Chytej.cz

Rak necteno

30.10.2010 | Nerodia | 8.598 zobrazení | 38 odpovědí

Prosím všechny rybáře o pomoc k získání raka signálního.Jíž dlouhou dobu se o to snažím . Předem děkuji.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 20. srpna 2012 v 19:12 ® 

Na miestach kde lovím,sa tieto nepôvodné druhy nevyskytujú.Žiaľ,už aj toho pôvodného raka riečneho je ťažko nájsť…

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 v 18:10 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Robur> kdyby jsi náhodou na signálního narazil, tak ho nezabíjej rád bych si ho vzal jako živý exponát pro přednášky.

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 v 18:00 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Tyto raci se dají jíst( rak byl ČRS dovezen jako náhrada za naše raky )i jako konzumní rak. Jak tady osprey napsal tak opravdu musíte na 100% rozpoznat o jaký druh se jedná .Když náhodou natrefíte na naše dojde k porušení zákona ( nejsem právník )ale mohlo by to skončit i soudem. Podle mých informací maso nepůvodních raků není nic moc ( sám jsem je nejedl ). Robur> když si budeš na 100% jistý, že se jedná o nepůvodní druh tak ho můžeš i usmrtit( tohle jsem např.měl na mysli).Nevím zda lov na raky je u nás povolen, ale když ano tak i jako nástrahu je můžeš použít.

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 v 18:00 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Tyto raci se dají jíst( rak byl ČRS dovezen jako náhrada za naše raky )i jako konzumní rak. Jak tady osprey napsal tak opravdu musíte na 100% rozpoznat o jaký druh se jedná .Když náhodou natrefíte na naše dojde k porušení zákona ( nejsem právník )ale mohlo by to skončit i soudem. Podle mých informací maso nepůvodních raků není nic moc ( sám jsem je nejedl ). Robur> když si budeš na 100% jistý, že se jedná o nepůvodní druh tak ho můžeš i usmrtit( tohle jsem např.měl na mysli).Nevím zda lov na raky je u nás povolen, ale když ano tak i jako nástrahu je můžeš použít.

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 v 17:57 ® Ciffik
Ciffik

jak to jen…no asi takto kvalita masa je stejná ;-) , ale jak už Osprey poznamenal záměna a máte průser …

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 v 17:10 ®  reakce na …

osprey:Keď to tu už Robur zmienil,zaujímalo by ma,či tieto nepôvodné druhy majú podobné mäso,ako tie naše.Teda naposledy som raka jedol ešte na základnej škole,ale tú chuť si pamätám.Niekedy sme ich mali vo vani aj 30 kúskov a v našich riečkach boli pomaly pod každým kameňom,alebo podomletým brehom…

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 ve 14:42 ® osprey
osprey

Robur> Nepůvodní druhy raků zákon vůbec nezmiňuje. Takže s nimi můžeš zacházet asi jako s koníkem chyceným na louce.

Problém je, že bys měl být schopen jednoznačně identifikovat jednotlivé druhy, protože v případě záměny s našimi sežereš chráněného živočicha.

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 ve 14:20 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

Robur> ja myslym že by se to dalo a neni to špatnej napad

reagovat
Pondělí 20. srpna 2012 v 10:29 ® Robur
Robur

hele, ti signální, američtí, červení, pruhovaní – dá se to jíst? Co se vlastně stane, když tady ty raky chytím A/ musím ho zabít? jako škodlivou havěť, jako např. štika na pstruhovce. B/ moho ho vůbec aktivně lovit a pak si je ponechat?

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 ve 22:21 ® osprey reakce na …
osprey

Nerodia> Nebuď vztahovačný. Já ten problém vnímám, jen nepoužívám tak silná slova. Dokonce i poslední fotku raka a dokonce toho zavlečeného jsem sem dal já (projdi si Všeobecnou diskuzi).

Nikdo tě tu neobviňuje, že děláš něco špatně. A píšeš, že ses poučil, ale nepoučil ses vůbec – jen ti někdo začne sebemíň oponovat, tváříš se ublíženě a píšeš něco o tom, že se na to chceš vykašlat.

Primárně se bavíme o tom, proč by schopnosti raka červeného, který u nás zatím nežije, měly být mojí noční můrou. Ne o tom, že bys neměl dělat to, co děláš. Navíc se bavíš s jedním člověkem a sem jich chodí stovky.

Všiml sis, že tu občas lidi kritizují moji práci, fotku apod.? To je normální. Něco se jim nezdá, tak mi to napíšou. Já se nad tím zamyslím a pokusím se něco si z toho vzít. Takže buď v klidu. Lidi tě mají rádi a tvoji snahu neznevažují.

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 ve 21:50 ® Nerodia
Nerodia

Rak červený tu zatím opravdu není ,ale toto umějí i ty co tu jsou.Ale jak dlouho to může trvat? Opravdu můžeš klidně spát,ono totiž opravdu nejde o život.Jen o malinký problém a jednoho rakaře který Vás jen chce informovat že se tu něco děje a že i svůj díl na tom má ČRS. A kdo udělal dotaz na tento problém? Nikdo.A přitom všichni se tváří že dělají co mohou. Hold jsem si naivně myslel že lidé kteří jsou u vody tak i mají zájem o to co tam žije nebo mohlo žít. Nakonec sem se poučil že je lepší jen koukat než na něco upozornit.Tak mi promiňte že jsem tento problém sem nadnesl.

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 ve 20:59 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

osprey> Tady nejde jen o lidi ale je pravda že tu ten rak neni.

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 v 19:27 ® osprey reakce na …
osprey

Nerodia> Pokud vím, zatím u nás nejsou (snad jsou ve Španělsku, možná i ve Francii).

Neměl bych se bát tygrů? Někteří jsou prý lidožraví.

Ber to tak, že na světě jsou tisíce druhů, které by tady v případě zavlečení udělaly pěknou paseku – a mnohé ji už dělají.

Pokud bych s tím dokázal něco udělat, udělám to. Ujišťuju tě, že třeba takový bolševník velkolepý se v naší vsi neuchytí – o to se osobně postarám.

Ale abych nespal z toho, že si přečtu, jaké potenciální invazivní schopnosti má ten který druh, tak to opravdu ne. Ostatně na člověka asi žádný nemá.

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 ve 13:04 ® Nerodia
Nerodia

osprey>
1) tyto raci se množí daleko rychleji než naši
2) jsou k račímu moru rezistentní ( naopak ho šíří)
3)ani vypuštěný rybník jim moc nevadí
4) dokáží přelézt z jedné nádrže do druhé( z potoka do rybníka ,řeky ,chovných nádržích, atd)i po souši .A za příznivých podmínek tak urazit i delší trasu.
5)zlikvidují velké množství potravy ( nehledě na to že i jikry jsou na jejich jídelníčku)

1. dokáží i aktivně lovit ryby ( jedná se o potěr a menší ryby cca 3–5 cm)

7)i voda je nositelem nemoci račí mor To Vám opravdu nestačí?

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 ve 12:09 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

osprey> taky to nechápu.

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 ve 12:04 ® osprey reakce na …
osprey

Nerodia> A v čem by to měla být noční můra?

reagovat
Neděle 19. srpna 2012 v 8:15 ® Nerodia
Nerodia

V poslední době se objevily v tisku zprávy o uhynu našich raků na račí mor.A teď jsem našel zprávu která by měla být noční můrou všech rybářů ( jak sportovních tak i chovatelů ryb). http://ekolist.cz/…i-i-na-sousi

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 21:42 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Ano ,jedná se o starý název raka pruhovaného.

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 21:38 ® Robur
Robur

někde jsem slyšel něco jako rak americký, ale netuším, zda jde o synonymum. A jsem líny hledat.

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 21:37 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Z velkou pravděpodobností to bude rak pruhovaný ,ten je v celém toku Vltavy,i u nás v Praze se nachytá v dosti velkém počtu,ale na Sázavu to zdaleka nemá tam se jedná už o přemnožení

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 21:17 ® osprey reakce na …
osprey

Nerodia> Paráda. Takže ti z toho Orlíku signální nejsou. Stoprocentně. Tenhle druh jsem u nás ve volné přírodě neviděl.

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 21:17 ® Cudla
Cudla

byls rychlejší než blesk(je vidět jak píšu rychle)

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 21:15 ® Cudla
Cudla

Nerodia> No nevim co je to za druh ale vím ,že to je nějakej „přivandrovalec“ně­jaké fotečky by bodly

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 21:13 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Tak posílám fotky raka signálního.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15370.jpg
Neděle 31. října 2010 ve 20:59 ® osprey reakce na …
osprey

Nerodia> Dej sem jeden snímek s viditelnými poznávacími znaky (nějaká skvrna na klepetech, či co tam má být).

Snad ještě pojedu párkrát na Orlík. Oni jsou už teď hluboko a neměl bych se na ně dostat, ale jeden nikdy neví…

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 20:58 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Když je někdo nežádoucí, týkají se ho jen obecné zákony – tj. na ochranu zvířat proti týrání (ty ale platí pro obratlovce), zákony o myslivosti (taky jde o obratlovce), obecné rybářské zákony (asi bys nemohl natáhnout síť a tvrdit, že chytáš zavlečeného raka).

Na druhou stranu je to zavlečený bezobratlý živočich – tedy statutárně totéž jako třeba mandelinka bramborová.

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 20:56 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Ano je to pravda ,může to likvidovat každý .Kdyby se podařilo tohoto raka chytit tak mi dejte vědět rád si ho vezmu ( živého ) do mého chovu raků.

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 20:51 ® Robur
Robur

aha, asi je chyba u mne. Nicméně jste dali tak razantní odpověď, že se zeptám. To jako když je něco nežádoucí, tak je to možno legálně likvidovat kymkoliv na amatérské bázi. Nebo to je nadsázka?

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 20:29 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Já mám spoustu plánů, co dodělat, ale bohužel jsem jen jeden.:-((

Dneska jsem 6 hodin přehraboval třídil a archivoval fotky ze srpna, září a říjen nemám, potřebuju zpracovat hafo článků atd.

Pokud se najde čas, objeví se tu nejen raci.

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 20:26 ® tomashr

osprey> Je možná škoda, že to nemáš v atlasu ryb na chytej.cz… Rak sice není ryba, nicméně je to jeden z druhů, které se přímo zmiňují v zákonech o lovu ryb, dokonce byly časy, kdy měl rak říční i lovnou míru. Přidání informace o rozdílech raka říčního od zavlečených druhů by bylo pro osvětu dobré :-)
Třeba by i na základě této diskuse mohl někdo poslat pár fotek a postřehů, které by se daly zapracovat. Já ti v tomto nepomůžu, v mém okolí jsem tohle nepotkal, ale určitě to pár lidí z chytej ve svém okolí má…

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1