Vyhledávání
Lov štik na Lipně
8.12.2010 | kiosekpodvencem | 12.104 zobrazení | 88 odpovědí
Jak se letos chytaly na Lipně štiky, když musí bejt nástražky 20 centimetrů a jak se daly sehnat?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 13. prosince 2010 v 19:44 ® hraji reakce na …
-
firee> názory domorodců jsou bohužel ty nejméně postatné.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 19:16 ® -tom- reakce na …
-
hraji → to není o tom, koho se člověk zeptá, ale o tom, co přímo vidím, že se děje
„EDIT: podle mě rozhoduje ten, kdo má ruku na ovládání kulových ventilů v elektrárně. Oprav mě, pokud se mýlím.“ → kdyby to tak bylo, bylo by to krásný, ale iluze si opravdu nedělám, na Lipně jsou jiný zájmový skupiny, který do toho kecaj, bohužel
Firee to popsal moc pěkně.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 18:46 ® firee reakce na …
-
Blinkr> včera jsem jel karlák- lipno hráz a celou cestu byla drt , a dnes sůl jsem potkal na hořičáku a končila na odbočce na Květušín pak drt.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 18:43 ® Blinkr
-
Chlapi, že se bude solit je možná dobře. kdyby se solilo před 8? lety, tak ta malá holka, co jí smetlo auto mezi Frymburkem Lipnem na ledovce, ještě žila. Za to bych ty ryby vyměnil. Zkuste jenom tak posoudit, proč se napříč parkem na Strážným perou leta tuny soli a kam asi tečou? Jinak souhlas, že kdo chce hledá způsoby a kdo nechce hledá důvody. Roky jsem poslouchal, jak je těžký sehnak větší štiku a krmili jsme okouny Šr a najednou se letos dávala Š2. Tak je to i s Ca. Na Vysočině je organizace, kde loví násadu kapra, a protože je jich na brigádě málo, tak Ca2 pouští volně do potoka. Není to sice Cagen, ale lepší než Car.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 18:34 ® Blinkr reakce na …
-
od letoška se solí
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 18:29 ® firee reakce na …
-
pepíno> prosím tě u jezera se nesolí ale sype drt.To je jediný pozitivum který je.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 18:28 ® firee reakce na …
-
hraji> Vážený kolego plně Vám odpovím co si o situaci myslí většina domorodců.V době povodní rozhodovala Praha o vypouštení přehrady ,to že to všechno zkurvily a přišla velká voda je jejich vina,vinu pak hledaly na hrázným.Kdyby tohle řídil v tě době člověk který sedí na prdelí na přehradě a vidí na tu vodu tak už mohl dávno reagovat a začít regulaci .Řídící v Praze vedeli uplný prd co se tady děje ,přehrada se plnila až to bylo neunosný a teprve pak začali upouštet a to vše bylo pozdě a přineslo to brutální záplavy ,je jen škoda že to vyplavilo obyčejný lidi ,tohle mělo vyplavit ty pitomce co rozhodujou od stolů.Další obrovská chyba je lobby Holandský mariny ty potřebujou vodu kvůli jachtam a tý době bylo Lipno normálně plný takže nemelo kam dávat,za starej dob by lipno mělo o 2 metry vodu dole a tohle by se nestalo.Ten co otáčí kuláčema je jen provádějící osoba ,rozhodnutí a hlavní slovo má Praha.Letos nebyli povodně na jihu skoro žádný ,puli srpna to všude plavalo a proč jih neplaval protože Lipno nabralo vodu a když to odteklo tak začalo upouštet..Nejsem činovníkem ČRS tudíž nemohu odpovedet kde vzít generačního candáta ale myslím si že kdyby byla vůle tak by se zdroj našel .Chápu na co narážíte když řeknu A mám říct B,ale já se vyjádřil v tom smyslu že chybí generačky candáta a kde je vzít by měla být starost Svazu.Když dokážou sehnat generačky duháků a sypat je do VIP pstruhového ůseku na Vltavě ,tak jak velký je problém sehnat několik kusů generaček candáta.Třeba na rybníku Dehtář,Rožumberk by se dalo pár generaček od Státních vykoupit,to by ale peníze nesměly téct špatným směrem.Já svět kolem Lipna vnímám myslím si velmi komplexně ale co se týká rybářskeho využití jde totalně do hajzlu,zde jsou jiný zájmy a lobby.Proč to dříve šlo ,ryby byli,povodně nebyli,rekreační využití jezera na 1000%.,elektrika se vyráběla stejně,příroda nebyla zdevastovaná .Co přinesla dnešní doba jen bordel,zlodějský podnikateklský záměry,jezero nemá pořádnýho pána aby se staral.Co víc.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 15:42 ® pepíno reakce na …
-
hraji> ahoj nevim jestli do toho můžu kecat já,ale kdyby si chtěl generačky jaký koli takle pěkný tak určitě v Třeboni.Myslim si že by si tam určitě pochodil sou tam co se týče zájmu o ryby víc než vcítřnejší,né-li jediní.A na Lipno je nedávej tam by je ty masochysti vyžrali a ta voda by je asi nepřijala protože by to bylo do opravdy a ono je Lipno zviklí na nasazování podle papíru jak už bylo zmíněno.A co se týká hejbání s vodou tak to je taky průser,taktéž sumci,mněl sem tu čest být u toho když tam jednoho vytáhli a vjeho útrobách co čert nechtěl byl natrávenej 65cm Candát.I já sem je skoušel chytat i s dobrym náčiním a zatim bez úspěchu,ale pokoj jim nedám ani příští rok.Tadle debata co se týká Lipna je správná,snad to bude mýt smysle,i já bych mněl pár nápadů a mnělo by se začít u toho přestat solit silnice protože si myslim že to jeden z těch největších problémů.Kam asi sůl teče co?
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 ve 14:45 ® hraji
-
- tom → hm, asi je důležité, koho se člověk zeptá.
EDIT: podle mě rozhoduje ten, kdo má ruku na ovládání kulových ventilů v elektrárně. Oprav mě, pokud se mýlím.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 ve 14:35 ® -tom-
-
hraji → to je právě ono, co jsou priority… u Lipna by to měla být, jak píšeš, výroba elektřiny a ochrana proti povodním, jenže realita je úplně jiná, když přijde velká voda, Lipno víceméně nikdy nemá dostatečnou rezervu a ničemu nepomůže. Důvod? Argumentujou vždycky tím, že Lipno je hlavně rekreační. Prostě jeden říká to, druhej ono a třetí zase něco jinýho.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 ve 14:23 ® hraji reakce na …
-
firee> a ještě něco k tvému příspěvku. Pokud je přehrada zapojena do energetického systému republiky, nemůže rozhodovat o tom, kdy se bude spouštět elektrárna, nějaký hrázný. Vždy je potřeba vnímat, co je prioritní a co ne. Priorita je ochrana před povodněmi a výroba elektřiny. Nějaké ryby, ty jsou až někde hodně vzadu co do priority. A taková je realita. Takže svaz může sice chctít, ale nejprves e splní to co je nezbytné a teprve potom se dovolí to zbytné. Ono je potřeba svět kolem sebe vnímat tak nějak komplexně. Ne jen z úzkého pohledu vláčkaře na Lipně.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 ve 14:20 ® hraji reakce na …
-
firee> kolego, můžeš mi prosím poradit nějaký zdroj generaček candáta? Rád bych jich do naší vody koupil odhaden z apůl milionu. Ale nemyslím ryby Ca2, ale opravdové generačky.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 ve 13:54 ® firee reakce na …
-
jižan> chlapy bavíte se o tech velkejch slizounech?
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 0:51 ® jižan reakce na …
-
osprey> je zajímavé, na to co jsem tam odvláčel a kolik jsem jich na echu viděl zvednout, že jsem žádného k záběru nepřemluvil. Taky se na ně příští rok chystám. Dáme to dohromady, já loď a místo, ty způsob lovu.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 0:27 ® osprey
-
jižan> No, je tu náznak toho, že by se příznivci Lipna třeba začali paktovat. A když se spaktuje dost lidí, tak se obyčejně mění dějiny. Zatím bych to ale viděl sotva na revolucionářskou buňku.
Uvidíme, co bude dál.
My bychom se mohli příští rok pokusit vyndat nějakého toho hajzlíka, co žere candáty. Na Lipně je to možno vnímat jako dobrý skutek.
reagovat - Pondělí 13. prosince 2010 v 0:22 ® jižan
-
osprey> pozdravovat budu, ale asi až příští rok. Na shledání se budu těšit. Jinak se ta otázka celkem zajímavě zvrtla co. Bohužel mi přijde, že momentálně pláčeme na hodně špatným hrobě
reagovat((((( Kdo ví, kapka k kapce a ?
- Neděle 12. prosince 2010 ve 23:47 ® osprey reakce na …
-
jižan> Ahoj návštěvo z temnot (aktuálně asi bílých). Rád tě tu vidím a až tu velkou louži uvidíš, pozdravuj ji ode mě.
Snad se tam příští rok uvidíme, když to letos nevyšlo.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 ve 23:14 ® jižan
-
Blinkr,firee, pepíno – plně chápu Váš zájem o Lipno, mám ho taky. Dá se napsat, že krom malých vyjímek, lovím už pouze tam. Sám jsem poznal, kam až to naši vůdčí představitelé nechali na Lipně dojít. Současná opatření, velikost nástražní rybičky, hájení okouna, zákaz lovu v zátokách, přišly, bohužel, až pět minut po dvanácté
reagovat( Jsem ale rád, že teď jsou a že se jednou, snad, dočkáme zlepšení.Nedělám si však iluze, že přibudou nové. Chytám nejvíce dravce a tak mohu napsat, že se generační hejno candáta tvoří, to mohu napsat i o okounech a tak se máme snad na co těšit. Nevycházím ze statistik, nebo že jedna paní povídala, vycházím z toho co jsem schopen ulovit ( možná, že mám kopu štěstí ). Vážím si každého, kdo chce pro tuto krásnou vodu něco udělat. O pracovnících na svazu radši pomlčím, jejich politiku nikdy nepochopím – vlastně ani nechci.
- Neděle 12. prosince 2010 ve 20:50 ® firee reakce na …
-
Blinkr> Tihle Hladíci ,Křivancove mají vellký podíl na tom v jakým stavu je jezero.Oni si prosazujou svý zájmy a vše ostatní jde stranou .Když jsem si přečetl na stránkách Jihočeského ryb.svazu ve věstníku co vysadili v roce 2009 na lipno tak za to by potřebovall hodit za těma rybama taky ,vždyt ten papír ty čísla snese..Vysazování duháků na lipně to je krmení pro masaře a pro vetší štiky ,kdyby místo toho koupili generačky candáta.Vem si uzavření zátok hadí zátoka je jalová kdyby místo ní uzavřely rakouskou.Dokud bylo hraniční pásmo byli ryby chráněný ,když ho zrušili proč z toho neudelali rybí pásma ,vůbec k tomuhle stavu nemuselo dojít.Tady nemá cenu plakat tady musí lidi jimž není stav jezera lhostejný začít něco tvořit.Je to ale běh na dlouhou trat ,co je hodně špatný že dotoho můžou kecat starostové přilehlých obcí a těm o ryby vůbec nejde ,ty potřebujou turistický ruch,vždyt kvůli nim se také ty omezení před 2lety ořezávali.Návrh zněl trochu jinak co vím já.To je ten hospodářský výbor co to oříznul a tam myslím je předseda ten Hladík.Tento človíček má jiný zájmy než rybářský blaho na lipně.Lipno by potřebovalo K70,povolit pouze lov sumce za jasných podmínek,o regulaci hladiny aby rozhodoval hrázný a né nějací chytrolíni v Praze.Je spousta věcí které by se museli učinit k zlepšení života v jezeru. Rybářská stráž dělá dost ale lidí kteří to dělají je málo a takovýhle jezero potřebuje profesionalní stráž a denně ve dne v noci těm rybářskejm parazitum znechucovat život.Moje rozhodnutí je jasný já těm klukum co to hlídaj jiste pomužu.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 ve 20:18 ® osprey
-
Vypadá to, že tahle otázka má nějakou budoucnost, tak jsem přepsal její zadání česky.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 19:03 ® Blinkr reakce na …
-
firee> souhlas. Všichni normální lidi ví, co se na Lipně děje. Je to lepší než před 3,4 lety, ale dobré to není v žádným případě. Papírově se do Lipna sype víc než ve skutečnosti, o rovnoměrném zarybnění ani nemluvim. Hlavně, aby to bylo zarybněný kolem Frymburka…O změnách se napovídalo mraky, i hlas lidu zazněl, ale skutečně žába, co sedí na prameni má hlavu určitě v Boršově. Byl jsem na konferenci před 2 roky ve Frymburku a ten řev v podání hospodáře, pana RNDr…, že se přihlásil do diskuze chlap z Vimperka??, že navrhuje zrušit limit 50 ušlechtilých. Jako když dítěti seberou hračku. Že to nebylo předjednaný, že se vydrancujou revíry atd. Co je to pak za diskuzi a svobodu?? Spolek přátel Lipna – OK. Měla by se připravovat jakási obdoba Poradního sboru Lipna. Jestli máte k tomu co říct, zkuste se tam dostat přes organizaci. Nedávejte si však falešný naděje. Stávající Poradní sbor leccos rozumného navrhl a Hospodářský výbor to zamáz. Proto tady nebyl Ka70,není 24hodinovka, jsou tady takový divný míry Ca 45, Š 50, Ka 40. normální člověk to nevezme.a konečně díky firee, že nebrečíš jako 90% ostatních, že stráž dělá hovno, že porybnýho neviděli 20 let apod. a že to zkusíš a pomůžeš. Zdraví blinkr
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 18:40 ® osprey reakce na …
-
firee> Mě se Lipno líbí, ale za rohem ho nemám a pokud jde o toulání, já jsem toulavej hodně. Není nic, co by mě k Lipnu nějak poutalo. Ale možná by stálo za to nad tím pouvažovat. Pár lidí, co mají Lipno opravdu rádi, znám. První problém bude, co by měl ten spolek vyvíjet za aktivity.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 18:35 ® firee reakce na …
-
Spolek přátel Lipna není vůbec špatná myšlenka,já ted sám osobně jsem se letos zúčastnoval s kamaradama RS kontrol na Lipně ,toho svinstva co jsem zažil je kopice ,jsem rozhodnutý že si RS udělám a budu tady tém lidem co jim na jezeru záleží pomáhat ,vím že zemekouli nepřevrátím ale budu jeden z těch co ty škodlivý parazity bude ničit.lipno po stránce rybářský potřebuje pomoct ale dokud budou řešit otázky lipna Zídkové a jemu podobní vždy bude rybařina v pozadí,Tady je vždy v popředí podnikatelský záměr a komerce ,rybařina je pomíjivá.Víš nejhorší je na tom to že ani ty slušný kapry sem nesypali ,dali sem to co se nepodařilo prodat ,malý,hubený,nízký ,pomlácený no prostě hnus ty kapři tady nemaj šanci dorůst vždyt je to studený ,teplá voda je tady 5měsíců v roce ,potravní řetezec je taky mizernej,voda je kyselá.Taky by mne to zajímalo kolik lidí by do toho šlo ,Lipno je moje srdcovka.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 17:56 ® osprey reakce na …
-
firee> Nojo, ale kolik lidí opravdu chce? Já se deset let snažil ve výboru MO a rezignoval. Většině lidí stačí, když jim nasypou slušné kapry.
Možná by bylo fajn založit něco jako spolek přátel Lipna a snažit se něco prosadit nad rámec toho, co se děje. Ale dost by mě zajímalo, kolik lidí by se do toho mělo chuť a odvahu zapojit.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 17:50 ® firee reakce na …
-
Víš ono to povolit po 3letech by muselo zase mít svý omezení a pravidla .Povolit jen přívláč,tím by se to vymlácení trochu eliminovalo a pokud by povolili rybu tak na stejný pravidla co ted 20cm .Dá se všechno jen to chce vůli ale ta v současný době není. Samozřejmě že se s tebou shodnu v tom že neexistuje šetrný lov ,je to o přístupu rybáře a tam převládá dle mých zkušeností více prasácký .Těch normálních šetrnejch přívlačkářů je mizivý procento,letos jsem to měl možnost pozorovat na vodě dost často .Jistě zázraky nečekám ale pomoc dravejm rybám a jezeru by tu byla jen chtít.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 17:35 ® osprey reakce na …
-
firee> Jo, souhlas. U dravců je jeden problém. Neexistuje šetrný lov dravců. Existuje normální nešetrný a pak prasácký. I u normálního lovu se ryba blbě sekne, zmačkne v ruce víc než je zdrávo nebo vyrve z hloubky moc rychle. Když se chytá, ztráty budou vždy.
Otázka je, co se stane, když se nádrž bude tři roky hájit a pak tam vlítne ten natěšený dav. Za jak dlouho se to vymlátí na současnou úroveň? Je to bludný kruh, ale pravda je taková, že zajistit super rybačku pro všechny se v téhle zemi při stávajícím ekonomickém modelu nedá. Bez ohledu na to, co kdo vymyslí. Může se to trochu zlepšit, ale zázraky se čekat nedají.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 17:08 ® firee
-
osprey> Ano,tlak rybářů trochu poklesl nebot zjistili že candati 65+ zmizali a chytat40–50cm se jim na unavný vlačení nechce.To je malý pozitivum, ale i přesto je dost vláčkařů co chytaj tyhle dorostence a né každý je šetrný v zacházení s ním a dost jich padne ,po letošním zahájení jsem jich sebral na vodě 22ks 35–45cm takže škoda zbytečná ,za tři ročky by to byli ryby k 60cm.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 16:33 ® firee
-
Blinkr> a jen tak pro úplnost,nechybí taky tak trošku generační ryba .Letos byl první rok po dlouhé době kdy se nehlo na jaře s vodou ,leta předtím hnuly s vodou pokaždy v kvetnu a z vytření nebylo nic.Pokud se zajímáš o probletiku lipna je tu více fektoru jenž ovlinují tenhle stav jezera .V první řadé není pořádný Pan jenž by se o jezero staral,2 .přijmutá opatření před 2lety byla jen alibismus aby se vlk nažral a koza zůstala celá,3.nasazování ryb -papír a statistiky snesou všechno ale skutečnost je jiná,ryby který se vysazujou jsou mizerný /viz kapr/ velikost 35 ,hubený nízký a jeste se daj na Malý Lipno začatkem listopadu ,všichni ví že zamrzá první a ryby nezakomorujou a když pak trhnou vodou tak jich X metráku zdechne /viz jaro2010/,takto malá ryba těžko přežívá v jalové a staré nádrži.4.Malý candáti nestačí dorůstat protože se do nich stále řeže,z čeho pak má dorůst generační ryba..Kde se ztratili ty kvanta maren ,dnes už není o nich pamatky .Kam se ztratili stáda kaprů 10+,dnešní kapři běžná lovitelná sorta 55–68cm kapr nad 10kg je vyjímkou o rybách 15kg si můžeme nechat zdát. Pro JIŽANA já tu bydlím a jezera jsem denne. Pro s klidným svědomím řeknu že Lipno je vydrancovaný a dravci by potřebovali minimálně na 3 roky zákaz lovu.Dokud se v dřívejšku staralo statní rybářství bylo ryb dost a i ochrana byla na jiné urovni.Budějčáci ani Krumlováci za stav nemohou za tento stav mohou jednotlivci a jejich lobby.Jiná otázka je pytláctví – poslední roky se tu roztahujou a kradou partičky nemeckejch ukrajincu ale i mezi našinci je dost nenažranců kteří dotloukaj hřebíček na vybranej nadrži.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 15:15 ® osprey reakce na …
-
pepíno> I tohle je pravda.
Ale ti tví lidi, co nepíšou do statistik teď, nepsali ani dřív. Lidí, co úlovky vykazují, je hodně (určitě přes polovinu) a jsou to ti samí. Takže se ta čísla použít dají. Ukazují, jak chytá ta slušnější část rybářů a jestli tam jsou nějaké změny, má to výpovědní váhu.
Pokud jde o vytírání štiky, candáta a okouna, ty ryby se úspěšně vytírají i daleko severněji – štika a okoun i na polárním kruhu.
Spousta toho, co píšeš je naprosto bez debat, ale ne všechny argumenty, kterými se to snažíš podpořit, jsou v pořádku.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 ve 14:39 ® pepíno
-
Blinkr> ahoj tak ti chci říct že to nejsou bláboli ale reál bohužel.A ktomu že vidíš do statystyk tak nevidíš a nebo seš jeden z těch kteří chcou vidět jen to co chcou.Znám několik lidí a to jenom podotýkám jen několik kteří ulovený né jen candáty nepíšou a že sou to ulovky k pohledání a leckerej rybář by záviděl.Tak kde ted sou ty tvoje statysyky.Ulovkovej lístek v tomto podání slouží jen jako toaletní papír.A problematika je ještě někde jinde a netýká se to jen dravce na lipně,ale to bybylo na dýl.Přeju heskou neděli.
reagovat