Vyhledávání
Multiplikátory a fígle kolem nich
16.1.2011 | PetrC | 228.441 zobrazení | 3.369 odpovědí
Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce
praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích
multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 19. ledna 2011 v 0:02 ® PetrC
-
sidla_napajedla> musím tě upozornit, že velké MP tady moc lidí nemá. A jak tak koukám, chceš MP na lov sumců ne přívlačí, ale např. na bojku s rybkou, že? Což o to, MP jako MP, jenže osobně ti žádný konkrétní model nedoporučím, protože se v tomto sortimentu neorientuji.
Mohu ti však říci svůj názor na držení MP. Osobně držím prut očky nahoru a i když „sumcový“ MP nedám do dlaně (a ani bych ho při zdolávání v dlani neudržel), tak uchopím prut nad navijákem a budu navíjet klasicky od sebe a ne jak to někteří dělají, že mají naviják dolů a točí nepřirozeně k sobě.
A označení pro pravou a levou ruku? U vrhacích MP je většinou označen jako levoruký ten, co má jedničku jako poslední číslo v označení.Hergot, to je moc komplikované, ale jinak to neumím.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:50 ® džigit
-
osprey> že by Český rybář?!?
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:48 ® PetrC
-
LuboO> kde je pravda? Proč někdo vlasec a někdo šňůru? Na jerky je skutečně dobré mít všechno co nejtvrdší, aby nic nepružilo, jenže jsem měl veliký problém se šňůrami všeho druhu, protože mi při náhozu praskaly. Zkoušel jsem různé uzly i bezuzlový systém a nic nepomohlo.
reagovat
Prostě jak je šňůra neprůtažná a mrskneš s větším jerkem, tak praskne jako prd. Nejen v uzlu, ale i v bezuzlovým tentonoc.
Vlasec mi ještě ani jednou nepraskl. A průtažnost snižuji silným průměrem. Na velké jerky mám 0,45mm. A že takto silné vlasce trochu pruží? Vůbec to nevadí, alespoň TO není tak natvrdo. - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:41 ® PetrC
-
Hernajs, nějak nestíhám, nejsem tu pár hodin a je tu tolik nových příspěvků.
Jdu se s tím popasovat.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:40 ® PetrC
-
osprey> jen část magnetické brzdy. Chybí dekl s ovladačem a protikus, který zajíždí do toho kroužku na cívce a ještě je tak ložisko.
Některé MP mají klasickou mag. brzdu, kdy se přibližují/oddalují magnety umístěné na pohyblivé stěně.Jo a díky za fotky! Klidně foť dál Míro.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:38 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Mě se líbí celkově ten koncept s tím masivním hlavním převodovým kolem a tou skříní, kde je uloženo, která musí být zakleslá až pod úroveň prutu. Mimo jiné se taková kombinace prut + naviják dobře drží.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:35 ® PetrC
-
osprey> díky za obrázky. Prohlédl jsem si to a je to další zbytečnost, co naviják komplikuje. Ale není to nijak komplikované, tak snad to něco vydrží.
reagovat
Jinak je to daiwa skoro se vším všudy. - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:31 ® osprey reakce na …
-
PetrC> Dole jsem schválně kvůli tobě vložil tu vykuchanou Daiwu, ale nevím, jestli jsi to viděl.
Tak ještě jednou – fór jů.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:29 ® osprey
-
Zdravím páni fajnšmekři. Teď jsem narazil na jednu perlu. Cituji:
OKUMA SAN JUAN je vybaven vodícím očkem z oxidu uhlíku, multidiskovým brzdovým systémem z rulidia a mosazným převodem.
Zajímalo by mě, jestli je to vodicí očko z oxidu uhličitého nebo uhelnatého a jakým trikem je za běžných provozních teplot udržováno v pevném skupenství
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:28 ® PetrC
-
LeoC> nejvíce používám vlasce Berkley řady XT a XL a pak mám moc rád vlasce Stren, a to buď Original anebo Blood Red. Snad jsem to napsal dobře, ale nejsem doma, tak to nemohu zkontrolovat.
reagovat
Jsou to podle mě dobré vlasce. A kdybys měl šanci sehnat Maximu Chameleon nebo Ultragreen, tak to jsou také dobré vlasce. Ten zelený je hodně měkký. A pozor, nenech se odradit parametry. - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:24 ® PetrC
-
troutkiller> nazdár…
Jak to, že nemáš doma XTR? Co se stalo?
reagovat
Ty navijáky, co máš po tátovi bych rád viděl. Jaké mají označení? Mají takovou tu cívku s „dvojitým dnem“? Až budeš mít čas, tak je nafoť. Díky. - Úterý 18. ledna 2011 ve 23:20 ® PetrC
-
LuboO> kdysi jsem měl od D.A.Mu pár navijáků ten nejmenší měl označení quick 1202 nebo tak nějak a byly to jednoložiskové kousky německé výroby a byly moc dobré. Přirovnal bych je k původním cardinálů od abu.
reagovat
Pak se to nějak zvrtlo a nejen u DAMu a od té doby od nich nic nemám. Jednou syn dostal nějaký DAM naviják a nebyl špatný, někde doma je.
A pokud jde o současnou kvalitu, tak si myslím, že ta šla dolů u všech značek bez výjimky. Jo a DAM měl smůlu i v tom, ze měnil majitele a prý jeden čas hrozilo zaniknutí této značky.
A současný stav neznám - Úterý 18. ledna 2011 ve 22:26 ® LuboO
- reagovat
- Úterý 18. ledna 2011 ve 22:25 ® LuboO
- reagovat
- Úterý 18. ledna 2011 ve 22:24 ® LuboO
-
PetrC> tu su tie fotky
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 22:23 ® regulus reakce na …
-
osprey> no to co jsi asi měl na mysli nazývají konvenční naviják (Conventional Reel) a nejspíš je to specificky mořská záležitost i když je možný, že to někteří jedinci na sumce používají. Řekl bych, že multíky co se v našich zeměpisných šířkách používají na lov sumců (ne vláčení) ji nejspíš ve většině mají, ale jistý si s tím naprosto nejsem. To co jsem měl v ruce já, odstředivou mělo.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 22:20 ® sethy reakce na …
-
osprey> napadá mě jedině Sliver, pletu se?
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 22:10 ® LuboO reakce na …
-
osprey> ale ved ja som nechcel podrobny navod „Ako na megastuky“ to ani nie je mozne. Len tie argumenty za a proti snure ci monofilu. Ale je to trochu „mimo misu“ tak to nechajme tak.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 22:01 ® osprey reakce na …
-
regulus> Ono tady je těžké, co je sumcový multík – je jich hodně – na pilkrování, na trolling, na mořské chytání apod. A na sumce se používá lecjaký. Nechtěl jsem to komplikovat člověku, který se ptá jak se pozná, na kterou je to ruku.
Měl jsem v ruce asi dva „mořské“ multíky koupené k lovu sumců. Bytelné, jednoduché, brzdami chudé stroje. Regulace cívky při odhozu nula nula nic. Něco nemá řadič (je mi záhadou jak se tam rovná vlasec), něco má pákovou brzdu, něco dvourychlostní převody,…
Jo, v tomhle se ztrácím.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:56 ® osprey reakce na …
-
LuboO> Nedaly, ale některé jsem tu už popsal. V podstatě je ta omezená, ale existující průtažnost toho silného vlasce pozitivní v průběhu celého zdolávání ryby. Když ti štika 110 – 115 cm začne skákat nebo jen mlátit hlavou, jsou to hrozné rány. Často si prostě vyrve nástrahu. Jo – a dotyčný multíky nepoužívá anebo jen minimálně.
Navíc dotyčný nemá srovna snahu vychovat si davy následovníků. Tohle sem ale klidně napíšu, je to technická věc – navíc, jak jsi viděl i diskutabilní.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:55 ® regulus reakce na …
-
osprey> no tak to, že sumcové multíky nemají, jak ty píšeš odhozové brzdy, to bych si moc tvrdit netroufnul. Řekl bych že aspoň odstředivou má většina, ale já těch sumcovejch moc kuchnutejch neměl. Myslím, že HaD by do toho vnesl jasno, je to jeho parketa a asi jich pár už v ruce měl, myslím multiplikátorů.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:26 ® LuboO reakce na …
-
osprey> a kde by sa dali tie argumenty najst?
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:23 ® osprey
-
sidla_napajedla> Samozřejmě tě nevyháníme (kvůli tomu, že nechceš vláčecí multík) – koukni ale na předposlední vložené video. Tam se zdolává sumík na prutu s vláčecím multíkem (levorukým). Proti těm sumcačským bubnům je to tintítko, ale dá se to. Na stokilovou rybu tam už ale síla nebude, u tohohle modelu (z videa) je brzdná síla maximálně kolem 7 kg (to je dost, většina navijáků to nemá).
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:18 ® sidla reakce na …
-
osprey> děkuji mnohokrát
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:14 ® osprey reakce na …
-
LuboO> No, čelist ne, ale občas to fakt nevypadá hezky. Jerkáč je krátký a moc nepruží a když se na té pletence ta kudla hází, není to nic moc. Samozřejmě záleží, kde je seklá.
Asi nejlepší český štikovláčkař (minimálně z těch co znám) chytá zásadně silné vlasce. Má desítky štik přes metr a dostal se někam ke 130 cm. Souhlasím s jeho argumenty proč vlasec.
Samozřejmě je početná komunita zastánců pletenky. Ta volba bude nakonec stejně na tobě.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:11 ® troutkiller reakce na …
-
LuboO> Na malé rybě je uplně fuk jestli jetam 0.40 mono nebo 0.19 pletenka
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:08 ® osprey
-
sidla_napajedla> Věechny multíky s výjimkou několika (Corboss,…) jsou NAD PRUT. Jestli je pravoruký nebo levoruký, to poznáš tak, že si ho představíš nad prutem řadičem dopředu a pak už jde jen o to, na kterou stranu je klička.
Jinak tahle otázka je věnovaná vrhacím multíkům, se kterými se vláčí – tj. dá se s nimi nhazovat. Se sumcařskými se dá nástraha spouštět nebo zavážet, ale klasicky házet, to jde blbě – chybí některé konstrukční prvky, např. odhozové brzdy.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:08 ® LuboO reakce na …
-
troutkiller> ved prave, nerad by som vytiahol len spodnu celust…
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:07 ® troutkiller
-
LuboO> Když ti na 13cm jerk a prut do 100g skočí 4cítka tak to ani nepoznáš
reagovatBohužel ani velká nástraha neselektuje malé ryby
- Úterý 18. ledna 2011 ve 21:07 ® LuboO
-
osprey> ved v tom zmysle nejak som to pisal
reagovat