Vyhledávání
Malé vodní elektrárny
12.1.2011 | Poldík | 4.922 zobrazení | 8 odpovědí
Bydlím u malé řeky Ploučnice,na které je v úseku 30 Km pět vodních elektráren.Problém vidím v regulaci vodního průtoku,s kterou si vodní elektrárny dělají co chtějí,takže to na řece několikrát vypadá jak na poušti.Tam kde jsem lovil tlouště,plotičky nebo pstruhy,tak v daném okamžiku sotva naberu vodu do kýble.Pokud to u Vás vypadá někdy stejně napište,jak se proti tomu bránit,protože já jsem si koupil domek u vody,ale bez vody.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 13. ledna 2011 v 11:11 ® kakr
-
Každá MVE má manipulační řád ve kterém se stanoví minimální výška vodního paprsku, která musí jít přes přelivovou hranu jezu. Při nízkých letních průtocích je v manipuláku zcela jednoznačně uvedeno při jakém průtoku se musí úplně odstavit. Naprosto ideální stav je zadokumentovat při nepovolené manipulaci s vodou uhynulé ryby (nejlépe chráněné). Velmi výrazně to urychlí správní řízení…
reagovat - Čtvrtek 13. ledna 2011 v 11:00 ® samotm reakce na …
-
hering> Tak tohle je drsný. Já dřív MVE „využíval“ na Černém potoce u Horšovského Týna. Na jaře, když bylo všude hodně vody se právě v původním korytě pěkně chytalo, protože většina vody šla náhonem. Ale jak to tam vypadalo v létě, to nevím, to jsem tam nebyl nikdy.
Ale tenhle stav u vás je teda hroznej. Chce to vydržet. Případně tam příslušného úředníka doslova dotáhnout. Takhle to přece nejde. Když musí pustit vodu přes jez, tak prostě musí!!!
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 22:56 ® hering
-
Dávám sem tu fotku.Evidentně veškerá voda protéká turbínou.Přes jezovku ani Ň.Je to sice MVE přifásnutá přímo k jezu.Tak alespoň nezůstává dlouhý úsek toku bez vody,ale jsou tu zde na Ploučnici i MVE s náhony a pak je třeba i půl km řečiště na určitou dobu bez vody!!!
reagovat
- Středa 12. ledna 2011 ve 22:34 ® hering
-
Energie získaná z MVE je veřejnosti presentováná jako absolutně čistá a tak šup s veškerou vodou na turbíny.To,že je v řece nějaká ta ryba???? Tedy po každoročním opakováném náletu kormoránů už skoro žádná ryba.Na to úředník nekouká
reagovat
A dodržování provozního
řádu,a jeho kontrolování kompetentnímy orgány na odboru ŽP.Nedělám si
iluze
Nafotil jsem jedno evidentní porušení (přes
jezovku ani kapka) zaslal stížnost na ŽP a výsledek?? Nic!!!!! - Středa 12. ledna 2011 ve 22:23 ®
-
jj „ekologický“ způsob výroby elektřiny
reagovat
Asi to vyřeší (za hodně dlouho) opravdu jen trestní oznámení. - Středa 12. ledna 2011 ve 22:20 ® hering
-
Poldík>> Jen to upravím.Od soutoku s Labem až po říční Km 18,6 u jezu ve St.Šachově je těch MVE 15
reagovat
- Středa 12. ledna 2011 ve 20:29 ® hraji
-
Nafotit, přizvat Polici ČR jako svědka, podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro porušení zákona o vodách a podat stížnost na Inspekci životního prostředí. A to tak dlouho, až si tam udělají vodohospodáři pořádek.
reagovat - Středa 12. ledna 2011 ve 20:27 ® osprey
-
Každá elektrárna má předepsaný minimální průtok, který musí být v korytu zachován. Majitelé to ale kvůli prachům porušují jak se dá.
Doporučuju všechno fotit, spojit se s dalšími (ideálně místní rybářskou organizací), kteří vše dosvědčí a pak si stěžovat, hádal bych na okresním úřadě na referátu životního prostředí.
Praxi v tom nemám.
reagovat