Vyhledávání
Multiplikátory a fígle kolem nich
16.1.2011 | PetrC | 228.441 zobrazení | 3.369 odpovědí
Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce
praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích
multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 19. ledna 2011 ve 12:17 ® džigit reakce na …
-
Jak.novi> jen jednou?
reagovat - Středa 19. ledna 2011 ve 12:12 ® Jak.novi reakce na …
-
regulus> Blbě, musí se to před zásekem otočit.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 ve 12:09 ® Jak.novi reakce na …
-
PetrC> Ne, minulej rok, pořád to mám nějaké popletené.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 11:52 ® džigit reakce na …
-
PetrC> no jo,já hlava děravá!Při hledání toho principu jsem si uvědomil význam slova „páka“.A že tenhlete nejjednodušší stroj není umístěn na ose
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 11:47 ® PetrC
-
Musím jít cosi udělat, takže na mne nečekejte.
Hlavně ať troutkiller nepíše, že jsem umřel. Neumřel jsem, nevěřte mu – kecá!reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 11:35 ® PetrC
-
džigit> no zdolávací brzdu nastavujeme klasicky tou hvězdou. Nejspíš jsem to špatně napsal.
Odkaz po ruce nemám, ale pokusím se ti to popsat slovy tak, jak si to pamatuji když jsem rozebíral pákový MP.
Klasická hvězda – točíš hvězdou na závitu a utahuješ v podstatě brzdové obložení z něčeho, třeba z teflonu k ocelovým destičkám, a to všechno je uložené v hlavním převodovém kole s vybráním pro jednu či dvě ocelové desky s výstupy do toho vybrání v kole. Další třecí plochou je samotné kolo, které je na hřídeli volné a tím jak je stlačováno, tím přenáší krouťák na pastorek, ale jen do meze prokluzu, tak, jak je nastavená brzda, bla bla bla…No a pákovka je de facto to samé, akorát tam tlačíš už zpřevodovaný moment velkou plochou brzdy přímo na cívku. A zase do prokluzu jež jsi nastavil brzdou.
Teda, já to komplikuju a nejspíš jsem to napsal tak, že to pochopí málokdo.
Ale popsal jsem to svými slovy, a to se přece cení, že?reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 11:19 ® džigit reakce na …
-
PetrC> to klasické odpojení,aby se mohlo nahodit je mi jasné.Mně jen uniklo,nastavení zdolávačky a moc mi nebere rozdíl oproti hvězdě.
reagovat
Máš nějaký odkaz na střeva?Já mám či měl jsem Big Game jen s hvězdou - Středa 19. ledna 2011 v 11:08 ® PetrC
-
džigit> v podstatě tou pákovou brzdou můžeš uvolnit cívku, to jo, ale neuvolníš ji úplně a vždy se tam bude něco mrcasit a cívku brzdit, což je nežádoucí. Je totiž potřeba, aby cívka nemusela překonávat žádný odpor.
No jo, ale co ty brzdy, které jsou potřeba při náhozu. No a to je na dlouhé povídání, protože není odpor jako odpor a tak, no.Jo a ještě jedna věc. Když stiskneš tu plošku nebo ten knoflík u běžného vrhacího MP, tak je odpojení cívky okamžité a je nezávislé na nastavení zdolávací brzdy.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 11:03 ® PetrC reakce na …
-
džigit> to víš, co můžeme udělat dnes, nebudeme odkládat na…
To je blbost, co? Prostě ranní blbec dál doskáče.To jo, páková brzda je skvělá, je výkonnější, pro obsluhu pohodlnější a rychlejší. Jenže problémem je právě konstrukce brzdy, a to tak, že neumožňuje přímo ovládat odpojení cívky. Ale je možné, že se pletu a existuje MP, který to umí.
No zkrátka, každý vrhací multiplikátor má čudl na boku anebo takovou plošku v zadní části rámu, no a když jedno či druhé stiskneš, tak pákovým mechanismem oddálíš pastorek od cívky. No a tento mechanismus by se těžko vešel tam, kde je páková brzda se svým příslušenstvím.Ale jak jsem už napsal, je možné, že některý šikovně geniální výrobce přišel na způsob, jak toto vyřešit.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 10:51 ® džigit
-
PetrC> to fórum má takové fofry,že jsem nestačil zareagovat
reagovatMůžeš to,prosím tu nemožnost odtržení,nějak rozebrat?Asi tápu,neb jsem MP amatér.Jsem si to představoval jako takovou „bojovku“-rychle zabrzdíš,rychle odbrzdíš a tak nějak vlastně i odpojíš
- Středa 19. ledna 2011 v 10:46 ® PetrC reakce na …
-
džigit> kdepak první, až pátý, jestli dobře počítám.
Pákové brzdy na přívlač nebrat – špatná obsluha. Na vině je nemožnost okamžitého uvolnění cívky od převodu. A je to z konstrukčních důvodů. Další věcí je, že vím jen o jednom výrobci, který pákovou brzdu na „vrhacích“ MP nabízel a pokud vím, tak už nenabízí. Vyjma Big Game kategorie, ale co my s ní, že.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 10:39 ® džigit
-
tak dobrá,budu dnes první.Nějak jsem zaregistroval,že se zde nevyskytují pákové brzdy.Čím to?
reagovat - Středa 19. ledna 2011 ve 3:56 ® PetrC reakce na …
-
osprey> jen ho naváděj. Pak se divíme, kam že spěje mládež.
Jo a poslal jsem ti mejla, tak až to, tak mi to, abych věděl, že to.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 ve 2:14 ® osprey reakce na …
-
Jak.novi> No a? Víš k čemu všemu já ho použil?
I jako těžítko je dobrej…
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 1:31 ® PetrC reakce na …
-
regulus> když ty jsi tak strašně pomalej, dědku…
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 1:22 ® regulus reakce na …
-
PetrC> nepředbíhej …
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 1:21 ® regulus reakce na …
-
Jak.novi> proč, s multíkem se dá chodit i na kapry, jen nevím, jak to bude držet ve vidličkách s MP nahoře …
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 1:21 ® PetrC reakce na …
-
Jak.novi> jo ták, tys chtěl říci, že jsi použil MP při lovu na rybku technikou na plavanou.
Tak na tom ale vůbec není nic špatného, naopak. Vždyť i kapraři (samozřejmě ti znalí) používají vrhací MP ke své plné spokojenosti a aby ne, že?reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 1:18 ® PetrC reakce na …
-
Jak.novi> tak ty jsi už letos lovil na rybku?
Zajímavé, ale proč ne. Když tě nikdo nechytne, ale v zásadě by se pravidla měla dodržovat, že?
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 1:15 ® Jak.novi
-
Letos jsem použil vláčecí multiplikátor na plavanou s mrtvou rybou. A teď do mně!
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 1:08 ® PetrC reakce na …
-
osprey> nejlepší určitě není. U sousedů je velice zajímavá otázka, však víš, také jsem do ní přispíval.
Až přejde prvotní euforie, tak to zapadne, neboj.Máš pocit, že toho na rozebírání moc nemáme. Je toho tolik, že bychom o tom mohli psát až do rána. V podstatě se tu zatím kecá o MP jen povrchně, ale až dojde na lámání chleba, tak pak uvidíš, o čem všem diskuze o MP může být. Samozřejmě nejvíc záleží na lidech, budou-li chtít diskutovat či nikoli.
reagovat
Takže se uvidí co bude anebo nebude. - Středa 19. ledna 2011 v 0:59 ® osprey reakce na …
-
PetrC> No asi je to nejlepší multíkové fórum na českém webu. Tvojí zásluhou. Ale jsem zvědav, jak dlouho to vydržíme. Zas tak moc toho na rozebírání nemáme.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 0:51 ® PetrC reakce na …
-
osprey> zasekl jsem se tady a než jsem si to všechno přečetl a napsal, co jsem napsal, tak jsem tak nějak vycucnutej, ale podívám se na to.
Chtěl bych ti to co nejdřív poslat, abych měl čisté svědomí a ty čas.Jo a díky za ty fotky. Jsem rád, že kluci také něco přihodili a až na to přijde, tak také něco přidám.
To bude veselo, co?reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 0:45 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Já vydržím jak víno ve sklepě nebo Lenin v mauzoleu. Neměj strachy
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 0:34 ® PetrC
-
osprey> tak jsem si Míro myslel, že to dám dnes konečně dohromady tak, abych ti to zítra poslal, ale ještě jsem se k tomu nedostal.
reagovat
Doma mi nějak hapruje PC a oba kufříkové počítače jsem si nechal tady, takže jsem se k tomu nedostal dřív než dnes. Tedy pokud na to vlítnu.
Vydržíš případně do pátku? - Středa 19. ledna 2011 v 0:29 ® PetrC
-
osprey> viděl jsi rozebranou C3? Také tam je to masivní, ale zároveň jednoduché s polovinou potřebných dílů.
reagovat
Máš ale pravdu v tom, že tato koncepce se lépe drží v dlani. Je to pohodlnější. - Středa 19. ledna 2011 v 0:25 ® PetrC
-
osprey> viděl jsem, okomentoval jsem a poděkoval jsem. ještě jednou děkuji a když budeš chtít, tak foť dál a mrskej to sem.
Třeba nějakého plutona. A neptej se kde ho vzít…reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 0:23 ® PetrC
-
osprey>
To neznáš páté skupenství? Cos to ty děcka učil, když nevíš, že uhlík vysublimuje ze suchého ledu přes diamant a plasmu rovnou do oxidu uhlíkohlinitého???
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 0:19 ® PetrC
-
LuboO> to je paráda!
Tak a teď možná čekáš, co ze mě vypadne. Mohu tě ujistit, že je to klasika. V podstatě takto jsou vyrobeny levná šimána i abu a daiwa. Doma mám jedno šimáno, které je velmi, velmi podobné a kdybych napsal, že je shodné, moc bych nelhal.
Jenže na rozdíl od tvého damu je to mé šimáno trochu zmetek, který jsem musel jednak zprovoznit (byl to takový polotovar) a jednak dát dohromady, protože se trochu rozpadlo vinou výrobní vady.A co ti psal troutkiller o tom, že co je levné bude dělat problémy, hlavně ze začátku, tak to není pravda. Neměj z toho strach, protože tvůj MP a jeho MP jsou v podstatě stejné, liší se jen detaily a cenou.
reagovat - Středa 19. ledna 2011 v 0:09 ® PetrC
-
regulus> klasické sumcové, čili mořské MP nemají ano odstředivou a ani magnetickou brzdu. Pár jsem jich v ruce měl a byly vybaveny klasickou mechanickou a zdolávací. Nic víc, nic míň.
reagovat
Pro upřesnění: byly to MP PENN.
Ale s HaDem máš pravdu, mohl by se tu k tomuto vyjádřit.