Chytej.cz

Kapr víc než 70cm pouštět necteno

5.1.2011 | pepíno | 10.036 zobrazení | 78 odpovědí

Jen se chci zeptat co si myslíte o tom že už na mnoha revírech se tomu tak děje a ted už i konečně na Lipně je určena horní míra kapra 70plus,tak ted už je i na několika revírech 60plus?Mne osobne nedela problém pouštět i menší kapry,chtel bych vědet kolika z vás by nedělalo problém pusti kapra mín než 60cm.U nás to ted višlo nově na jednom rybníku a myslim že to je dobrej pohled do budoucna a hlavne pro velikost kapra jako takového 60plus proste pouštět spět do revíru,podle mně dobrá myšlenka?A nemnělo by to platit i u jinech druhů ryb?Vím že je to ožehaví téma,ale za tu diskuzy to stojí,snad?Pří­klad:Takovej Candát 70plus nebo Štika80plus pouštět to by bylo čoro,a co by bylo nasranejch masařů podotýkám masařů né rybářů.Vym o čem mluvim,loni sem pustil pěknýho Candoše a za ten pohled jak na mně čumněli a křičeli že sem kretén tak to stálo v tu chvíli sem kretén byl rád.Nevim kdyby tam nebyli asi bych si ho vzal,tenkrát jo ale dnes,tod otázka?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 6. ledna 2011 ve 22:43 ® MP-E65mm
MP-E65mm

http://www.stream.cz/…ru-pod-ledem

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 ve 21:17 ® Troopik reakce na …

osprey: nesyslí páč vědí, že když si budou chtít chytit rybu na jídlo asi to nebude takový problém i když u nás taky dokáží někteří rybáři chytit rybu na jídlo dycky a je jedno kolik cm má :x

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 18:53 ® osprey reakce na …
osprey

Troopik> Taky si myslím. Ale tam ryby nikdo nesyslí. Normálně je berou, ale žádný zásoby na zimu nedělají.

Navíc to omezení se týká hlavně lososů.

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 18:50 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> to je slabota, já bych mu dal 49,5cm dolní a horní 50cm a vždy bych zaokrouhlil :-)

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 18:47 ® Sander
Sander

Já bych dal kaprovi spodní míru 49cm a horní 50cm. Zaslouží si to. Je jedinečný. K70 je slabota.

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 18:43 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Troopik> nejenom chaty :-)

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 16:49 ® Troopik reakce na …

osprey: :-D to by se kanadští úředníci (či, kdo nad tím drží dohled) velmi podivili, kdyby navštívili rybářské chaty okolo vod v ČR

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 15:51 ® osprey reakce na …
osprey

Troopik> Četl jsem, že v některých oblastech Kanady nesmíš mít v mrazáku víc jak 4 ryby a místní odpovědné orgány mají pravomoc to zkontrolovat.

Ale víceméně to nedělají, protože není důvod.

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 15:48 ® Troopik reakce na …

tomashr: pokud chápeš místní takto tak máš pravdu, v tom případě se dají za místní považovat i lidé co jezdí víkend co víkend na stejné místo a máš pravdu, že i oni si dovolí porušovat více RR páč znají dokolane místní podmínky a hlavně mají kam rybu uložit a myslím, že není v pravomoci RS chodit a koukat lidem do mrazáků z čehož ti místní „rybáři“ nejvíce těží …

reagovat
Čtvrtek 6. ledna 2011 v 15:28 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> ano, je jasné že jích hodně umírá i na soukromácích. Chtěl jsem tím řict jen to, že některé prostě dorostou. Ovšem pokud vybijem všechny ryby hned jak překročí míru, nedoroste do té velikosti nic – nebude mít z čeho.
Mě by pravidelně 80ky na svazovkách bohatě stačily.
Tím jsem nechtěl říct, že mám rád soukromáky, ba naokpak se jim obloukem vyhýbam. Ale je to spíš tím že jsem u vody nejrači sám.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 23:22 ® vondras

to pomalu zachází do rasové segregace to radši nechme být ale podívejme se na přiklad fotbalu a s tím co se děje na něm nebo jeho okolí a policie s tím má velké problémy jak toto řešit v tomto měřítku je pro policii asi nedůležité řešit problémy rybářů a i myslivců ono na jednu stranu když vidím jak některým firmám prochází znečištování vodních toků nebo přímo i otrava vodních živočichů tak skutečně potom se vedle toho jeví ulovení většího počtu ryb a jejich ponechání jako slaboučký prohřešek i když s tím samozřejmě také nesouhlasím jenom si myslím že jsou důležitější věci na pořadu dne co se týká vodních ploch i říčních toků !!?

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 23:22 ® pruhac
pruhac

sus1> A co máš porad proti jihočechům?

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 23:17 ® osprey reakce na …
osprey

vondras> Tesat do kamene. Myslím si totéž.

Jenže když si představím, že by se ta lavina lidí s teleskopy a všichni ti kapraři ze soukromáků vrhli na parmy, lipany a tlouště… Snad je to lepší jak to je. I když by to mohlo být ještě lepší.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 23:08 ® tomashr reakce na …

Troopik> Bohužel v naprosté většině případů dělají největší bordel místní lidé. Cizinci hrají roli spíš jen lokálně – taky vím o revíru, kde je skutečně problém s ukrajinci, ale důvod je klasický – ubytovna kus od rybníka. Takže vlastně taky místní :-D

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 22:49 ® Troopik reakce na …

no hrozba reálnějších a tvrdších trestů by podle mě byla namístě a mohla by pomoci v kombinaci s větším počtem kontrol na rizikových místech v zádech s strážci veřejnou pořádku aby se RS nemusela jít mezi skupinku cizinců páč nikdo nechce být odejit dříve z tohoto světa než má ten nejvyšší v plánu. osobně bych volil mnohem tvrdší tresty pro cizince (ano špatná osobní zkušenost, která je sice i mezi našinci, ale přeci jenom o něco horší s cizinci)

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 22:41 ® vondras

já bych zákonem nezačínal,je na každém z nás aby následující generace si ryb vážili NE jenom podle míry nebo druhu ale celkově a tomuto chování žádný nařízení nepomůžou mezi námi můj názor je takový že zrovna sposta velkých ryb asi není nijak nadšená že žijí v nějákém ohraničeném kousku vody a dnes se tomu říká soukromák ale hodnotu takto ulovené ryby a posléze několikrát focené nechám na každém z vás!!? podle mně soukromáky asi není to pravé kam by měl sportovní rybolov směřovat ale je to věc názoru !!?

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 22:36 ® Troopik

ke kaprům: proč se jich nasazuje nejvíc? páč to je ryba, která trošku vyroste a je po ní zřejmě největší poptávka a rybářský svaz potřebuje udržet rybáře tak je umlčí kaprama jinak by jim scházeli peníze? či se pletu opravte mě klidně … o vysazování mírových kaprů – těžký co je menší zlo -zda třicítka kapr totálně s rozmlácenou držkou či odnášení spousty 35 napsaných jako 38 nebo odnést míň 45 – dycky se najdou výjimky co budou porušovat a s tím souvisí i zvednutí míry u candáta na 70cm a podobně – myslím, že na větších vodách jako je třeba Rozkoš, kde se chytá do půlnoci nebude nikdy RS schopná uhlídat co se odnese … a co přinese zákaz 70+? asi jak někdo psal – nic nového, kdo má rozum tak si ho nevezme páč na talíři nemá hodnotu, ale bohužel většina si je vezme ať bude či nebude zákaz

než řešit toto řešil bych více kormorány, páč bych řekl, že udělají více škody … no a samozřejmě schopný lidi do vedení črs, kteří vymámí víc peněz od státu na násadu původních ryb, které tady většině tolik chybí …

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 22:23 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Ony umírají i na soukromácích. Ani tam není bůhvíkolik metrovek – projdi si, co se opravdu tahá. Metru se dožije poměrně malé procento štik. I na těch soukromácích jsem viděl hubené kudly kolem 50 – 60 cm, které příštipkaří různě po krajích a ten metr jim podle mě není souten.

Ale připouštím, že je tam hodně osmdesátek a i to jsou už hodně pěkné ryby, na které se člověk na svazovce hodně nalítá. A z nich pořád ještě slušné procento doroste někam k tomu metru.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 ve 21:04 ® superweb
superweb
100× omlete tema, ale par nazoru
zrovna u kapra je to zrejme i proto, ze se velci odnaseli ve velkem do soukromaku, nejen do mrazaku
trofejni dravci se hure kradou do soukromych reviru. Zatimco kapr prezije treba i par hodin v mokrem hadru, prevoz candata nebo stiky je dost problematicky
myslim ze prumerna velikost vsech ryb na soukromych vodach je dana intenzitou krmeni. Podle me i stika nebo candat si na masove pelety a boilie zvyknou jako na jednoduchou potravu – sem tam se i chyti, to ze to neni casto je dano zrejme vetsi inteligenci/o­patrnosti
jinak souhlasim ze drave ryby by si ohranu taky zaslouzili – myslim ze optimalni by bylo treba u stiky mira 60–80cm
reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 18:42 ® bjucek reakce na …
bjucek

možná že si protiřečim, ale u nás se za 2 roky co jsem zkoušel větší kapry dohormady je to cca 4 měsíce, chytlo poměrně dost kaprů přes 70, sám jsem chytil 4 + o několik vetších přišel. Dejme tomu, že to už začíná být trofejní kapr, ale u ostatních drůhu ryb jsem neviděl a nechytil žadnou trofejní rybu. Jen jsem o pár kusech slyšel, takže tomu na 100% nevěřim.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 18:30 ® bjucek
bjucek

2 lidem jsem řek, že to jsou debilové a u 2 jsem držel hubu protože to byli ukrajinci ve větším počtu

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 17:50 ® samotm reakce na …

sethy> chytání bez protihrotů? to nejsou lidé schopní chytat ani plotice! protihroty by se zakázat měly,o tom žádná.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 17:47 ® tomashr reakce na …

sethy> Ovšem u dravce jsou o to vážnější ty přirozené vlivy – velká štika „ovládá“ pořádný kus toku, při přemnožení začnou mít brzy problém s potravou – nikdy ti nenastane situace, že budeš mít metrovek „spoustu“.
Navíc je malér s úmrtností při lovu – kaprů jsem loni chytil asi 100 a rozhodnutí, zda pustit nebo ne bylo čistě na mě- pochybnosti o přežití bych měl tak nejvýš u dvou, všechny ostatní šlo vyprostit naprosto v pohodě a bez velké újmy. U dravců to je horší, třeba štiky jsem moc nechytal, měl jsem snad jen tři, ale jednu jsem prostě kuchnout musel, protože vyprostit nešla ani za nic (přitom to byla obyčejná rotačka, žádný „zažraný monstrsystém“), druhou jsem sice pustil, ale úplně dobře jí asi nebylo, jen jedna byla zcela bez potíží.
Obávám se, že u dravců by nestačilo ani hájení či velká míra, musel by se udělat úplný zákaz lovu – úmrtnost by totiž byla nemalá i z rukou ortodoxního CHaP :-((

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 17:40 ® sethy reakce na …
sethy

samotm> ano je to jedno s druhým. To souhlasím. Proč ale takové podmínky nezavést i na svazovkách?

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 17:39 ® sethy reakce na …
sethy

tomashr> já ale pořád psal o štice, ta roste relativně rychle. Kapr je plevel to mě nezajíma :-D

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 17:38 ® samotm reakce na …

sethy> a) podívej se na podmínky chytání na soukromých vodách – často lov na umělou nástrahu, zákaz protihrotů, podložka pod ryby

1. lidé, kteří na soukromáky chodí.

Už ted spousta štik nedosáhne mírové velikosti, protože ji nějakej kr…n nechá zažrat, aby mu neutekla. Bohužel si myslím, že nna svazových vodách by to moc nepomohlo. Už tady (nebo na mrku) o tom byl řeč.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 17:36 ® tomashr reakce na …

sethy> Ehm, jaksi asi největší důvod zavádění K70 je to, že se právě do soukromáků odprodala spousta ryb nachytaných na svazovkách… Kdyby to tam mělo dorůst přirozenou cestou, tak je úmrtnost asi tak podobná, jako kdekoli jinde – prostě plynulá věková pyramida, která se s věkem a velikostí rychle zužuje, ani náhodou by nenastal stav s opravdu velkým počtem „maxikaprů“.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 17:03 ® macek2
macek2

sethy> Já se právě těším na dobu až budou vody plné velkých krásných kaprů.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 16:59 ® macek2
macek2

bjucek> sám píšeš že bys uvítal ochranu ryb kterých tolik néní to si trochu protiřečíš protoža K-70 právě chráni ty ryby kterých je málo v tomto případě kapry nad 70cm a to jsou právě ti jedinci které bychom podle mě měli chránit nebot takový kapr už představuje jinou hodnotu než hodnotu masa u dvou kylové konzumní ryby, nebo jsi snad někdy viděl že by svaz sypal do vody výhradně kapry nad 70cm? Do vody se sypou kapři po tunách jak píšeš ale jsou to násadáci 1–3kg.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 16:54 ® sethy
sethy

samotm> není pravda? A jaktože na soukromákách ty ryby dorůstají? Tam není úmrtnost? Je tam snad jiné složení vody v které ryby neumírají?

reagovat