Vyhledávání
Na pstruhovku jen s háčky bez protihrotů
8.1.2011 | Zedtu | 10.292 zobrazení | 120 odpovědí
Zajímají mě Vaše názory na novinku v roce 2011 na lov na pstruhové vodě s háčky bez protihrotů
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 9. ledna 2011 v 16:01 ® tomashr
-
regulus> No jistěže jsem na tom podobně – právě proto polemizuju s jakýmikoli teoriemi o „zaplacení“ – nesmysl, sice jsem toho letos zmasil poměrně dost a možná budu budu dokonce nad svazový průměr, ale finančně jsem ve VELMI HLUBOKÉ ZTRÁTĚ – to mě ovšem netrápí ani v nejmenším, chytám z úplně jiných důvodů
Docela by mě zajímalo, kolik se najde lidí, kterým to vychází skutečně finančně kladně – možná nějací „důchodci“ bydlící hned u revíru, kteří chodí právě jen na ten jediný flek s dávno zaplaceným teleskopem? Ale masy to asi nebudou…
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 v 15:42 ® regulus
-
tomashr> míra 40cm u potočáka je na většině revírů kapinku úsměvná, řekl bych, že spousta lidí žije v bludu, z druhé strany je fakt, že na slušnější řece by měla asi být řekněme 30cm. Tohle bych fakt asi nechal na hospodářích, jsou revíry, např. Jihlava, kde je míra pstruha a sivena do 31.7. 28cm a od 1.8. 25cm. http://www.mrsbrno.cz/index.php?… Důvody proč to tak je nevím, ale jde to, takže asi není žádnej problém upravit míry podle potřeby. Ono se to taky nedá globalizovat, z místních diskusí mi vyplývá, že různě po republice jsou revíry kde je PO pomalu rarita, je to samej duhák a já zase chodím do míst, kde je duhák vzácná vyjímka, 99% ryb jsou lipani a PO. Velikost ryb (a to všech) je pyramida, těch nejmenších je nejvíc a čím větší a větší míra, tím se množství snižuje a těch největších je jenom pár. Závisí to na mnoha faktorech, nejen na člověku, myšleno na rybářích, člověk jako takovej natropil škod víc než dost. Ono by se dneska chtělo, aby v každým metrovým potoku byl v každý tůňce půlmetrovej pstruh, ale to nejde a nikdy to tak nebylo. Množství ryb a jejich velikosti jsou závislý kromě škodné i na prostředí kde ty ryby žijou.
Myslím, že diskuse na téma zaplacení se povolenky je k ničemu, pokud to někdo tak bere, tak má obvykle obě dvě a to co nestihne na pstruhovce to si vynahradí na MP. Malej příklad, 10 pstruhů, 20 kaprů, jedna štika a candát 60cm, dva metroví sumci a máš to doma (ceny masa nevím, jen jsem tak plácnul, ale myslím, že to moc vedle není).
Mimochodem, když už jsme u toho vyplacení se, když jedu na Svratku, tak ujedu 20km a jsem teprve na druhým koncu Brna, pak ještě tak 15–50km, podle toho kam jedu. Kolik bych toho musel chytit, aby se mi zaplatil alespoň benzín???
Myslím, že na tom seš podobně.
No a včilka mudruj.
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 v 15:05 ® tomashr reakce na …
-
regulus> No právě proto se ptám na ty extrémy – pokud někdo vezme 30 duháků, tak se sice někomu může jevit jako masař, ale pořád se moc nedá mluvit o tom, že by se mu „vrátila“ cena povolenky. Jde o ty, kteří jdo tak od 50–60kusů nahoru…
reagovat
Navíc jsem ale původně reagoval na příspěvek, kde se psalo o tom, že by kvůli menšímu nákupu povolenek byl problém zavést míru 40cm u potočáka, ne u duháka – lidí, kterým se „vyplácela“ povolenka na potočákovi ale bude určitě ještě podstatně méně… - Neděle 9. ledna 2011 ve 14:42 ® regulus reakce na …
-
tomashr> na pstruhovce, alespoň v některých úsecích tady u nás není až tak moc velkej problém chytit za den povolený 3 mírový lososovitý ryby, alespoň pokud se pstruhů týká, takže za cca 95 dní v roce co můžeš na pstruhovce chytat a brát losososovitý ryby, se teoreticky dostaneš k číslu téměř 300 ks. Pokud by se to ve velké míře praktikovalo, tak by to pochopitelně neplatilo i když lidí co mají P povolenku je čím dál míň. To jen tak na okraj k tomu jestli se to vyplatí nebo ne a to se pohybuju v mezích co mohou bez porušení pravidel.
Je asi pravda, že značná část lidí co chodí na pstruhovky to bere tak, že jim jde o ten požitek z lovu na mušku, mnoho z nich asi sem tam rybu vezme, ale tak nějak rozumně, jiní neberou ryby vůbec nebo skoro vůbec no a je určitě i část těch, kteří chodí jen když se nasadí granuláči a jak jejich řady ve vodě prořídnou, tak je u vody neuvidíš. Dovedu si docela živě představit, že je dost značný procento lidí, co si těch 30 salmoidů za sezónu vezme. Extrémů co jsem psal v úvodu (myslím, že jsou na pstruhovce každej den když to jde a vezmou vše co má míru a co mohou (často i už nemohou) je opravdu jen nepatrnej zlomek.K původní otázce – konečně, ještě by to chtělo zákaz dvoj a trojháčků.
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 14:38 ® tucnak11
-
Neni to novinka na Severni Moravě a Sleska je to zavedene ot 2010 r a je poznat kdo byl masař a kto ne.pulka nevzala povolenky vuli tomu a je klidek u vody,a chytačka o sto osm.
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 13:14 ® tomashr reakce na …
-
Sander> Typický „konzumní pstruh“ je něco nepatrně pod 0,3, takže to nejsou 4 na kílo, ale spíš něco k 3,5 kusu – to ale na celkovém počtutu až tak moc nemění…
Jinak člověk s celkem 390ti docházkami za rok je opravdu superextrém, to snad ani není třeba zjišťovat
reagovatZajímala by mě spíš statistika takového toho „vyššího středu“ přisvojených úlovků – to už tak jasné není.
- Neděle 9. ledna 2011 ve 13:08 ® Sander reakce na …
-
tomashr > o tomhle polemizovat nebudu, na to by bylo třeba předložit fakta.
Nevím jak máte velký ryby v Makru, každopádně tři běžní násaďáci překročí nevykuchaní 1kg, stačí ti jich vzít za rok asi polovinu toho co uvádíš. Osobně si myslím, že bysme se asi divili, kdyby každý poctivě zapisoval každou rybu a my měli možnost po sezóně do těchto dokumentů nahlédnout. Nehledě na to, že velké množství pstruhovek není jen o duhákovi, mimo lososovité a lipana tam mohou být štiky, candáti a hlavně kapři, a to leckdy docela nahusto.Bohužel si myslím, že je mezi námi ještě dost těch, kterým se to vyplatí.
reagovat
Zrovna před týdnem se jeden rybář z Kaplice nahlas chlubil 150 docházkami a 49 pstruhy, ostatní ryby si nepamatuji. K tomu ještě asi 240 docházek na MP, o rybách raději mlčel.
Jestli to byla náhoda, nebo je takových hodně, nemám tušení. - Neděle 9. ledna 2011 ve 12:51 ® kety.vydra reakce na …
-
Piranha> viz závorka…
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 12:51 ® tomashr reakce na …
-
hraji> Když to procházíš nad aktuálnímí daty – kolik je takových „expertů“ z celkového počtu? Pokud je to běžný výsledek, tak je to problém, pokud to ale je pár jednotlivců, tak pak může být svazu asi jedno, když si tito povolenku třeba po zvýšení míry nekoupí…
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 12:40 ® hraji reakce na …
-
tomashr> letos jsem zatím pouze jedno dopoledne strávil výběrem sumářů od rybářů, myslím že rekord byl 78 pstruhů, k tomu asi 70 tloušťů a další ryby.
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 12:34 ® tomashr reakce na …
-
Sander> Docela by mě zajímalo, kolika lidem se může pstruhovka „vyplatit“… Pstruh přijde v Makru na cca 100 korun za kilo, kilo jsou tak 4 pstruzi – prostá matematika říká, že k vyplacení jen nákladů na povolenku bych musel „sežrat“ od 50ti pstruhů nahoru.
Řekl bych, že už dneska si povolenky na P vody kupují spíš jen ti, které tento styl lovu baví, pro „masaře“ to moc atraktivní není.
Někde tady bude ostatně i jádro problému z hlediska svazu – pstruhovky s zkrátka a dobře už dnes charakterem svého využití výrazně liší od MP vod a svaz (jak ČRS, tak na úrovni ÚS) se s tím moc neumí vyrovnat. Víz známá kauza vyjmutí JČ z CS statutu – důvodu sice bylo více, ale jedním z hlavních bylo to, že JČ zásadně nevyhovovalo dělení peněz, kde hlavním kritériem je počet vykázaných úlovků. Ještě bude veseloA kormoráni to „jen“ dorazí, problémů by ale byla spousta i bez nich…
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 12:32 ® Barr reakce na …
-
Piranha> Přesně tak! Nechytat je vůbec.Škodí jim všechno.Nejvíc kormoráni.
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 12:26 ® Piranha reakce na …
-
kety.vydra> proc sem plest kormorany, na ty je tu diskuze jinde.Zde jde spise o etiku lovu.Ale zajimalo by mne, proc jen na pstruhovce.Proc ne na rybniku a na MP vseobecne.Mnoho soukromych reviru lov s BL hacky preferuje a jsou to např. kaprova jezera a tak. Vim ze lososovita ryba je nachylna na jakoukoliv manipulaci, ale nezaslouzi si to kazda ryba?
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 12:08 ® kety.vydra reakce na …
-
Barr> A začíná být rok od roku palčivější…
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 v 10:30 ® Barr reakce na …
-
kety.vydra> souhlasím,kormorán je největší problém
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 v 10:22 ® kety.vydra
-
Teď trocha tvrdé ironie…Dokud se radikálně nezmění přístup k problematice KORMORÁN,tzn. (vy)střílet,tak nemá absolutně smysl zakládat tato „zbytečná“ fóra,potažmo „nějaké“ protihroty…(Kdo mě nepochopil,má smůlu).
reagovat - Neděle 9. ledna 2011 ve 2:07 @ Morawan
-
Platí to i pro kormorány?
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 23:17 ® samotm
-
To jsem ani nevěděl(pstruhovku jsem nikdy neměl). To je super! A ted to ještě zavést na mimopstruhovkách. Já doma nemám ani jeden háček s protihrotem, ani na rotačkách a woblerech. A nijak mi teda nechybí. Krásně se ty háčky vyndavají
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 22:59 ® rehulkapatrikk@seznam.cz
-
Háčky bez proti hrotu proč ne ,ale za chvili se muže chytat i bez mušek ,tolik kormoránu co je ......časovaná bomba
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 22:45 ® Cudla
-
Háčky s protihrotem mam v muškařský krabičce dva,a to pouze jako talisman.jinak už,letos to bude třetí sezona tak BL háčky.Mam sice jednu krabičku asi 140–150much ,ale to jsou vzory,podle kterých si vážu.Padání ryb z háčku?to samý jako z protihrotem.Jo a netrhaj se tolik huby ani krabičky!
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 22:26 ® IV.TO.ŠIRDA
-
Já s tím souhlasím… u nás na Ostravici jsme na háčky bez protihrotů chytali již vloni ale myslím si ,že toto velmi dobré a šetrné opatření nezabránilo tomu,aby přes zimu pokud Ostravice nezamrzne ji vyplenili kormoráni…myslím,že se mělo začít úplně z jiné strany… je velice smutný pohled ,když vidíte na naší řece Ostravici doslova zmasakrované a poklované u dna ležící pstruhy(potočáky)… Takže mé heslo zní : dobrý kormorán znamená mrtvý kormorán.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 22:16 ® osprey
-
Nedělá mi na P vodě problém chytat bez protihrotů a postupně to šířím i jinam.
Něco jiného je třeba lov na jerky nebo sumcová přívlač.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 21:53 ® chosebaits reakce na …
-
cici13> S potočákem je to zlé a bude huř,nebo naše MO pravděpodobně přestane také s chovem.Velké náklady na nákup pludku,krmení a cesťáku stím spojených a pak následně malá cena při prodeji udělá své.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 21:33 ® cici13 reakce na …
-
To zase jednou rybářské organizace myslí sami na sebe teď se jim to nevyplatí, co budou dělat až potočák z naších řek vymizne nadobro?To už si pstruhovku nekoupíme nikdo A populace pstruha potočního bude nenávratně pryč
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 21:13 ® Sander reakce na …
-
cici13 > tohle nejde dělat plošně. Existují rybáři, co jdou na pstruhovku jen párkrát za rok a chtěj si odnést rybu. 40cm u potočáka je na většině malých řek a potoků defakto celoroční hájení. Já bych to přivítal, potočáky pouštím, ale dost na tom co jsem slyšel od svazáků když u nás zavedli 40cm u lipana. Bych blil. Mohlo by to dopadnout tak, že by si povolenky na pstruhovky začali kupovat jen ti, které to baví, protože těm ostatním by se to nevyplatilo. A to je to, co asi svaz nechce.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 ve 21:05 ® cici13
-
Bez protihrotů ani krok!Ještě bych byl pro zvednout míru lososovitých ryb alespoň na 40 cm tak jak to mají v JČ na mnoha revírech.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 v 18:56 ® spike
-
Plně s tím souhlasím, na bezprotihroty jsem loni začínal a ryby nějak neztrácím a je to i šetrnější, např. u okounů tolik se jim netrhají tlamky.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 v 18:54 ® Barr
-
Souhlasím.Mnoho potřebných kroků, které na první pohled omezí rybáře,ale jiná cesta není.Další třeba omezení počtu mušek,způsobů lovu,chytajících,doby lovu,ponechaných ryb,tak jak je to ve světě na mnohem větších řekách než u nás.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 v 18:51 ® Sander
-
Velice užitečné rozhodnutí.
V JČ už to platilo loni, možná i předloni, nesleduji to, chytám jedině s BL bez toho aby mě do toho někdo nutil.
reagovat - Sobota 8. ledna 2011 v 17:28 ® hraji
-
Myslím, že to je jeden z mnoha potřebných kroků. Pokud se díky němu zachrání život pouhých deseti ryb, má smysl.
reagovat