Chytej.cz

Na pstruhovku jen s háčky bez protihrotů necteno

8.1.2011 | Zedtu | 10.159 zobrazení | 120 odpovědí

Zajímají mě Vaše názory na novinku v roce 2011 na lov na pstruhové vodě s háčky bez protihrotů

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Pondělí 7. února 2011 ve 22:38 ® kubas reakce na …
kubas

břitva> Odborník promluvil… :-)

reagovat
Pondělí 7. února 2011 v 18:47 ® břitva
břitva

jsem pro:-)

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 ve 22:14 ® Alfons

Koukal jsem, že v katalogu Spra jsou bezprotihrotové trojháč a odhadoval bych, že nebudou zasejc tak drahý. www.spro.nl/cz

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 v 0:37 ® jepice-zruseno reakce na …

tomashr> Na červy se chtá bez protihrotu už možná dýl, než třeba v muškařině, alespoň v čechách. Na závodech se při lovu „na cvakačku“ se tak činilo kvůli rychlejšímu shazování drobných úlovků do vezírku. Ostatně se i líp sundavá vysosanej červ a nandavá novej. Teda ale na cvakačku je dobrý červa přilepit – nevyteče tak rychle.

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 v 0:33 ® jepice-zruseno

Sander: Já si to osobně neberu a na ryby budu chodit.

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 v 0:16 ® tomashr

Sander> Zrovna s červy bych se hádal – na ně chytám na BL háčky skoro pořád a zas tak moc nepadají. Záleží jednak na typu háčku a pak i na stylu nabodnutí, celkem vzato ale není podstatný problém. Žížala je horší, ale jediné co mi přijde ve spojení s BL vyloženě blbé je rohlíkové boilies – ta šňůrka fakt padá.

Co jsem si teď na zkoušku koupil jsou nějaké háčky MILO v provedení „microbarb“ – protihrot sice mají, ale fakt mrňavý, odhaduji, že to právě zlepší to držení nástrahy, ale z hlediska odháčkování ryby to nemusí být výrazně horší než úplný bezprotihrot.
Každopádně ale háčky s klasickými protihroty mi z výbavy postupně mizí, necítím sice potřebu je nějak demonstrativně zrušit ale prostě už je nedokupuji – až dojdou, tak už budu chytat čistě na BL nebo microbarb…

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 22:58 ® Sander
Sander

jepice > já já já, jenom já…

Tady jde především o ryby, jestli jsi si to neuvědomil. Jak si to zařídíš je tvůj boj. Pokud nejsi schopný zamáčknout na trojháku peánem protihroty, pak k té vodě radši nechoď.

Neber si to osobně, ale nic lepšího jsem ti na to napsat nemohl. Taky z toho mám trošku legraci.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 22:54 ® jepice-zruseno reakce na …

Nic nic. Jenom z toho tady mám trošičku legraci :-) Mám pocit, že většině normálních lidí je to uplně šumák a používají to, co jim nejlépe vyhovuje, potažmo co je dostupné. Pouze pár „fanatiků“ včetně mě se tu vyjadřuje do diskuze (bez náležitého výsledku). Já pouze doufám, že zavedení tohoto pravidla bude pro mě mít přínos v tom, že se háčky bez protihrotů (nejen muškařské) dostanou ve větší míře na pulty obchodů. Mě by například zajímalo, kde sehnat trojháky bez protihrotu za rozumný peníz (tedy kolem 4 – 6 kč). Jinak budu zase jenom brousit, a to zese jenom kdy se mi bude chtít.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 22:40 ® Sander
Sander

jepice >

1) to není chyba háčku, ale záseku.
2) opět chyba mezi zemí a prutem.
3) nic nového pod sluncem, nedrží na něm ani červi, ani rybka, ani hnoják…prostě ne ke všemu se BL hák hodí, a asi proto je na MP dosud povolen.

Co tam máš dál?

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 22:35 ® jepice-zruseno

Jsem lovec na MP vodách, ale zkušenosti s MP háčky již mám. Uvedu základní nevýhody použití bezprotihrotových háčků, které jsem vypozoroval:

• Ouklej letí po záseku z vody, letí a za letu „spadne“ z protihrotového háčku. Letí až na louku, rybář hledá a hledá, ale nenajde.
  • Okounek je pevně zaseknut a je zvedán prutem k připravené ruce. V tom sebou cukne a místo v rybářově ruce skončí buďto v trávě, nebo v písku a nebo v kamenech.
  • Nedrží na nich rousnice

A nyní nějaké výhody:

• Dobře se vymotávají z podběráku.
  • Dobře se vyndavají z ucha a prstů.
  • Dají se z nich obvykle vyklopit „nežratelný“ ryby bez chyrakteristického zacukání zpátky do vody a člověk se nezapatlá zbytečně slizem.
  • Dnes již existuje několik typů muškařských háčků, na kterých údajně ryby drží stejně nebo lépe, než na obyčejných. Setkal jsem se se dvěma typy – jeden s prodlouženou špičkou, ten proniká do hlavy rybám sice neskutěčně hluboko, ale nepotvrdilo se mi, že by držel lépe; druhý je typ „orlí drápek“ často se zploštělou špicí a ten v malých velikostech drží tak, že se tomu lipanovi kolikrát nedá vymordovat z pysku.
reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 10:09 ® tucnak11
tucnak11

Na pstruhy mam jen bezprotihrotu a to použivam uš tak 6 let,mermyšky si dělam sam s bezprotihrotovych muškařskych hačku jak blešivcove tak strimrove,je pravda že musel sem jit do jemneho prutu gramař 2–6 a semoparabolik,a pohoda za tou dobu mam praksy,na muhu chytam dlouho take bezprotihrotu,stej­ně unas ot 2010 je zaveden haček bezprotihrotu o ktery valčilem 4 roky,na shuzy mi jen nadavali,že jisem vlačkař a mluvim nesmysly.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16239.jpgfoto/forum/2011/th-img16240.jpg
Středa 19. ledna 2011 v 15:42 ® Herink
Herink

Já jsem rozhodně pro bezprotihroty.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 19:21 ® osprey reakce na …
osprey

petrikveprik> Taky občas tahám nástrahu bez háčku, hlavně tam, kde jsou samé malé ryby a mě zajímá, jestli mi do toho praští i velká. Je to zábava a rybám se nic nestane. Navíc mám radost, když je těch malých dost, protože normálně se jim vyhýbám – prostě lovím jen tam, kde věřím, že je něco většího.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 18:40 ® Barr reakce na …

petrikveprik> A to já ryby rád jím,ale ne za každou cenu.S tím chytáním bez háčku jsi předběhl dobu,možná,že se v budoucnosti spokojíme jen se záběrem,než nám to ochranáři zatrhnou jako nemístné dráždění živých tvorů.Já jsem tak několikrát nechtěně chytal s muškou,je to vyloženě sportovní záležitost.Třeba u štiky si ji i chvilku povodíme,nechce pustit možnou potravu.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 17:25 ® 

..a abych nebyl za masařku – s něčím se tady svěřím. Mé rybářské začátky proběhly tak jako u 99% ostatních. Pytlačil jsem cca od svých 6 do 8 let. Chytal jsem pstruhy a na žížalu! To jsem ale hovado co? Nestydím se za to. A víte jak? Vzal jsem špulku silonu, BEZ HÁČKU!!! a přivázal jsem žížalu přímo na silon. Pak jsem to popotahoval a byl fascinován útokem pstruhů na žížalu. Všechno mi samozřejmě spadlo a vůbec mě to nesralo. Dokonce i v dnešní době jsem několikrát zkoušel vláčet bez háčků na nástraze jen za zážitkem vidět útok dravce.. – to jen pro ty, kteří si myslí že tady protihrot obhajuji, z důvodu že nemám co do huby nebo mám v plánu plundrovat vodu.. ryby mám také rád (jen ve vodě – ne na talíři)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 17:23 ® kerob reakce na …
kerob

petrikveprik> dobrejch 8 let mam temer na vsech vlacecich nastrahach protihroty zamackany a nerekl bych, ze ryby padaj vic. Dokonce bych i rekl, ze diky absenci protihrotu se da ryba lip zaseknout a pokud nepovolis vlasec nebo neudelas jinou chybu, tak nema moc jak spadnout. A treba tlousti z toho jdou sundat o milion % lip. S pouzitim trojhacku souhlasim.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 17:10 ®  reakce na …

superweb> v pohode ;-) u toho jesetera mi slo jen demonstrovat ze se da v podstate ucelove zneuzit jakakoli fotka – uprimne receno mi se ta tva fotka take libi a nic proti ni nemam. BTW ty komenty k fotum a sproste nadavky me natolik otravily, ze tu jiz nebudu radeji davat fotky zadne. Na „barbarske“ chytani pod ledem aneb ukojeni zimniho abstaku mam naprosto stejny nazor jako Ty. Take si rad zajdu ukojit pres zimu abstak a dokonce me to i bavi. Nechytam ale na splavek…ale duhacka si podstive uvlacim resp umarmyskuju – prestoze i dokonce na tom lede jsem donucen poslouchat prihlouplé narazky typu proc chytam tak debilne kdyz to na zivou rybku bere vic.. Proste me baví vlacet. Nic vic nic min.

Nemohu ale z vlastni zkusenosti souhlasit s tim, ze kdyz nepadaji z plavacky, fedeeru, tak nebudou padat ani z vlacky. Myslim ze je to prave naopak a to i v pripade muskareni. S muchou bez protihrotu bych take nemel problem a verte – neverte, dokonce i muchy bez protihrotu pouzivam :-) Vlacka si myslim ale ze je neco jineho. Vidim u ni i opodstatneny trojhacek (neli vic trojhacku) na nastraze.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 15:27 ® superweb
superweb

Jinak u pstruhu nevidim duvod hacky s protihroty pouzivat. vetsinou drzi velmi dobre i na bezprotihrotu a vyhackovani ve vode je vyrazne jednodussi. Nad vodu zvednu jen ty, ktere si chci nechat nebo trofejni kusy, ktere stoji za fotku. I tak ale omezim pobyt mimo vody na nutne minimum, pokud mozno jen nadzvednu mokryma rukama primo u vody a co nejrychleji vratim.
Pstruhovou povolenku nemam a nikdy jsem nemel. Me zkusenosti se pstruhy zacinaji a konci u zimniho lovu predevsim duhaku(ale i par potocaku) na soukromych vodach, ktery provozujeme parkrat za zimu na zahnani abstaku bud na dirkach, nebo feeder a plavacku, kdyz je rozmrzlo castecne(vcera jsme byli zrovna) – pro mnohe srdcove pstruhare asi barbasrky lov, ale me to bavi. Myslim ale, ze kdyz mi nepadaji bez protihrotu z feederu ci plavacky na krevetu, nebudou padat ani napr. pri vlaceni.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 15:19 ® superweb reakce na …
superweb

petrikveprik> Jen kratky komentar k fotce jesetera kterou si postnul 10.1. 13:07. Na fotce nejsem ja, to neni podstatne. Ryba byla chycena bez protihrotu(to jen mimochodem :-) ).
Fotka byla porizena ve vode kdy ho kolega drzel pod vodou, aby se probral po souboji(celkem bezne ze se jeseter hodne vycerpa a pak je dobre mu pomoci drzet prirozenou polohu a „rozdychat“ ho – on by to prezil asi i bez toho, ale urcite mu to neuskodi). Jen na moment ho zdvihl castecne nad vodu pro porizeni fotky, jenze uz zrejme znovu nabral sily a mrsknutim mu malem vyklouzl – nebyt rychle reakce hrozilo, ze by se prastil o drevene molo. Ackoliv to tak muze vypadat, nejde o cilenou pozu s rybou, ale o momentku – podle me celkem povedenou :-)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 v 15:05 ® osprey reakce na …
osprey

petrikveprik> Jistě. Chytám už dlouho a začínal jsem s protihroty na všem a všude. K tomu, že nejsou nutné, se dopracovávám už delší čas. Na pstruhovce mi to loni ulehčili – máme je povinné a jsem za to rád. Chytal jsem bez nich už asi roka půl před tím. Zkušenosti překvapivě dobré.

Zatím chytám na BL pstruhovku a UL vláčku – tam se nechytají ryby, na kterých by mi nějak extra záleželo, kdyby snad spadly. Jak člověk postupně získává důvěru, občas je použije i na větší a větší ryby. Ale velká štika vyrazí z tlamy wobbler i s protihroty a na sumčí přívlač se jich taky nevzdám. Hledám tu hranici.

Jinak mě tady jde hlavně o to, aby diskuze běžely a pokud běží, snažím se v nich podporovat tu „sportovnější stranu“. Pro nás je rybaření zábava, ryby s tím musejí nějak přežívat. Tak proč jim to neulehčit – já se s BL háky bavím stejně a rybám zůstává v tlamě menší díra a řadu z nich nemusím mačkat.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:44 ® dam reakce na …
dam

sus1> už víc než dva roky kupuji BL od owneru a před tím jsem je zamačkával nebo brousil, co chceš celou zimu dělat?9-)

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:38 ® tomashr

osprey> Zrovna u feederu a plavané je problém spíš v našich prodejcích – v UK se toho dá koupit spousta, třeba nedám dopustit na Drennan, ale sehnat to u nás je potíž a navíc jsou tady nechutně drahé (přitom klasické s protihrotem v ČR proti UK nijak moc předražené nejsou).
A co je zajímavé a asi dost vypovídající o (ne)zájmu většiny rybářů – v krámech, kam chodím, nabídka BL háčků spíš klesá :-(( A mimochodem – BL háčky na přívlač jsem v obchodě ještě nepotkal vůbec nikdy, sice jsem na nějaké zdroje narazil, ale tohle už je vyloženě o iniciativním pátrání…

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:36 ® sus1

dam> Nějaké se už sehnat(koupit) nechají,to je fakt.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:33 ® hraji reakce na …
hraji

samotm> týká se to pouze MRS

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:33 ®  reakce na …

Robur> jj přesně jak pravíš, užívám si to. ( i přes všechny sprosté nadávky)

Sranda je, že když to minulý rok u nás na P zavedli, tak jsem chodil kolem vody s bezprotihrotama a potkával jsem kolem sebe 90% rybářů, kteří se na to s prominutím vysrali. Tu na serveru jsem teď já to prase s protihrotama a většina jsou podstivci sportovci a přírodomili.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:29 ®  reakce na …

Barr> pěkně napsáno. U nás je to podobné, s tím, že místo kormoránu je tam spousta volavek a „rybářů bez papírů a řádu“. (to je důvod proč mě tak sere tato emotivní a přehnaně optimistická diskuze jak bezprotihroty pomůžou aspon trochu – těm 5ti rybám které tam přežijí..) Nechci to zobecňovat – někde ty bezrpotihroty mohou mít asi skutečně smysl.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:27 ® Robur reakce na …
Robur

petrikveprik> mám pocit, že jsi si ve svém postoji začal libovat

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:23 ® samotm

Chlapi, prosím, kde to v tom rybářským řádu je? Přiznávám se, že jsem ho celej nepročetl, jen jsem to proskákal vyhledávačem, kterej o háčkách bez protihrotu nic nenašel.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:20 ® 

sus1> absolutní souhlas! U nás byly bezprotihroty povinné na P již minulý rok, všichni o tom fundovaně mluví a když jsem se je pokoušel sehnat, tak mi nezbylo nic jiného než upravit háčky s protihrotem.

osprey> nejsem zástánce 3 ryby a domů na pánev. Jsem rybář, který ryby nejí (proto nemám potřebu to brát) ale rád chytá (přestože jich nechytne moc..) – to je ale samozřejmě subjektivní názor. Líbi se mi Tvoje poslední věta – také od nich „pomalu“ ustupuji.

reagovat
Středa 12. ledna 2011 ve 14:17 ® Barr

Protihroty se dají zamáčknout. K té Otavě – tři roky se tam chytalo,vláčelo a funkcionáři nebyli schopni změnit rybářský řád,takže s protihroty.Na Otavě 6 byla zvýšená míra potočáka,lipana(za Klatovského rybářství),ani v tom nebyli schopni pokračovat.Že tam celou zimu jsou kormoráni je jasné.Teď možná ne,nemají co žrát,proudníci,ou­klejky jsou taky pryč. Máte někdo námět na řešení stavu rybářství u nás?

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...