Chytej.cz

pomoc výběru wobleru na podzimní chytání. necteno

24.10.2010 | Herry | 7.637 zobrazení | 35 odpovědí

Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem wobleru a barvou wobleru(možno od firmy SALMO)na podzimní chytání candátů.Znám jeden revír, kde se vyskytuje velké množství krásných krasavců a letos bych jim chtěl provětrat šupiny, ale nejsem ještě zkušený v přívlači.Abych vše upřesnil používám prut Beast Master 270cm s gramaží 5–20g.Spíš bych to viděl, že žádné experimentování a vyzkoušet přírodní barvy rybiček.Děkuji všem za odpověď.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 13. prosince 2010 v 0:50 @ Jano

Ja som si zakulipil balicek all inclusive Mikas Fihing a som uplne spokojny, ako s cenou, tak aj s kvalitou vyrobkou. Použivam buď uplne realne rybky, realne farby, alebo rovno nejaky extrem. Da sa chytit na vsetko…

reagovat
foto/forum/2010/th-img15797.jpgfoto/forum/2010/th-img15798.jpg
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:54 ® Mrakoš

No,něco přikoupím a uvidím. Asi nejdřív zkusím toho Percha. Hlavně to bude chtít mít kliku :-D V srpnu mi jedna pěkná zabrala, ale vůbec se se mnou nemazlila. Snad příště… Každopádně díky za typ.

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:48 ® džigit reakce na …

osprey> http://salmo.atn.pl/page.php?…

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:33 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> Nemusí být potápivý, stačí, když se dost hluboko potopí. Takový Salmo Perch se dělá v několika různě potápivých verzích, vysloveně potápivá je Rapala CD, ale s tou je třeba si při vedení hodně vyhrát. Taky Rapala Jointed 13 v barvě S je klasika. Ale musí to být 13, menší velikosti chodí moc mělko.

Ale obecně mám v tomhle mezery, já na štiky na přehrady skoro nechodím.

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:09 ® Mrakoš reakce na …

O dobrých místech vím, ale ty budou fungovat zase až bude teplo.
Potápivý wobler jsem ještě netestoval. Teď bych možná zkusil plovoucí, zatížený olovem třebas 40cm před tlamkou. Napadá mě třebas Exekutor ve 12cm verzi. Na barvě snad až tak nezáleží. Potápivý mě nenapadá žádný, nemáš nějaký typ?

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:55 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> On je problém, že ty 70+ nejsou až tak moc startovací a obsazují dobrá místa, kde až tak moc netrpí hlady.

Záleží na hloubce, čistotě vody i na zkušenostech konkrétní ryby. U těch fakt velkých a zkušených je jen několik dní v roce, kdy ta ryba zabere. V tuhle roční dobu to bude spíš větší wobbler schopný se dostat do potřebné hloubky.

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:43 ® Mrakoš

Mě by zajímalo jakej wob použít když chci nalákat štiku aspoň 70cm (na přehradě). Ty malý je asi zajímat nebudou? Nevím proč, ale všechny ryby mám maximálně do 65 cm. Woblery mě zrovna začínají bavit a smáčky přestávají :-)

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 19:57 ® osprey reakce na …
osprey

mican3> On je to trochu problém, většina návštěvníků se projevuje jen jako pasivní čtenáři. A abych tu diskutoval sám se sebou, na to jsem příliš zaměstnaný.

A pokud jde o volbu wobbleru, ten se vybírá podle spousty věcí a nakonec se obyčejně zjistí, že ryby by stejně radši něco jiného.

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 9:48 ® mican3

Tady to nežije vůbec jeto jako u nás u řeky

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 10:22 ® Tino
Tino

možná by se ti hodil wobler od ospreye ;-)

sorry ta totální OT :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img15406.jpg
Úterý 26. října 2010 ve 23:00 ® Herry reakce na …

osprey> budu rad, aspon se dozvim naky novinky a dalsi rady z privlace:)

reagovat
Úterý 26. října 2010 ve 22:35 ® osprey reakce na …
osprey

Herry> Já ji nenamáčím a problémy jsem zatím žádné neměl. A můžeš občas přijít poplkat do Přívlače. Pořád to tu málo žije.

reagovat
Úterý 26. října 2010 ve 22:08 ® Herry reakce na …

osprey> s tou lepici paskou to delam i u monofilu pro sicher.Lip se to naviji.A kdyz navyjim monofil na civku, klubo hodim do vody, lip se namota na civku.Muzu udelat to stejny u pletenky nebo radsi za sucha?Uz mi dosly otazky a vim vsechno potrebne co sem potreboval vedet, tak moc dekuju za obdrzene rady :-) jsem opet o neco chytrejsi a doufam, ze to vyuziju v praxi a zadari se mi nakej ten kousek ulovit :-) rady k nezaplaceni jeste jednou dekuju

reagovat
Úterý 26. října 2010 ve 21:10 ® osprey reakce na …
osprey

Herry> Ideální je něco přes 100 m. Těch 110 – 150 m je tak akorát. Podvíjí se to vlascem. Pokud se dává čistý návin pletenky, je potřeba ho podvinout pár oviny textilní lepicí pásky a prvních pár ovinů přilepit. Zabráníš tomu, aby se ti protáčel celý návin na cívce. Zažil jsem to a je to k zbláznění. Pokud je pod pletenkou pár desítek metrů vlasce, nic to nedělá.

reagovat
Úterý 26. října 2010 ve 20:21 ® Herry reakce na …

osprey> a kolik mi bude stacit navin pletenky???bude stacit 100–150 metru a pod ni podklad monofilu nebo se nemusim bat setrit?

reagovat
Úterý 26. října 2010 ve 13:56 ® osprey reakce na …
osprey

Herry> Barvu pletenky neřeším, buď je to jedno a když není, ten fluorocarbon na konci to jistí. Někdy je lepší fluo zbarvení (zelená, žlutá, růžová, protože pak tu šňůru vidíš ty).

reagovat
Úterý 26. října 2010 v 11:10 ® tucnak11
tucnak11

Herry>Na candoše je to fuk stejně jak chytaš v hloubce barva se měni v černy stin.Ja na candaty bez pletenky ani nehodim obzvlašt na podzim zaběry někdy jisou tak jemne že na monofilu nepoznaš,někdy te svině jen okousuji ocasek ot kopyta tak tam přydej menši troihaček přypevněny na volframovym lanku a volně zapihnij uš nějednoho tak jisem ošidil zubače ,teras vyšla ot Japoncu šnura Takumi je draha jen nemrzne vubec byla testovana jen je masna moc stoji peněz čislovani začina ot 0.05 mm 4 kg 1700 kč:-O a do 0.10 uš 1100 kč=-| A takove jisou pletenky na candoše všimnij se barvy.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15340.jpgfoto/forum/2010/th-img15341.jpg
Úterý 26. října 2010 v 0:21 ® Herry reakce na …

osprey> a barvu pletenky???vsim se si, ze se prodavaji i čiré.je lepsi nez v barve olivove, zelene nebo sede?

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 23:58 ® osprey reakce na …
osprey

Herry> Pletenku na candáty podle jejich velikosti a typu vody. Nějaká ta 0.10 – 0.12 by měla normálně (ryby do 70 cm, rozumné množství vázek, málo záběrů jiných ryb – hlavně sumíků) stačit.

Vlasec tak 0,16 – 0,20 mm.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 22:55 ® Herry reakce na …

osprey> tak samozrejme, ze mam nahradni civku.Tu mam dokonce i nachystanou na pripadne namotani pletenky.Pravda je, ze kdyz bude delat neplechu muzu ihned vymenit.A jakou nosnost na candose?cetl jsem ze by postacila od 6–10 kg.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 22:51 ® Herry reakce na …

osprey> ja zrovna potrebuji dobrej kontakt s gumou, protoze nahazuji klidne i 40 m daleko a monofil v tu dobu neni zrovna ideal.mam rad jemny chytani, ale nebudu pouzivat slaby vlasce tam, kde si nejsem jistej.Neni na ostudu si dat silnejsi vlasec mit vetsi jistotu, ze o rybu neprijdu kvuli utrzeni ryby a tim padem i k poraneni ryby.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 22:44 ® osprey
osprey

A ještě k tomu namrzání – od toho má většina rozumných navijáků dvě cívky. Pokud chytáš candáty systemětičtěji, budeš mít u sebe špuli s pletenkou i monofilem.

Když ti bude pletáňa namrzat, prohodíš je.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 22:42 ® osprey reakce na …
osprey

Herry> Všechna pro a proti pletence se vejdou na pár řádek – je tenká a neprůtažná, takže máš dokonalý kontakt s nástrahou i na velkou dálku a snadno zasekneš.

U dynamicky bojujících ryb ale pletenka trhá tlamy nebo se ryby vyřezávají.

Já chytám s pletenkou candáty na gumy (potřebuju cit pro záběry) a sumce (kvůli záseku a vysoké nosnosti). Všechno ostatní chytám na vlasce.

Dnes je strašná móda chytat na tenké vlasce, ale 15 cm woby klidně tahám na třicítce, ta už tak průtažné není. Navíc pak nemusím honit nosnost a můžu se soustředit na ostatní vlastnosti toho vlasce.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 22:34 ® Herry reakce na …

osprey> aha, taky dobrej zpusob pouziti pletenky.proc me to nenapadlo :-) Robur> a to namrzani je taky pravda.Ja budu chodit dokud nebude uplne zamrznuto a jak vidim kdyz mi zamrzaj vocka, tak pletenka bude jeden dlouhej zmrzlej kabel.S tímhle budu experimentovat az pristi rok na dalsi zahajene.to bude dost casu najit vsechna pro a proti na pletenku.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 21:58 ® osprey reakce na …
osprey

Herry> Na candáty, speciálně u gum, je pletenka dobrá a pokud máš strach z její viditelnosti, zakonči ji metrem fluorocarbonu nebo prostě čirého vlasce.

Mrakoš> Třeba zatížený a nezatížený:-) A když si s ním pohraješ, najdeš i několik způsobů, jak ho zcela odlišně nabídnout rybě.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 21:15 ® Robur reakce na …
Robur

Herry> pletenka ti hlavně namrzne

reagovat
Pondělí 25. října 2010 v 19:50 ® Mrakoš

To by mě zajímalo jaký dva úplně odlišný způsoby použití Executora můžou být. Začal jsem ho používat až tenhle víkend a je to jeden ze dvou woblerů co mám :-)

reagovat
Pondělí 25. října 2010 v 19:06 ® Herry reakce na …

osprey> abych pravdu rekl, davam radsi prednost gumam nez woblerům, ale je cas kdy nakej namocim.Ted sem nasel tip jak dostat wobler do hlobky, tak ho u pristi navstevy vyzkousim.Bohuzel nemam tolik casu prozkoumat, jak se na tom reviru candati chovaji.Jde to nekdy poznat tim, ze je na tomto reviru velky pocet rybaru a kdo ma vice zaberu, tak tam se namacknu.11 hodin bez zaberu bych psychicky nevarzel:)sem nervozni kdyz nemam 5 minut zaber :-) na to nejsem zvyklej :-) mam jeste mensi otazku.Je rozumne pouzit do podzimni a zimny privlace pletenku???muj nazor je takovej, ze pletenka je lepsi do jara leta.Pletenka je vice videt v ciste vode nez monofil a zbytecne by plasila ryby tim padem mene zaberu.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 v 15:11 ® osprey reakce na …
osprey

Herry> A můžeš myslet dál – jsou woby, co do těch 4 – 5 m dostaneš, mají velké lopatky a výrobce udává, jak hluboko půjdou. Když ho tam nedostaneš, můžeš vzít potápivý vzor, ten tam spadne, můžeš vzít plovoucí mělkopotápivý a dát k němu zátěž.

Taky můžeš zjistit, že ti candáti navštěvují v určité části dne mělčiny a zas je všechno jinak.

Je třeba hledat a zkoušet, univerzálních rad je málo. Já teď nedokázal za 11 hodin lovu dostat záběr od blbé štiky. A těžko hledat radu na síti.

Asi nejsmysluplnější, co ti teď lze poradit, je dát dost prostoru těm gumám. 4 – 5 m je pro ně ideální hloubka a pokud se tam trhá, nebude to tolik bolet.

reagovat
Pondělí 25. října 2010 ve 12:36 ® Herry

osprey>gumy me napadly hned, že budou lepší, ale chtěl jsem vědět, jestli se dají v takové hloubce použít bez nějakých problémů.Tak sem si přečet článek a byl velice zajímavej :-) každej den není posvícení :-) jak jsi psal kdy kde a jak tak si myslím, že to je jen o hazení.U toho se zjistí co je špatně a co je dobře.člověk musí dobře vyhodnotit dannou situaci a zvolit správnou taktiku chytání.Když se to člověku párkrát podaří, už zjisti kdy kde a jak.A s tou barvou by me napadlo dat tmavsi nebo naopak nakou hodne vyraznou.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1