Vyhledávání
Prosim o radu - rybarsky listek
9.10.2010 | Perkins | 9.685 zobrazení | 68 odpovědí | upravit
Zdravim,
Muze mi prosim nekdo poradit jak ziskat rybarsky listek(poprve) a co proto musim udelat ?
Je pravda , ze listek se da zakoupit a hned se muze chytat ?
Nebo je nutno absolvovat zkousku z poznani ryb, biologie a zpusobu lovu ?
A jak dlouho trva vydani listku ?
Dekuji vsem za odpoved.
Petr Praha
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 18. října 2010 ve 14:06 ® džigit reakce na …
-
kerob> každý má „tu“ svou pravdu a chlapec v hlavě guláš,pokud ovšem nedělá u sboru
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 14:00 ® sus1 reakce na …
-
džigit> No,bude mít starost to vstřebat.
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 13:59 ® kerob reakce na …
-
džigit> duvod?
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 13:59 ® džigit reakce na …
-
kerob> tím pádem je to balada o howně
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 13:57 ® kerob reakce na …
-
džigit> to co se zadavatel potreboval dozvedet, se dozvedel z uplne prvniho prispevku…
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 13:48 ® džigit
-
No hlavně že se zde dostalo mnoho užitečných rad zadavateli fóra
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 13:41 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Jistěěěě??!!
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 13:40 ® tomashr reakce na …
-
kerob> Tak naokraj – já mám za poslední dva roky asi šest kontrol a při žádné (opravdu žádné) po mě nikdo doklad totožnosti nechtět. Naopak asi při dvou po mě vyloženě chtěli jen povolenku a netoužili dokonce ani po RL (na který přitom mají právo naprosto bez diskuse).
reagovat
Ovšem já vypadám mimořádně seriózně - Pondělí 18. října 2010 ve 13:32 ® kerob reakce na …
-
tomashr> OK, zkusim to schvalne pri dalsi kontrole… RL mam, clenskou bez fotky (ale clenskou vlastne nemusim mit u vody s sebou vubec, takze ji vyndavat ani nebudu) a povolenku. Az se me zepta, jestli je to moje, reknu ze ano a jsem zvedav, jestli to tim skonci a on spokojene odejde nebo se budeme prat, volat fizli a vzajemne si vyhrozovat
reagovata pristi rok si papiry asi kupovat vubec nebudu, budu si je pujcovat od kamarada, stejne kazdej howno pozna a muzu tvrdit, ze jsem on a nikdo s tim teda jak jsem se tady docetl nemuze nic udelat…
- Pondělí 18. října 2010 ve 13:30 ® kakr reakce na …
-
b.gun> Nepsal jsem nic o OP, normální RS stačí legitka ČRS či MRS s fotkou. Nebo, jak uvádíš, řidičák, pas, zbroják, všude jsou fotky. Jak zde bylo psáno, v MRS žádná MO nevydá legitku bez fotky. Lépe je problémům předcházet…
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 13:14 ® tomashr
-
kerob> Promiň, ale takhle jednoduché to fakt není. ŘP je uveden jako doklad nutný k řízení vozidla, máš to v povinnostech řidiče, policajt má zas za jistých okolností právo kontroly – výsledek je jasný průnik a není o čem debatovat.
reagovat
Jenže v tom „rybářském problému“ jsou doslova stanoveny povinnosti lovícího, ve kterých ale nic o dokladu totožnosti není, najednou ale někde úplně jinde se RS toto právo přiznává. Tady se jaksi průnik nekoná – poněkud legislativní paskvil.
Mě to nijak netrápí, obvykle doklad mám, ale na druhé straně bych to ani nějak extra nezlehčoval – podobné věci jsou totiž opravdu tak trochu časovanou bombou. Vše nějak funguje do té doby, dokud se buď obě strany chovají rozumně anebo sice přitvrdí RS, ale rybář drží hubu a nechce to hrotit. Jenže až se narazí na někoho, kdo to prostě bude chtít eskalovat, tak pak najednou tyto „maličkosti“ budou velice závažné… - Pondělí 18. října 2010 ve 13:10 ® džigit
-
kerob> plete hrušky s jabkama!
reagovat
Přečti si příslušné § o oprávnění požadovat prokázání totožnosti,ať už ze zákona o policii nebo obecní policii.
Tam máš doslovně uvedeno „Důvod ke zjišťování totožnosti určuje míru spolehlivosti, s níž se zjištění provádí.“
Logicky-když neprovádíš nic protizákonného…Popřemýšlej o významu slov " důvod ke zjišťování" a „míra spolehlivosti“ !!!!! - Pondělí 18. října 2010 ve 13:07 ® sus1
-
hraji> Aspoň je co číst.
reagovatTo,že nic nevřeší?,to je vedlejší.
- Pondělí 18. října 2010 ve 12:57 ® kerob reakce na …
-
tomashr> pokud je RS opravnena pozadovat prokazani totoznosti, tak jsem asi povinnen ji to umoznit, bych rekl… stejne tak je policista oprvanen pozadovat ridicak a ja jsem povinnen mu ho predlozit.
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 12:25 ® tomashr reakce na …
-
kerob> Jenže to o prokázání totožnosti v povinnostech lovícího zkrátka a dobře není! Je to v úplně jiném paragrafu týkajícím se práv RS…
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 12:22 ® hraji
-
No tak v MRS to máme značně jednoduché, členský průkaz musí mít člen u sebe, ukládají mu to BP. Pokud jej nemá, porušuje BP a RS je oprávněna mu zadržet povolenku a ohlásit přestupek. Ta debata o prokazování totožnosti se tu opakuje s železnou pravidelností. Škoda času na příspěvky. Nic nevyřešíte.
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 12:13 ® kerob reakce na …
-
tomashr> ale ja v tom zadny rozpor nevidim – musis mit RL, povolenku a musis prokazat totoznost… v cem je problem?
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 12:12 ® kerob reakce na …
-
b.gun> znovu a naposled: pokud provouju cinnost, pri ktere muzu byt vyzvan ke kontrole totoznosti, tak musim takovy doklad mit u sebe. RL, povolenka a clenska toto nesplnuji – ani jeden nemusi mit fotku, takze si klidne muzes vzit cizi papiry a s tou tvoji logikou jen tvrdit, ze se jmenujes jinak, dokladem bez fotky nelze prokazat totoznost… . Kazdopadne proste rybarsky doklady (povolenka, RL a clenska) samy o sobe nestaci, vzdy je k tomu potreba statem vydany doklad – s fotkou, ochrannejma prvkama, zavareny ve plastu, proste doklad totoznosti.
Jinak jsem ted volal do nasi MO a dostal jsem toto info: Clenskou legitimaci – i kdyz s fotkou – se totoznost prokazat neda, ale nekterym clenum RS, to takhle staci, nekteri vyzadujou obcanku, pokud je u toho PCR, tak obcanku vzdy. Nejaky papiry se za to i vzaly. A je to presne jak jsem psal – mozna nemusis mit u sebe doklad totoznosti porad, ale pokud jdes cilene provozovat cinnost u ktery te nekdo dokladovat opravnene muze, musis mit statem vydanej regulerni a platnej doklad, kterym se prokazat lze.
reagovat - Pondělí 18. října 2010 ve 12:07 ® b.gun reakce na …
-
tomashr> Přesně jak píšeš. Osobně také nemám problém ten doklad předložit, pokud ho mám u sebe, podobně jako předložit RS doklady k lovu, i když nelovím.
reagovat
Ale rozhodně nemůže někdo tvrdit, že něco musím, když to tak dle platných předpisů není. Pokud po mne někdo – kontrolní orgán – chce, abych dodržoval dané předpisy, tak by měl v první řadě především on podle platných předpisů postupovat. A nedělat si z toho holubník okořeněný lidovou tvořivostí. - Pondělí 18. října 2010 v 11:59 ® tomashr reakce na …
-
kerob> Víš, to co tu píšeš je hezké, ale jsme zas u klasického bordelu v zákoně, v tomto případě 99/2004
reagovatOn totiž zákon sice zmiňuje u práv RS to, že může požadovat prokázání totožnosti, jenže zároveň u povinností lovícího uvádí jen RL a povolenku, nikoli doklad totožnosti. A jelikož povinnost mít u sebe OP prakticky pořád už dávno neplatí, tak tu máme klasický rozpor, na kterém by se při opravdu vážném sporu právníci asi dobře vyřádili
A tohle je podle mě tak trochu časovaná bomba, podobných děr je daleko víc a asi je jen otázkou času, kdy někdo (třeba z nějakého osobního důvodu) opravdu požene nějaký spor kolem rybařiny k soudu – možná se pak nebudeme stačit divit…
Co se týče kontrol PČR, tak bych jim sice asi občanku bez řečí ukázal, ale popravdě si myslím, že na její kontrolu tak docela právo nemají – neřekl bych, že jsou u normálního lovu bez nějakých podezřelých okolností naplněny zákonné důvody. Ale tohle neříkám moc radikálně, přiznám se, že jsem se nikdy moc nezabýval tím, jak to přesně je se situací „kontrola ne od RS, ale přímo od policajta“ a jsem líný to hledat - Pondělí 18. října 2010 v 11:52 ® b.gun reakce na …
-
kerob> A k řízení auta OP nepotřebuji, jedinými doklady, které při řízení vozidla musím mít u sebe, jsou doklady od vozidla, doklady o pojištění a řidičský průkaz …
reagovat - Pondělí 18. října 2010 v 11:49 ® b.gun reakce na …
-
kerob> To bych doporučoval spíš tobě. Ani policie po tobě nemůže chtít jmenovitě občanku, protože ji prostě a jednoduše nejsi povinnen mít neustále u sebe. Policie po tobě může požadovat prokázání totožnosti, a to navíc pouze v případech, které jsou jmenovitě uvedeny v zákoně o policii. A záleží na závažnosti důvodů, zda považuje případné prokázání totožnosti za dostatečné, či nikoliv.
reagovat
Předložení dokladů opravňujících k lovu ryb (RL, povolenka k lovu) a případně členské legitimace je pro běžnou kontrolu dostačující prokázání totožnosti, neboť se jedná o kombinaci několika dokladů souvisejích s vykonávanou činností, které obsahují údaje, kterými se totožnost prokazuje.
Pokud by přesto trvala na dalším prokázání totožnosti, jde dle mého při běžné kontrole o bezdůvodnou šikanu, která může být předmětem stížnosti. A pokud by navíc osobu provádějící lov vyzvala přímo k předložení OP, pak o překročení pravomoci této úřední osoby. - Pondělí 18. října 2010 v 11:46 ® kerob
-
tomashr> samozrejme jsem mel na mysli pri lovu a kontrole papiru – na naplavkach, Stvanici, v Troji… je to bezna vec, mam tam vic kontrol od PCR nez od RS a s tou sluzebnou to mam taky z vlastni zkusenosti a neni to ani tak dlouho… nastesti jsem mel penezenku s dokladama v aute a oni k nemu se mnou zasli.
PS: ridicak mam stary a obcanku chtej vzdy
reagovat - Pondělí 18. října 2010 v 11:44 ® kerob reakce na …
-
b.gun> sice nemusis mit OP u sebe, ale mas povinnost prokazat totoznost…vyjmenovani jmena apod rozhodne nestaci (je to na stejne urovni jako clenska legitimace), musis predlozit doklad a to takovy, kterym totoznost prokazat lze – ty tam mas vyjmenovane. Pokud hodlas provozovat cinnost, pri ktere te nekdo muze oprvanene chtit zkontrolovat a ma pravo urcit totoznost, tak samozrejme takovy doklad u sebe mit musis, jinak nemas vse potrebne k provozovani dane cinnosti.
Pokud nejses relevantnim zpusobem schopen prokazat svoji totoznost, tak ti RS samozrejme muze vzit povolenku a muzes se vztekat jak chces a je ti to prd platny. Pokud mu neukazes ofiko doklad s totoznosti, nemusi ti vubec verit, ze ty papiry jsou tvoje a kdyz mu budes mlejt porad dokola to, co pises tady, tak budes muset do MO pro papiry a papiry dostanes zpatky hadej po cem? Po prokazani totoznosti – neprokazes, nedostanes, easy
reagovatA protipravni to neni – ty ses ten prvni, kdo v danym pripade neco porusil, respektive nedodrzel svou povinnost.
- Pondělí 18. října 2010 v 11:41 ® tomashr reakce na …
-
kerob> To co píšeš ale už moc neplatí – u nových řidičáků PČR běžně stačí ŘP (celkem nedávno mě kontrolovali a taky občanku nechtěli).
reagovat
Jinak to odvedení na služebnu k prokázání totožnosti je možné jen v případě nějakého konkrétního podezření, PČR tě ale nemá právo jen tak sebrat na ulici a předvést s tím, že nemáš občanku, to už neplatí hezkých pár let…
Ona je ta situace s doklady vůbec docela zajímavá a s řadou často protichůdných výkladů, tohle není nic specifického pro rybáře - Pondělí 18. října 2010 v 11:34 ® kerob reakce na …
-
b.gun> pokud te zastavi policajt v aute, bude po tobe chtit ridicak, technicak a svete div se – obcanku i kdyz s rizenim nesouvisi, ale prokazujes tim svou totoznost. Totoznost muzes prokazat obcankou ci cestovnim dokladem, nikoliv clenskou legitimaci, ta slouzi pro organizacni veci v ramci organizace, neni to doklad, kterym prokazes totoznost. Jinak napriklad v Praze je zcela bezne, ze PCR kjontoluje rybare – nemas jak prokazat totoznost, jedes na sluzebnu
Jinak doporucuju si zjistit o tom neco vic, abys pak jednou treba nebyl nejak moc prekvapenej
reagovat - Pondělí 18. října 2010 v 11:29 ® džigit
-
b.gun> tak tak,máš pravdu předsedo!
reagovat
Zřejmě máj kluci v okolí za RS nějaké frustrované akční hrdiny - Pondělí 18. října 2010 v 11:17 ® b.gun reakce na …
-
kakr> Ale já svou totožnost schopen prokázat jsem, a pro potřeby běžné kontroly při lovu ryb způsobem dostačujícím. RS je totiž oprávněna požadovat prokázání totožnosti, nikoliv předložení OP. A totožnost se prokazuje jménem a příjmením, datem narození a trvalým pobytem. Spolehlivost údajů pro zjištění totožnosti se ověřuje úměrně závažnosti důvodů.
reagovat
Je sice pravdou, že nejschůdnější způsob je pomocí OP, nicméně ne jediný – pro potřeby prokázání totožnosti může posloužit i cestovní pas, řidičský, zbrojní či služební průkaz, nebo dokonce např. doklad o studiu nebo prohlášení třetí osoby, případně kombinace několika způsobů. Nehledě na to, že OP jako takový obsahuje i řadu údajů, které nejsou předmětem kontroly a RS je po nich „kulový“.
Ostatně, RS nemůže být oprávněna požadovat předložení OP z jednoho prostého důvodu – žádný zákonný předpis nestanoví občanu ČR povinnost mít OP neustále u sebe. Zabavila by RS povolenku chytajícímu z toho důvodu, že má u sebe při lovu pouze RL, povolenku k lovu ryb, případně členskou legitimaci rybářského svazu? Pokud by tak přesto učinila, rozhodně by „nekonala svou povinnost“, nýbrž by si vykoledovala minimálně stížnost, spíše však trestní oznámení z důvodu překročení pravomoci úřední osoby. A pokud by byl dotyčný odhodlán dotáhnout záležitost až do konce, nebylo by asi od věci podání žaloby na náhradu škody za období, kdy mu byla protiprávně povolenka zadržena. - Pondělí 18. října 2010 v 9:41 ® kakr reakce na …
-
b.gun> Napsal jsi to hezky, ale RS má v ruce tvou povolenku a co naděláš, když s úsměvem na rtech prohlásí, pane rybář, nejste schopen prokázat svou totožnost, nestačí mě vaše prohlášení, že jste občan XY a proto vám zadržuji povolenku.Proč by měla RS volat PČR,svou totožnost lehce prokážeš na Kú, kam budeš předvolán za účelem projednání přestupku. Máš tutovku, že si nejméně 2 měsíce nezachytáš, neb úřední šiml má času dost. Můžeš si stěžovat třeba na lampárně, ale lovit chvilku nebudeš. A garantuji, RS jen „konala svou povinnost“.
reagovat - Neděle 17. října 2010 ve 23:51 ® b.gun
-
kerob> To je sice hezké, že je RS k něčemu oprávněná, ale rybář je povinen zase kontrolnímu orgánu předkládat pouze doklady potřebné k lovu, nikoliv nějaký průkaz s lovem ryb absolutně nesouvisející.
reagovat
Pokud by někdo poukazoval na to, že je rybář povinen poskytnout součinnost RS při výkonu její funkce, odpověď je prostá – pokud mne požádá o prokázání totožnosti, sdělím jí potřebné údaje ústně, případně je podložím předložením dokladu, který má vztah k činnosti, která je předmětem kontroly RS – což je členská legitimace (pokud ji mám s sebou). K vyžadování předložení jiných než rybářských dokladů RS oprávněná není. Pokud by jí připadalo takové prokázání totožnosti nedostatečné, má možnost přivolat PČR ke ztotožnění osoby. Zde už by ale bylo na pováženou, zda by takový postup z její strany nebylo možno považovat za šikanu, pokud by se jednalo o běžnou kontrolu lovícího, který by svým chováním nezavdával podezření ze spáchání přestupku.