Chytej.cz

Malé vodní elektrárny necteno

12.1.2011 | Poldík | 4.722 zobrazení | 8 odpovědí

Bydlím u malé řeky Ploučnice,na které je v úseku 30 Km pět vodních elektráren.Problém vidím v regulaci vodního průtoku,s kterou si vodní elektrárny dělají co chtějí,takže to na řece několikrát vypadá jak na poušti.Tam kde jsem lovil tlouště,plotičky nebo pstruhy,tak v daném okamžiku sotva naberu vodu do kýble.Pokud to u Vás vypadá někdy stejně napište,jak se proti tomu bránit,protože já jsem si koupil domek u vody,ale bez vody.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 13. ledna 2011 ve 12:11 ® kakr

Každá MVE má manipulační řád ve kterém se stanoví minimální výška vodního paprsku, která musí jít přes přelivovou hranu jezu. Při nízkých letních průtocích je v manipuláku zcela jednoznačně uvedeno při jakém průtoku se musí úplně odstavit. Naprosto ideální stav je zadokumentovat při nepovolené manipulaci s vodou uhynulé ryby (nejlépe chráněné). Velmi výrazně to urychlí správní řízení…

reagovat
Čtvrtek 13. ledna 2011 ve 12:00 ® samotm reakce na …

hering> Tak tohle je drsný. Já dřív MVE „využíval“ na Černém potoce u Horšovského Týna. Na jaře, když bylo všude hodně vody se právě v původním korytě pěkně chytalo, protože většina vody šla náhonem. Ale jak to tam vypadalo v létě, to nevím, to jsem tam nebyl nikdy.

Ale tenhle stav u vás je teda hroznej. Chce to vydržet. Případně tam příslušného úředníka doslova dotáhnout. Takhle to přece nejde. Když musí pustit vodu přes jez, tak prostě musí!!!

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 23:56 ® hering
hering

Dávám sem tu fotku.Evidentně veškerá voda protéká turbínou.Přes jezovku ani Ň.Je to sice MVE přifásnutá přímo k jezu.Tak alespoň nezůstává dlouhý úsek toku bez vody,ale jsou tu zde na Ploučnici i MVE s náhony a pak je třeba i půl km řečiště na určitou dobu bez vody!!!

reagovat
foto/forum/2011/th-img16144.jpg
Středa 12. ledna 2011 ve 23:34 ® hering
hering

Energie získaná z MVE je veřejnosti presentováná jako absolutně čistá a tak šup s veškerou vodou na turbíny.To,že je v řece nějaká ta ryba???? Tedy po každoročním opakováném náletu kormoránů už skoro žádná ryba.Na to úředník nekouká :-(( A dodržování provozního řádu,a jeho kontrolování kompetentnímy orgány na odboru ŽP.Nedělám si iluze :-(( :-(( Nafotil jsem jedno evidentní porušení (přes jezovku ani kapka) zaslal stížnost na ŽP a výsledek?? Nic!!!!!

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 23:23 ® 

jj „ekologický“ způsob výroby elektřiny :-(( Asi to vyřeší (za hodně dlouho) opravdu jen trestní oznámení.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 23:20 ® hering
hering

Poldík>> Jen to upravím.Od soutoku s Labem až po říční Km 18,6 u jezu ve St.Šachově je těch MVE 15 :-((

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 21:29 ® hraji
hraji

Nafotit, přizvat Polici ČR jako svědka, podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro porušení zákona o vodách a podat stížnost na Inspekci životního prostředí. A to tak dlouho, až si tam udělají vodohospodáři pořádek.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 21:27 ® osprey
osprey

Každá elektrárna má předepsaný minimální průtok, který musí být v korytu zachován. Majitelé to ale kvůli prachům porušují jak se dá.

Doporučuju všechno fotit, spojit se s dalšími (ideálně místní rybářskou organizací), kteří vše dosvědčí a pak si stěžovat, hádal bych na okresním úřadě na referátu životního prostředí.

Praxi v tom nemám.

reagovat