Chytej.cz

Co rybář to názor na uvázání necteno

25.10.2010 | Fileťák | 4.647 zobrazení | 23 odpovědí

Dobrý den rybáři.Pokud chytáte sumce a jezdíte na Pád a Rio Ebro,jistě znáte situaci,když Vám v noci nebo brzy ráno přijde trofejní sumec.V noci žádné pořádné fotky neuděláte,tak jak ho udržet do rána? Často se člověk setkává s uvázáním,sa­mozřejmně ne na stahovačku. Jak to řešíte Vy? Děkuji Vám za názor.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 11. ledna 2011 ve 22:13 ® busemi

používám 5mm průměr provazu a to mám potažené bužírkou prvních půl metru
a o délce 8m a poté dávám ještě 2 m gumového provazu aby si sumeček neublížil

reagovat
Neděle 28. listopadu 2010 ve 14:21 ® 

Já sumce uvazuji na lano. Dávám mu cca 5m až 8m rezervy, protože podle slunce, ale i měsíce se on ve vodě pohybuje a vyhledává stín, ať už pod molem, tak i vjíždí do řas. Ještě se mi nestalo, že bych mu ublížil, nebo ho nějak zranil. Romeo

reagovat
Pondělí 22. listopadu 2010 v 17:19 ® tankaboth
tankaboth

Nikterak to neodsuzuji a když se to umí a používá se vhodných prostředků má to pro sumce minimální následky.

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 16:33 ® HaD reakce na …
HaD

Robur> to je pravda. Proto by to měl dělat jen ten, kdo to umí a dělá správně. A jen tam, kde je to povolené.

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 16:33 ® HaD reakce na …
HaD

cormoran> bohatě stačí. Delší guma by dávala zase moc prostoru na zajetí do vázky apod.

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 9:31 ® Robur reakce na …
Robur

HaD> vím, ale s nadsázkou řečeno, masáž srdce je taky jednoduchá a kolik lidí ji udělá dobře a kolik jich uškodí pacientovi ještě víc..:-)

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 8:56 ® cormoran
cormoran

HaD> Stačí spojit běžný lano s třeba dvěma metry gumy? Takhle jsem to viděl a pružilo to jak kšandy, podle mě dostatečně..Nebo dáváš jen gumu?

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 1:54 ® HaD reakce na …
HaD

Robur> prakticky znám, hodnotím.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 19:45 ® Robur
Robur

většinou ale ten nebohý cejn je zmasen a sumec puštěn. Cejny snad dávají do saku na odiv světu jen někteří závodníci aby dali na odiv světu kolik že to KG nachytali. Pak tu pomlácenou rybu z ekosaku vypustí zpět. Takže pytlování bílé ryby či uvazovaní sumců pro potěchu fotografa dávám na stejnou úroveň. Samozřejmě znám argument, že sumec si na laně odpočine. To jsem slyšel, ale prakticky neznám a nehodnotím.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 19:19 ® sus1

Za žábra jedině??!!,když ji jde pověsit do udírny.:-x

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 18:54 ® macek2 reakce na …
macek2

HaD> vezírek s cejnama je trefné přirovnání,spoustu rybárů to dělá dokud nenachytaj 7kg v některých případech i více a nejhorší je že během dne cejni pomalu hynou ale to už nikomu tak nevadí a když sumcař (správně) uváže sumce hned by ho každý ukřižoval.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 16:40 ® HaD reakce na …
HaD

Piranha> pokud někdo uváže rybu za žábra, je to na pár facek. S tím souhlasím. Když už se má uvazovat, člověk by měl věděl jak.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 16:39 ® HaD
HaD

cormoran> lano není moc dobré. Při napnutí nepruží a je tam štos. Lepší je guma. Pomalu se napíná a nejsou žádné rázy. Výsledné poškození je menší než od háčku. Přirovnal bych to k psovi na vodítku. Možná má počechraný chlupy a otlačenou kůži. To je asi tak všechno.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 16:37 ® HaD reakce na …
HaD

ladamaj> hnus je vezírek napcanej cejnama. Uvázanej sumec trpí mnohem méně než kapr či cejn ve vezírku, nebo nešetrně vyháčkovaná štika suchýma rukama položená kvůli fotce do hlíny. Je to o přístupu. V ČR je to zakázané, není o čem se bavit. V cizině to klidně udělám a troufnu si tvrdit, že za určitých podmínek tak i té rybě zachráním život. Psal jsem o tom víckrát, nebudu se opakovat.

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 8:12 ® cormoran reakce na …
cormoran

Piranha> Nepsal jsem, že jí to neškodí, čti lépe. Každá manipulace s rybou na ní nechá nějakej ten „šrám“, tomu se nevyhneš, když jí neotočíš hnedka ve vodě. Jen jsem napsal, že uvázáním mu nespůsobíš nic, co by ho mělo ohrozit na životě. Mnohem větší riziko, že sumci ublížíš, je třeba jenom při běžným focení, kdy si ho namalej počet lidí plete s činkou, nebo pytlem brambor..Každej to vidíme jinak, takže to nikam nevede. Svůj nároz na uvázání jsem sdělil, tím to pro mě hasne:-)

reagovat
Středa 3. listopadu 2010 v 5:37 ® Piranha reakce na …
Piranha

cormoran> Nemuzes vedet zda ji to skodi.To vi jen ona.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2010 ve 22:17 ® cormoran reakce na …
cormoran

Piranha> Za žábra určitě, ale nevím, kolik lidí to takhle praktikuje. Navíc to snad ani nejde..

Uvázání za tlamu jsem taky odsuzoval, ale když jsem to prvně viděl a měl jsem na vlastní bulvy možnost přesvědčit se o tom, že to sumci škodí opravdu minimálně, změnil jsem názor. Se správným a dostatečně dlouhým provazem nejsem proti. Je pak na každým z nás, jak velká ryba nám stojí za to uvazovat pro získání lepší fotky..

reagovat
Úterý 2. listopadu 2010 ve 20:46 ® Piranha
Piranha

Muj nazor je jednoduchej.Pokud si rybar chce ponechat rybu, tak ji ma setrnym zpusobem zbavit zivota a ponechat.Pokud si ji chce vyfotit jako trofej a pamatku na rybu, tak to ma udelat rychle, bez jakehokoliv zbytecneho trapeni ryby a setrne pustit.Nejaky uvazovani za tlamu a žábra na dobu az bude dobre svetlo a podobne, to je opravdu debilita.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2010 ve 20:21 ® macek2
macek2

Když chytím většího sumce a chci mít pěknou denní fotku tak ho s klidnou duší uvážu, když se to udělá správně nemůže to rybě uškodit.

reagovat
Úterý 26. října 2010 v 1:45 ® ladamaj
ladamaj

Předem se omlouvám jak jsem napsal že jsem měl tu čest praktikovat vázání.Bohužel jsem byl svědkem tohoto praktikování ti co mě znaj tak vědí že bych to to nikdy neudělal za to se moc omlouvám už to nešlo opravyt,doufám že to ostatní pochopí.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 22:37 ® ladamaj
ladamaj

Dle mého názoru není potřeba sumce vázat.Každý kdo se tímto lovem zabívá tak má vše většinou připravené (foťák,kamera atd.)jak pro noční tak pro dení lov.Jednak uvázání je zakázáno a kdo to to poruší tak sumce nikdy nepustí už jsem měl tu čest to to praktikovat a to na prádelní šňůře no hnus.:-(

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 21:20 ® chosebaits
chosebaits

Dle mého není potřeba sumce vázat,nebo i fotka v noci má své kouzlo.V noci si nemusím dávat pozor na pozadí a nemusím mít srach o propálení onoho fleku.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 20:59 ® Fileťák
Fileťák

Mám kleště na přivezení ke břehu, ani neni potřeba sumce tahat do lodi,ale na uvázání to asi neni

reagovat
foto/forum/2010/th-img15339.jpg