Vyhledávání
Smáčci a prut
28.11.2010 | MarSs | 14.517 zobrazení | 94 odpovědí
Snažil sem se tu najít něco co potřebuju abych nespamoval ,ale nějak sem to nenašel. Vím že ideální prut na smáčky by měl být jemný a pružný. Zajímalo by mě jestli se ,ale dá smáček přijatelně vodit i na tvrdších prutech. Mám prut Berkley 240cm, 4–24g, Akce A s 20 vlascem(není problém zjemnit). Chtěl bych tahat smáčky 5–7 cm. Jen se bojím ,že to bude mít dost nevýhod aby to mělo cenu. Uvítám každou radu a do nového prutu momentálně nemůžu jít. Díky
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 14. března 2011 v 16:23 ® osprey reakce na …
-
kerob> Záleží na hloubce, vzdálenosti apod. Já na smáčky s pletenkou ještě nikdy nechytal, ale umím si to představit. Obvykle je ale používám na vzdálenosti do 10 m a tam to s vlascem zvládám jako nic.
reagovat - Pondělí 14. března 2011 v 15:20 ® kerob reakce na …
-
dodorider> se snurou jsou pohyby presne takove, jake je udelas, takze to je na tobe. A zabary jsou samozrejme mnohem zretelnejsi z duvodu te neprutaznosti a rozdil opoti tenkymu vlasci je na vetsi vzdalenost vylozene propastnej…
reagovat - Pondělí 14. března 2011 v 15:10 ® dodorider
-
s prutem na smacky sem se taky dlouho trapil, ale ted uz mam sve proutky nekteri rikaji ze je to nesmysl nekdo ze je to dobre me to tak proste sedi na male toky se mi osvedcil pezon a michel 1,80m 1–3g a pezon a mitchel 2,10m v 2–7g(ten je vazne super na woblery smacky a rotacky) na stredni a vetsi toky mam awa shima 2X 2,40m 2–8g a 2,60m v 2–12g na stojaky jako jsou piskovny atd budto jiz uvedene awa shima a nebo kinga 2,80 3–16g a nebo zde mam feedra 3,30 ten se da tez pouzit.
Uzivam spise vlasec a opet podle toho dke chytam, pletenku jsem zkousel a kazdy rika ze ma vetsi cit pro zabery ale to je kravina podle meho je pletenka neprutazn a tim jsou pohybi smacku moc ostre a zbrkle takze sem u vlasce v rozmerech 0,120 az 0,160 na nekterem toku sjem pouzival i 0,10 (pouzivam smacky max do 5cm od nastrahy, dale nimfy mikro twistery atd vse max do 5cm
reagovat - Pondělí 27. prosince 2010 ve 20:47 ® candatek18
-
já bych ti poradil si koupit smáčky s jemnějšíma ocáskama až z odpruženým celým tělem :já osobně chytám na DS(Drop Shot)na německých jezerech s kamarádem kdterý obýva město v německu a poradil mě k tomu smáčky z www.nastrahy.cz ale můžeš se podívat na http://www.camo-tackle.de/…g-c-219.html?… tady se podívej na nástrahy Drop Shoh rigs a tam když klikneš an nákyho měl by si tam mít Lange do 10cm potom se podívej na český stránky a tam si zkopíruj název toho smáčka,nebo té nástrahy na DS ale nevím jestli na to chytás ale ty nástrahy jsou výborné na okouny ve velkých hloubkách a candáty v dírách lavicich atd.Akce 4–24g je dobrá na tom se dá tahat smáček nad 9cm ale většinou najdeš 9,5cm nebo přímo 10cm. Já radši když chci si užívat „smáčkování“ tak si koupím prut třeba 2–15g ale pruty na DS,Texas Rig,Jigging nebo normální lehkou přívlač s na DS mám 5–30g a špička se ohejbá ja bič a mam pruty asi 4 na DS a vyloženě jsou 5–30g,6–36g,8–28g a prut na Jiggerspinn mám 25–35 a to je zase něco jiného ale místo vlasce bych ti doporučil pletenou šňůru Berkley Fireline 100m by sis mohl koupit a to ti zjemní záběry a budeš vidět kdy ti dopadne nástraha na dno a kdy porpadáva jsou an tom dost dobře znát záběry doporučil bych 0,16mm nebo 0,17 ale ta 16 je lepší má lepší akci a na konec by sis měl vázat 1–2m fluorocarbonu aby ta šňura byla ve vodě neviditelná co ten fluorocarbon je a to je jiný chytání i z těžšímy pruty jako je 4–24g ale když chceš tahat smáčky 5–7cm musel by sis koupit nějakej prut třebas od Cormoran stěma mam zkušenosti nebo DAIWA ty jsou také dobré kdy si měl zájem o tyto pruty dej mi vedět a já bych ti poslal web.stránku kde maj docela slušnej výber z pozdravem.
reagovat - Pondělí 6. prosince 2010 ve 12:34 ® kingkubik
-
jeste by jsem se zeptal vas VLACKARU.premyslim o koupi prutu Robison cortez light perch nemate s nim nejaky zkusenosti?nevim zada li vzit ten 0,5 az 7g v delce 240 nebo ten ROBINSON Cortez Perch v delce 240 ci 270 a gramazi 1–12?melo by to byt z 80%na smaky ale tam kde chytam mam i vetsi ulovky jako munulej tyden na smacky 75stika tak aby jsem to s tim light neprehnal…jinak ani v podstate nic nevim o chvejivkach.mimo jine tu stiku jsem tahal na comlic galaxi 1–7 g a to jednou zlomenej a opravenej …mozna si ospery vzpomene ptal jsem se tu nekdy z jara jak jej opravit:D
reagovat - Pondělí 6. prosince 2010 ve 12:23 ® kingkubik reakce na …
-
inspo> no rikam me ted posila kamarad az z chomutova a maximalni spokojenost
reagovat - Neděle 5. prosince 2010 ve 23:07 ® inspo reakce na …
-
kingkubik> No já už se v Opavě tak často nevyskytuji a v Ostravě nebo třeba v Hlučíně je výběr asi dostatečná. Já jsem každopádně lenivý a objednávám většinou přes net.
reagovat - Neděle 5. prosince 2010 ve 22:40 ® osprey reakce na …
-
kingkubik> On ten trend s tím zjemňováním je velmi dvojsečný, nicméně opravdu existuje.
Kamarád tomu říká „lovit zooplankton na mikromrdky“.
reagovat - Neděle 5. prosince 2010 ve 21:58 ® kingkubik reakce na …
-
inspo> mno kazdopadne to tam maji drahy:Dale coz vo to…ono problem rybarskych obchodu je spise v tom ze nejak nejdou s dobou vis co kazdej zjemnuje nacini atd…u me jakoz to vlackare je to jeste horsi teda pokud nechhanim rotacky tech je dost vsude.novejsi navnady jako pop nebo smacek(k tomu se vratim)to v op minulej rok nebylo k sehnani.zeptal jsem se na nymfy berkley donesli mi jednine berkely co meli a to asi 8cm twistry:Dk tem smacku a popum veris ze ja tu navnadu poznal az munilej rok?nebo mozna letos to bylo?sam nevim…ale urcite ne v obchode ale diky chytej…poradil by jsem majitelum ryb.obchodu v op sledujte mrk chtej a nam bude hej:D
reagovat - Sobota 4. prosince 2010 ve 21:23 ® inspo
-
kingkubik> No já tam byl všeho všudy snad dvakrát, ale přišlo mi, že tam mají slušný výběr. Ale ja také pravda, že jsem se tam nikdy moc nerozhlížel.
reagovat - Sobota 4. prosince 2010 v 16:17 ® kingkubik reakce na …
-
inspo> mno v zabce jsem byl naposledy v nekdy tak 3 mesice z5 nemam tama cestu vis a v te dobe tam smacky jeste nemeli ani objeveny.je fakt ze jsem tam dlouho nebyl ale pochybuji…a stejne tak pochybuji ze tam sezenes nejaky vybaveni na UL vlacku treba proutek do 7g
reagovat - Sobota 4. prosince 2010 v 16:17 ® kingkubik reakce na …
-
inspo> mno v zabce jsem byl naposledy v nekdy tak 3 mesice z5 nemam tama cestu vis a v te dobe tam smacky jeste nemeli ani objeveny.je fakt ze jsem tam dlouho nebyl ale pochybuji…a stejne tak pochybuji ze tam sezenes nejaky vybaveni na UL vlacku treba proutek do 7g
reagovat - Pátek 3. prosince 2010 v 17:37 ® inspo reakce na …
-
kingkubik> Vážně? Ani v tom krámu co je v Žabce, či jak se tem obchod v Kylešovicích jmenuje, nic nemají?
reagovat - Pátek 3. prosince 2010 v 17:36 ® inspo reakce na …
-
džigit> Tak to jo.
reagovat - Pátek 3. prosince 2010 v 17:22 ® tucnak11 reakce na …
-
kerob> Kamarade ja mam Michel Prvvylege 212 cm 2–6 gr neni hvějivka a na male vobiky a smačky mermyšky mam vyzkoušene je dobry za 700 stovek na pstroušky a pruhovane barbary je aš moc dobry za tou cenu.cela rukojet ma 25 cm.
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 21:02 ® kingkubik reakce na …
-
inspo> mn jediny kde smacky maji je vcela ale taky nic moc vyber mji tam par druhu berkley ale vyber je dost omezen nejvetsi co tam vubec maji ci meli jsou 7,5 cm poilal mi kamos az z chomutova smacky za polovicni cenu tudis 7 kc za smacka a rek by jsem ze mi fungovaly daleko lepe nez berkley v opave je celkove problem s vlacecimi navnadami zkus treba sehnat nejakou rapalu ze :(nemas sanci
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 20:12 ® džigit reakce na …
-
inspo> no přece ve skladu smáčků
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 v 19:18 ® inspo reakce na …
-
kingkubik> Kde v OP jsi sháněl smáčky?
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 v 15:37 ® kerob reakce na …
-
kingkubik> da
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 14:31 ® kingkubik reakce na …
-
kerob> 0,04:Da to jde jeste navazat:Dmno myslim ze tedka bude vice casu na premysleni co vylepsit a podobne mysli ze s timhle pocasim se na UL vlacku asi ani nedostanu.jinak s tim cortezem dam vedet.ono v podstate prez zimu toho musim koupit vice…teda chtel by jsem komplet ul vybavu takze jak prut tak navijak + vlace.dlo by se to zkombinovat s nejakymi vecmi co mam ae kdyz ja tak nesnasim kdyz mi nejaka malickost dela bordel ve vybave:Dvse musi byt tip top:D
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 14:03 ® kerob reakce na …
-
kingkubik> 0,12 snura je tak na stiky… ta 0,06 je jako vlasek, privazes na to 0,14 vlasec a ten je viditelne tlustsi, to je fakt asi jako jedina me znama snura vhodna na smackovani a chytani s mensima gumama, takze zapomen na to co mas a nekde se koukni na fireline crystal 0,04 nebo 0,06, je tam diametralni rozdil.
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 13:52 ® kingkubik
-
jao pletenky pro me nejsou levna zalezitost ale mam 0,12 a s tim rovnam jigove hacky:Dpouzivam ji pouze v kombinaci s prutem 270cm a 15–40g na nic jineho si to nedovedu predstavit:Dmno az spalsim ten delsi prut motna taky docilim vzdalenosti 40m s 3g smackem:D smackuji prvni sezonu a moc me to ucarovalo ale smackovani nese spoustu problemu.kdyz jsem se ptal v OP na pruty klepali mi na hlavu:Dsmacky ty snad objednali jen kvuli me ze jsem porad skemral:D atd ted mi poslal kamarad smacky z chomutova az a to bylo jiny kafe…
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 13:44 ® kerob reakce na …
-
kingkubik> chytam slabou pletenku a na konci ma tak 1m 0,12–0,14 vlasce. Chytam tak na prehradach, pokud mi staci chytat pod nohama, klidne pouziju vlasec, ale na 40m na 0,12 vlasci zaber proste nepoznas tak dobre jako na pletence a pokud chci dat smackovi agresivni pohyb, tak snura opet prenese impuls lepe nez vlasec. Dalsi vec je, ta tenoucka snura (realny prumer je tak kolem 0,10, znaceny je 0,06) reze vodu lip, nez treba ta 0,12 vlasec a tak i na vzdalenosti pouziju lehci hlavku. Jinak snurek mam nekolik 0,06, 0,12 a 0,2 a nedovedu si predstavit, ze bych pro tenhle zpusob pouzil tlustsi nez tu 0,06, schvalne se na ni nekde koukni.
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 13:28 ® kingkubik reakce na …
-
kerob> neprutaznosti?neni to o nosnosti?asi jsi nechytal na slezsky harte:Dlidi vzpamatujte se:Dpletenku na smacka:Dasi pouzivate nejaky jiny ja tak kolem 3 gramu a muj nazor je ze pletenka je opravdu zbytecna ne-az nevyhovujici..ale kazdeho vec … jako mam 16 a to jen kvuli stikam a vetsim bolenum jinak by jsem tam dal klidne 12tku
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 13:08 ® skwor reakce na …
-
kerob> Odeona jsem se taky s radostí zbavil
K tématu. Povedený chvějivky dělá Robinson (diplomat, cortez…), dost lidí chválí i nové Dragon millenium 1–7g. Pokud chceš klasický UL bez chvějivky, tak letos na veletrhu byl k vidění v akci Kingfisher pageantry 2,1m 3–10g za šest stovek. Nemít už podobný prut doma, tak tenhle bych si asi pořídil.
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 13:08 ® kerob reakce na …
-
kingkubik> taky smackuju s pletenkou a na konci mam fluokarbon. Neni to o nosnosti ale o neprutaznosti, chytam s pletenkou o nosnosti cca 4kg…
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 13:05 ® kingkubik
-
AdamHT>pletenku na smacky?vim ze tvym revirem number one je harta stejne jako mojim ale teda pletenku na smacka si fakt neumim predstavit.i kdyz na harte nosnost te pletenky muze mit nejaky vyhody mno…ja mam 16nacku a da se to
reagovat - Čtvrtek 2. prosince 2010 ve 12:50 ® kingkubik
-
ja ted prez zimu taky shanim neco na smackovani strasne se mi libi ten Robinson Diaflex Light Perch 2,55m 1–9g nebo jeste lepe Prut ROBINSON Cortez Light Perch 240cm 0,5–7g ale tech penez a zrovna pred vanoci vlastne i po nich to bude takovy na pytel…jsem chtel jako zacatecnik splasit neco starsiho na UL vlacku +smackovani ale jaksi se stale nedari:(smackuju teprve pul sezony a bomba nej stika 70 bolen 80 a cejn 45 to vse na yad portland 1–8g 190cm…potrebuju neco delsiho
reagovat - Středa 1. prosince 2010 v 18:21 ® tucnak11
-
Na smačkovani prut jen do 10 gr delka podle břehu a jak daleko nahazovat,na pstruhy mam 210 cm 2–5 gr a na rybniky to uš davam smačky 7–12 cm prut 270 2–14 gr.a to je dost.
reagovat - Středa 1. prosince 2010 v 11:21 ® kerob
-
osprey> Ja ho zrovna nenavidim
Jinak zalezi na jakejch vodach hodlas chytat. Na melky piskovny a reky, kde staci max 5g hlavicka a chytam na smacky do 10cm pouzivam Robinson Diaflex Light Perch 2,55m 1–9g, ale treba na Slapech, kde klidne dam i 12g hlavu na smacka to s timhle klackem neuvodim jak bych chtel, takze mam jinej – klacek na dropshot do 30g (takova bytelnejsi chvejivka). 15g hlava se na tom da uvodit dobre. Myslim si, ze ten Berkley bude pouzitelnej, nebude to sice idealni, ale pouzitelnej je.
reagovat