Chytej.cz

Přemnožení boleni na dolním Labi necteno

23.11.2010 | Droman | 6.371 zobrazení | 44 odpovědí

Jakou máte kdo zkušenost s bolenama na labi? Já jsem za poslední 2 měsíce (cca 25 výjezdů) nachytal 19 bolenů a ani jednu rybu jiného druhu. Při vláčení zkouším snad všechny možné nástrahy, prochytávám břehy a pod. ale ani štika, ani okoun. Jen bolen za bolenem. Dle mého jsou pěkně přemnožení a začíná to být dost velký problém. Téměř vždy když dorazím k vodě ulovím 1–3 kusy během cca 2 hodin. Chytám na labi od Štětí až po Děčín. Dole po proudu je to „horší“. Bolena jsem vždy považoval za nejopatrnější plachou rybu, ale poslední dobou to tak vážne nevidím. Není problém vytáhnout jednoho a za cca 5min druhého a to se na břehu opravdu neplazim. Vůbec si nestěžuju je to super zážitek a boj, ale člověk by taky rád uvláčel něco jiného. Jakou zkušenost máte s bolenama na Labi vy?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 29. listopadu 2010 v 1:13 ® osprey reakce na …
osprey

foks01> Ale jo, taky mě nesmíš brát smrtelně vážně. Já zas chtěl popotáhnout diskuzi, aby řeč nestála. Taky tu máme vodu, kde dobře berou boleni na feeder – těsně pod dopadu krmelce vlítnou do mraku krmení, který se udělá a sem tam drapnou červy na háčku.

reagovat
Neděle 28. listopadu 2010 ve 21:00 ® BrulaKO

Musím se přidat k Dromanovi bohužel má pravdu s 20 vychazek sem tam nějaký tloušť ,okoun,bolínek jedna kudlička tak 30 cm a jinak zero.Ale spíš než, že jsou přemnožený boleni mi přijde, že tam nejsou ostatní dravci, candát, štika.Okounu bych řekl, že tam je dost s tím bych nesouhlasil, protože jsem jich nachytal asi nejvíc,ale chytit štiku to je problém.

reagovat
Sobota 27. listopadu 2010 ve 21:17 ® foks01 reakce na …
foks01

osprey> trochu sem to chtěl odlehčit,nikoho o tom přesvědčovat nemá cenu.:-)

reagovat
Sobota 27. listopadu 2010 ve 20:05 ® osprey reakce na …
osprey

foks01> Ostrá na Labi přibývá, ale nevěřím, že by tahle ryba dokázala potlačit bolena.

Spíš pro boleňata není u dna tolik žrádla, tak se orientují na jiné oblasti (např. ve sloupci). Ryby jsou poměrně plastické a přizpůsobují se potravní nabídce, která zrovna je. Z toho pak vyplývají i rozdíly mezi rybami (potrava, chování, růst, preference nástrah) na různých revírech.

reagovat
Sobota 27. listopadu 2010 v 15:02 ® foks01
foks01

řekl bych že bolena pomalu z Labe vytlačuje ostroretka,..čím to je si nedokážu vysvětlit ,ale jakmile jdu na bolena s feederem a červem hupsne na to ostrá…

reagovat
Sobota 27. listopadu 2010 ve 12:14 ® tucnak11
tucnak11

Unas bylo to samo 30 kousku 15–25 cm řaden problem na Bečvě naštěsti velka voda je zbalila dal a zustali jen ti větši:-D

reagovat
Sobota 27. listopadu 2010 ve 2:51 ® cercer reakce na …
cercer

Droman> mluvím o své zkušenosti..ta třetí pozice sedí..alespoň u mě,ale nikomu ji nevnucuji..jinak bolenům věnuji větší část mých vláčecích vycházek a jezdím za nima i dost značné vzdálenosti…ale jak říká Osprej,na vodu,kde by byli vážně přemnoženi jsem,bohužel,ještě nenarazil..

mannice> jo,to byly na Labi časy..optej se heringa;-)

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 ve 21:59 ® osprey
osprey

Bokud jde o spotřebu potravy u bolena, je větší než třeba u štiky – bolen se při lovu aktivně pohybuje, štika z velké části postává a tváří se nenápadně. Díky tomu, že přes sebe „propasíruje“ tolik potravy, má bolen maso s největším obsahem škodlivin hromadících se během potravního řetězce v tělech organismů.

Ale zas ne tolik, aby se nedal sežrat:-) I když jsem bolena už asi 10 let neměl.

Fakt ale je, že za stavu, kdy rybářská obec systematicky likviduje kuchyňsky hodnotnější dravce, to má bolen o dost lepší. V podstatě mu dost pomáháme. Vodu, kde by byl nějak extrémně přemnožen, jsem zatím neviděl ( pro některé antibolenisty podotýkám, že Lipno, Orlík a Hněvkovice jsem viděl).

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 v 15:21 ® Robur
Robur

osobně si ale myslím, že bolenovi se ze všech dravců daří nejlépe, to že bolen stojí za úbytkem štik a sandátů si netroufnu hodnotit, ale asi na tom něco bude

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 ve 14:34 ® kubas
kubas

Já bych se chtěl fakt někdy dočkat toho, že si řeknu, že je nějakej dravec u nás v řece přemnoženej :-D

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 ve 13:43 ® 

cercer1> Tak ty 90tý léta bych chtěl začít.

Podle mě je na tom dost ryb špatně,jak bílá ryba,tak dravci.Jediná ryba,která je místama přemnožená je podle mě ouklej a možná,že i bolen má lokality,kde se mu daří.Ale daří a né,to je dobře né špatně přeci :-)

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 v 11:14 ® Droman reakce na …
Droman

cercer1> Ne, on čím víc je v pohybu, tím méně žere, protože energii doplňuje z nedostatku stravy :-) Bolen na 3. pozici? Možná v minulých letech…

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 ve 2:00 ® cercer
cercer

Droman> ,, Bolen je dravec, který díky svému nadměrnému pohybu skonzumuje daleko víc potravy než jaký koliv dravec." Jako že jim při tom pohybu víc vyhládne nebo co? To myslíš vážně?:-D s těmi kapříky jsem reagoval na jiný nick,ne na tebe :-> no a bolena jsem jedl,proč?
Jinak si dovolím tvrdit,že jsem na Labi lovil daleko dřívěji,než ty-teď to není žádné rýpání,můžu opravdu porovnávat-99% vycházek tam je vláčka-a počet ulovených bolenů bych viděl asi na 3.pozici,až za tlouštěm a okounem.Štiky je málo-to ale není problém jen Labe-to asi všichni tu potvrdí.A candát je kapitola sama pro sebe-přál bych ti zažít nějakou vycházku za nimi v 90tých letech.Neumíš si představit,jak byl kolikrát ,,problém" ulovit něco jiného,než pěkného candoše-jak byli ,,přemnožení":-) za to že nejsou můžou taky boleni? Bolen jé krásná ryba-a jeho počet na Labi dle mého názoru není určitě zdaleka takový problém,jak se zde z něj dělá.

reagovat
Pátek 26. listopadu 2010 v 0:49 ® 

Droman> Taky sem Děčíňák a nemám pocit že by tu byl bolen přemnoženej.Co napsal hering s tim souhlasim.Buď rád za takový boleny.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 16:28 ® hraji reakce na …
hraji

Robur> jistě, ale jak znám rybáře, když chytí rybu kolem 60 cm, překonají i odpor ke kostem, protože maso se počítá

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:47 ® Robur reakce na …
Robur

hraji> ale pokdu bolena rybáři neberou, tak ho neberou ani statistiky, že?

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:34 ® Droman
Droman

Nebudu se tady přít. Následující roky ukážou. Nevim co můžu dělat špatně, když jsem žádný z předešlých let neměl problém nachytat kolem 20ti štik ročně(počítám ty 50+). Navíc nejsem sám kdo má problem na tomto úseku chytit jiného dravce než bolena. Těším se na letošní statistiky. Uvidíme…

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 11:48 ® hraji
hraji

Neznám situaci na dolním toku Labe, nejdál jsem letos chytal v Mělníku. Ale údaje od jednoho lovícího nemohou znamenat nic. Ano, pokud se ve statistikách úlovků objeví najednou dvojnásobek ulovených bolenů, pak je potřeba se nad tím zamyslet, ale výsledky sumarizace budou v únoru či březnu. Chytit 19 bolenů na 25 docházek není nic mimořádného.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 11:41 ® kerob reakce na …
kerob

Droman> to ze nechytnes stiku nebo okouna neni chyba bolenu, ale tvoje (asi delas neco blbe) a rybaru, kteri kazdou kudlu 50+ pustej tak do igelitky a bolen je pro ne povl. Navic si nemyslim, ze by bolen byl nejaka velka hrozba pro male dravce jinych druhu, protoze bolen vetsinou utoci na hejna rybicek na hladine nebo v horni casti sloupce, kde se moc dravciho dorostu nezdrzuje a tedy jedinej dravec, jehoz potomky opravdu primo ohrozuje jsou opet mali boleni, kteri jezdi do urcite velikosti v hejnech jinejch rybek, casto oukleji. Bohuzel troubu, kteri zehraj na premnozenyho bolena je cim dal vic, na zahajeni jsem se na Orliku malem porval s nejakym primitivem, kterej mi prisel zakazat poustet boleny zpatky do vody, prej je mam hazet do lesa… jinak ze nebude dost kapru.

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 6:46 ® Droman
Droman

Už vzpomínáme teď. Přijeď a chyť tu jednu jedinou štiku nebo okouna, nechytíš ani prd, jen bolena. Bolen kolem 60tky(kterých je tu nejvíc)taky nesežere 20tku štiku, ale 10tky dvě denně a okouny taky. Bolen je dravec, který díky svému nadměrnému pohybu skonzumuje daleko víc potravy než jaký koliv dravec. „raději kapříky“ proč? Jedl si někdy bolena??? Když už takhle rejpeš :-) Ryby od vody nenosím, už vůbec né kapry, ale jednoho bolena jsem vzal a je vynikající. JSME RÁDI ŽE TU MÁME TOLIK TĚCH BOLENŮ :-)

reagovat
Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 2:51 ® cercer
cercer

se divim,že ste ještě nenakousli,jak je tu ,,přemnoženej" sumec!!!

Droman> likviduje je do té míry,jako všichni ostatní dravci.A už fakt vidím,jak si pochutnává ,,20" bolínek na ,,20" štičce:-)

chosebaits> vysazování jako trestný čin,jo??Takhle raději místo nich kapříky,co?:-) to by bylo fajn..hele,fakt si myslíš,že tak bídnej lovec,jakým kormorán ve skutečnosti vlastně je,(nemyslím toho našeho z CHytej:-) )se bude snažit zbytečně o jednu z našich nejhbitějších a nejrychlejších ryb?

Hele,neblbněte a nepanikařte..vážně bych chtěl jednou od vás ukázat řeku,kde bude bolen přemnožený..to že vidíte lovit jen jeho,je dáno specifikem jeho života-štika,sumec,candát i ten okoun nejsou takový,,exhibi­cionisté" jako on,proto vám to přijde,že je řeka ,,plná" bolenů-buďte rádi,že tu máte ještě ryby,na které můžete vyrazit cíleně..možná budeme už za pár let jen vzpomínat..

reagovat
Středa 24. listopadu 2010 ve 12:20 ® Droman reakce na …
Droman

Jde o to, do jaké míry bolen likviduje ostatní mladé ryby včetně malých dravců.

reagovat
Středa 24. listopadu 2010 v 10:46 ® Raf
Raf

Můj názor je ten, že buďte rádi, že chytáte ty boleny.

reagovat
Středa 24. listopadu 2010 v 10:21 ® hering reakce na …
hering

Droman> Já netrvrdím,že máš problem s bolenama.To si asi nerozumíme.Jen se snažím říci,že z mého pohledu nejsou přemnožený,ale že chybí více jiných dravých ryb.Jenže už jsem to nakousl.Ostatní dravá ryba je chutnější a podstatně více končí v saku rybáře.Pak to možná vypadá,že je ten bolen přemnoženej.Velice dobře si pamatuji,že před rokem 2002 než přišla ta obrovská povodeň tak třeba v DC nad Tyršákem na sklonku léta řezali boleni napříč celým Labem a teď sem tam závar.A těch míst bylo povícero.

Takže můj názor: Bolen není na dolním Labi přemnožen.

reagovat
Středa 24. listopadu 2010 v 6:29 ® Droman
Droman

Opět zdůrazním, že s bolenama nemám problém a na nic si nestěžuju. Pokud Vám to nepřijde jako přemnožení, není lepší způsob než se o tom přesvedčit. Není problém ukázat kam jezdím a můžete si to vyzkoušet. Já to jako přemnožení považuju. kolik máte kdo letos štik z Labe pod Ústím k Děčínu, jednu, dvě? Ještě před 3 lety tam bylo aspoň dost štíhlat, ale teď o něj člověk ani nezavadí, o okounech ani nemluvím. Vezmu vás na úsek na kterém chytám a rychle změníte názor.

reagovat
Úterý 23. listopadu 2010 ve 22:15 ® cormoran reakce na …
cormoran

Droman> Zdravím. Stejně jako hering jsem si nijak moc nevšimnul, že by to s populací bolena na řece kolem UL bylo nějak slavný. Párkrát do roka se tam objevím a za každýho boldu jsem rád a nikdy jsem tam víc jak tři nechytil, když nepočítám houskožrouty kolem třiceti čísel:-) Píšeš, že máš za 25 vycházek 19 bolenů střední velikosti. To mi jako důkaz přemnožení nepřijde, vždyť to není v průměru ani jedna ryba na vycházku..Buď rád, že je co chytat:->

reagovat
Úterý 23. listopadu 2010 ve 21:45 ® osprey
osprey

Musím potvrdit Sanderovy poznámky o Otavě. Bolen tu je, ale zkuste si ho chytit – speciálně na řece od Zátaví nahoru. Dokud jsem se plácal na kole kolem řeky, míval jsem jednoho dva za sezónu. Letos jsem vyjel do okolí a mám jich dost (nepočítal jsem). Zatímco u nás je problém nějakého uhonit, jinde berou i z dopadu – prostě je jich tam dost a musí se slušně ohánět, aby nezdechli hlady.

reagovat
Úterý 23. listopadu 2010 ve 21:21 ® hering reakce na …
hering

Droman> Bolena jsem chytl na kdejakou vláčecí atrapu a taky na rousnici při lovu hadů a i na mrtvou ouklej teď v chladných měsících na sklonku roku.Vše ze dna.Hlava nebere!Je,ale pravda,že ty 80+ jsou už vychcaný jak díra do sněhu :-)

reagovat
Úterý 23. listopadu 2010 ve 21:14 ® chosebaits
chosebaits

Přátelé,na lábku je i dost bílé ryby (zatím),ale někde (např. na Ohři 9,10,11)je bílá ryba už jen poskromnu a ten bolen tomu opravdu nepřidá.Konkrétně Ohře 10,11 byla před pár lety plná ouklejí, dnes už jsou tu jen poskromnu.Velké množství bolenu na revíru určitě není přínosem.Pokud to takto pujde dál,na na řece nebude za pár let ani čudla,krom toho bolena a vysazování rychlené štiky,ročka candáta bude uplně zbytečné,nebo nebude mít co žrát!! Pokud nebude potrava v řece,tak náše populace puvodního okouna pujde do …,už takle začíná populace okouna na některých vodách slábnout,převážně tam kde je ten blb bolen.

reagovat
Úterý 23. listopadu 2010 ve 20:57 ® Droman
Droman

Chlapi, já s bolenem nemam problem, kdybych mel nejezdim tak casto k vodě, ale zajímal mě Váš názor na přemnožení a na spojitost s úbytkem ostatních dravců. Jinak mám letos jednoho 76cm, většího nemam. 50–60cm těch je dost a jak píšeš „nikdy to nebyl bůhvíjaký kumšt“ , ale zase nadruhou stranu vždycky se psalo jak je to opatrná ryba a jaký je problem ho chytit a poslední dobou.....

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1