Vyhledávání
Jak je to přesně s Okouny v moravskoslezském kraji
10.10.2010 | WalterSilver | 5.811 zobrazení | 36 odpovědí
Zajímá mě přesně to jak to je letos a dále s okouny říčními na revírech v moravskoslezském kraji..jak je to s jejich hájením s ostatními dravci…plánuje se míra pro okouna říčního? No a proč vlastně došlo k této situaci..dejme tomu že jich je úbytek, ale jaká je příčina nebo alespoň smyšlenka úbytku…je to snad rabováním našich vod? nebo jsme konečně pochopili, že okouna už nelze brát jako plevel a on takto zabojoval o své postavení? :-)…tak pište ˇať se zase něco dozvím..hm?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 15. ledna 2011 ve 20:38 ® kety.vydra reakce na …
-
jajco> To je to,na co narážím-okouni v květnu…Okouni se na Žermankách chytali bez problémů v podstatě,když zmizel led z hladiny,protože okouni šli do tření.A když se mohli v tu dobu chytat,odskákaly to v drtivé většině jikernačky.To se odnášely klidně ve velikostech 15 – 20 čísel…
reagovat - Sobota 15. ledna 2011 ve 20:17 ® jajco reakce na …
-
Oni mají chudáci smůlu,v květnu sem je celkem snadno chytal na Žermankách/ještě když nebyli hájeni/ na plavačku.Jsou po tření hladoví a to se jim stává osudným.
reagovat - Sobota 15. ledna 2011 ve 20:03 ® kety.vydra reakce na …
-
jajco> Odpověď směřuje tobě…(překlik jsem se).
reagovat - Sobota 15. ledna 2011 ve 20:02 ® kety.vydra reakce na …
-
kety.vydra> Ne,ale dávám dvě nebo i tři rousnice a sekám „podle svého citu“.Problém je ten,že takový žížalí balík není problém i pro okouna 15 nebo 18 čísel,a to pak nechápu,jak to do sebe narve…Po prvním takovém okounovi sekám už při pohybu splávku a i tak to mají někteří až v (víš kde).Pod vodu nevidím,takže při třetím takovém okounovi si dávám v lovu pauzu…Ale takových lovů,kdy jdu k vodě jen s rousnicema na úhoře,bych za rok napočítal cca 5 .
reagovat - Sobota 15. ledna 2011 v 19:40 ® jajco reakce na …
-
Navlékáš žížalu na háček celou a sekáš hned?Nechci radit,jen se ptám.
reagovat - Sobota 15. ledna 2011 v 18:21 ® kety.vydra reakce na …
-
LeoC> Jinak,co se kapra týče,taky nechápu,proč nemá celoplošně míru 40,když ji téměř všude mají…a vůbec by mi nevadilo,kdyby měl míru 45…
reagovat - Sobota 15. ledna 2011 v 18:13 ® kety.vydra reakce na …
-
LeoC> Ahoj Leo.Osobně mám dva důvody,proč jsem proti míře okouna.První je ten,že během roku chytím pár okounů při lovu úhořů na žížalu-čemuž se nedá vyhnout,jsou zažraní a co čert nechce (džigite promiň
reagovat),krvácejí ze žáber a i při použití jednoháčku (pokud jsou blbě seklí) občas některý „kixne“.A co mě štve nejvíc,stává se mi to hlavně v květnu,kdy je hájený a musím ho stříhat,i když je zažraný…Bohužel jsem to loni ke své škodě raději eliminoval až do krajnosti tím,že jsem radši na půl hodiny až hodinu při setmění na tu dobu stáhnul pruty a nechytal.Druhý důvod je ten,že občas na okounky chytám a to hlavně listopad,prosinec,kdy se mi třeba nepodaří dostat na výlov na plotičky a okouci jsou to jediné,co na přehradě do čeřínku v tu dobu lapnu…
- Sobota 15. ledna 2011 v 17:49 ® LeoC
-
Dal jsem si tu práci a prošel BP platné pro rok 2011 u jednotlivých ÚS. Omezení lovu – hájení okouna říčního mají pouze ÚS pro S.Moravu a Slezsko do 15.6. a Jihočeský ÚS, který hájí do 30.4. Jediný, kdo zavedl nejmenší lovnou míru je ÚS města Prahy a to 20 cm.
Osobně bych byl taky pro stanovení minimální míry, třeba těch 20 cm, možná i 25 cm. Nevím proč není zvýšena celostátně míra kapra na 40 cm, když to většina ÚS stejně má. A co se mi hodně líbí je to, že je v Jižních Čechách celoročně chráněna parma.
reagovat - Pátek 14. ledna 2011 ve 22:36 ® Jeff
- reagovat
- Pátek 14. ledna 2011 ve 21:57 ® kondor82
-
je to krasna a bojovna rybka ale zda semi že okounu moc v te nasi vodě neni
reagovat - Pátek 14. ledna 2011 v 17:56 ® jajco
-
muj nazor na okouna je,ze by zaslouzil miru.asi si to u me vyslouzil tim,ze mi prinesl jedny z nejhezcich zazitku pri privlaci.
reagovat - Středa 13. října 2010 ve 12:25 ® osprey reakce na …
-
LeoC> Nevím. Prostě jeden z lidí, co hodně chytá na Hartě. A asi jediný člověk, který tam pravidelněji chytá a já ho znám osobně. Nic víc a nic míň.
Za zkoušku to stálo. Já taky občas chytám na Orlíku a znám tak deset lidí, se kterými bych se tam teoreticky mohl potkat. A to je skoro jako neznat nikoho
reagovat - Středa 13. října 2010 v 7:34 ® LeoC
-
osprey> hmm, nic mi to neříká… Měl bych ho znát…?
reagovat - Středa 13. října 2010 v 0:40 ® osprey reakce na …
-
LeoC> Uvidíme. Mimochodem – Pavla, co si u sousedů říká sliver, znáš?
reagovat - Úterý 12. října 2010 ve 21:22 ® LeoC
-
osprey> Neboj, co nestihnem letos, tak za rok může vyjít, takové červencové svítání na Hartě Ti rozšíří obzory…
reagovat - Úterý 12. října 2010 ve 21:04 ® osprey reakce na …
-
Ciffik> Potřebuju nová záda a když vidím, co se valí za počas na víken, musím se na ten Orlík kouknout co nejdřív a ještě bych rád aspoň jednoho lipana na mouchu.
Víkend strávím za klávesnicí (jako většinu víkendů). Bohužel, dodnes jsem se nenaučil dělat dost rychle.
reagovat - Úterý 12. října 2010 v 19:03 ® Ciffik reakce na …
-
LeoC> to máš těžký…jak jsme organizovali chytej srazíky (tehdy ještě u vody) v Ostravě a okolí tak jsme zvali i HaDíka a nikdy to nevyšlo…mají toho kluci hodně
ale fakt je, že o dost přicházej…naše srazíky stojí za to
reagovat - Úterý 12. října 2010 ve 12:30 ® osprey reakce na …
-
LeoC> Krásná nabídka. Jen ten čas… Na Orlík to mám 25 km a za pár hodin bych byl zpátky a chystám se tam už týden.
reagovat - Úterý 12. října 2010 v 9:02 ® kety.vydra reakce na …
-
osprey> 11.října 12:58 – Máš pravdu,omezení počtu nikdo neuhlídá.
reagovat - Úterý 12. října 2010 v 7:57 ® LeoC
-
osprey> Tak to je Tvoje velké mínul. Ale dá se to napravit. Když se podíváš na ostravské forum, tak tam uvidíš i fotečky z našich setkání. Můžeme Tě příště pozvat, pak se protáhnemé Stodolní a na druhý den, třeba zajedeme na Hartu. Takový hezký víkend a už nebudeš tvrdit, že jenom víš, kde SM kraj leží.
reagovat - Pondělí 11. října 2010 ve 22:38 ® osprey reakce na …
-
Mrakoš> Pokud máš dostatečně měkký prut, okouni moc nepadají ani bez protihrotu. A ta nástraha se dá vyklepat.
reagovat - Pondělí 11. října 2010 ve 21:03 ® Mrakoš reakce na …
-
s tím protihrotem to vyzkouším, díky za typ
reagovat - Pondělí 11. října 2010 ve 20:57 ® Sander reakce na …
-
Mrakoš > určitě to pro štiku není nic příjemného, ale pravděpodobně ji to na životě nijak neohrozí. Dobře uděláš, když na háčku zamáčkneš protihrot, snadněji to štice vypadne.
reagovat
Pokud by ty záběry od štik nebyly dílem náhody, nabil bych ihned lanko. Stačí Micro plus na 3kg. Okounům tolika nevadí. - Pondělí 11. října 2010 ve 20:54 ® Mrakoš
-
Okoun je pro mě nejhezčí ryba. Zkraje jsem pouštěl všechny, ale nedávno jsem přece jen ochutnal. Chytnu je ale jen občas a náhodou. Když se vydám speciálně na okouny tak se to většinou nějak dozví a dají si na mě bacha
reagovat
Jak mám chytat okouny když jsou kolem nenažraný štiky? Smáčkovat s lankem se mi zrovna nechce, jestli to teda vůbec jde.
A ještě jedna otázka. Jak velkej problém je pro štiku tvistřík v tlamě? Mám černý svědomí, pár už mi jich ustřihly. - Pondělí 11. října 2010 v 18:53 ® WalterSilver
-
osprey> no já taky hlavně slyšel ale to fakt jen z doslechu že Rakušáci za okouna nabízejí slušnou taxu tak to češi prej rabují ve velkém a vozí jim to až pod čumák? nevíš-nevíte o tom náhodou něco blíž…to by mě třeba zajímalo…
reagovat - Pondělí 11. října 2010 v 18:47 ® WalterSilver
-
jj tak nějak jsem to myslel…taky vím že s tím nic neudělám za všechny…snad jen sám za sebe…jen nemám rád lidi kteří po chycení okouna třeba např. na položenou na žížalu či červa chytají líny chytnou okouna a vztekem ho hned vlisujou do země..pak nastává situace rozbít hubu a pak už jen problémy a ostuda..a taky zároveň chápu přírodní vlivy na ryby samotné to mi vážně netřeba vysvětlovat..viz. kormoráni, vydry
reagovatatd..jde mi jen o ty lidské k................opie bestie a taky vím že to se netýká jen okounů jen na ně upozorňuji protože je mám rád:) Toť vše.
- Pondělí 11. října 2010 ve 13:58 ® osprey reakce na …
-
kety.vydra> A co omezení počtu ponechaných kusů (čistě teoreticky – nikdo to podle mě neuhlídá)?
reagovat - Pondělí 11. října 2010 ve 12:42 ® kety.vydra reakce na …
-
tucnak11>
reagovat,o míře by se mohlo diskutovat,já osobně bych ji nebral.
- Pondělí 11. října 2010 v 11:36 ® tucnak11
-
kety.vydra> Tak rozmlat kxyht parhantovi tak aby tě nikdo neviděl a toho okouna mrtveho co zbytečně zabil nacpal mu do ryti hlavou do předu tak by se mu těško vytahovalo jak by se postavil okoušovy hřeben
reagovat.Ja uš dobryh par roku valčim a psal jisem do hlavniho stanu na Severni-Moravu,Doprve jak okoun začel ubyvat na Sleske tak pani dementi se toho všemli a aspon zahajili je s dravcami je to uspěh,jak psal jisem dolu ještě mira by byla dobra jen tam kde se okoušovi dobře dařy v rustu.
- Pondělí 11. října 2010 v 10:34 ® tucnak11
-
džigit> spravně kamo nadherna a jak sami všehni vime je to většinou našich mladi prvni ryby co se nejvice chytalo.Hajeni valčil jisem oto moc aby k temu došlo.A co se jedna miry tak jen bym dal na lokalitah kde Okouš roste bez problemuma to je Sleska Harta Žermanice Tovačov,a tam kde neroste je jen přemnožen tak nehar normalně bez miry.
reagovat