Chytej.cz

Multiplikátory a fígle kolem nich necteno

16.1.2011 | PetrC | 225.576 zobrazení | 3.369 odpovědí

Diskuze a názory a postřehy a otázky a odpovědi, jak po stránce praktické, tak po stránce teoretické. A to vše kolem vrhacích multiplikátorů.
No a když na to přijde, tak jsme schopni probrat i MP přívlač.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 16. dubna 2012 v 1:32 ® HaD reakce na …
HaD

sys-el> to je celkem jedno…

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 v 0:57 ® sys-el reakce na …

osprey> teď už jde jen o to, jak velký je jejich otvor. Ve vši počestnosti mi jde pouze o velikost hromádky. (smajlík)

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 v 0:43 ® osprey reakce na …
osprey

sys-el> Protože pokud nezkracují hody (což je mi na mých vodách povětšinou jedno), tak mě přinejmenším se…ou:-))

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 v 0:08 ® sys-el reakce na …

osprey> to je samozřejmě dobrá zpráva a jsem pro diskuzi na nové téma. Stávající je už téměř vytuněné do dokonalosti.
Zajímavé, nemáš v lásce nakloněná očka. Docela mě zajímá proč. (smajlík)

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 v 0:01 ® osprey reakce na …
osprey

sys-el> Zítra nebo pozítří zkusím udělat pár fotek a načnout nové téma, tohle jsme už vyčerpali dost.

Ale prut se šikmými očky si stejně nekoupím:-))

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 v 0:00 ® sys-el reakce na …

David Havlíček> když se smyčky srovnají, což je dejme tomu u třetího očka, tak se tření postupně sníží až na úroveň u multiplikátoru.
S krmítkem nelovím, takže nevím. Jaký přívlačový prut máš na mysli?

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:46 ® HaD reakce na …
HaD

kamkam> u 100g jerka moc ne. Nejsou ale jen hůlky k rajčatům…

sys-el> zeptám se: jaký je rozdíl v tření mezi smekacím navijákem a multíkem od řekněme třetího očka (myšleno od navijáku)? A pak se zeptám, jak se s lehkou nástrahou nahazuje s feedrem s mnoha a malými očky a pak vláčákem s běžným počtem oček obvyklé velikosti?

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:46 ® sys-el reakce na …

kamkam> ve spojení s multiplikátory je vliv oček na délku náhozu minimální.
U smekacích navijáků je ale vliv oček znatelný. Je to dané způsobem navíjení a odvíjení. Hodně velkou roli hraje velikost prvních dvou až tří oček od navijáku.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:35 ® kamkam reakce na …

sys-el> ja viem, vsak som pisal ako tak. Podla mna ocka nemaju ziadny vplyv na dlzku hodov.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:18 ® sys-el reakce na …

David Havlíček> další diskuzi se samozřejmě nebráním. Zvol zajímavé téma a rád se přidám.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:16 ® sys-el reakce na …

kamkam> tvůj názor je svým způsobem správný, ale i tření, které popisuješ má pramalý vliv na délku náhozu. I když je tření určitě větší, než u ostatních oček.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:12 ® HaD reakce na …
HaD

sys-el> Když říkáš…

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:10 ® sys-el reakce na …

David Havlíček> kvůli mě se nemusíš opakovat, předpokládal jsem jen jednou.
Také vím, že je a nikdy jsem netvrdil opak. Naše diskuze je tím pádem u konce.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:01 ® HaD reakce na …
HaD

sys-el> předpokládáš špatně, že si myslím, že je ten vliv výrazný. Já pouze tvrdím, že je.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 22:44 ® kamkam

trenie,ktore moze ovlivnit dlzku hodu moze sposobit jedine koncove ocko a to ked pocas letu nastrahy drzime prut kolmo na smer letu. Iba tam moze vznikat trenie,ktore by mohlo ako tak spomalit let nastrahy a ta nasledne nestiha odoberat snuru(vlasec),ktora je do ostatnych ociek vymrstena z multiku. Alebo sa mylim?

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 22:14 ® sys-el reakce na …

David Havlíček> ještě jedna věc, když předpokládám špatně, tak mi vysvětli, co ti jasně říká tvůj selský rozum.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 22:11 ® sys-el reakce na …

David Havlíček> nelogického na tom nic není a samozřejmě máš se třením pravdu. Jenom dodám, že není tření jako tření.
Začnu materiálem. I dnešní laciná očka jsou natolik tvrdá, že tření ztrácí v tomto ohledu prakticky význam.
Počet oček nehraje opět zásadní roli viz výše.
Zmiňuješ přesnost vyvázání – pochybuji, že si pořídíš nedbale vyvázaný prut, ale i kdyby, uvědom si jak se z multiplikátoru odvíjí návin a jak výrazné bude tření, viz výše.
Tak a jaký vliv má velikost a tvar očka?
Ale to je celkem jedno. Představ si, jak velkou plochou se vzájemně dotýká návin a očko. Vezmi v potaz samomaznou vlastnost vody, která je na návinu a k tomu jeho přímý pohyb při náhozu.
Tak a teď mi vysvětli, jak velký vliv má na délku náhozu tření.
Snad na tom, co jsem napsal není nic nelogického a třeba mi i na konkrétním příkladu vysvětlíš jak to tedy je. Třeba příklad dvou shodných prutů, ale na jednou je o jedno, dvě očka méně. O jakou vzdálenost bude ten s méně očky dál házet?

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 21:31 ® HaD reakce na …
HaD

sys-el> Předpokládáš špatně. Nicméně: znáš pojem tření? Čím více oček, tím větší tření. Čím horší vyvázání z hlediska přesnosti, tím větší tření. Čím horší materiál, tím větší tření. Čím horší volba velikosti a tvaru, tím větší tření… Je na tom něco nelogického? Když to budeš vyvracet, buď prosím konkrétní;-)

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 21:09 ® sys-el reakce na …

David Havlíček> očka mají samozřejmě vliv na délku náhozu, ale při použití multiplikátoru je jejich vliv minimální. Něco jiného je smekací naviják.
Jak se podle tebe projevuje (u běžného prutu pro přívlač s multiplikátorem) na délce náhozu tvar oček, materiál vložky, jejich počet a způsob vyvázání. Předpokládám, že ti tvůj selský rozum jasně říká, že vliv oček je značný nebo alespoň výrazný.
A jestli tě mohu poprosit, buď konkrétní. To proto, abychom tenhle problém zdárně vyřešili.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 v 19:24 ® HaD reakce na …
HaD

sys-el> se zájmem sem si souboj přečetl. Nejsem žádný odborník na stavbu prutů, na očka, na multíky… Mám ale trochu selského rozumu, který mi jasně říká, že očka jako taková (tvar, materiál, počet i způsob vyvázání), vliv na délku hodu (tudíž i pohodu) mají. A to jednoznačně. Proto nějak nerozumím tomu sporu.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 v 17:49 ® sys-el reakce na …

osprey> nevěděl jsem, že to víš, protože ses ptal na, podle mého, pěknou hovadinu. A ducha plná konverzace to byla tak na 75%, takže je co zlepšovat.
Dopad oné věty byl skutečně netušený a úspěch se snad i dostavil, jen je škoda, že se diskuze nezúčastnilo víc přihlížejících, kteří samozřejmě čekali na příležitost se zviditelnit, bohužel ale ne k jádru pudla. V tomhle směru jsme to ale ustáli na výbornou.
Ono to není snadné, takto posuzovat něco, když je tolik proměnných a podle mého je vliv oček skutečně minimální. Prostě to chce pokaždé najít kompromis, tzn. mít sestavu, kde bude více méně vše ladit dohromady. Pak tu jsou ještě horní končetiny, zkrátka obsluha.
Kouknout se a vidět při pohledu od navijáku ďouru v koncovém očku je ale pěkná věc, která se mi taky jeden čas nadevše líbila a místo chytání jsem se kochal tím pěkným výhledem na kulatý svět. (smajlík)

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 v 16:40 ® džigit reakce na …

osprey> pozor,aby to nebyl laserový zaměřovač :-))

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 v 16:17 ® osprey reakce na …
osprey

sys-el> Otázkou mi šlo o to, oč jde i tobě, když se mě ptáš na něco, co víme oba – udržovat duchaplnou konverzaci.

Dopad té věty byl netušený, ani ve snu jsem nedoufal v takový sukces.:-))

Nenulový vliv – to jako o něco víc než nic. Nevím o kolik. S těma šikmýma očkama mi to nelítalo dobře. Na ten blank, co byl pod nima, teda rozhodně ne. Nebyla tam ta pohoda, vzdálenosti jsem neměřil. Ale odřezat ta očka a vyvázat tam jiná jsem se neodvážil…

Na pohodové házení mám Fenwicka. Dobrý, ne moc tvrdý blank a lehká větší očka srovnaná jako když střelí. Když se kouknu do prvního, vidím vzadu i to světlo na konci tunelu.:-))

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 14:12 ® sys-el reakce na …

osprey> skromnost jde stranou, protože to bych ti nemohl udělat – odepřít ti tvou geniální větu, kde píšeš doslova: „Jsem rád, že jsem se díky ní dozvěděl, jak zanedbatelný význam mají očka na multíkovém prutu“.
Nebuď skromný, proč diplomku? Ve tvém případě bys už měl rovnou habilitovat.
A o co jiného ti tedy tvou otázkou, kde se na očka ptáš, šlo? Proč ses ptal zrovna na počet,velikost a uspořádání oček? A netvrď, že jen proto, abys odhalil onu nepohodu? Nešlo hokymu61 o délku náhozu? Pokud ne, bude to ještě zajímavější.
Přesto děkuji za odpověď, kterou jsem z tebe ale musel hodně páčit. Všimni si, že to samé tvrdím celou dobu. Nicméně, co si mám představit pod pojmem nenulový (vliv)?
A poslední otázka: a proč je tomu tak? Jde mi o to, aby bylo hned jasné, že je to tak a ne jinak.
V tebou udaném extrému vůbec nevidím důvod k tomu, aby vzhledem k počtu oček tato ovlivňovala výrazně délku náhozu. A nebuď extrémista, protože když si takto necháš postavit prut na smekací naviják, tak ten ti bude ku zlosti. (smajlík)

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 12:51 ® osprey reakce na …
osprey

sys-el> Počkej, to s tou zanedbatelností oček jsem dozvěděl já od tebe. Nebuď skromný.

Mě stačí, když mi lichotíš už tím, že ode mě na základě nezávazné otázky, mající podnítit aktivitu návštěvníka, požaduješ diplomovou práci:-))

Primární situace byla, že hoky61 napsal:

Mám tu nejmenší C3 a 10g celkem slušně zvládám. Chytám však s jednodílem o délce 6 stop a 6 palců. Mám i osmistopej proutek a tam už to taková pohoda neni. Sám nevím proč.

Moje reakce: Akce prutu? Počet, velikost a uspořádání oček?

Všimni si, že jde o pohodu. Chtěl jsem, aby se kolega vyjádřil k příčině té nepohody. S délkou hodu jsi začal operovat ty. I když nepochybně je součástí té pohody.

Přesto ti teď opět odpovím. Doslova se ptáš: Jak velký vliv má na délku náhozu POČET, VELIKOST A USPOŘÁDÁNÍ oček u prutu na multiplikátor. Moje odpověď – na délku náhozu diskutabilní, nicméně nenulový. Ve většině případů to bude v řádu několika málo procent. Už proto, že u reálných prutů nejsou ty rozdíly v počtu, velikosti a uspořádání velké.

Jestli ale chceš extrém, tak počet oček 73, průměr vložky od 6 mm do 10 cm, uspořádání – nejmenší u navijáku a největší na konci. A to bych se divil, kdyby to nebylo znát:-))

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 v 9:39 ® sys-el reakce na …

osprey> moje omluva je upřímná a je škoda, že až teď jsem se od tebe dozvěděl, jak zanedbatelný význam mají očka na prutu pro multiplikátor.
Nemyslíš, že jsem odbočili od našeho hlavního tématu? Proto se ptám znovu, po třetí: jak velký vliv má na délku náhozu POČET, VELIKOST A USPOŘÁDÁNÍ oček u prutu na multiplikátor. A protože jsi už něco málo nepatrného a zatím nepodstatného nastínil, doplňuji otázku o „A proč?“.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 v 0:46 ® osprey reakce na …
osprey

sys-el> Do nepříjemné situace jsi mě nedostal. Tohle já přežiju, bo jsem v takové situaci každou chvíli.

Jsem rád, že jsem se díky ní dozvěděl, jak zanedbatelný význam mají očka na multíkovém prutu:-))

reagovat
Sobota 14. dubna 2012 ve 21:32 ® sys-el reakce na …

osprey> už jsi viděl na vlastní oči prut na multiplikátor pro přívlač se spirálovitě vyvázanými očky? Já ne, ale na lehkých mořských prutech ano.
Jaké asi mají vliv výškové schody mezi očky a k tomu malé a blízko vyvázané očko u navijáku, když se z multiplikátoru návin odvíjí tak jak se odvíjí? U smekacích to je samozřejmě jiné a bez debat tam vliv je. A ještě, kdo by takhle vyvázal prut a proč?
Tam, kde se ti jevila očka jako výrazná brzda hodů nevidím nic špatného a opět platí, co jsem už napsal. Až budeš mít čas, tak se projdi po netu a koukni se, jakými očky se dnes vyvazují některé pruty pro multiplikátor.
Pokud se týká mého rozjetí této diskuze, tak se ti omlouvám za nepříjemnou situaci, do které jsem tě dostal na základě tvé drobné a pro někoho nepodstatné poznámky.
Neodstrčil Pepa.

reagovat
Sobota 14. dubna 2012 ve 13:49 ® osprey
osprey

sys-el> K těm očkům. V extrému jsou i multíkopruty, co mají první očko nahoře a pak se ta linie obtočí kolem blanku a většina oček je dole.

Kromě křivého vyvázání můžou být mezi očky výškové schody (viděl jsem i dva a kurevsky výrazné). První očko může být moc malé a narvané hodně blízko před naviják.

A prut, kde se mi jevila očka jako skutečná brzda hodů, měl na půlce blanku normální očka a na druhé to, co je na fotce.

Pokud začneš něco o tom, že to nejsou běžné případy, tak připomínám, že celé si to rozjel ty na základě mé drobné poznámky, kterou jsem se jen pokusil přimět hoky61, aby se rozepsal o svých prutech a něco se tu dělo.

Pokud se chceš bavit dál, buď tak laskav a vylez z anonymity.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20263.jpg
Pátek 13. dubna 2012 v 18:11 ® sys-el

osprey> pokud jde o mne, řeším vliv oček na délku náhozu při lovu s multiplikátory. Na jiné téma, než které se týká otázky, se tady nemá cenu bavit, protože by to akorát zasíralo tohle zajímavé fórum. V tom má trouťák pravdu.
Samozřejmě předpokládám, že jsou očka vyvázána v jedné rovině, protože kdo by chtěl křivě vyvázaný prut. Ale i menší odchylka má pramalý vliv na délku náhozu. Což platí i u smekacích navijáků.
Tak a teď mi, prosím, vysvětli, jak mohou očka, respektive jejich velikost, počet a uspořádání, významně ovlivnit délku náhozu při použití multiplikátoru.

reagovat