Vyhledávání
Muskie v tuzemsku
18.10.2010 | -tom- | 4.053 zobrazení | 22 odpovědí
Měl bych otázku, jestli nevíte o nějakých pokusech o vysazení/křížení populární severoamerický Muskie (Muskellunge; Esox masquinongy) u nás. Se sivenama to vyšlo, co tahle cácorka, bylo taky někdy něco?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 3. července 2011 v 17:36 ® Salmo1 reakce na …
-
brčal> Siven se sadí běžně.Duhák se už proloboval i do zarybňovacích plánů, takže se vysazovat musí.Nejsme v Polsku, Češi už mají místo mozku z piva kostku. Essox masquinongy je jenom otázka času
reagovat - Neděle 3. července 2011 v 16:46 ® Shrek reakce na …
-
brčal> u nás taky pouštěli na řeku siveny, je to teda asi dva roky co já vim, ale byli tam.
reagovat - Neděle 3. července 2011 v 0:58 ® kerob reakce na …
-
brčal> vim minimalne o jednom eviru, kam se siveni davaj a je to reka a dokonce mimopstruhova.
reagovat - Neděle 3. července 2011 v 0:27 ® osprey reakce na …
-
brčal> S tím sivenem teda nevím, u nás je naposledy vysadili do tekoucí vody loni v srpnu.
reagovat - Neděle 3. července 2011 v 0:16 ® brčal
-
Siven se do tekoucích vod nesadí vůbec. Je to zakázané. Pstruh duhový americký stejně jen je udělena výjimka na duháka na sivena vůbec. Jedině kde se s ním setkáte převážně jsou soukromé revíry a někdy když utečou ze sádek.
reagovat - Sobota 2. července 2011 ve 23:32 ® džigit reakce na …
-
pepa-č> do polabí hrochy
reagovat - Sobota 2. července 2011 ve 23:15 ®
-
co slony do polabí nebo na hanou? to by bylo stejně chytrý.
reagovat - Sobota 2. července 2011 v 17:28 ® Look reakce na …
-
Právě, že úspěšnějším druhem je naše štika esox lucius. Muskalungu je schopna vytlačit a obecně v USA se Muskalunze daří tam, kde není silná populace štiky obecné.
reagovat - Pátek 19. listopadu 2010 v 15:00 ® reakce na …
-
osprey> naprostý souhlas – je třeba se začít konečně trochu starat o štiky a nechat (aspon trochu) dorůst. Letos v breznu jsem si na brehu prohlížel uřezanou hlavu štičky, která mela 7cm (hlava = 25% ⇒ zabitá štika v breznu cca 30cm!!)
reagovat - Čtvrtek 21. října 2010 v 10:53 ® -tom- reakce na …
-
Hojná asi fakt nebude a nikdy zřejmě ani nebyla, jsem si teď vzpomněl na jednu příhodu- českej pilot František Peřina po válce utekl před komunistama do Kanady, tam se spřátelil s jedním domorodcem a jeho strejdou a začali spolu jezdit k němu na chatu na ryby. Hned při jedný z prvních výprav se Peřinovi podařilo chytit dvě Musky, což bylo prej něco neskutečnýho, protože ten strejda na ně chodil 20 let a nevytáhl ani jednu…
reagovat - Čtvrtek 21. října 2010 v 9:46 ® kety.vydra reakce na …
-
džigit> No mě se ptej na ta()pony…
reagovat.Já to nepsal…
- Středa 20. října 2010 ve 22:39 ® osprey reakce na …
-
kety.vydra> Já si nejsem jist, jestli v Americe nejsou revíry se společným výskytem obou druhů.
Už jsem o tom dlouho nic nečetl, ale obě štiky se liší v dost ohledech – myslím tím chování. A muskalunga skoro nikde nejeví tendenci býti nějak extrémně hojnou.
reagovat - Středa 20. října 2010 ve 20:17 ® džigit reakce na …
-
kety.vydra> bych si nedovolil
reagovatjá jen, co bude s těmi tampony?
- Středa 20. října 2010 ve 20:12 ® kety.vydra
-
Mám za to,že muskalunga je proti naší štice agresivnější.Nedopadlo by to ve finále stejně jako u karasů,„stříbrňák“ vs „obecňák“? Jen s tím rozdílem,že muskie by se křížila s obecňačkou a k tomu by se ještě žraly.Neumím si dost dobře představit ty dvě dohromady v jednom revíru,a vysadit muskii,kde obecňačka nebude-takový revír snad ani není… PS:Džigit-nereagovat na „stříbrňák“ vs „obecňák“,nejedná se o box
reagovat - Úterý 19. října 2010 v 10:17 ® osprey reakce na …
-
- tom → V pohodě. Siven i duhák jsou u nás přítomni kvůli snadnému chovu v umělých podmínkách.
U muskalungy mají trofejní kusy kolem 140 – 145 cm, vzácně i přes 150. U naší štiky je to 130 – 140 cm.
Historicky se mluví o muskie kolem 2 m a štice obecné kolem 170 cm, což jsou sice nepodložené, ale stále ještě uvěřitelné údaje.
reagovat - Úterý 19. října 2010 v 9:26 ® -tom- reakce na …
-
Aaaha, jsem měl za to, že průměr Muskie a její růstový schopnosti jsou o něco větší a rychlejší, než u naší štiky. 10–15cm, to je fakt nic.
Se sivenama jsem to myslel tak, že se u nás vyskytujou a dají se chytit, napsal jsem to nešťastně, mea culpa
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 22:18 ® osprey
-
- tom- Neproběhl žádný pokus aklimatizovat muskalungu na našem území. Není důvod. Ani v Americe to není příliš hojná ryba, preferuje spíš velké vodní plochy a pokud jde o její velikost, dorůstá sice větších rozměrů než štika obecná (většinou tak o 10 – 15 cm víc), ale těch velkých se zdaleka nepochytá tolik.
Naše štiky reálně dorůstají 120 – 130 cm a s trošku rozumnějším přístupem by takových mohlo plavat v našich vodách o dost víc než teď. Spíš bych se soustředil tímhle směrem.
A se sivenama něco vyšlo? Na většině revírů se jejich stavy udržují jen soustavným vysazováním, stabilní populace se drží jen na pár lokalitách, obvykle tam, kde jsou zvýhodněny svou vysokou tolerancí k nižšímu pH vody.
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 22:09 ® džigit
-
sethy> nám už tu sem tam plavou Tampony
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 22:08 ® sethy
-
Já bych chtěl tarpony
reagovatco je nějak adaptovat do moravy…
- Pondělí 18. října 2010 ve 22:06 ® Jak.novi
-
A lidožravý oukleje.
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 22:04 ® -tom- reakce na …
-
bych se jí až tak nebál, vždyť tu máme perlíny a zvládáme to, populace se příliš netenčí
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 21:58 ® Char
-
To ti nestačí americkej brouk (mandelinka bramborová) ještě sem tahej nějeký potvory zubatý emerický, cokdyby žrali malý děti
reagovat