Vyhledávání
Pike shooting - střílení štik
20.11.2010 | Raf | 11.615 zobrazení | 77 odpovědíA je tady importovaná rybolovná technika, která se dá technicky praktikovat i na našich vodách (pozor je v tuto chvíli nezákonná)! Na bowfishing (lov lukem) se vzhledem k nedostatku kaprů a tolstolobiků nenašly vhodné revíry. Harpoon fishing (lov harpunou) trpí malou průzračností našich vod. Kayakfishing strádá v souvislosti s cenou příslušných lodí. Pike shooting, mající hlubokou tradici ve státě Vermont, spočívá ve střelbě omámených štik, které se vytahují při tření do mělčin. Omráčené nebo postřelené štiky jsou následně dolovovány klasickým podseknutím nebo vyloveny podběrákem. Více se o pike shootingu dozvíte na následujícím odkazu http://www.ammoland.com/…eason-opens/ Je to technika která by pro vás po příslušných legislativních změnách byla perspektivní?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 20. listopadu 2010 ve 22:38 ® Robur reakce na …
-
Raf> v USA to má tradic, tady by se to rozjelo na ametérské bázi. Jeden kolega už nebožtík mne počastoval historkou, že neúspěšný myslivec vracející se z honu uviděl pod mostem kachničky, hodil jim rohlíček a našil to do nich. Kolegovi to prý pěkně hvízdalo nad hlavou, bo byl zašitý v keřu.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 22:11 ® Raf reakce na …
-
osprey> Taky si to nemyslím. Možné to asi bude jen po velmi krátkou dobu a nevim, co by k tomu ty samce vedlo…
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 22:08 ® Raf reakce na …
- tomashr> Souhlas. Žít u kanálů do Velkých jezer, asi bych taky likvidaci tolstolobiků pojal jako výzvu. Nechci, aby se to odklonilo k bowfishingu, ale řekl bych, že střílení kaprů je v USA stejně obvyklé. Třeba Střelba tolstolobiků je ale určitě snadněji ospravedlnitelná. reagovat
- Sobota 20. listopadu 2010 ve 22:02 ® osprey reakce na …
-
Raf> Nevěřím, že samci jikry najdou. Proč by to dělali a jak by je hledali? Navíc nevím, jak dlouho je jikra schopná oplození, ale ta doba je omezená. Proto se ryby třou, aby se navzájem stimulovaly k současnému vypuštění pohlavních produktů. Je to jen nějaká místní pověra lidí, co si přijedou traktorem k vodě zastřelit štiku. Nějaký líhňař by to věděl líp.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:59 ® superweb
-
Doporucuju shlednout to video u zmineneho clanku http://www.ammoland.com/…eason-opens/ V prvni polovine je provozovan lov jeste humanejsim zpusobem – nabodnutim na tzv. „spear“(v prekladu ostep), coz je neco jako vidle, ale na kazdym bodci maji znacny protihrot pro bezpecne vytazeni ryby. Chapu, ze kazdy narod ma tradice, ktere mohou ostatnim pripadat divne. Ale tohle je fakt nechutny.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:56 ® Raf reakce na …
-
Robur> Podle zahraničních materiálů dosud nikdo nebyl při pike shootingu zraněn, ale nebezpečí odrazu kulky od hladiny směrem k lovci nebo jeho kolegovi je tu samozřejmě nemalé. Někteří ale říkají, že je nebezpečí úplně stejné jako, když střílíš kachny nebo ondatry.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:49 ® Raf reakce na …
-
kubas> Málo studoval na internetu
reagovatStřílí se pod štiku, jinak by z ní moc nezbylo. Ryba je omráčena tlakovou vlnou vzniklou nárazem kulky na vodní hladinu.
- Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:36 ® Raf
-
Pár dalších info:
Vermont je jediným státem, kde je „sport“ povolen. Sezóna začíná každý rok 25.3. a končí 25.5. Nestřílí se na štiku, ale pod ní. Lovec si pak z omráčených ryb vybírá jen tu, o kterou stojí. Z jikernaček mnozí vymačkávají jikry, aby tak mohl proběhnout „výtěr“ i mrtvé ryby. Samci bloudící mělčinami a bažinami si jikry prý najdou.
Protože nic není černobílé, je dobré vědět, že tradice pike shootingu tu sahá až na začátek 20. století. Obecně se ale ví, že střelecké právo do štik bylo zavedeno jako výpomoc farmářům, kteří neměli pro zaneprázdněnost jinou prací v květnu čas na rybolov. Takhle mohli snadno přijet s traktorem k močálu a rychle si zastřelit svoji štiku k večeři. K zábavě se to zvrhlo až později.
A citát nejmenovaného domorodého střelce na závěr: „Je to skvělý sport a zábava. Vůbec si nedovedu představit, že bych ji nemohl dělat. Střílení štik je to co máme. Kdybych žil u pstruhového potoka, byl bych muškař.“
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 20:58 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Jó, tolstolobik. Bydlet u Mississippi, ještě dneska objednávám prkna na udírnu.
Ale se štikami je problém. Už dlouho jsem neviděl, jak mi osmdesátka bere popa, takže tendenci masit tenhle druh mám dost nízkou.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 20:52 ® tomashr reakce na …
-
noba> Lov ryb pomocí luku a oštěpu není žádná USA módní úchylárna, v reálu je to naprosto tradiční lov užívaný už snad někdy od mladší doby kamenné. Do našich podmínek se to zkrátka z řady důvodů moc nehodí, tak je zbytečné nad tím bádat. Ovšem kdybych žil třeba u Misissipi,tak bych to určitě zkusil – likvidace totálně přemnožených invazivních druhů je i docela záslužná. Mimochodem není tak docela pravda, že v Americe takto loví kapry, jde obvykle spíš o tolstolobiky, kterým se tam říká „asian carp“, tím vznikla tato nepřesnost.
Tak naokraj – kdyby se u nás třeba v souvislosti s určitým oteplením dokázal tolstolobik vytřít, tak se vsadím, že během pár let bude u nás jeho bowfishing také povolen a budeme dělat vše proto, abychom se ho zbavili
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 20:49 ® osprey reakce na …
-
kety.vydra> Toho bych se nebál.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 20:18 ® kety.vydra
-
Doufám,že to nějakého idiota nenapadne zavést u nás…
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 20:01 ® osprey
-
Já RaFovi přispěju. Když se tak dívám, co a kolik toho vytahuje u nás zjara ke tření do mělčin, tak tuto techniku nevidím nijak perspektivní. Obvykle jsou tyhle atavistické techniky provozovány tam, kde je ryb tolik, že nikdo neřeší, jakým způsobem si je kdo nachytá. Ono je nakonec jedno, je-li ryba střelena nebo zažraná vytažena za jícen z vody.
U nás jsme se ale dostali do stavu, kdy čím dál víc rybářů zvažuje svůj přístup k rybám čistě proto, že by i v budoucnu rádi měli co chytat.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 v 17:49 ® Robur
-
i když je mně jasné, že Raf chce diskusi na téma.
Za mně říkám, že je to blbost, navíc proč je to o štikách, střílet mohu jakoukoliv rybu. ještě bacha na doraz broku o hladinu, určitě to pak může koupit někdo na druhém břehu.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 v 17:48 ® Robur
-
já bych to téma klidně stopl, blbců je dost, je dost možné, že je to ještě nenapadlo a tady dostávají návod.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 v 16:53 ® noba
-
jakékoliv střílení, jakýchkoliv ryb je hovadina. Stejně jako spousta jinejch USA věcí.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 v 16:36 ® kubas
-
Pike shooting, jelikož štik je čím dál tím míň, mně teda perspektivní zrovna nepřijde. Jak jsem si to přečetl, tak mě naběhl hned jeden takový menší příběh, který mi v mládí vykládal můj děda. Na Vánoce šel coby myslivec(30let zpátky), jako každý rok, do zásypu nasypat nějaké to „zrní“ pro zvířata. Cestou nazpátek se zastavil na chvíli u řeky a po chvilce si všiml „apatické“ štiky u břehu. Co ho nenapadlo, nabil brokovnici a pác. Štika dostala „palicu“ a z toho šoku asi, vyskočila na břeh. Měla údajně kolem 80cm a hlavu celou tečkovanou od broků
reagovat