Chytej.cz

Na pstruhovku jen s háčky bez protihrotů necteno

8.1.2011 | Zedtu | 10.171 zobrazení | 120 odpovědí

Zajímají mě Vaše názory na novinku v roce 2011 na lov na pstruhové vodě s háčky bez protihrotů

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 10. ledna 2011 ve 14:15 ® regulus reakce na …
regulus

petrikveprik> Seš na omylu, vůbec žádná agrese v tom nebyla, pokud sis nevšimnul, tak je na konci smajlík s hubou rozšklebenou od ucha k uchu.
No za tím co jsem napsal si stojím, byla to reakce na co co jsi napsal ty („Je to jen upoutání pozornosti jiným směrem a populistické opatření.“) a to je fakt hodně ulítlý.
Jinak na ortodoxní C&R mám taky alergii, nicméně jak jsem tady někde napsal, jsme všichni tak trochu sadisti, pícháme rybám háčky do tlamy a jim se to vůbec nelíbí … . S vytvářením vhodných životních podmínek máš sice pravdu, ale my rybáři na to máme stejnej vliv jako hydrometeorologický ústav na počasí. Pokud se týká regulace toků a podobných zhovadilostí, tak na to mají oba svazy pramalej vliv a i kdyby chlěly sebevíc, tak s tím nejspíš nejsou schopni nic udělat.

Ještě se vrátím k těm háčkům. Vážu jenom na BL háčky, v dnešní době je už malej problém je sehnat v dostatečným sortimentu a i kdyby se určitej typ v BL provedení nedělal, zamáčknutí protihrotu mi nedělá problém, zrovna tak jako chytat s BL háčkama na MP. Ten zákaz protihrotů není sice bůh ví co, ale nevidím v tom žádný kór omezení, chování k rybě samotné je zase závislý na každým jedinci, prostě hovado hovadem zůstane. Upřímně bych na pstruhovce raděj viděl zákaz více háčků, alespoň u nástrah do uržitý velikosti nebo určitý velikosti háčku. Nechytáš chvilku, tak určitě dobře víš, že pstruh je debil a je schopnej spakovat trojhák co se mu sotva vleze do huby, co pak následuje asi psát nemusím.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 14:11 ® samotm reakce na …

petrikveprik> A co jako, že bys ty nástrahy chtěl používat i na MP vodách? Vždyt je používej. I na MP vodách by se měly zakázat protihroty!!!

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 14:08 ® bubu reakce na …
bubu

petrikveprik> takže si ponecháš všechny,které ten trojhák s protihrotem takto šluknou?

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 14:07 ®  reakce na …

superweb> ..tohle není žmoulání? Myslíš si, že si tomu jeseterovi pomohl?

reagovat
foto/forum/2011/th-img16132.jpg
Pondělí 10. ledna 2011 ve 14:04 ®  reakce na …

superweb> nemyslím si, že když rybu položím do trávy, že ji tím nenávratně poškodím. Připadá mi to dokonce podstatně šetrnější než použití podložky pod ryby. (nemohu si dovolit sebou tahat k vodě heblo navíc) Zkus se podívat na fotoalba i ostatních. Prostě se tu ve velkém káže voda a pije víno..

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 13:59 ®  reakce na …

hraji> sice jsi mi neodpověděl úplně na mou otázku, zda-li to řeší opravdu podstatu problému, ale jsem za ni vděčný. Teď má odpověď – máš pravdu rybáři samozřejmě nemohou stavět splávky kde se jim zachce. Bohužel nestaví splávky ani tam kde by bylo možno. Za brigády se inkasují raději peníze, než aby se pro zvýšení výtěžnosti potoků něco aktivně dělalo. (to už ale v rámci brigád zde bylo diskutováno) Když jsem chtěl na brigádu – bylo mi řečeno, že je vhodnější dát peníze, práce moc není.. I proti betonování se dá bojovat – třeba i soudní cestou.. Organizace má podstatně větší sílu a vliv než jednotlivec.

bubu> už si to moc nepamatuji, ale mám dojem, že tohoto pstruha jsem si ponechal – doufám, že mě nikdo nebude nutit rybu kterou si chci ponechat zabít pod vodou.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 13:45 ® superweb reakce na …
superweb

petrikveprik> nevim, kdyz se podivam an tva fotoalba, neprijde mi ze bys vyhackovaval ryby „bez zmoulani“ a valeni po brehu..a to jsou mezi nimi i zmineny potocaci, obcas ne prilis velci..

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 13:26 ® hraji reakce na …
hraji

petrikveprik> myslím, že zákaz používání háčků s protihrotem je jedno z přijatelných omezení vedoucí k ochraně ryb. Neumím si představit jiné opatření na ochranu trdliště, než restriktivní zákaz lovu a hlavně brodění v místě, kde se ryby třou. Například na našem revíru jsme vyhlásili v zimních a jarních měsících zákaz právě proto, abychom hájili úsek s trdlištěm. A teď prosím odpověz na moje otázky ty. Děkuji.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 13:18 ® bubu
bubu

je to marné,je to marné,je to marné. Umí rybu odháčkovat šetrně i s protihrotem bez žmoulání.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16131.jpg
Pondělí 10. ledna 2011 ve 13:16 ®  reakce na …

hraji> odpovím Ti podobně sugestivní otázkou – myslíš, že ochrana ryb spočívá v neustále hlubších a rozsahlejších omezeních lovu? Řeší to opravdu tu pravou podstatu problému úbytku ryb?

kerob> Určitě neodporuji – bezprotihroty každopádně nejsou aktivním tvořením podmínek pro život ryb. Je to jedno z dalších hloupých omezení, které k ničemu aktivně nevede. Určitě bezprotihroty netvoří rybám lepší podmínky k životu a rozmnožování.

Robur> jj věřím.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 12:02 ® Robur reakce na …
Robur

petrikveprik> to zasee Regula podceňuješ, to je takovej humanista, že než by rybu chytil a vyfotil na břehu, tak raději ten foťák strčí pod vodu, aby fiška náhodou neoschla. Svědci potvrdí:-D

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 11:07 ® kerob reakce na …
kerob

petrikveprik> ty si docela odporujes… „Ochrana ryb spočívá v aktivním tvoření podmínek příznivých pro jejich život…“. Ja si myslim, ze bezprotihrotovy chytani je prave jedno z takovych opatreni.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 10:33 ® hraji reakce na …
hraji

petrikveprik> já se tě jenom zeptám na pár drobností. Myslíš si, že rybáři mohou vybudovat na jakémkoliv toku dřevěné splávky jak se jim hodí? Myslíš si, že rybáři mohou zabránit betonování řečišť ve jménu ochrany proti povodním? Myslíš si, že je možné účinně chráni trdliště jinak než zákazem a restrikcí?

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 9:21 ® 

regulus> ..abys pochopil co jsem tím příspěvkem níže myslel. Ochrana ryb nespočívá v čím dál tím větším omezování a restrikcích, bezprotihrotech!

Ochrana ryb spočívá v aktivním tvoření podmínek příznivých pro jejich život a rozmnožování. Ochranu ryb vidím v zákazech regulací toků a betonování, v budování dřevěných splávků, ochraně trdlišť…atd. Přeber si to jak chceš. Víc už se k tomuto vyjadřovat zde v diskuzi nebudu, napsal jsem nakonec vše co jsem chtěl a víc za potřebí nemám. Jo ještě mě napadlo řešení pro ty komu vadí že je popíchá háčekem – můžete chodit na ryby s čeřenem :-D

Jo a taky se Ti v neposlední řadě omlouvám za ostřejší slova která jsem použil.. (ty tvé „pyčoviny“ mě opravdu na chvilku vytočily a přivedly také ke zbytečné agresi)

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 9:06 ®  reakce na …

regulus> Nechápu, kde se bere v Tobě ta agrese jen pro to, že má někdo jiný názor než Ty. O tomto je snad tohle fórum, kdo má jaký názor na bezprotihrot. Nepotřebuju tu prdélkovat a tvářit se jako „rádoby sportovec“. Jestli se chováš stejně agresivně i u vody jako tady tak potěš koště. Taky Ti můžu „slušně“ odpovědět. Zkusi si ten bezprotihrot třeba zapíchnout do prdele a uvidíš – bolí to taky.. Nechoď na ryby vůbec -tím jím maximalně pomůžeš.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 8:52 ® Piranha
Piranha

Ja BL hacky nebo hacky se zamacklym protihrotem pouzivam uz jen z toho duvodu, ze je to pohodlnejsi.Jak pri vyprostovani ryby, tak i z meho odevu :-))

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 v 1:31 ® regulus reakce na …
regulus

petrikveprik> řekl bych, že C&R a bezprotihroty spolu tak moc nesovisí, alespoň ve smyslu jak to píšeš. BL háčky na pstruhovce používám bez ohledu na to, že se to od letoška musí, mám pro to svoje důvody a neomezuje mne to ve smyslu, že by mi ryby padaly a když spadnou, tak dobře, aspoň na ně nemusím šahat, je to pro ně lepší. To, že to je už povinný, je jen dobře a je mi úplně fuk, jestli se to někomu líbí či ne, nebo jestli se cítí omezenej. Když to napíšu hodně slušně, tak plácáš pyčoviny o populistickejch opatřeních, místo abys byl rád, že se to alespoň trošinku posunulo někam jinam. Mimochodem vůbec nejde o sportovní bezprotihrotové příznivce, ale o ryby. Jak se tak koukám, tak jsi před psaním příspěvků požil nemálo valašského penicilínu … :-D

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 23:57 ®  reakce na …

Sander> myslím, že důležitější než hrot/bezprotihrot v souvislosti s poškozením ryby je použití správné velikosti háčku.

Hlavní problém v ubližování rybám je ale stejně vždy v člověku a jeho přístupu k přírodě. Umím šetrně odháčkovat rybu i z háčku s protihrotem. Na druhou stranu jsem viděl „sportovce“ s bezprotihrotem jak po vylovení, resp. po extrémně rychlém „vyškubnutí“ ryby z vody (aby mu nestačila spadnout) vyválel pstuha v písku..

Teď nic proti Tobě osobně, sice je to trochu od tématu, ale opravdu by mě zajímalo kolik zde tzv. „internetových rybářů“ se chová u vody stejně jak se zde pokouší prezentovat. Začínám být na chyť a pusť, bezprotihroty, atd doslova alergický, když vidím jaký bordel se u vody děje!

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 23:33 ®  reakce na …

osprey> já ryby také pouštím a umím to šetrně i s protihrotem odháčkovat ve vodě bez „žmoulání“.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 22:47 ® osprey reakce na …
osprey

petrikveprik> Souhlasím se Sanderem.

Kromě všeho, co jsi napsal, se u vody motá pno lidí, co rybu chytí, odháčkují a pustí. Když ji žmoulá už desátý člověk, taky jí to moc neprospěje. S BL háčkem na ni kolikrát nemusím ani sáhnout.

V tom zbytku máš, bohužel, pravdu.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 22:38 ® Sander reakce na …
Sander

petrikveprik > kvůli mně se rozepisovat nemusíš, já si tuhle problematiku uvědomuju, každý rok se dívám jak nám tady díky regulaci mizí fajn fleky, díky škodné ryby…

Ano, myslím, vlastně si dovolím tvrdit že vím, že BL háčky něčemu pomůžou. Chytám na ně už dost dlouho na to, abych si za tím stál.

Hele, je to kapka v rybníce, ale i ta je důležitá.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 22:34 ® Robur reakce na …
Robur

petrikveprik> no co už teď, že? Máš asi smůlu. S tou MP bych to třeba i chápal, ale stejně jde většinou o drobnější nástrahy, takže mne to tolik netlačí. Nástrah mám hodně a když jsem chytal malé pstoroužky, tak jsem neměl problém to zamáčknout. Když jsem pak šel do pařezovky, tak jsem to zase rychle urval a bylo:-D .

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 22:25 ®  reakce na …

Sander> ano souhlasím – proto jsem psal, že doporučuji nepoužívat vůbec žádný háček..

No nechtěl jsem se rozepisovat ale nic jiného mi nezbyde.. Prostě mi to připadá absurdní, že je tu jedno z milionu dalších omezení. S takovou se za chvilku nebude moci u vody nic a vůbec nic to hlavně neřeší!! Nechci platit peníze za to, že u vody už skoro nic nemůžu! Na druhou stranu u pstruhovky každou druhou vycházku potkávám pořád stejné tváře chytající bez povolenek na žížalu a dokonce i přes noc na rybku, pravidelně po nich vytahuju klubka silonu z vody.. (když jsem to hlásil, nikoho to nezajímá, nikdo si nechce dělat „problémy“)

Koryta řek se vesele betonují, (prý proti povodním), splavy se „vylepšují“ že do koryta vjede bagra a popřehazuje balvanité skluzy.. kormorány už raději zmiňovat nebudu..

Opravdu myslíš, že bezprotihroty něčemu pomůžou? Je to jen upoutání pozornosti jiným směrem a populistické opatření.

Robur> omezuje mě to v tom, že spoustu pstruhových nástrach používám i na mimopstruhových revírech a nemíním všechny háčky „zničit“ Vhodné bezprotihrotové jsem ještě neobjevil.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 22:18 ® Cudla reakce na …
Cudla

petrikveprik> Vem dva háčky tak 8 bobeše,BL a s protihrotem.Naval si je do palce a pak kňafej,promiň říkam to dost hulvádsky, ale jedině tak pochopíš rozdíl.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 21:20 ® Robur
Robur

petrikveprik> asi to není záchrana ale je to ohleduplnější a mne to nějak výrazně neomezuje, tebe ano?

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 21:19 ® Sander
Sander

petrikveprik > nepochopil jsi účel tohoto opatření.
Shrnul bych to celé do jednoho hesla: „Když ubližovat, tak raději méně.“, jestli mi rozumíš.
A s tím ty nesouhlasíš?

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 21:13 ® 

S tímto omezením absolutně nesouhlasím a považuji jako populistické rozhodnutí. Jsem totiž přesvědčen, že protihroty nejsou vůbec příčinou úbytků pstruha. Problém v úbytku ryb je úplně jinde a bylo by na dlouho se o tom rozepisovat..

A můžete se do mě všichni z plna hrdla opřít! :-)) Už se těším jak mě všichni „zepsují“! Jo a pro tzv. „sportovní bezprotihrotové příznivce“ mám jednu radu – jestli nechcete poškozovat pstruhy a jiné ryby, chytejte úplně bez háčků, nebo ještě lépe neubližujte jim a nechoďte na ryby vůbec :-)

Já jsem rybář a jsem si vědom, že tím rybám ubližuji a vybral jsem si tuto cestu a nestydím se to říct nahlas.. Toť vše k tomuto tématu.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 17:24 ® hraji reakce na …
hraji

tomashr> mýlíš se, důchodová kategorie je na tom s úlovky (ponechanými, tedy zapsanými) většinou nic moc. Na pstruhovkách jsou ti nejlepší spíš mladší a na mimopstruhovkách také, tedy pokud mohu posoudit ten malý vzorek, jejichž sumarizaci jsem viděl.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 17:22 ® tomashr reakce na …

regulus> Já to taky proto napsal do uvozovek a s otazníkem – taky nejsem o jejich „superbraní“ úplně přesvědčen. Většinou sice asi budou v přisvojených rybách „nad průměr“, ale těch opravdu extrémních nejspíš nebude tolik, kolik se vypráví…

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 16:57 ® regulus
regulus

tomashr> kolik se takovejch lidí najde netuším, ale řekl bych že až tak moc lidí, kteří by se na to dívali až takhle (musí se mi to zaplatit v rybách) nebude. Špekulamtů typu aby se jim to aspoň částečně vrátilo, je pochopitelně hodně, kolik, to si odhadnout netroufám.

S těma dědkama ale nemáš až tak pravdu, spousta z nich se chodí k tý vodě jen vyprdět, odpočinout si od babky a když chytí kapra, tak ho samozřejmě vezmou (babka bude míň brblat), jejich úspěšnost je ale přímo úměrná tomu co do toho vloží, což je pouze to, že mají víc času. Jak jsi psal, 20 nebo víc let starej cajk, klasický nástrahy a montáže, kapr se musí vysedět, prostě žádná hitparáda to není. Navíc si myslím, že spousta z nich se nad tím jestli se jim to rentuje ani nezamýšlí.
Samo jsou i takoví kvůli kterejm se na důchodce pohlíží tak jak se pohlíží, jednoho takovýho osobně znám (je to kapinku extrém), ale když to vezmu kolem a kolem, tak moc škodná to není, vezme sice každou šupinu, ale jeho úspěšnost je tak mizerná, že to nestojí za řeč.

reagovat