Chytej.cz

Jerkbait - čo na naviják? necteno

28.9.2010 | maro | 5.678 zobrazení | 37 odpovědí

Zdravím, priatelia. Včera som sa stal šťastným majiteľom jerkovej zostavy MegaForce od fi. Daiwa. Keďže som sa s „jerkovaním“ stretol len v teoretickej rovine, prosím o radu skúsených, čo si mám navinúť na cievku multiplikátora. V článkoch viac autorov odporúča pre začiatok monofil … aký priemer vlasca bude optimálny na lov s prútom 1,8m a 40–80g? Prípadne ak šnúru, aký priemer by ste mi odporúčali? Tiež aká hmotnosť nástrah (od do) je na tento prút vhodná? Som úplný začiatočník a potešia ma aké koľvek rady. Ďakujem.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 4. října 2010 v 17:18 ® maro

Mali ste pravdu ohľadne použitia monofilu, kombinácia tvrdého prúta so šnúrou musí byť vražedná pre rybiu tlamu. Uvedomil som si to pri zdolávaní tej polmetrovej šťučky, aj pri monofile som mal pocit, ako by nepružil a ryba búchala do tvrdého. Našťastie bola chytená na zadnom trojháku a stihol som ju rýchlo uvoľniť vo vode.

reagovat
Pondělí 4. října 2010 v 11:16 ® maro

Ešte raz sa chcem všetkým poďakovať za rady, ktoré som dostal. Bol som ich aplikovať na VN Domaša cez víkend. V sobotu to boli dve hodinky zoznamovania sa s ovládaním multiplikátora, nahadzovania s rôznymi hmotnosťami nástrah a skúšaním vodenia plávajúcich a potápavých sliderov. V nedeľu to už boli dve hodinky normálneho lovu. Chytalo sa mi veľmi príjemne, pri náhodoch sa silon motal len minimálne, dokonca som si vycukal prvú šťučku cca 50cm (na potápavého 10cm/46g ostriežika), takže max. spokojnosť. Mal som, pre istotu, so sebou aj UL vláčku, ale ani som si na ňu nespomenul. Aj na vás ostatní kolegovia čumia jak na blbca, keď vidia, na čo lovíte? :-)

reagovat
Pondělí 4. října 2010 v 9:50 ® maro reakce na …

osprey> Áno, viem na čo tam tú páčku dali a čo tým autor zamýšľal. Už som to aj vyskúšal, ale fakt som sa twichin páčky dotkol len keď som skúšal chod nástrahy pri brehu. Klip mi tam vpodstate tiež nechýba, riešim to rovnako ako ty. Ono návin z cievky nepadá u multíka tak ako u smekáče, kde je klip nutný.

reagovat
Sobota 2. října 2010 v 0:39 ® osprey reakce na …
osprey

maro> Ta twitchin věc je na drobné pocukávání nástrahou. Funguje to, ale já to radši dělám prutem. Multík má být jednoduchý a výkonný.

Čtvereček izolepy nalepíš na návin, ne na naviják. Pak je jistota, že se ti to určitě nerozmotá (klip tam není). Já to většinou prostě namotám a nechám volné.

reagovat
Pátek 1. října 2010 v 9:51 ® maro reakce na …

sethy> Áno, jedine to prvé očko, len ja to nemám rád, keď sa do očka vešajú nástrahy, a tobôž jerkové hovadá. Už som skúmal, kam by sa dal naviazať origo hook keeper, ale blank je celý až po prvé očko popísaný, vevyzeralo by to dobre. Ale taký nasadzovací krúžok, čo spomína osprey je riešenie, len som sa s tým ešte nestretol. Určite sa to dá vyrobiť. Tá karabína je dobrý nápad, to som už niekedy použil.

reagovat
Pátek 1. října 2010 v 9:40 ® maro reakce na …

osprey> Tiež som pozeral na tú páčku s úsmevom, neviem na čo by som to použil. Ale uvidíme pri love, snáď nebude zavadzať. Trochu mi to pripomína systém na poloautomatických muškárskych navijakoch Vivarelli, ale tam to má logiku, keďže druhou rukou ovládaš šnúru. Izolepa??? No fúúúj … :-)

reagovat
Čtvrtek 30. září 2010 ve 20:54 ® osprey reakce na …
osprey

maro> Klip tam není – v nejhorším to spraví čtvereček izolepy.

Pokud jde o ten klip, tak jsem přece níže psal, že to je půjčený prut, navíc ta věc je nasazovací (taková objímka chycená ke šroubení) a konečně – já klipy nepoužívám.

No a čistě na o kraj – soukromě jsem dospěl k závěru, že tu twitchin věc na žádném svém multíku nechci. Naštěstí Abu to nikam nedává:-)

reagovat
Čtvrtek 30. září 2010 ve 20:49 ® sethy reakce na …
sethy

maro> nástrahu zachytávám třeba o první očko prutu. Při balení navážu na multík karabinku kterou tam nechám abych nemusel pokaždé pracně do řadiče vkládat vlasec. Při lovu si ji připnu na bundu a po skončení jí tam opět dám:)

reagovat
Čtvrtek 30. září 2010 v 9:36 ® maro

osprey> Ďakujem, upokojil si ma s tým radičom … :-) Na tej fotke, kde je multík na prúte, vidím hook keeper. Ja ho na prúte nemám, dorábal si si ho? Pri presune okolo vody budem musieť držať jerk v ruke.

Včera som navinul 0,35ku monofil na cievku, vošlo tam cca 100m. Potom som si uvedomil, že na multíku chýba niečo ako klip na cievke smekáča na prichytenie vlasca. Nezvykne to robiť problémy? Alebo to tiež nemám riešiť?

reagovat
Čtvrtek 30. září 2010 v 0:05 ® osprey
osprey

Tak jsem si inspirován touto otázkou sáhnul do kouta, že si vzhledem k třídennímu absťáku zaviněném chorobou trochu zatočím a multidlo nějak zlobilo. Skončilo pod šroubovákem a hodinu jsme se synkem hledali dobře maskované jednocestné ložisko (znalci si mohou tipnout, kde je), které zatuhlo.

Nakonec vše dobře dopadlo, naviják jsem složil, nic mi nezbylo a točí se.

Mimochodem – to obrovské ozubené kolo je tam kvůli dosažení převodu 7:1 a kvůli němu je tam ta velká převodová skříň, která visí podle prutu.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15057.jpgfoto/forum/2010/th-img15058.jpgfoto/forum/2010/th-img15059.jpg
Středa 29. září 2010 ve 21:34 ® osprey reakce na …
osprey

maro> Já to neřeším a házím. Čím větší vědu z toho člověk dělá, tím víc u toho trpí a míň uloví. Jerky jsou těžké, hodíš dost daleko ať je řadič kdekoli. Samozřejmě střed by byl lepší.

U těch nástrah rozhoduje spíš tvar a hydrodynamický odpor než těžiště.

reagovat
Středa 29. září 2010 v 17:38 ® maro reakce na …

osprey> Aha … jasné, slider má asi ťažisko viac v hlave, díky. Ešte jedna vec ma napadá … je dôležitá poloha radiča pri nahadzovaní? Má vpliv na náhod, či je v strede alebo na boku cievky? Dá sa na multíku nejak nastavovať poloha radiča?

reagovat
Středa 29. září 2010 v 16:37 ® osprey reakce na …
osprey

maro> Fatso má měkčí pohybovou akci. Nemele sebou tolik do stran.

reagovat
Středa 29. září 2010 v 16:27 ® maro

Môžem sa opýtať … vedeli by ste porovnať Salmo Slider a Salmo Fatso čo sa týka práce vo vode? Kedy, za akých podmienok by ste nasadili jedno alebo druhé? Zatiaľ mám len Slidery, na naučenie techniky, ale plánujem určite rozšíriť arzenál nástrah …

reagovat
Středa 29. září 2010 v 9:54 ® maro reakce na …

… a samozrejme ďakujem všetkým za rady.

osprey> Vyskúšam čo najskôr, určite cez víkend, podám správu ako som dopadol.

reagovat
Středa 29. září 2010 v 9:51 ® maro reakce na …

džigit> Ďakujem, pekný článok …

reagovat
Úterý 28. září 2010 ve 21:45 ® džigit

Ono je toho dost i na Youtube,ohledně chodu.Jen hledat,já to ko… někde zašil :-)

reagovat
Úterý 28. září 2010 ve 21:32 ® osprey reakce na …
osprey

maro> Vyzkoušej a uvidíš.

No a Slider, ten lítá ze strany na stranu.

reagovat
Úterý 28. září 2010 ve 20:12 ® troutkiller reakce na …

maro> Jak píše Džigit,Radim Křepelka je jeden z nejlepších vláčkařu co chytá sumce:-) A hlavně neni to žádnej pohádkář jako známá celebrita:-) Většinu Svejch Sumcu mám na Slidery jako on a mužu jen doporučit!

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 17:28 ® džigit

maro> něco pro začátek
http://www.nachytano.cz/…nosti/a/210/

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 17:21 ® maro reakce na …

Ako vlastne pracuje potápavý slider? Pri škubnutí ide k hladine a v kľudovej fáze klesá?

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 17:20 ® maro reakce na …

osprey> To s poškodzovaním rybých tlám je dobrý argument pre monofil. Nie je ale problém s pamäťou hrubých silónov? Netvorí sa potom „telefónna šnúra“? Predsa len má cievka môjho multíka dosť malý priemer …

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 16:54 ® osprey reakce na …
osprey

maro> Všechno jde. Jde o to, jestli se ti to líbí a vyhovuje ti to.

Schválně třeba vyzkoušej, jak reaguje na tu Twitchin páčku plovoucí a potápivý Slider.

Ve vedení nástrah až tak zásadní rozdíl není. A ty silné monofily právě eliminují tu průtažnost – při vedení nástrahy to s nějakou 0.35 mm není nijak hrozné.

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 16:14 ® sethy reakce na …
sethy

maro> jde to, jde s tím dokonce i jerkovat a někdy je to dokonce i úspěšnější než ty kusy dřeva (plastu)

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 16:13 ® maro

Zvyknete loviť s jerkovou zostavou aj napr. s veľkými kopytami na veľkých ťažkých jigových hákoch? Alebo je to blbosť?

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 15:49 ® maro reakce na …

ospray> Je nejaký zásadný rozdiel vo vedení nástrahy na šnúre a monofile? Hlavne na väčšiu vzdialenosť … ináč mám už prvé slidery, 10cm, jeden F (36g) a jeden S (46g), a tiež jeden 12cm F (60g). Trénovať náhody chcem začať s plávajúcim, nech mi pri rozmotávaní prvých chuchvalcov neklesne niekam do vázky.

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 15:42 ® maro

troutkiller> Mám ti odpovedať aj tu? :-)

reagovat
Úterý 28. září 2010 v 15:41 ® maro reakce na …

pablo> Presne … :-)

reagovat
Úterý 28. září 2010 ve 14:34 ® pablo

maro- môžeš mi prezradiť- to si vyhral súťaž v Slovenskom rybárovi?

reagovat
Úterý 28. září 2010 ve 13:45 ® osprey
osprey

Tak tam dej vlasec 0.33 – 0.35 mm. Stojí mi ta sestava v koutě – jenom s prutem do 120 g, mám to půjčené od HaDa, který nemá čas na ryby (ne, že já bych měl) a ten tam má pětatřicítku Strofta.

Není s tím problém, ryby jsme s tím pochytali, největší štika asi 84 cm (David). Když je tam pletenka, tak to s tím tuhým prutem hrozně rve rybám tlamy. Taky se dá s pletáňou krásně uprásknout ten jerk, i když to je otázka šikovnosti a koncentrace.

Ta cívka není velká, ale stejně se hází nějakých 30 – 50 m a ta štika si přes brzdu nevezme skoro nic.

Začni s nástrahami kolem 50 g, to je takové optimum. Dál uvidíš sám.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1