Vyhledávání
Multiplikátory a fígle kolem nich
16.1.2011 | PetrC | 228.536 zobrazení | 3.369 odpovědí
Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce
praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích
multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 24. ledna 2011 v 17:44 ® kerob reakce na …
-
PetrC> Jednu Stradic FC 4000 budu mit v dohledny fobe na servis, kouknu do ni proc tam to lozisko nevleze. Lozisko v rolnicce samozrejme kontroluju jak se toci a vetsinou se toci zcela normalne. Vsechny moje navijaky maj lozisko v rolne puvodni a je jako novy. Fakt bych tady nehledal problem… navic i kdyz se snurou, tak zas tak jednoduse se tam ta voda nedostane (k lozisku jako takovemu) a do nej jeste hur, jestli vubec (rozhodujici bude jeho kvalita) – pokud nehodis navijak na nejakou dobu do vody. Ale schvalne tohle nekdy zkusim – ihned po celodennim lovu rolnu kuchnu a kouknu jak moc je vevnitr vody. Tipuju ze moc ne.
A tahle Awa je opravdu zvlastni navijak. Na normalni chytani je nesmyslne velky a tezky a takovy lov, na ktery je dle vyrobce urcen nemuze vzhledem ke konstrukci vydrzet dele nez kratce… v mojim zebricku je tohle zatim „TOP SRACKA“ co mi prisla pod ruku.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 17:39 ® troutkiller reakce na …
-
PetrC> Zdarec ty mechoši
reagovatPřez dekle
- Pondělí 24. ledna 2011 v 16:48 ® PetrC reakce na …
-
kerob> každý dekl je na prd. Ideální jsou navijáky bez deklu, případně některé staré kousky, co sice dekl měly, ale jejich dekl sloužil jen jako dekl. Nic víc, nic míň.
Na tom obrázku to trochu vidět je, ale vážně by to chtělo záběr z druhé strany. Bohužel nemohu sloužit. Možná kdyby někdo, kdo má a má i chuť, ale pochybuji.
Voda je prevít a je to živel, co se dostane všude. Kór v dnešní době, kdy téměř každý používá k přívlači šňůru.
Ano, ložisko se sice točí, otázkou je ale jak. Ono se totiž to ložisko často točí celé, což dokládá odřený „tvrdochrom“ až na mosazný základ, který tvoří osu kladky.
Vlastním pár starých šjkspírů s plastovým pouzdrem v kladce, stále se točí a po zadření není ani známky.Jo kluzná ložiska. To je něco…
Tak takový naviják bych si nikdy nekoupil, ani nevím, co bych s ním dělal. A navíc je tak škaredý a velký. Zbytečně velký.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 16:32 ® kerob reakce na …
-
PetrC> shimano ma jen JEDEN dekl a vetsinou k tomu je jeden jakoze ozdobnej nesmysl na jednom az trech sroubcich, ale nema funkci (jen dela hezky dojem), sundas ho a nic se nedeje. Hlavni dekl je na 3 sroubech a po jeho demontazi mas pristup ke vsemu vevnitr. Na tom obrazku toho moc neni videt, chtelo by to foto z druhe strany (zezhora zprava).
A k tem rolnickam… voda sice vyschne a bordel zustane, ale kdyz se nedostane do utrob loziska, tak se prd deje. A ona se tam vetsinou nedostane. A navic, dokud se lozisko toci jak ma, tak rolnicka funguje jak ma, jenze s kluznym loziskem at uz z nylonu nebo teflonu se da docilit hladkyho chodu jen u novyo navijaku nebo tesne po udrzbe za predpokladu, ze to lozisko neni moc vybehany. Jak je v tom trosku bordel, tak to NIKDY nefunguje tak hladce jako u loziska. A opravdu jsem s tim nikdy nemel problem. Zato netocici (nebo spatne se tocici) se kluznou rolnu resim relativne casto (ano, kdyby byla pravidelna udrzba, tak by to tak casto nebylo ale navijaky to nejsou moje). Ale abych ti jen porad neodporoval, tak reknu i to, ze dobre udelany kluzny je urcite lepsi nez spatny valivy, ale za predpokladu slusne kvality davam prednost jednoznacne valivymu.
…jo a ta Awa stoji dokonce jeste vic…
reagovat
http://rypo.shoptet.cz/…00-awa-shima - Pondělí 24. ledna 2011 v 16:19 ® PetrC reakce na …
-
kerob> kdepak, u onoho stradiku by se nevešlo. Koukni na ten obrázek od Rastyho a uvidíš. Překáží tam ten výlisek s ložiskem, ve kterém je pastorek rotoru.
Ano, u menších velikostí se tam ložisko vejde, ono tam i je, ale tyto modely pro změnu nemají uložení pastorku ve dvou ložiskách. Ono by to druhé nešlo kam dát, protože buď ho dám na kliku anebo na pastorek.Pokud jde o uložení kladky smekacího navijáku, tak problém se zadřeným kul. ložiskem jsem viděl mnohokrát. Prostě se neošetřované ložisko zadřelo vinou nečistot, které jsou ve vodě. Voda vyschne a bordel v ložisku zůstane.
Kdežto když se použije pouzdro třeba z nylonu či ještě lépe z PTFE, tak to se prostě nezadře.
Nevím co má prutos za daiwu, ale byl na ní problém s ložiskem v kladce. A nebyl ani první a určitě ani poslední.Zkrátka a prostě: šimáno je hromada čehosi a do kladek jedině samomazná futra. Fakt ale.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 16:10 ® PetrC reakce na …
-
kerob> tsss, prej urazil si šimáno. To šimáno urazilo mě a zkrátilo mi život o osmatřicet vteřin, co jsem se vztekal.
Na daiwe se mi právě líbí ta jednoduchost převodu, ale nikdy jsem novou daiwu nerozebíral, protože mi ji nikdo k těmto účelům nepůjčil.
Ano, dekly jsou velký problém a nejen daiwy a šimána, ale všech současných navijáků. Přesto u mne vede daiwa. I když má asi složitý systém deklový.To je ta awa shima tak drahá? No potěš mě někdo, téměř kdokoli.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 16:05 ® kerob reakce na …
-
PetrC> hmmmm, jeste jsme nemel shimo, kde by dat lozisko neslo. Pokud jde vyndat to plastovy futro, musi tam jit dat lozisko. Mam to takhle na vsech svejch a delal jsem to i pratelum a zrovna Stradicy s predni jsem delal minimalne 2, slo to vsude. Nevybavuju si, ze by byl nejakej renonc. A samozrejme ze do rolnicky patri vodotesne lozisko a i na tech mych starych Shimanech makaj jako zamlada a opet jsem nikdy nezaznamenal zadnej problem s loziskem v rolne, ale uz nekolikrat jsem resil temer nehybnou rolnu s kluznym ulozenim – naposledy minulej tyden u Caldie..
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:58 ® kerob reakce na …
-
PetrC> tak ted si urazil Shimano, at je jaky je
A budu ti malicko oponovat – Daiwa je (nebo aspon mi prijde), ze je prilis slozite vyrobena na to, co je to vlastne technologicky zac… slusny materialy, pekna strojarina, vsechno pasuje jak ma, ale presto mi to prijde zbytecne slozite udelany (na to ze system je tak jednoduchy), kdyz je to vlastne tak strasne podobny tomu penu… jen tech deklu, co ten navijak ma (konkretne Caldie)… sunadas ten spodni (na jednom sroubu) a uz vidis pevody, ale aby ses k nim dostal, sundas dalsi 3 dekly (kazdy po 3 sroubech)… a pritom ti staci stratit jeden sroubek od toho deklu co je dole a dochytal jsi (ma byt snad i vodotesne…cemuz vubec neverim)… ta hromada soucastek na ose pod civkou je taky ulet… ano nemam moc rad daiwu a nejen z techto duvodu. Presto bych si nikdy nedovolil rict, ze to je stejna sracka jako Awa, to by byla urazka totiz i pro Tokoz…
PS: ta Awa na obrazku stoji 3500 na krame… no nekupte to, kdyz je to tak levny
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:54 ® PetrC reakce na …
-
kerob> ono v tom stradicu nešlo pouzdro nahradit ložiskem, protože se tam nevešlo. Jinak by tam bylo. Proč se nevešlo ukazuje obrázek rozebraného stradica v odkazu, co jsem dal o pár příspěvků níž. Fotka je to od Rasta z MRKu.
A valivé ložisko do kladky? Snad jedině s vodotěsnou prachovkou. Jinak jsem pro kluzné uložení.
Prutos by mohl vyprávět…Jsem potěšen, že si pořídíš MP! Vážně! A je jedno, jestli to bude Abu (ty jsou samozřejmě nejlepší
) či daiwa nebo shakespeare, hlavně když to nebude šimáno.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:47 ® PetrC reakce na …
-
kerob> každý problém se dá řešit, ale u toho červa je jasné, že nemůže dosáhnout takové životnosti, jako u systému pákového nebo jako u pennu.
Věřím, že kdyby suverän neměl červa, tak by bez úhony onen pád přežil.Nevím jak jsou řešena ostatní šimána a jestli je možné u systému jako má penn dosáhnou dvourychlostí oscilace a jakým způsobem, ale věřím tomu, co jsi napsal.
A právě proto mám rád daiwu. Je konstrukčně jednoduchá a čím jednodušší systém, tím nižší pravděpodobnost vzniku problému.
Ty brďo, ta Awa Shima, to je děs a hrůza, stejně jako šimáno. Ano, jsem vůči šimánu silně zaujatý!
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:42 ® kerob reakce na …
-
PetrC> tak zrovna tyhle teflonovy pouzdra vymenuju okamzite za lozisko. Delal jsem to tehdy, delam to i ted. Stoji to par korun a vyplati se to, tohohle jsem si vedom a moc nerozumim tomu, proc jinak slusnej stroj zabijou kouskem plastu, na kterym toho oproti lozisku moc neusetrej. Totez bych ale udelal i u Caldie (v rolnicce), tam to sice neohrozi zivotnost navijaku, ale taky nechapu, proc tam proste nedali lozisko.
Co se tyka MP, jsem totalni nedochudce, takze ti nehodlam odporovat – nemam se o co oprit. A muj prvni MP si poridim snad pristi tyden a mozna to dokonce bude ABU…
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:39 ® PetrC reakce na …
-
Snad to bude funkční odkaz a snad to tu nebude vadit.
http://www.mrk.cz/…inserts.php3?…
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:35 ® kerob reakce na …
-
PetrC> PetrC> jeste jsem nenarazil na nejakej neresitelnej problem s cervym nahonem…teda vlastne jo, u Awa Shimy, ale to nema vypovidaci hodnotu, cele to bylo naprosto dementne vymyslene a jeste hur udelane (viz foto – ten bordel jsou kovove piliny, kdy „vodic“ vyskocil z drazky ve wormu vzpricil se a osoustruzil casti wormu). Jinak nic, prisaham. A u toho systemu co ma penn se da docilit ruzny rychlosti posunu civky taky – treba Exage ma to kolecko takovy jako „hranaty“ a to druhy je ovalny, ve vysledku se civka pohybuje ruznou rychlosti. A ten zakladni system co ma penn, je jeden z duvodu, proc se mi konstrukcne Daiwy moc nelibej.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:32 ® PetrC reakce na …
-
Barr> samozřejmě mám: stradic do tří měsíců, corvalus de facto to samé.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:30 ® PetrC reakce na …
-
kerob> ani nevím v jakém roce jsem kupoval Stradic 4000 FG, který po necelých dvou měsících vykazoval na hřídeli talířového kola v plastovém pouzdru téměř milimetrovou vůli, která se zvětšovala, až jsem nakonec milé šimáno poslal pryč.
Ano, chod byl jemný, plynulý a šimáňácký, ale jaký by byl po jedné sezóně? Po dvou sezónách?
Pořídil jsem si MP corvalus značky shimano a během prvních pár měsíců první sezóny se mi v ruce rozpadl pravý bok.
Ano, jednalo se (jedná se) o jeden z nejlacinějších přívlačových MP, ale to přece neznamená, že se při běžném používání rozpadne? A aby toho nebylo málo, tak než jsem ho začal používat, musel jsem uvést do funkčního provozu odstředivou brzdu.
Ano, jednalo se (jedná se) o jeden z nejlacinějších přívlačových MP, ale to přece neznamená, že si koupím polotovar „ušitý“ nejen horkou jehlou z nějakého hadru. To už mi připadá kvalitnější kdejaký naviják od mivardi, albastaru apod za cenu výrazně pod tisíc korun!!!Takže jak to s tím šimánem je? Jo a fotodokumentaci k MP někde mám, ale když poprosím Kubu, tak jí najde mnohem snadněji a rychleji.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:29 ® Barr reakce na …
-
PetrC> Rozpadají před očima ? To je perspektiva,příjdu do skříně a navijáky rozpadlé.Máš nějaký přesnější časový ukazatel rozpadu?
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:16 ® kerob reakce na …
-
PetrC> ja mam z minuleho tisicileti dokonce 4 ks shiman (VX, 2×Stradic 4000 GTM a jedenkrat AERO GT) a nemam (a nikdy nemel) jsem s nima jedinej problem, dokonce ani jeho naznak. Ani jsem jim nedokazal jakkoliv ublizit…
reagovatTak si vyber
- Pondělí 24. ledna 2011 v 15:11 ® PetrC reakce na …
-
kerob> když se na to podíváme takhle, tak můžeme rozdělit smekací navijáky na ty s a bez a pak na ty s a bez a nakonec na ty s hypoidním převodem a šnekem. Ty bych ještě rozlišoval podle způsobu náhonu posuvu cívky, tak jak to píšeš ty.
reagovat
Ten červí náhon je sice pěkný, má ho dokonce i suverän, ale je velmi citlivý nejen na údržbu. Kdežto penn má systém sice hlučnější s nemožností dvou rychlostní oscilace, ale je bytelný a téměř věčný. No a pak je tu ještě pákový posun cívky, ale ten se už logicky nevyrábí.
Jo a právě pro pohon cívky, jaký je použit u PENNu, se mi líbí Daiwa. Možná i to je důvodem, proč se lidem zdá chod daiwy hrubší než třeba u šimána. - Pondělí 24. ledna 2011 v 15:02 ® PetrC
-
kerob> jsem veselým majitelem třech suveränů, které vlastním od konce minulého století (to zní zajímavě, že? „Mám je už z minulého století“.
reagovat) a do teď se nevyskytla jediná závady. Navijáky používám a nešetřím je, což ale neznamená, že se k nim chovám jako prase.
Jediné dva problémy jsem si způsobil sám, a to tak, že mi jeden spadl ze střechy auta tak nešťastně, že upadl na cívku a nárazem se ulomil kolíček posunu cívky. A loni jsem nešťastně uklouzl při drápání se na břeh a ulomil jsem na tom samém kličku.
Takže jediný škůdce jsem v podstatě já sám a na 100% je vždy chyba obsluhy!
Výjimkou jsou ale navijáky šimáno, které se rozpadají před očima a pod rukama bez jakéhokoli přičinění lidského pokolení. - Pondělí 24. ledna 2011 ve 14:50 ® kerob reakce na …
-
PetrC> jinak takhle (jako ten penn) vypadaj vnitrnosti velkyho mnozstvi navijaku s neskutecnym rozpetim ceny, i Caldie vypada skoro uplne stejne. Ale ja mam radsi strojky s „worm shaftem“.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 ve 14:45 ® kerob reakce na …
-
PetrC> je fakt, ze toho suverena nekdo prede mnou rozebiral a mazal… Pak par tydnu fungoval a pak se kousnul. Ja ho jen rozebral a nasypal do krabicky pote, co bylo jasny, ze uz to ma za sebou. Majitel ho predtim provozovat tak 2 roky. Detaily si bohuzel uz nevybavuju, je to dost dlouho.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 ve 14:20 ® PetrC reakce na …
-
kerob> přirovnal jsi to trefně a souhlasím!
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 ve 14:19 ® PetrC reakce na …
-
kerob> vnitřek suveränu je v podstatě ještě jednodušší než u toho pennu. Sice má o trochu víc součástek, ale ne o moc.
reagovat
A musela to být neskutečná síla, aby došlo k problému v převodu.
Jsem ale přesvědčený, že k poškození došlo pouze vinou obsluhy a k tomu ne při lovu ryb, nýbrž při demontáži/montáži. Ta je totiž velmi, velmi specifická a snadno může dojít k poškození. Samozřejmě při použití místo mozku hrubé síly.
Přišel jsem, viděl jsem, zkusil jsem a zjistil jsem, že ani v tomto případě není výjimky. - Pondělí 24. ledna 2011 ve 14:10 ® kerob reakce na …
-
PetrC> jo to je docela presny konstatovani rozdilu. Ja bych toho penna prirovnal treba k LandRoveru Defender – nejak to jede, ale dulezity je, co vse to vydrzi a tu Catanu bych prirovnal treba k Oktavce – prijemne se to pouziva, nestoji to moc, ale taky nelze cekat, ze to vydrzi co ten Defender.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 ve 14:06 ® kerob reakce na …
-
PetrC> jednalo se skutecne o Suverena, doslo k jakemusi problemu uvnitr a fakt netusim co konkretne se stalo, uz je to hodne dlouho, ale k zniceni doslo fakt asi hrubou silou, kdy majitel opakovane ukazoval jak s tim nejde otocit – me se to dostalo do ruky uz jako znicene, zakousle…
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 ve 13:44 ® PetrC reakce na …
-
kerob> ono je to tak, že ta catana je přešlechtěný naviják, kdežto ten penn je kus navijáku, lidově řečeno v té surové podobě.
Víš, vzpomněl jsem si, jak jsi před nějakou dobou psal o zničeném suveränu, který měl nějaký problém s převodem.
reagovat
No a když se podíváš na ten, co je v rozsypu, tak musí být jasné, že aby došlo k nějakému poškození, muselo by být použito veliké a hrubé síly.
Proto jsem zmínil to, jestli se skutečně jednalo o suverän a ne třeba o řadu CD. - Pondělí 24. ledna 2011 ve 13:14 ® kerob reakce na …
-
PetrC> podle me, je ta Catana funkcne prijemnejsi nez ten PENN, ten mi prijde strasnej, ale ze vydrzi leccos je fakt – narozdil od ty Catany.
A ano, byl to presne tenhle Suveren co je na obrazku v rozsypu.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 ve 12:41 ® PetrC reakce na …
-
sethy> jenomže ten naviják, co jsi sem dal, je rozebraný do mrtě, sakum prdum a se vším všudy (až na to ložisko v krytu brzdy), kdežto ten penn nemá rozebranou zarážku zpětného chodu a kompletně překlapěč. No a tady je nejvíc dílů a ještě k tomu mrňavých)
A nesměj se.
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 ve 12:37 ® PetrC
-
kerob> a catana je brko nejbrkovatější ze všech brkovatých brk co znám.
Jo a teď jak vidím Kubův obrázek, tak jsem si vzpomněl a chci se zeptat: jak jsi tenkrát rozebíral ten suverän a byl to skutečně suverän?
reagovat - Pondělí 24. ledna 2011 v 11:37 ® sethy
-
PetrC> tak pokud tam to je normální naviják, co je potom tohle
reagovat