Chytej.cz

Lovíte ryby na řece, kterou jsem si pronajal? Zaplaťte necteno

10.10.2010 | CeP | 5.983 zobrazení | 57 odpovědí

http://strakonicky.denik.cz/…povidka.html

Uvodni odkaz vas nasmeruje na povidku v novinach a tady by se na to tema mohla vyvinout zajimava diskuze…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Sobota 16. října 2010 v 18:33 ® Salmo1

Jsem za naší SHMO rád.Šestnáct let pracujeme na tom, aby nám"naše"voda zůstala.MP revíry máme už ve vlastnictví MO.Na"privatizaci", resp.propachtování P vod jsme připraveni.Ne­pláčeme,ale pracujeme.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15213.jpgfoto/forum/2010/th-img15214.jpg
Sobota 16. října 2010 ve 13:42 ® mekvak
mekvak

Osobně si vůbec nedovedu představit, že by se měly tekoucí vody v ČR dostat do soukromých rukou a zároveň doufám, že k tomu nedojde. Myslím si, že ve většině případů by na vodách „hospodařili“ nejrůznější pokoutní podnikatelé za účelem co největších zisků a to rozhodně neskýtá lepší budoucnost. Je potřeba si uvědomit, že existuje určitá úživnost řeky, potravní konkurence ryb apod a neatraktivní, vzácné a chráněné ryby, které mají ve vodě také důležitou roli by na to dost doplácely. Ono není zas tak jednoduché měnit zarybňovací plány ze dne na den. Já osobně jsem zastáncem CS rybolovu, i když vím, že současná situace není ani zdaleka ideální. Ke zlepšení situaci by možná pomohla větší profesionaliza­ce(hospodáři a RS), větší ochrana ryb, větší podpora přirozeného rozmnožování, omezit tzv. výdejny povolenek, přehodnotit politiku financování atd. Jinak souhlasím s tím, že hlas organizací, které sdružují takové množství lidí by měl být slyšet více, než je tomu nyní.

reagovat
Sobota 16. října 2010 v 9:41 ® albin reakce na …
albin

Sander> Tak já to ještě trochu rozvedu.Sice jsem napsal velkou rybu,ale spíš kvůli příspěvkům dole.Osobně jezdím na soukromák jen na díry a párkrát zjara,trochu povláčet.Vím,že je tam nasypáno spousty duháků,ale stejně jsem ho tam po rozmrzu neuvláčel.Ale beru s sebou i něco na plavajdu a mám stoprocentní jistotu,že nějakýho kapra chytím.I když není trofejní,ale ta jistota na rozdíl od svazovky tam je.Samozřejmě znám i úseky na svazovce,kde je stoprocentní jistota,že něco chytnu,ale tam jezdím málo.Spíš si tam jedu zahřát dušičku rybářskou,když sem byl někde jinde absolutně neuspěšnej.Takový místa má asi každej,ale upřímě.Jezdily by jste tam denoděnně?Jde hlavně o to jet na ryby někam,kde je to hezký,úlovek je výsledkem nějakýho snažení,umu,a kapinky toho štěstí.Tím však neodsuzuju soukromáky,ba naopak.I já,když mám času na ryby jen chvilenku,jedu na ty místa kde určitě něco chytim.Nicmeně mi soukromý řeky přijdou jako něco s čím bych se asi neuměl ztotožnit.

reagovat
Pátek 15. října 2010 ve 21:05 ® sus1

A jak to vlastně vidí zadavatel otázky??!Nikde tu nevidim jeho příspěvek,když ho to tak zajímá(diskuze).:-)

reagovat
Pátek 15. října 2010 v 18:27 ® Sander reakce na …
Sander

albin > vím jak to myslíš, ale netrefil jsi to úplně správně. Dávno už rybářská veřejnost ví, že ani na soukromáku není úlovek zaručen.
Já soukromou vodu navštívím asi tak jednou za dva roky, třeba osprey, Brčko, myslím že i hecht tam byli se mnou, jistě ti potvrdí, jak těžký tam bylo vyžehlit slušnou (zdaleka ne trofejní) kaprovitou rybu, o dravcích ani nemluvě.
Pro mě by se pohled na smysl rybaření jako takového příliš nezměnil. Stále je to o tom, co člověk může ulovit.

reagovat
Pátek 15. října 2010 v 17:51 ® albin
albin

Já se teda taky zapojím.Vždyť by mi to ani nebavilo,přijít k vodě a vědět,že chytnu velkou rybu a že jich chytnu hned hafo.Nedavno se mi dostala do ruky knížka Na rybách někdy i s rybami od P. Skalky a tam je rybářských pravd až to člověka rozesměje a i bolí.V jedné kapitole píše v tom smyslu,že rybář nechodí k vodě kvůli tomu co chytí,ale co může chytit.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 ve 23:03 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> Ona je ta naše situace dost specifická. Jsme takový mix západní a východní Evropy. Poslouchal jsem třeba povídání o tom, jak byli naši rybáři ve Skotsku a ptali se na vysazování. Hostitel se jen udiveně podíval jaké že vysazování, ryby se přece rozmnožují samy.

Pak je ale jasné, že na tamních vodách nemůže chytat půlka národa s právem ponechat si 7 kg ryb denně.

A jenom pro zajímavost – navštívil jsem už pár zemí a čučel do kdejaké vody a málokde jsem viděl malou říčku zarybněnou tak jako ta, co to k ní máš nejblíž. I když tam jsou jen malé ryby, je jich dost. Několik podobných vod v Chorvatsku, na Slovensku nebo ve Švédsku nemělo ani třetinové zarybnění.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 ve 22:11 ® tomashr reakce na …

Sander> V tomto nemohu sloužit, já v zahraničí chytám jen minimálně. Navíc se to blbě srovnává, zemí podobných ČR zas tak moc není – někde víc velkých řek, ve spoustě zemí moře, třeba v Norsku zas malá hustota populace – ono se to prostě pak jeví jinak.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 19:34 ® Sander
Sander

tomashr > jak jsem psal, i tuto variantu připouštím.

A proto je tady tahle diskuse.
Kdybychom měli všichni stejný názor, byla by to nuda. Jen byste si notovali o dokonalosti Sva­zu.

Apropo, ty jsi takovej světoběžník, co takhle prostřednictvím tohoto fóra virtuálně zavítat někam do zahraničí a vzít na paškál i nějaký cizí funkční vzor?

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 19:29 ® tomashr reakce na …

Sander> Nic ve zlém, ale opravdu máš hodně růžové brýle :-

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 16:53 ® Sander
Sander

hraji > doba je jiná. Tu tvou jsem nezažil, ale v té nynější jsem přesvědčen o tom, že by soukromník nelákal zákazníka na 30cm kapra. Třeba na to vážně koukám přes růžové brýle, ale nejspíš bychom si na kvalitě ryb polepšili – viz níže o Vltavě, byť jde převážně o duháky, ale tam to o ničem jiném dosud moc nebylo (znám ten úsek z dob nedávných). Jak bylo také níže uvedeno, dost možná by soukromník musel plnit násadové plány i méně vyhledávaných rybích druhů jako je parma, ostrá a tak.
Neboj, uvědomuju si, jaký je ta svoboda problém. Ale nechci chytat všude, když je všude vyžehleno. Stačí mi dvě tři vody, kde si zachytám. Mně osobně by stačilo si jednou za dva týdny vyrazit z kopejtka a za pětičento strávit den jinde. Někdo ty peníze prokouří, jiný investuje takhle. Nikdo by mě nenutil chytat jen za barákem jako před tebou uvedeným rokem 75. Je to má vlastní volba kde se usadím, MO je v každém menším městě a vzdálenost 20km dnes neznamená nic. Když jedu na ryby, stejně najedu většinou 20+, když je za barákem vyžehleno.

Jinak s tou demagogií…
Něco jiného je lidem normálně ukázat fakta, aby měl o čem popřemýšlet, nežli se zviženým ukazovákem varovat proti něčemu, co si dotyčný vytvořil ve své fantazii.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 16:14 ® hraji reakce na …
hraji

Sander> nevím kolik ti je let, ale jedno vím jistě. Já, na rozdíl od tebe, jsem zažil, jak to rybaření vypadalo v dobách, kdy byly MO samostatné a staraly se pouze o svůj revír. Členové mohli lovit pouze na revíru vlastní MO, takže například u nás chodili celý rok na jeden potok, kousek říčky a tři rybníky. Z dnešního pohledu by většinu rybářů asi ranila mrtvice. Do revíru se vůbec nevysazovala tržní (rozuměj mírová) ryba, pouze skutečná násada. Takže u kapra například ryby kolem 30 cm, v tom lepším případě. I na současném způsobu hospodaření mnohých MO se mi moc věcí nelíbí, ale návrat před rok 1975 bych si rozhodně nepřál. A s mnohým v příspěvcích kolegy Reguluse souhlasím. Ona není demagogie lidem ukázat i odvrácené stránky toho, co zde již bylo. A je demagogie si na základě nulových zkušeností, ale pouhých vzdušných zámků malovat budoucnost v nejsytějších barvách pod heslem, rozbijeme svaz a budeme mít vody plné pstruhů a trofejních dravců a karprů přes 30 kilo atd. atd.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 16:12 ® MP-E65mm
MP-E65mm

chlapci neblbněte nebo vám praskne cévka :-D

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 15:48 ® regulus reakce na …
regulus

Sander> jedna věc je něco odpapouškovat z Wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Demagogie a druhá je pochopit význam toho slova potažmo rozeznat co opravdu demagogií je.

Přesvědčil jsi mne o tom, co mne napadlo při čtení tvých středečních příspěvků, sám jsi to tam napsal, ale to je fuk, další polemika nemá smysl.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 15:30 ® Sander reakce na …
Sander

regulus > Demagogie (z řeckého δημος, démos = „lid“ + αγωγος agógos = „vůdce“) je v moderní době působivé a klamné řečnické vystupování, využívané k získání vlivu, politické podpory a moci. Místo věcného zdůvodňování působí hlavně na předsudky a emoce posluchačů, k čemuž slouží polopravdy, překroucené argumenty, falešné sliby, vyvolávání strachu a podobně.

„Smutným faktem je, že někteří kolegové mají tendence toto rozdrobení podporovat, bohužel si absolutně neuvědomují co by to znamenalo a jak škaredě by si u toho mohli nadřít hubu.“

Polopravdy, šíření strachu, působení na předsudky posluchačů.
Další román mi nepiš, já jsem rád že tady tohle fórum je a nerad bych ho tímhle zaplácával.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 ve 14:59 ® regulus
regulus

Sander> pokud sis nevšimnul, tak je tohle diskuse, netajím se svým názorem a z toho pohledu taky pochopitelně píšu, zkus mi vysvětlit co je v tom za demagogii, pokud tedy víš co to slovo znamená. Vůbec nikde jsem nenapsal, že něco bude tak a tak, ale vždy to bylo napsáno ve smyslu, že by to mohlo být i takto.
Pokud se onoho rozdrobení současného stavu zpět na jednotlivé MO potažmo spolky (úplně bez svazů) týká, tak to osobně za cestu do pravěku považuju a kdokoliv se mnou souhlasit může či nemusí, jistě chápeš, že tu nebudu psát, jak by to bylo betálný, když si myslím opak.
No a pokud se týká oněch revírů vyňatých ze svazovýho rybolovu, nevím jestli se bavíš o tom samým, předpokládám, že RMV je zkratka „revír místního významu“, což z mýho pohledu je malej rybník za dědinou nebo požární nádrž na které se chytá. Abych byl konkrétní myslím revíry na kterých neplatí svazová povolenka a hospodaří na něm MO která taky vydává svoje povolenky. Tak těchto revírů několik (přesný číslo nevím a hledat to nebudu) je a je dost možný, že to někde funguje. Dokonce i řekách si v některých případech dovedu představit že by to mohlo bez problémů fungovat (příklad je Dyje pod vratama). Nikde jsem nenapsal, že to nebude nikde fungovat jak mi podsouváš a už vůbec si nemyslím, že mám na 100% pravdu. Jen nevím proč mi připadá, že tobě vadí, když má někdo jinej názor než ty. :-1

Pokud se oněch „kolegů kteří mají tendence …“ o kterých jsem psal týká, tak to vůbec nebylo myšlený na nikoho konkrétně, ani na lidi, kteří mají jinej názor, ale na skupinu lidí, kteří bez toho aby vůbec tušili do čeho jdou, mají snahu vyjmout brčálník v Dolní Lhotě ze svazovýho rybolovu jen proto, aby ti z Horní Lhoty si u nich museli koupit povolenku nebo aby jim na ty „jejich“ ryby nejezdili rybáři z okolí. Není v tom vůbec žádnej ekonomickej zájem, snaha o zlepšení stavu, jen to aby si … .

Mimochodem, mě na celý tý věci děsí jen to, že mám strach (nevím jestli oprávněnej), že bude snaha z toho vytěžit ekonomicky maximum a bude to na úkor přírody, duhákodromy a kaprodromy, po původních druzích ryb neštěkne ani pes. Další věc která by mi asi vadila je to, že když mi jeden den večer rupne v kouli a budu chtít jet druhej den ráno někam na ryby, tak budu někde lítat a shánět povolenku a to se třeba může stát i to, že prostě nebude (překročenej denní limit nebo něco podobnýho). Pravda, tohle jde velmi jednoduše ošetřit, vlezeš na web oné MO nebo spolku, objednáš povolenku, zaplatíš kartou, systém ti vygeneruje povolenku kterou si vytiskneš a druhej den jen jedeš. Vrchol všeho by asi byl ještě ten, že se člověk bude pohybovat v koridoru, přede mnou a na mnou po 30m další a daší rybáři, to bych s tím asi fakt seknul. Hledám místa, kde pokud možno nikoho nepotkám, je tam klid, pohoda a pokud možno hezky, nehoním se za velkejma rybama, k vodě si chodím vyčistit hlavu.

tomashr> pokud je RMV to co jsem psal výše, tak …
No možná bych i věděl o jednom až do očí bijícím příkladu, ale protože to člověk nemůže dokázat, tak má držet hubu, proto ji taky držím. :-/

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 10:32 ® kerob reakce na …
kerob

tomashr> bingo :-D

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 10:29 ® sus1 reakce na …

tomashr> Souhlasim.

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 v 8:37 ® tomashr reakce na …

Sander> S RMV bych argumentoval velmi opatrně… V dost případech totiž existuje jisté podezření, že daná MO k jejich zarybňování „využívá“ peníze svazu, určené pro „normální vody“ – pak to jistě může prosperovat dobře. Neumím posoudit, jak je to časté, ale podle více lidí, které bych si netroufal označit za nedůvěryhodné, je právě tohle v žebříčku největších nešvarů v rámci svazu na dost vysokém místě :-(( :-((

reagovat
Čtvrtek 14. října 2010 ve 2:25 ® hecht reakce na …
hecht

Sander> Vzal jsi mi to z huby, to je přesně případ, který by mohl dost napovědět o tomto způsobu provozování. Akorát by ale moc podobně atraktivních revírů nebylo, třeba se pletu.Bylo by zajímavé a vypovídající dostat se k nějakým číslům z tohoto kusu Vltavy (příjmy / náklady)

reagovat
Středa 13. října 2010 ve 23:00 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> HaD a jeho kamarádi si tam údajně zachytali skvěle. Já se tam chystal celý rok, že si tam chytím osobák duháka, což při mém dosavadním rekordu neměl být sebemenší problém. Ale přece jen je to z ruky. Budu muset napřesrok.

Zdá se ale, že zájem o ten revír je. Je to ale dáno určitou exkluzivitou té vody. Nic podobného zatím v JČ není.

A aby mi taky něco vadilo – je to v podstatě tekoucí duhákodrom. Slyšel jsem o podobné vodě, která je zajímavější na chytání i co se týče obsádky. Možná bychom tam na jaře mohli zajet. Nevyjde to dráž.

reagovat
Středa 13. října 2010 ve 21:53 ® Sander reakce na …
Sander

regulus > vložil jsem se do toho proto, že patřím k těm kolegům o kterých se zmiňuješ, kteří nemají k tomu tvému rozdrobení vyloženě negativní přístup. Zní to z tvé strany dost demagogicky – ty máš pravdu, ostatní jsou troubové.
Vůbec nemusíš mít pravdu. Pokud jsem si vědom, RMV existuje stále ještě dost, což může být důkazem toho, že prosperují.

Nestavěl bych na několika indiciích rozhodující ortel. Mě osobně by zajímalo, jak je to třeba s tou pstruhovou Vltavou nad Budějkama, kde něco takového krátkou dobu funguje. Zrovna včera jsem se dozvěděl, jak suprově se tam nechá zachytat za tři čenta a nějaký drobný na den. (Víc o tom nevím, nejezdím tam, ale jsou na Chytej osoby, které to tam znají. Třeba se k tomu vyjádří.)

reagovat
Středa 13. října 2010 ve 21:52 ® timbab reakce na …
timbab

regulus> U nás v MO máme 12 rybníku a ramen jako tzv revíry místního významu. A hned vedle je MO která jede celá jen na svých vodách.ale jak by se to dělo na řece vážně netuším.

reagovat
Středa 13. října 2010 ve 21:35 ® regulus
regulus

Sander> trochu jsem nepochopil, proč jsi se toho posledního odstavce chytil, ale budiž, zkusím ti vysvětlit proč jsem to napsal a proč si za tím stojím. Tyhle tendence už tu jsou od začátku devadesátých let, vyjmeme náš revír ze svazovýho rybolovu a budem tady hospodařit sami aby nám na ten náš rybníček nejezdilo tolik „cizáků“ a když přijedou, tak zaplatí.

Hypotetickej příklad:
Následující ceny jsou naprosto smyšlené, je to jen příklad. MO se rozhodla svůj rybníček vyjmout ze svazového rybolovu, aby jim tam nejezdilo tolik cizích rybářů. První rok cena pro vlastní členy X peněz (více méně normální), to bylo v pohodě, většina to akceptovala, cena pro cizí 200,– Kč denně. Na konci roku zjistili, že se na to většina cizích vysrala a mají problém sehnat prachy na zarybnění. Na schůzi se odhlasovalo, že to asi přepískli a následující rok byli nuceni zvýšit ceny pro vlastní členy takže to bylo X+něco a pro „cizáky“ to bylo 100 Kč na den. Pravda, těch cizáků přišlo o kapinku víc, alespoň ze začátku, ale když zjistili, že to je stejný jako jinde, tak se na to vykašlali. Na následující schůzi všichni svorně odhlasovali, že revír raději zase vrátí do svazového hospodaření …

Je to pohádka, možná se to někde stalo, možná ne, ale osobně znám spoustu lidí, co si to představují jako Hurvínek válku a přesně z těchto pohnutek mají tendence se osamostatnit, aby ten svůj rybníček měli jen a jen pro sebe a už nechápou, že když ho budou mít pro sebe, tak to nemusí být vždy výhodnější, protože veškerý náklady budou jen a jen na nich.

reagovat
Středa 13. října 2010 ve 21:25 ® MP-E65mm
MP-E65mm

hraji> bohužel, vlastně bohudík jsem to nezažil. Když jsem chytal jako kluk, tak mi stačil jeden revír řeky (ten nejbližší) a jeden stoják ( ten nejbližší). Jenže na rozdíl od dob dávných jsem mobilní a poslední dobou mi až tak nejde o ryby jako takové, ale o přátelské setkání s kolegy, nějaký ten zážitek na který si člověk rád vzpomene. Tímto krokem by to šlo víceméně do kytek, protože k tomu zážitku potřebuju přístupný rybářský revír. V tomto ohledu mi to vyhovuje tak jak to je.

reagovat
Středa 13. října 2010 v 19:38 ® Robur
Robur

té administrativy bych se asi nebál, když v zahraničí vidím ceedule, že se na benzinách či ryb. prodejnách běžně povolenky prodávají… Ale nejso známy pravidla, tak tvoříme jen plky. Pokud bych si představil, že by fungovala ryb. stráž lépe, tak mne třeba napadla myšlenka, že by si člověk mohl koupit povolenku třeba na svoji hlavní /domácí/ vodu a např. za příplatek 500Kč by mohl 5* do roka bez nějkaých formalit hostovat jinde. Těch 500 by šlo na spol. hromadu, kterou by přerozděloval svaz. Za 1000Kč navíc bys měl těch výjedů třeba 12. Pokud bys byl načapán bez zápisu, tak bys přišel o papíry.

reagovat
Středa 13. října 2010 v 18:39 ® Sander
Sander

regulus > nezlob se na mě, kolego, víš sám prd jak by to potom vypadalo, nešiř zde prosím své demagogie o natírání si huby, není to vůbec na místě. Ten poslední odstavec jsi si mohl klidně odpustit.
Já nic takového nepodporuju, protože nemůžu, nikdo mi zatím nedal možnost výběru či hlasu pro/proti. Uvedl jsem jen, k čemu bych měl asi blíže. Mé rozhodnutí ale nezávisí na nějaké polemice ve zdejší diskusi. Nerad práskám něco od boku. Abych mohl něco podporovat, musím o té věci nejprve získat nějaké informace. A ty nemá nikdo z nás.
Pokud nás mají takové změny čekat, dost možná to my, řadoví členové, nebudeme moci nijak ovlivnit. Stát v tom může spatřit vyšší zisky než co dosud odváděl Svaz a jistě se se vší parádou postará o svůj zájem.
A nebo taky ne.

reagovat
Středa 13. října 2010 v 17:36 ® regulus
regulus

Podívejme se na otázku z druhé strany, ze strany státu. Jak se na současný stav dívá stát, vyhovuje mu, že stěžejní většinu vod v ČR obhospodařují svazy (ČRS a MRS) které se o vody respektive to co v nich plave starají a stát s tím vlastně nemá žádné strarosti nebo ve vidině většího příjmu do vyrabované státní kasy se bude přiklánět k předání značné části vod do soukromých rukou? Naprosto nepochybuji o tom, že politikům je to úplně jedno, ale jsme členy EU a zcela jistě existují nějaké předpisy nebo jak to nazvat, jak má být nakládáno z přírodou a živočišnými druhy, takže hodit bobek na to asi jen tak nemohou. Opět netuším jestli je nebo není nějaký příspěvek státu oboum svazům např. na udržení původních druhů ryb, jestli stát rybaření něco stojí nebo to vše jde jen z peněz nás rybářů. Myslím si, že otázka jak se na to dívá stát není vůbec zanedbatelná, možná je i stěžejní, protože pokud mu současný stav vyhovuje, tak nebude vyvíjet pražádnou iniciativu aby se to změnilo, v opačným případě to asi moc dobrý nebude.

Jinak stav co popisoval hraji pamatuju taky, tehdy mi to nijak fatálně nevadilo nebo spíš to člověku nepřišlo, byl to běžný stav nicméně vrátit se ktéto variantě by byl opravdu krok do pravěku. Mimochodem dovedete si představit co jak by se navýšila administrativa s vydáváním hostenek na každej kousek řeky a na každej rybník a její následný zpracování.

Smutným faktem je, že někteří kolegové mají tendence toto rozdrobení podporovat, bohužel si absolutně neuvědomují co by to znamenalo a jak škaredě by si u toho mohli nadřít hubu.

reagovat
Středa 13. října 2010 v 17:15 ® osprey
osprey

hraji> Já vím, že to tak je. Ale sám víš, že to tak není dobře. A svaz by měl autoritou organizace zaštiťující statisíce lidí bojovat o rozumný přístup v téhle otázce – jelikož po právní stránce to asi nebude levné ani nebude valná naděje na úspěch, začal bych mediální kampaní, spojením se s orgány ochrany přírody apod.

Zároveň bych poukazoval na stupiditu mnoha těchto opatření. On vadí kdejaký kámen či keřík a nakonec je v důsledku nesmyslného napřimování a sterilizace toku voda na náměstí…

reagovat
Středa 13. října 2010 v 17:00 ® tomashr

hraji> No shodou okolností jsem nedávno četl pár rybářských knih staršího data (cca 60tá léta) a právě stesky nad nemožností (nebo aspoň složitostí) chytat jinde než „doma“ jsou tam velmi časté. Řekl bych, že když někdy tuším v roce 1973 začal „svazový“ rybolov, tak to přivítalo docela hodně lidí a brali to jako krok dopředu. Je v podstatě dost smutné, že dnes hodně lidí by pokládalo za krok kupředu to, že se to zas rozdělí. Tím neříkám, že se nemá měnit nic – umím si docela dobře představit řada přesunů pravomocí v řetězci ČRS-ÚS-MO (a lze si představit více variant tohoto přeskupení), ovšem pokud by se nepodařilo zachovat rozumný rozsah jednotného rybolovu minimálně v rámci krajů, tak by to byla pro rybáře dost prohra – nevěřím, že by to bylo zlepšení ve většině případů…

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1