Vyhledávání
Korek místo balzy?
1.1.2011 | fishman123 | 10.374 zobrazení | 36 odpovědí
Nazdar rybáři, používáte někdo korek místo balzy na výrobu splávků? Fotky uvítám :-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 4. ledna 2011 ve 21:28 ® Kantik
-
fotka bude časem, ale splávky z korku vyrábím častěji než z balzy
reagovat - Úterý 4. ledna 2011 v 1:58 ® jepice-zruseno
-
Lak na nehty: Splávky bych s tim nedělal, ale lakoval sem tim malý woblírky a taky to používám na mušky a ryby to žerou. Na splávky je opravdu asi nejlepší balza. Z dužiny bezu je dělal tatínek, když jsem byl malý – splávky to byly dobré, ale křehčí. Orobinec je docela nosný a velice pevný, ale je vhodný spíše na anglány. Proti korkovým splávkům nic nemám, ale dají podle mě moc práce. Osobně jsem z korku dělal malé woblery – menší nosnost korku je zde výhodou. Ale to už by bylo k jinému tématu. Přesto si dovolím ochutnávku.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 21:36 ® sus1
-
regulus> …a těch 5 Ks,co spotřebuju za rok, si raděj koupim a nemusim nic složitě řešit.Na to časem přijde každej.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 v 17:32 ® Hora
-
Používám k výrobě splávků jak korek,tak balsu.Většinou více balsu,korek ten lepený (jak psal níže regulus ) se celkem špatně opracovává a při dokončování se dost drolí.Povrch po opracování je o hodně drsnější,než u balsy.Je ale pravdou,že takový splávek je těžší a nemá takovou nosnost jako z balzy stejné velikosti.Bez se dá taky použít,ale nemá takovou nosnost a dá se sehnat v menších průměrech,splávky z něj se hodí na superjemné chytání,nebo chytání nástražních rybek,nic více.Staropyren a ostatní napěněné hmoty jsou výborný materiál na výrobu splávků,jsou lehké a mají velkou nosnost.Nevýhodou je barvení.Musí se před barvením syntetikou nebo ostatníma podobnýma barvama napustit(natřít) Herkulesem. Ten vytvoří nepropustnou vrstvu,která umožní nátěr běžnýma barvama a lakem.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 v 16:39 ® regulus
-
No on ten korek zase až taková blbina není. Z druhé strany není korek jako korek, pokud se jedná o přírodní, myslím rostlej, tak je to lehce problematický ve smyslu jak to asi myslel Tomashr, něco jinýho je korkový aglomerát (korkový granulát spojený pod tlakem), tam je výslednej efekt po opracování velmi uspokojivej. Nicméně bych ten korek viděl spíš na velký a větší splávky, pro ty menší je jednoznačně č.1 balza, pokud pominu třeba splávky z orobince.
Pokud se týká montážní pěny, tak to je totální kravina i po vytvrdnutí to vhodný není, nehledě na cenu. Přišel jsem kdysi (tak před 35 lety) ke zbytkům izolačních desek z tvrzenýho polyuretanu (bylo to strukturou zcela něco jinýho než se vyrábí dnes, bylo to hodně tvrdý), dobrý to vcelku bylo, problém byla povrchová úprava, vodou ředitelný barvy tehdy nebyly a acetonový a syntetický to mírně naleptávaly, takže balza i když se hůř sháněla opět vedla. Bez jako takovej je sice za chvilku řezání, ale taky mi to nepřipadne jako právě ideální materiál, ale samozřejmě z něj splávky dělat lze. Sehnat dnes balzu není vůbec žádnej problém, např. http://www.rcmarket.cz/…listy-hrany/ a cena není taky nijak hrozná. Pokud bys mermomocí chtěl ušetřit, tak zkus splávky z orobince, případně jinejch přírodních materiálů, jukni semka http://www.chytej.cz/…h-materialu/ .Ještě k tomu opracování, byla tu řeč o soustruhu, tak abychom nevyplašili mladé a neznalé, soustruh jako takovej vůbec není podmínkou pro výrobu, dobře poslouží třeba vrtačka a obrousit v ruce to lze taky i když to je pracnější a výsledek není tak dokonalej.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 v 16:29 ® tomashr
-
kerob> Zrovna ta „kačena“ na štiku by se možná i vyplatila ekonomicky, nebylo by to jen „o pocitu“, osobně bych ji ale asi vytočil na vrtačce z té zelené pěny styroduru. Je to osvědčená metoda z modelů raket – takhle se na ně dělají hlavice, u splávku je výroba stejná…
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 v 16:25 ® spike reakce na …
-
mckvak8>
reagovatjá na něj chytám na mlaskačku, už se mi stalo že místo do kůrky zkoušely ryby ten splávek
Ale když ho někdy utrhnu nový si už vyrábět nebudu.
- Neděle 2. ledna 2011 v 16:21 ® ART reakce na …
-
spike> pěknej, ale nikdy bych ho asi na vlasec nepřipevnil. Komunistická éra ustoupila a naštěstí už nic vyrábět nemusím. Stejně je cena mého vyrobeného kusu dražší něž koupený
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 v 15:25 ® spike
-
Tak sem vložím jeden korkový podomácku vyrobený splávek. Mám ho už cca 4 roky, sice už má popraskanou barvu a je trochu zkrácený ale ryb už nachytal hodně
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 14:49 ® kerob
-
sus1> ja byl vzdy manualne zrucnej, to musim sebekriticky uznat
reagovat. Prvni splavek, tehdy jeste na pujcenem soustruhu jsem si udelal nekdy kdyz mi bylo tak 11 let. V te dobe jsem zacinal zavodit a byl problem koupit rozumny splavky za rozumny penize. Pak jsem si udelal 1. soustruh vlastni, pak jeste dva vylepseny. Modelarim od 8 let, takze nebyl problem to skloubit dohromady. Taky jsem si vyrabel woby, rotacky, mouchy vazu dodnes…
- Neděle 2. ledna 2011 ve 14:48 ® Mr. Vydra reakce na …
-
tomashr> Lysá nad Labem a v Nymburce je už zavřeli
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 14:42 ® sus1 reakce na …
-
kerob> No tak 16 letého kluka seš šikovnej.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 14:39 ® kerob reakce na …
-
Mr. Vydra> spalky balzy se vetsinou daji koupit i v Hornbachu, OBI… udelal jsem stovky splavku sobe i kamaradum, spoustu jich mam dodnes a dokonce i soustruh na splavky je stale funkcni a nikdy by me nenapadlo snazit se balzu necim nahradit, na splavky ma naprosto idealni vlastnosti – relativne pevna, lehka, vyborne opracovatelna. Splavky z ni maji dobre vlastnosti i zivotnost. Montazni pena je kravina, pokud nehodlas vypenovat velky stikovy splavky do formy. Na foto je par kousku, ktere jsem si delal pred cca 10–13 lety.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 14:20 ® tomashr reakce na …
-
Mr. Vydra> To je nesmysl, balsu mají prakticky všude. Úplně stačí třeba Pecka modelář v Hypernově u Průhonic nebo na druhé straně Prahy v OC Šestka – sice to jsou krámy vyloženě pro „masy“, ale běžné materiály tam mají a jsou dobře dostupné i z okolí. Když mi napíšeš, kde u Prahy bydlíš, tak možná poradím i něco blíže.
reagovat
Jinak ale nic proti laborování s bezem a korkem, jak se říká „kdo si hraje, nezlobí“ – splávek jde ze všeho možného - Neděle 2. ledna 2011 ve 14:12 ® Mr. Vydra reakce na …
-
Jak.novi> si najdi v Praze nějakej kvalitní všude mají jenom plast a umělá letadélka
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 14:02 ® Jak.novi reakce na …
-
Mr. Vydra> Neříkej, že v Praze není nějaký modelářský obchod, ve kterém by měli balzu.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 13:34 ® fishman123 reakce na …
-
Jo taky to používám . neni to špatné…
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 ve 12:57 ® Mr. Vydra reakce na …
-
tomashr> ten bez je výhodnější v tom že je snadno k sehnání já bydlím v okolí Prahy a balzu jsem ještě pořád nesehnal a bezů máme v parku dost kde se vždy před zimou nějaké trošku prořežou. Je to výhodnější v ceně a když se ti něco nepovede na balze musíš si koupit novou pro bez si dojdeš kamkoliv.
Tady máš ty argumenty.
reagovat - Neděle 2. ledna 2011 v 11:24 ® tomashr reakce na …
-
Mr. Vydra> Zkus prosím vysvětlit, v čem je to výhodnější. Když se snažíš psát články, tak ti bude cvičení v argumentaci velice ku prospěchu, jsem navíc sám zvědavý, jaké důvody vymyslíš
Jinak já vidím jediný možný argument pro korek – neměl by nasávat vodu, takže teoreticky by někdy mohla být výhodou možnost obejít se bez povrchové úpravy. Blbé je ale podstatně horší obrábění proti balze a pak taky problematická homogenita materiálu – bude to co kus,to originál.
reagovat
Co se týče pěny, tak montážní pěna je celkem blbost, ale splávek se dá vytočit velmi dobře ze styroduru/styrofoamu. To je složením pěnový polystyrén,ale s podstatně jemnějšími „kuličkami“, prodává se v deskách barvy modré, zelené či růžové, které se liší právě hustotou. Z tohohle se dá udělat splávek perfektní, už jsem sám zkusil, a leckdy se dají sehnat odřezky i úplně zadarmo. - Neděle 2. ledna 2011 v 10:40 ® ART reakce na …
-
Mr. Vydra> Taky jsem o tom slyšel. Myslím si že montážní pěna je trochu dražší ještě k tomu potřebuješ pistoli. Když si trochu vystříkáš, tak pistoli musíš vyčistit nějakým ředidlem. Je s tím spoustu práce a pěna vůči balzy nelze srovnávat
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 22:47 ® Mr. Vydra
-
Je to výhodnější než kupovat nějaký kousíček balzy. Splávky se dají dělat i z takové žluté pěny která se používá hodně na stavbácha koupíš ji v každém stavebnictví. Po nastříkání pěna naboptná a máš z toho nekolik splávk
reagovatů.
- Sobota 1. ledna 2011 ve 22:12 ® Sander
-
Mr. Vydra > bodeť, když špalek balzy 30×30×1000 koštuje asi čtyři pětky.
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 21:53 ® Mr. Vydra
-
když si najdeš někde pěkně vzrostlý bez a uřízneš nejakou v průměru asi 5 cm tak ji v prostřed rozřízni a ta dužina je jako balza děda takhle dělal splávky ale pomalu se na to zapomíná
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 21:10 ® sus1 reakce na …
-
sethy>
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 21:03 ® Mr. Vydra reakce na …
-
sethy> tak to je dobře to ten kámoš byl asi fakt jenom náhoda
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 21:00 ® sethy reakce na …
-
Mr. Vydra> ne neodpudilo.
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 21:00 ® sethy reakce na …
-
sus1> šak právě
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 20:55 ® sus1
-
sethy> A jak myslíš,že se dřív dělal splávek?teda před r.89?(samo,že ne asi všichni).Tak nějak podobně, jak to píšeš ty a co se nachytalo ryb.
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 20:46 ® Mr. Vydra reakce na …
-
sethy> to ty ryby asi odpudio ne ??? potom to strašně smrdí, kamaeád jednou vytáhl woblera po útoku štiky a byla tam sedřená barva tak ho doma přelakoval lakem na nehty a od té doby na něj nic nechytl nevím jestli je to náhoda nebo jestli za to může opravdu lak na nehty
reagovat - Sobota 1. ledna 2011 ve 20:09 ® sethy
-
Sander> Asi jo, tomuhle já nerozumím, splávek jak splávek
reagovatAle jedno jsem ho dokonce ořezal nožem, „zabrousil“ a potřel lakem na nehty