Chytej.cz

Hojnost účastníků rybářských brigád necteno

25.11.2010 | DEATH | 8.864 zobrazení | 65 odpovědí

Zdravím. Víceméně tady už nějaký ten rok hibernuji, ale zajímá mě, jak to vypadá u Vás co se týče účasti rybářů na brigádách pro místní organizaci. Taky je to taková bída jak u nás v Písku? Osobně si myslím, že co se týče naší organizace, tak 800Kč za 10 hodin neodpracované brigády je výsměch. Podle mého by se mohly jednotlivé organizace mezi sebou domluvit na zvýšení poplatku za neodpracovanou brigádu. Předešlo by se tím odlivu lidí, kteří se na základě těchto poplatků přehlašují jak blbci, místo toho, aby si našli o víkendu 10 hodin, kdy hrábnou a přispějí rukou k dílu. Nejvíc mám rád ty, které nikdo na brigádě neviděl, ale básní na schůzích jak všichni dělají hovno a nejsou vidět výsledky.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 26. listopadu 2010 ve 23:22 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

albin> Omlouvám se,špatně jsem se vyjádřil,Hraji to napsal správně tak jak to bylo myšleno…

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 ve 23:09 ® hering reakce na …
hering

petrikveprik> Pán je znalec!!! Hm.troufnu si říci,že o chodu MO víš úplný kulo :-((

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 v 18:07 ® Piranha reakce na …
Piranha

petrikveprik> tak tak kolego.Ja jsem po XXX letech diky tomu, ze mne prekecal kamos, sel na brigadu.Kdyz jsem si ji odmakal na reviru kam ani nechodim, tak dalsi rok ten revir priklepli soukromnikovi­.Nesere me to, ze jsem tam makal, sere me to, ze jsem tam makal zbytecne a pro nejakoho šmelináře s kaprama. Nemit stara vytreno, tak jsem si odplivl :-) Ja rikam, brigady zrusit.A to petikilo jim klidne dam misto na brigady, tak na zarybneni, nebo na co chtej.

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 v 16:26 ® hraji reakce na …
hraji

petrikveprik> no vidíš, ty máš zcela jasno, ale je mnoho organizací, které jinak než brigádnicky nedokážou zajistit výrobu násad. Tvůj pohled je jednostranný a zkreslený tvojí vlastní zkušeností v jedné MO. Jaksi nepřipouštíš, že by to mohlo být někde jinak, a ono to jinak je. Určitě není prostor pro to, aby si odpracovali všichni svoji povinnou kvótu hodin. Ale zatím nejde ani zrušit brigády plošně. A argument s komunistickým přežitkem, to je ubohá berlička někoho, komu skutečný argument schází. Ony peníze všechno neudělají.

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 v 15:45 ® 

Brigády jsou absolutní nesmysl a dokonce je považuji za komunistický podvodný přežitek!

Když jsem projevil zájem si brigádu odpracovat – bylo mi naznačeno, že vlastně není ani co dělat a dokonce to není ani žádané.. – víc potřeba jsou přece peníze. Takže smysl brigád vidím hlavně v tom, že je to jednoduchý způsob jak si zdůvodnit vybírání dalších peněz a způsob privilegování „rovnějších“ členů..

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 v 8:36 ® hraji reakce na …
hraji

albin> milý kolego, právě proto se brigádnická povinnost plní jaksi v předstihu, tedy povolenku na rok 2011 dostanete, když odpracujete brigádu v roce 2010, jak prosté milý Watsone. Zas a znova mě překvapuje, jak málo ví členové o fungování vlastní organizace.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 21:49 ® albin
albin

Kety:Dost dobře nechápu jak bych u vás mohl dostat papíry až odpracuju brigádu?Nevím kolik máte členů,ale vezmu teoretický příklad.Během prvního lednového týdne přijde 1000 členů pro papíry na svoji MO.Jakpak je asi zaměstnáš?A když si to všichni odpracujou dejme tomu v prvních 14 ti dnech ledna budeš mít potom celej rok po brigádnících.
Jinak v moji MO nemáme žádný chovný vody takže se brigády platěj.Měli jsme vždycky nejmenší cenu tuším asi 300.Průšvih byl,že ostatní MO v kraji na brigádách chtěli nemvravně vydělat.Takový Zlatokopové v Manětíně vybírali 2 500.Není divu,že jim tam zbylo jen pár důchodců bez poplatku a všichni se cpali pod Plzeň.Takže se to sjednotilo všude na 500.Jinak o brigádách.Jeden známý chodí resp.chodil u své MO vždy na brigády.Předloni byla ale brigáda na stavbě domu předsedy.Když se ozval,že to je asi špatně byl donucen z této MO vystoupit a přejít jinam.Neudam jméno MO,protože to mám jen per hubam,ale podle mě je takových nešvarů leckde víc než dost.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 21:33 ® Troopik

musím z týhle diskuze souhlasit, že je kravina, aby někde se platilo za brigády 300 někdo 500 a někde 1000 je to asi daný tím, že já mám 10 hodin po 100kč, takže proč mám platit více za možnost koupit si jakoukoliv povolenku stejně jako rybář z Prahy či odjinud … zároveň nevím proč by byl přežitek brigády? z něčeho si musí organizace zaplatit výlovy (ať už vlastními členy či cizí prací z peněz zaplacených za brigády) …

no a proč lidi nechodí na brigádu? já jsem student takže mě se to tolik netýká ale co pracující? když vím, že si vydělám za hodinu i 100 kč co mě stojí brigáda tak půjdu vždy raději jednu sobotu do práce a mám brigádu hotovou ne abych případně tu práci odřekl a šel udělat něco pro organizaci, ke který mám blížši vztah, ale pokud přijedu ráno na sedmou a pošlou mě domů s 2,5 hodinama brigády tak se není čemu divit, že pracující člověk na to nemá náladu …

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 21:01 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra
  • tom → Nechtěl jsem to tu rozvádět,ale měl jsem na mysli přehrady tady u nás na SM,Těrlice a Žermanice,obě rozlohou přes 200 ha.....
reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 20:11 ® -tom- reakce na …

Kety → nechodím chytat na smeťáky ;-) Ani nevím, kde bych měl vody, kde jsou 200kg hromady odpadků hledat, fakt ne. V mým okolí neexistujou. Občas vytáhnu z houští petflašku, seberu papír od tatranky a nic víc není třeba většinou řešit. Lidi jsou sice prasata, ale až tak hrozný to není. Pokud teda nepočítám „vodáky“, to je ale jiná písnička…

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 19:10 ® Piranha
Piranha

Podle mne je odpracovani brigad zazitej, bolsevickej vymysl linejch funkcionaru. Jestli pak treba ve francii, nebo italii rybari musi makat, aby si pak mohli koupit povolenku. Na pracaku je takovejch darmozroutu, kteří zivime a pokud by chteli penize od statu, tak by chodily uklizet pangejty, okoli rybniku a lesy.To by pak bylo cisto. Staci, kdyz si kazdej rybar po sobe uklidi a nebude se muset uklizet verejne.Jenze…

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 18:57 ® superweb
superweb

Brigady beru jako moznost, kterou svaz dava tem, kterym papiry prijdou drahe, aby si cast odpracovali. Proc ne – klidne bych dal za urcitych okolnosti moznost pozadat si o moznost odpracovat i clensky prispevek..
Jina vec je rozdilnost „ceny“ brigad. Kdyz jsem byl prihlasenej v Dejvicich, platil jsem 300 Kc/10h, ted jsem u mimoprazske organizace a platim 600 Kc/10h. To je na prvni pohled na hlavu a je to i trosku nefer. Na druhy ale ciste ekonomicka uvaha – Dejvice se staraji o Dzban a tim konci, nepotrebujou brigadniky, nizsi cena brigady ma lidi motivovat aby radeji zaplatili. Mimoprazske organizae mivaji prace vice, takze se snazi lidi nahnat spis na brigadu vyssi cenou hodiny prace.
Pak je treba brat v uvahu jakousi „zasluznost prace“ – to ze si uklidim kolem rybnika zmeni muj pohled na to, jestli priste zahodim pet flasku do krovi, nebo si ji odnesu. To je asi jednej rozumnej argument pro povinne brigady.
Z ciste ekonomickyho pohledu, vezmu-li sebe jako priklad:
-pomerne manualne nezrucny a v rybarstvi nevzdelay(mysleno co se odborne prace s rybami tyce) ajtak, ktery si rad zajde na ryby odpocinout. Casu moc nemam a za tech 10 hodin, co bych stravil na brigade, si praci ve svem oboru vydelam nekolikanasobek toho, co za brigady zaplatim.
-za utrzene penize(v mem pripade 600/rok) si svaz muze najmout odborniky na vyter, profi delniky na uklid,.. muze dat treba brigadu studentum rybarskych skol, kteri se v praxi neco nauci a jeste si privydelaji.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 18:26 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra
  • tom → No jo,ale když máš na fleku 200kilovou hromadu,tak to abys tam šel 20krát než to celé odneseš…
reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 18:24 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Robur> No to by byl taky argument – Páni rybáři,nedělejte u vody bordel a za ušetřené peníze za úklid vám nasadíme víc ryb… :-) Tady můžem nad každou myšlenkou nebo nápadem polemizovat donekonečna…

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 17:26 ® kerob
kerob

DEATH> znam lidi, kteri se dostanou za rok treba jen 5× na ryby kvuli nedostatku casu a to rozhodne ne na celej den, nutit takovyho cloveka, aby si vysetril celej den na nejaky rozcvicky na brehu mi prijde ponekud pitomy. Moznost brigady zaplatit je dobra, ne kazdej je duchodce s tunou casu.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:53 ® -tom- reakce na …

Kety → já to mám tak, že když přijdu na flek, kde chci chytat, tak si to tam uklidím, ať už jsem to nadělal, nebo ne, když se vracím od vody a potkám bordel, kterej unesu, tak ho seberu. Na to nepotřebuju, aby mě někdo povině hnal na brigádu.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:46 ® Robur
Robur

já ti rozumím, ale ve vlacích je taky bordel a taky tam nechodíš poklízet. Páč když organizace peníze utratí za úklid tak nemůže zarybňovat. A organizace má za moje peníze zarybňovat, udržovat stávajcí majetek a ne dělat úklid. Proto aď si za mých 800 koupí třeba násadu, ale nechci, aby za moje peníze platila oranžové vesty. Jsem si vědom, že to zní hodně tvrdě.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:37 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Robur> No,ale mě taky třeba nebaví věčně číst,jaký je u vody bordel,žejo… Očista břehů je stará věc,nic nového jsem nevymyslel…a upřímně,klidně bych šel…A že je to o penězích,je mi taky jasné.Dát návrh a zeptat se,co by to stálo…za to mně neubude.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:27 ® Robur reakce na …
Robur

kety.vydra> nevím jaké máte revíry, ale pořádek okolo vody zajistí 10 lidí na úseku 5km, takže tam asi moc lidí nevyužiješ. Navíc organizace bude muset a si zaplatit likvidaci a odvoz bordelu, takže jsi ji ve finále vymyslel prodělečný podnik. Nemyslím, že by ryb svaz měl v popisu práce udržovat čistout a pořádek.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:27 ® -tom-

Na brigádě jsem nebyl už pěknou řádku let a myslím, že chodit už ani nezačnu (alespoň ne v dohledný době). Jednak mám silnej pocit, že je organizace radši, když dostane peníze a druhak mi připadá, že se na tý brigádě stejně nic moc kloudnýho neudělá. Fakt to není o nechuti máknout rukama, ale o smysluplnosti.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:08 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

kerob> Aha,takže lehčí manuální práce a ježdění autem a „vyjednávání“…Co si představuješ pod pojmem „jít makat k vodě“? Nějak to shrnu ze svého pohledu (a z pohledu mateřské MO)-Myslím,že se najse dost těch,co nechtějí makat rukama.U nás hospodář „brečí“ že je po celý rok roboty dost,ale sehnat lidi je dost problém.U nás se domlouvá brigáda při vrácení povolenky.Pokud nejsi důchodce,nebo nejsi invalida,který evidentně memůže fyzicky makat,tak příjdeš na brigádu nebo nedostaneš papíry za nesplnění pracovní povinnosti (10 h)-papíry dostaneš,až když splníš,i kdyby to mělo být třeba v červnu.O jiných možnostech (zaplacení brigády) nemám přesnější informace,i když vím,že ta možnost u nás je (myslím,že se jedná o 800,– ).Osobně bych ještě zdražil,ta jedna sobota nikoho nezabije.Ti,co nechtějí makat,zpravidla nepříjdou ani na schůzi,ale u vody mají nejvíc keců a ještě by chtěli slevnit povolenky,protože se „hovno“ nasadilo…Takové s chutí posílám do p…e .Už několik let pozoruju u vody bordel,tudíž nechápu,proč se nezorganizuje „očista břehů“,na jedné straně by se udělal pořádek kolem vody (protože velký podíl na bordelu kolem vody mají rybáři sami) a na druhé straně by si brigádu udělali ti,co nechtějí dělat na chovných rybnících…Asi to navrhnu na schůzi…

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:04 ® hraji reakce na …
hraji

DEATH> pokud je MO schopna zajistit smysluplnou práci, pak asi ano, ale v našem případě bych musel nechat členy trhat listí ze stromů a nebo natírat trávu na zeleno.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 14:41 ® DEATH

Ok, přiznávám, že bod ohledně velikosti a počtu revírů, které se obhospodařují jsem nedomyslel. Tudíž si sypu lehce popel na hlavu. Nicméně si stejně myslím, že těch 10 hodin udělat něco pro ryby by fakt nikoho nezabilo.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 14:01 ® Raf reakce na …
Raf

Robur> Žádnej problém, kdo chce dělat brigádu, měl by dostat šanci. Jestli ale dobře chápu Deatha, tak ten by chtěl, aby brigády dělali ideálně všichni…

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 13:23 ® raduch

Tak zaplaťte víc těm, co Vám rybu dodají a spokojenost bude na Všech stranách:-)

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 13:22 ® raduch

tučniak 11. Tak to jsme asi ve stejné organizaci ale od sebe 500 km vzdálené:-)

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:30 ® kerob
kerob

soucasny stav je jako maloco v CRS docela OK, kdo chce at jde treba cistit brehy, kdo chce at plati nebo se s MO dohodne jinak… ja treba delam diplomy, zarizuju pohary na zavody a obcas delam rozhodciho. Kdyby me nekdo nutil jit makat k vode a jina moznost by nebyla, klidne bych si sehnal „omluvenku“, protoze k tomuhle me nikdo a nikdy nedotlaci.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:18 ® Tomik
Tomik

U nás je brigádnická hodina 200kč/hod. A je jich povinných patnáct, takže já chodím a většina členů z naší organizace taky. Problém je, že se občas dělá práce postavená na hlavu ( převozit dříví z jednoho kouta do druhého, aby se za dalších 14 mohlo převozit zpět a podobně) Ale občas se najde i práce která mě baví – vytírání ryb, slovování potoků…Nevadí mi to, ty tři sobotní dopoledne jsou celkem v pořádku…

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 11:11 ® Robur reakce na …
Robur

Raf> náhodou jako študák jsem předstíral akci zpravodaj, lepil jsem známky na výroční zprávu, za 4 hodiny bylo hotovo, ušetřil jsem 500. Je to těžké, organizace kolikrát ani tu práci nemá a zase je jí blbé poslat člověka do háje, že prostě práce není.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 10:30 ® Raf
Raf

Můžeš mi vysvětlit, proč bych měl někde 10 hodin předstírat práci, když můj příspěvek místo brigád je mnohem lépe využitelný? Jiná věc je jakým způsobem s ním MO a svazy nakládají. Tvoje myšlenky by se měli ubírat spíš tímto směrem. Když chci něco udělat pro vody, udělám to sám od sebe.

reagovat