Chytej.cz

Zákaz přívlače do 31.8. na Labi necteno

21.12.2010 | JKemr | 7.259 zobrazení | 61 odpovědí

Zdravím rybářské kolegy. Zajímalo by mě, jaký máte názor na zákaz přívlače na revíru Labe 21(Nymburk)až do 31.8., přesto že lov na rybičku je povolen standardně od 16.6. Údajně jde o opatření proti nadměrnému drancování štik a z důvodu vysokého výskytu koupajících se lidí, jak mi bylo sděleno na členské schůzi. Díky za všechny příspěvky.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Úterý 1. února 2011 ve 13:53 ® Leník
Leník

To je jasný, to je kvůli prázdninovým bobkařům a lovícím na živou rybku, aby jim vláčkaři neplašili ryby :-D :-D :-D

reagovat
Úterý 1. února 2011 v 0:33 ® osprey reakce na …
osprey

skorodůchodce> To, co kerob popisuje, je jiný jev – po vytažení z hlouky se nestihne vyrovnat tlak v měchýři, plyn uvnitř ho roztáhne a ryba se nedokáže potopit. Často dojde i k poškození vnitřních orgánů.

Pokud by se měchýř poškodil hrotem háčku, je otázka, co se stane dál. Plyn unikne do břišní dutiny a tam by asi měl zůstat. Schopnost ryby se potopit asi ovlivněna nebude. Ale na zdraví jí to nepřidá.

reagovat
Sobota 29. ledna 2011 ve 21:41 @ skorodůchodce reakce na …

kerob> To co píšeš je fakt,co jsem napsal jsem se dověděl od jednoho rybáře (myslím tím technika tehdejšího státního rybářství),takto mi vysvětloval proč se to stáva i v mělké vodě.Zaznamenal jsem to totiž opakovaně i na nádrži Trnávka u mostu u Č.Řečice,tam je nanejvýše 5m hloubky a vícce než 10m je možná o 1km po proudu.Dovedu si představit že hrot háčku prorazí měchýř,ale když teď o tom přemýšlim,měl by nastat spíše opačný problém než že se ryba nedokáže potopít.Co si o tom myslíš ty?

reagovat
Pondělí 24. ledna 2011 ve 13:34 ® kerob
kerob

skorodůchodce> to ze se candat nemuze potopit byva dusledek prilis rychleho vytazeni z hloubky (nevim jak by to mohl zapricinit hacek), kdy candos nestihne vyrovnat tlaky. Da se tomu zabranit bud pomalym vytazenim (predesilam, ze hodne pomalym) nebo tim, ze pomoci duty zdravotnicky jehly odpustime vzduch z mechyre, jenze tohle chce cvik a trochu anatomickych znalosti aby to nebylo vic skody nez uzitku. Ta hranice, kdy uz candat (ale i okoun) nedokaze vyrovnat pri klasickym zdolani tlaky je radove od 12m hloubky. Okounovite ryby maji mechyr usporadan jinak nez ostatni ryby a vyrovnani tlaku jim trva dyl.

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 ve 21:54 @ skorodůchodce reakce na …

superweb>

reagovat
foto/forum/2011/th-img16280.jpgfoto/forum/2011/th-img16281.jpg
Pátek 21. ledna 2011 ve 20:10 @ skorodůchodce reakce na …

superweb> Do břicha jsem jí nevyděl ale myslím že to byl jednohák.Ulovil jsem jí dva dny po zahájení dravců a velký jenohák+malá mrtvá rybka+nechat zažrat=vté době velice oblíbenýn spůsob lovu candátů.Toento spůsob má za náslédek krom smrtících poranění uváděných,,kerobem" ještě poranění plynového měchýře.Možná jste někdy viděli candáta který se nedokázal potopit a jakoby vystrkoval nos z vody.Možné je to samozřejmě i u jiných druhů ale já jsem vyděl jen candáty.Tahle štička žila díky tomu že rostla pomaleji o rok déle než ostatní.Co se stalo se zbytkem háku nevím.Snědl ji můj bratr a na nic si nestěžoval.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 19:09 ® timbab reakce na …
timbab

skorodůchodce> To asi jo ale já zatím nebyl něčemu takovému přítomen.A plkáním na netu se toho moc nevyřeší.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 v 19:04 @ skorodůchodce reakce na …

timbab> Smůla spočivá v tom če ty hovada by jsme řešit měli,jinak na to doplácíme všichni.Řešit by je měli ale porybný.Po těch dobrovolných by jsme toho asi chtěli moc a navíc znám i jednoho který (soudě podle jeho názorů)by těm hovadům mohl dělat krále.Ale to už je jiná kapitola.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 13:34 ® kerob reakce na …
kerob

skorodůchodce> pokud nema sesity jicen nebo zpretrhany zaberni oblouky, tak vydrzi opravdu dost.

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 13:17 ® superweb reakce na …
superweb

skorodůchodce> to je husty..bych nerekl ze kdyz stika hacek spolkne muze to prezit – to byl jednohak?..otazka je jak dlouho a jak si ten zivot „uzije“ :-(( Jinak „louzi na zahrade“ zavidim :-)

reagovat
Pátek 21. ledna 2011 ve 13:07 @ skorodůchodce

Vlstnim rybník(loužička cca 500m2)na zahrádce.Kvůli redukci populace hrouzků jsem do něj nasadil na jaře štíhle a protože mi rybníček sloužil i jako jakási laboratoř tak jsem jí i chytal.Ulovil jsem jí za sezonu několikrát v září i třikrát v jednom týdnu!Přsto se v pohodě dožla výlovu a to při úctyhodném přírustku.V jiném roce jsem na plech chytil štíhle(tak 35cm)kterému z boku trčel hrot háku velikosti tak na žraloky nejspíše obět jakéhosi hovada kuřáka.Porušil jsem řád štíhle odnes domu kleštěma ucvak hrot co trčel ven a pustil ji do rybníčka.Přežila také ale stráta přírustku byla velká proti jiným nejmíň 50%.Na základě těchto skušeností tvrdim že se štika dá pustit skoro vždy je to jen o chování při lovu a zacházení s ůlovky.

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 19:14 ® timbab reakce na …
timbab

Jak.novi> Jenže řešit hovada nemá smysl-štiky se chytaj i v jejím normálním hájení.A co když ta štika nemá zákonou lovnou míru?

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 19:08 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

timbab> Jenže těch hovad je docela dost a při způsobu lovu, kterým se loví teď padne hodně.

A dnes, když už nějakou štiku poraním, rád bych si jí od vody odnes a ukončil její trápení a ne, abych ji musel vracet vodě, kde by trápila a stejně chcípla.

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 19:04 ® timbab reakce na …
timbab

Jak.novi> No ale že budou mít delší hájení se to částečně vyřeší.Sice nějaké kusy padnou-jak říkáš ty ale zbytek ne.No a o tom že je někdo bude brát to je jiná věc-to už jsou takový ty rybářský hovada.

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 18:59 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

skorodůchodce> Ještě k té zvýšení míry štiky na 80 cm. Podle mě docela blbost, protože při lovu těch osmdesátek se opět poraní mnoho menších ryb (nebo vážně myslíš, že na nástrahy určené těm osmdesátkám se nebudou vrhat menší ryby?).

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 18:56 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

timbab> Ty mně asi nechápeš. Skorodůchodce chtěl prodloužit hájení jenom štiky a já mu oponoval s tím, že se při lovu jiných dravých ryb stejně budou lovit a zraňovat štiky. Třeba díky tomu, že budou blbě zaseklé, nebo třeba vinou blbé manipulace se štikama na břehu a kdo bude tvrdit, že se všichni lidé naučí s rybama šetrně zacházet, je věčný optimista.

A někteří jedinci by ten zákaz přivlastňování štik stejně porušovali, protože zakázané ovoce nejlépe chutná.

A opravdu pochybuju, že by se rybičkáři, kteří by číhali na jinou rybu, odnaučili nechat ryby zažírat. A štiky (i když je zákaz jejich lovu) by stejně umírali, protože na ty rybky určené jinejm rybám by nejraději skákali opět ty štiky.

Z toho vyplývá, že i kdyby tu byl zákaz lovu štik, nikdy tu nebude rybářský ráj, jak píše skorodůchodce.

Když už zákaz, tak zákaz pro všeoecný lov dravců (mě by se nelíbil, protože opravdu miluju vláčku).

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 16:40 ® timbab reakce na …
timbab

Jak.novi> To máš pravdu-ale na rybičku se nepoškodí?Zvlášť u rybářů „kuřáků“.Ten zákaz mi hlava nebere.

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 16:29 ® Jak.novi
Jak.novi

skorodůchodce> Myslíš, že se při lovu jiných dravých ryb neuloví štika? A že každá chycená odplave bez úhony?

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 15:54 @ skorodůchodce reakce na …

tomashr> Mně se to ale nezdá!Připravujeme se všichni o čas a tím i o zážitky.Musí se hledat i jiné možnosti.Máme malo,například,štik tak můžeme prodloužit dobu hájení jenom štiky vždyť jsou i jiné dravé ryby.Nebo zvvýšit nejmenší délku třeba na 80cm.Kolik takovích kusů se od vody odnese?A pokud budeme všicni slušní bude tu za pár let štikařský ráj!

reagovat
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 7:06 ® JKemr reakce na …
JKemr

tomashr> Přesně tak, nejde o plošné hájení, ale o to proč se zakazuje pouze jedna z metod. Pro rybáře, který jen vláčí a z nějakého důvodu nemohou jezdit na jiné revíry je toto omezení na celou polovinu sezóny lovu dravců.

reagovat
Středa 19. ledna 2011 ve 14:40 ® tomashr reakce na …

superweb> Proti tomuhle ale asi nikdo nic nemá – celkové omezení lovu dravců a hájení (třeba) až do 1.9. je varianta, která sice nepotěší, ale může mít smysl. Problém je ale v té snaze omezit na někteých místech jen přívlač, rybičku ale nechat bez omezení…

reagovat
Úterý 18. ledna 2011 ve 20:39 ® superweb
superweb

Jen jsem si ted vzpomel, ze jeste cca pred 15 lety byval na krivoklatskem useku Berounky zakaz lovu dravcu jakoukoliv tecnikou do 1.9. nebo 15.9. – uz si nevzpominam.
Prestoze jsem tam chytaval velmi casto nekolik let pres leto, v zivote jsem nepotkal rybarskou straz(poprve predloni, kdy jsem se zas po par letech vratil prozkoumat revir z detstvi) – presto jsem si nikdy nevsiml, ze by zakaz nekdo porusoval. Poctu dravcu i jejich prumerne velikosti toto omezeni velmi svedcilo a na podzim to byvala skvela prilezitost si zachytat. V lete nebylo zcela neobvykle, kdyz pri lovu na plavanou pri zdolavani mensi ryby zautocilo na ulovek mensi stihle.
Dnes uz to neni a dravci uz moc taky ne. To jen tak ze omezeni lovu dravcu muze prinest ovoce, ale nechapu proc tak selektivne jen na privlac.

reagovat
Pondělí 10. ledna 2011 ve 14:49 ® JKemr reakce na …
JKemr

skorodůchodce> Děkuji vám za komentář. Vystihuje vše, tak jak se dnes skutečně děje v rybářských organizacích. Není co dodat, jen plně souhlasit.

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 ve 20:01 ® Alfons reakce na …

skorodůchodce> Přesně tak, lépe bych to nenapsal, vše vystihuje konstatování ,,sportovní se vytratilo".

reagovat
Neděle 9. ledna 2011 v 19:30 @ skorodůchodce

Jsem už tak trochu v letech.Svou první rybu jsem ulovil tuším v roce 1964.Za roky členství musím konstatovat že se Č.R.S. změni ve skostnatělou organizaci která problémy se zarybněním řeší nejraději zákazem metod které se někomu znelíbyli(nejraději těch novějších)a zapomíná že na množství ryb ve vodě nemá vliv to jakým způsobem se ryba chytí ale co se sní stane potom!Ti starší rybáři by se mohli rozpomenou že pro,,sportovní„ry­báře platilo dvě ušlechtilé ryby za kalendářní týden a dost.Bohužel termín,,sportov­ní“se nějak stratil.Nebo se změnil na,,masařští"?Je­dinou šanci vydím v tom,že mladí budo nejen chodit na schůze ale také navrhovat a volit mladé(alespoň duchem) do výboru.Bohužel mladí mají dost starostí a mnohem méně času než senioři.

reagovat
Středa 5. ledna 2011 v 11:15 ® samotm reakce na …

JKemr> Stejná hovadina jako zákaz přívlače na stojácích v Praze. V Praze bych řekl, že to je kvůli tomu, že by jsme zabírali místa bobkařům. Ale když tam bobkaři budou, tak sakra nemůžu vláčet, ne. A že ne některých nádržích jsou, že se nenajde 20m volnýho břehu. Ale pak jsou nádrže, kde sedí jeden člověk. Už jsem uvažoval, že vezmu vláčák a normálně půjdu. Prsty v tom budou mít bobkaři, už jsem taky zažil kecy typu: Stejně hovno chytíš a ještě tu plašíš kapry.

reagovat
Neděle 2. ledna 2011 ve 23:47 ® Mr. Vydra reakce na …
Mr. Vydra

JKemr> jo jo Lysá nad Labem

reagovat
Neděle 2. ledna 2011 ve 21:09 ® JKemr
JKemr

Mr. Vydra> To je Lysá n.L.?

reagovat
Neděle 2. ledna 2011 ve 21:08 ® JKemr reakce na …
JKemr

Alfons> Možná že i to by moh bejt způsob. Uvidíme jak se bude situace vyvíjet dál.

reagovat
Neděle 2. ledna 2011 v 16:17 ® Alfons

Doufejme, že se podobné zhovadilosti nebudou po Labi šířit od Poděbrad a Nymburka dále na další revíry. Místním přívlačářům přeji pevné nervy a výdrž, doufám, že se vám časem podaří udolat místní podnohyklacky­házeče. Nevím kolik vás je, ale třeba by pomohlo se združit a vyhrožovat hromadným odchodem do jiné organizace – prachy jsou dnes nakonec rozhodující při všem, no a členové = prachy pro organizaci.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1