a výměnu bych asi někde v noci u vody taky nedělal.

Odvláčíš léto na sumících, pak svineš pletenku a na podzim si navineš vlasec. Další rok v červnu to zase prohodíš.

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:18 ® sethy reakce na …
sethy

hecht> sehnat se dají, ale hůř a navíc jsou tak drahé, že je lepší koupit druhý multík :->

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:17 ® osprey
osprey

sethy> Ono je to jednoduchý – s trochou snahy seženeš mírně jetého Ambassadeura C-čkové řady za 2000,–. Cokoli zjevně a nepopiratelně lepšího stojí nejmíň třikrát tolik.

Abu je jako kalašnikov – jednoduché, funkční, rozebereš na koleně, naleješ olej a furt to šlape.

Dimenzování brzdy – 15 liber, to je taky velice solidní a leckterá novější mašinka to nemá.

Pocitově jsou Daiwy lepší a třeba se Zillionem jsem odchytal desítky hodin a je to nejpříjemnější multík na jemnější věci, co jsem zatím měl v ruce. A takový Pluton nebo Millionair chodí naprosto dokonale. Ale člověk si to musí pořádně zaplatit.

Navíc v Abu je kus starejch dobrejch šedesátejch nebo sedmdesátejch let, je to něco jako Ford Mustang nebo zlatý časy F1 kdy jezdili Niki Lauda, Petersen, Fittipaldi… Já bych mohl oboje, ale díky prachům vyhrává Abu.

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:13 ® hecht
hecht

PetrC> mistře, prosím vás, netušíte, zda se dá koupit na ty šperky od ABU náhradní cívka ??? :-)) Čuměl jsem na webu, ale nevyčuměl. Připravuji se, až pojmu domu to Toro, aby to pro mě bylo do budoucna víceúčelové, než jenom pro somcovláčku s pleteným lanem. Omlouvám se za svoje základní neznalosti, způsobené dlouholetým užíváním pochybných smekacích parodií pod prutem dole.

reagovat
Úterý 1. února 2011 ve 23:06 ® osprey
osprey

inspo> Nemám UC, jenom C. A koukal jsem teď na cenovku, ještě je psaná v mařenách:-)) Ale nikdy na něm nebyl ani vlasec.

reagovat