Chytej.cz

Lov štik na Lipně necteno

8.12.2010 | kiosekpodvencem | 12.105 zobrazení | 88 odpovědí

Jak se letos chytaly na Lipně štiky, když musí bejt nástražky 20 centimetrů a jak se daly sehnat?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Čtvrtek 16. prosince 2010 ve 23:25 ® pepíno reakce na …

firee> Taky „dobrý“.

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2010 v 19:35 ® firee

jen tak pro oživení otázky.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15854.jpg
Středa 15. prosince 2010 ve 22:37 ® pepíno reakce na …

Blinkr> Ahoj-Blinkr v mnohém se schodneme a ani mně se nechce psát romány,co topivo kde se sejdem?Todle už neni jen debata na psaní.Tady v Kaplici je –7 a už nekydá ten humus.Mymochodem „pěkná preparace“smutný.

reagovat
Středa 15. prosince 2010 v 18:24 ® Blinkr reakce na …

pepíno> Zdar Pepíno. Principiálně největší problém odchovu násad je krmení. To je základ. Voda je důležitá, ale tu si můžeš nějak přizpůsobit (Ph, teplota atd.). Ale bez krmení jsi v háji. To nevychováš nic. Vytřít rybu a vykulit, to je u většiny našich ryb dobře technologicky zpracovaný. U candáta (což je tvoje libůstka) je to tak, že zatím nejlepší a nejlevnější je poloumělý výtěr (umělý jako u Pd jde taky). Podle pana Šusty se tomu říká Šustova metoda. Je to docela jednoduchý. V menší sádce necháš vytřít generačky, odlovíš jikrnačku a v očích bodech jikry přendáš hnízdo do nějakýho dobrýho rybníku, kde se vykulí. Dá se uměle krmit v náhonech nebo příkopech a pak vysazovat. No a tady je ten problém s krmením. Malýmu candátovi se nechce moc žrát granule a s planktonem může být problém. Proto jsou i takový ztráty na Lipně, kde po vykulení není pro plůdek Ca, ale třeba i štiky zrovna prostřeno. A my pro naplnění zarybňovací povinnosti lijeme do jalový vody vykulenou štičku nabo i candáta. Přežití? Myslím tak do 1%. Zbytek je na debatu u piva, nechci tady psát romány.Čau z Lipna, kde je momentálně –9, včera –17. Přesto se nedá jezdit přes led, protože to přes sníh nechce zamrznout.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15839.jpg
Středa 15. prosince 2010 v 15:43 ® firee reakce na …

hecht> neber to nijak zle ale proč píšeš domorodců,víš na tomhle stavu jezera se podepsali všichni rybáři jenž tady chytají a nebo chytali ,podívej se letos v květnu jsem přistihl vláčet třpytky partu pražáků nad hnízdama candátu a pár jich měli v lodi,všechno mlíka co hlídali hnízda .Ty hnízda jsou odepsaný nebot okouni a bílá ryba je vyžere.Posledních 5 let jsem nepřistihl domorodce dělat tato svinstva ,ona vetšina domácích si již dávno uvědomuje v jakým stavu to jezero je a pytlácký aktivity dost omezili.Vždy se ale najde jedinec který vystoupí z řady ale to je kapka v moři ,ale stejne nemá dlouhou životnost,tady se to provalí rychle.Tady je zakopanej pes úplně někde jinde ,Lipno nemá pořádnýho Pána který by se staral a hospodařil,zajistil řádnou ochranu,nastavil pořádný pravidla.

reagovat
Středa 15. prosince 2010 ve 12:44 ® Barr reakce na …

sus1> Máš ještě nějaké možnosti?Nechytí nic nebo nechytají vůbec,což je velice šetrný přístup.

reagovat
Středa 15. prosince 2010 ve 12:16 ® sus1 reakce na …

Barr> A nebo tak.:-)

reagovat
Středa 15. prosince 2010 v 11:55 ® Barr reakce na …

sus1> Ne,pustí ji,jsou to lovci zážitků.

reagovat
Středa 15. prosince 2010 v 10:50 ® sus1 reakce na …

Barr> A ještě si tu rybu stejně na talíři osolí,tak co.:-D

reagovat
Středa 15. prosince 2010 v 9:52 ® Barr

Nemám nic společného se silničáři,nejsem technokrat ani podnikatel s posypovou solí…proč si myslíte,že má takový vliv na populaci štik,candátů na Lipně?Bolenům to nevadí? Kolik silnic vede u Lipna v těsné blízkosti? Jak by měla vypadat třeba Vltava v Praze? Pokud vím,plavačkáři na to reagují přidáním soli do zimního krmení.Jsou asi jiné důvody tohoto stavu – velký rybářský tlak,špatný rybářský řád,,minimum hájení,kolísání hladiny v době tření,zvýšená kyselost po každém dešti vlivem rychlého odtoku z nezalesněné­ho,vykáceného,zde­vastovaného území.Kyselé deště možná zmizely,ale vše zůstalo v půdě a bude trvat mnoho let,než bude situace normální.

reagovat
Středa 15. prosince 2010 v 9:21 ® pepíno reakce na …

hecht> Dík i tobě ale s tou cestou a solením jezdim každej den at je sníh nebo led ajezdim 70km a většinu cesty po sněhu,protože tu solit moc nesmí kuli Malši kerá teče do Římova kde je pitná voda,a docela to dodržujou.Řekni schválně proč to de s pitnou vodou a nejde to s vodou kerá teče v řekách.A tendle problém se netýká jen Lipna,v některých řekách taky ten dravec vymizel a neni to jen duvodem lokálních povodní.Tušim že jižan-psal že přírode neporučíš a žádnej ventyl tomu nezabrání,já souhlasim tak když to nejde takle tak to někdo bude muset skusi jinak,nebo mněl by,ale kdo bude ten povolanej?

reagovat
Středa 15. prosince 2010 v 0:23 ® hecht reakce na …
hecht

pepíno> sice mi to přijde trochu jako vybočení z tématu, ale napsat, že když se nebude solit, bude to s candátem lepší … No a asi Tě překvapím, ale jsou lidi, kteří musí jezdit zima nezima. A když si představím ochromení dopravy díky nesjízdnosti, tak by se to asi moc dnešním lidem moc nelíbilo. Ono, když bys ráno neměl rohlík v krámu, nebo doručenej dopis či týden, dva čekal na dodání háčků do RP, tak bys na to koukal asi jinak. Možná by víc pomohlo, kdyby se na Lipně netolerovalo to pytlačení na kšeft. Chytání dokud to bere, ať je duben nebo listopad. Kolikrát to tam o sobě ty domorodci ví, ale nesrovnají se mezi sebou. Spíš si řeknou, když to dělá on, proč ne já … V žádném případě nechci paušalizovat, ale člověk který se chová jako dobytek je dle mého ten největší škúdce nejen Lipna.

reagovat
Středa 15. prosince 2010 v 0:13 ® osprey reakce na …
osprey

pepíno> Opravdu to není spoustě lidí jedno. Akorát tady u nás jde máloco rychle a jednoduše.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 ve 20:26 ® pepíno reakce na …

Barr> Ještě bych chtěl k těm poznatkům co tu zazněli co se týká umnělího vítěru tak mam možnost sledovat umnělé vítěry mam známou na líhni a je pravda že většina ryb de docela dobře odchovat umněle ale ten candat ten je fakt zakletej říkala že se jim osvědčilo vitírání do podložek tak od vítěru umněle upustili,a když se jim to někdy povedlo vykulit tak přežilo malí množství.Takže si všichni dovedm představit když oni maj možnosti vodu regulovat v líhni a nedaří se jim jak to asi bude v přírodě asi dost rozdíl.Pak se nedivme že umněle nasazenej candoš nepřežije tu změnu musí to pro něj bej šok když se dostane do takoví vody.Dík vám všem za tudle slušnou debatu je to poučný a baví mně to,je vidět že mnoha lidem petrova cechu to neni jedno.DÍKY VÁM VŠEM-pepíno.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 ve 20:07 ® Barr

Já nic přesně zjištěného nemám,jen se domnívám,že na kyselost vody posypová sůl nemá vliv.Vodohospo­dáři,možná ČRS má určitě přesné hodnoty vody.Na schopnost a úspěšnost výtěru ryb je mnoho faktorů a zase – určitě jsou povolanější než já.Možná,že by se ktomu mohli vyjádřit,čtou-li to tady.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 v 19:28 ® pepíno reakce na …

Barr>Myslim že by se o tom cos napsal uvažovat dalo ale myslíš že ta teoryje funguje i v tak velkým měřídku?- myslim že ne protože ty hodnoty sou daleko od pravdy ve skumavkách vlaboratoři je to úplně jiný nikdo nikdy nedokáže spočítat co to udělá v takovím množství.Ty to máš podložený,já bohužel to dokázat nemůžu.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 v 18:38 ® firee

Hraji – omlouvám se ,byl to zbytečný atak.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 v 18:30 ® firee reakce na …

Blinkr> asi máš pravdu ,ujel jsem a omluvím se.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 v 18:04 ® Blinkr reakce na …

firee> Zdravím všechny rybáře. nerozumím Ti, firee, proč si na " hraji " tak vyjel. Já se považuju za kovanýho lipeňáka a jeho příspěvky mi připadaly úplně OK. Jako ostatních.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 v 16:48 ® firee

hraji> Vážený kolego teprve ted jsem si přečetl že jste moravák ,položím vám otázku jak často na Lipno jezdíte a co vy víte o tom jak to tady chodí a jak se tu funguje.Je to ,to samý jako kdybych já přispival do otázky Palavských jezer nebo na jinem serveru M.k dyje 5,6,7 když o tom nic nevím nebo lepe nezajímam se o to.Vím jen z doslechu že ty palavský jezera jsou jeste vetší bordel než Lipno ,tady je vymlácíno ted to čeká palavu.Však jsem taky jezdili od Vás Drdové a spol.Fotky zabitejch candatů v rukou Drdy dělaly reklamu jistýmu penzionu..A kdybych náhodou o generačkách candata vedel tak s jistotou vím že bych je tam k Vám na moravu nedoporučil.Znáte heslo bližší košile než kabat.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 v 15:33 ® firee

Ono Lipno samotný je kyselý až dost ,díky rašelinovým polím.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 ve 13:30 ® Barr

Někdo tady psal,o kyselosti kterou má na svědomí posypová sůl.To asi ne,obsahuje chlorid vápenatý,sodný,,má ph 7..kyselost vody bude od něčeho jiného – rychlý odtok vody z nezalesněného území,stálý vliv kyselého prostředí z doby minulé.http://www­.sulsa.cz/pro­dukty-1.php .Může mít jiný vliv,samozřejmě.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 ve 13:01 ® tomashr reakce na …

pepíno> Tak na okraj – když se na to podíváš ve vazbě na počet aut v provozu, tak před rokem 1989 bylo na silnicích mrtvých několikanásobně víc než dnes. A nejen to – ono jich bylo hodně i v absolutních číslech, mám dojem, že absolutní rekord v počtu mrtvých na silnici za rok je už někdy ze 70tých let, ne ze současnosti! Takže pozor na to – ta představa, že dřív se (třeba) nesolilo a přesto se tolik lidí nezabilo je naprostá pohádka daná tím, že se v minulosti prostě každá nehoda tolik nemedializovala, tak se zdálo, že se jich tolik neděje. Pravda ale byla úplně jiná…
A tohle není zas až tak offtopic, mě totiž přijde, že ta představa „za našich mladých let bylo lépe“ je naprosto všeobecná, jenže při objektivním srovnání neobstojí až příliš často :-((

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 ve 12:27 ® kerob reakce na …
kerob

pepíno> souhlas, sul stejne funguje jen do nejakych cca –5 stupnu, navic ta rozbredla sracka, kterou sul udela klouze vic nez ujetej snih. Stoji to prachy, nici to auta, boty… a samozrejme prirode to taky nijak moc neprospiva. A pokud nekdo jezdi jako idiot, tak to stejne nema sanci pomoct.

reagovat
Úterý 14. prosince 2010 ve 12:01 ® pepíno

Blinkr> Ahoj s tou holkou je mi to líto a v tomto případě by byla sůl správná,ale vem siže před r1989 se taky solilo ale mín a příroda a voda to dokázala vztřeba mrtvích bylo taky mín.Muj názor je asi tokovej já bych přestal solit ůplně vim spousta zvás řekne nesmysl,ale?kdyby večina z nás nejezdila v zimně jako v létě tak by sůl nebyla potřeba nehledě na to kolik to stojí prachů za kerý by mohlo být spoustu užitečnějších věcí,ale bohužel stim nic nenadělám jenom otom můžu nasraně psát.Ponevadž vim že sůl neteče do přírody a do vody jen v zimně ale hlavně vlétě kdy jí tam spláchne přívalák a co pak udelá ta kyselá voda která vznikne z tý zasraný soli snašima jikrama?- nemaj šanci se vykuli,určitě né všechny.Smutný co?ale pravdiví.A jak to vim nebo aspon usuzuju?Mněl sem možnost dělat nějakej rok v rybářství a vim jak to bylo když se solilo mín.

reagovat
Pondělí 13. prosince 2010 ve 21:42 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Jo, udělám si čas. Docela na to myslím.

reagovat
Pondělí 13. prosince 2010 ve 21:20 ® firee reakce na …

jižan> kdyby v roce 2002 nedržely vodu pro Marinu a měli klasickej srpnovej stav tak jezero by 70% vody podrželo a následky a škody by byli podstatně menší,vždyt to se všeobecně ví.Jenže jezero bylo plný a nemelo kam davat zátopa byla brzy plná a tak museli upouštet do plnýho koryta a pak už to šlo .

reagovat
Pondělí 13. prosince 2010 ve 20:43 ® jižan reakce na …

firee> jak je to zvláštní, jako rybáři chceme aby Lipno bylo plné vody kvůli výtěru ryb a když přijdou povodně tak se nadává proč vody nebylo méně! V roce 2002 tekla tisíciletá voda, sám jsem měl možnost vidět ( byl jsem 2× vytopen) , že se prostě nedalo nic dělat. Tohle je příroda a žádnej uzávěr jí neovlivní.

reagovat
Pondělí 13. prosince 2010 ve 20:18 ® firee

hraji> je to smutná pravda cos napsal ale je to tak…

reagovat
Pondělí 13. prosince 2010 v 19:46 ® jižan

hraji> Po výlovu Rožmberka prodávali candáty mezi 2–4 kg v Třeboni na sádkách, zavolej si tam. Cena byla lidová 330,–/kg :-(( , měli jich fakt dost.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1