Chytej.cz

Myslíte si, že je rybařina sport? necteno

4.2.2005 | z | 32.288 zobrazení | 137 odpovědí

Pustil jsem se do diskuse na téma „Koukáte na pořad Jak na to?“ a oponoval jsem jednomu přispěvovateli mimo jiné v tom, že si nemyslím, že je rybařina sport a rybář sportovec. Zajímalo by ně, co si o tom myslíte VY.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 19. října 2011 ve 14:36 ® 

Rybařina není sport, ale DROGA (a hodně tvrdá :-)

reagovat
Úterý 18. října 2011 v 17:41 @ All Armor reakce na …

lubo OV>To by podle tvého výkladu byli zednící, co se každý den nadřou na stavbě sjůprsportsmeni. Definovat sport jako to, při čem se někdo nadře jako vůl, je volovina. Já jsem v pátek chytil 7 štik za 2 hodiny. Vůbec jsem se nenadřel. Tahat vobler není až taková extra dřina ani pro staršího chlapa. Sportovní bylo nejspíš to, že jsem všechny pustil, bo štiky, co mají 60 neberu, i když jsou, podobně jako kapřící, pochoutkou. Horší bylo, že jsem je pochytal na nástrahy od cca 10 po 25 cm. Velké zubaté, které „tam“ určitě jsou, se dobře bavily. Už neblbněte s tím sportem. Je to panská zábava. V USA, kdo nemuškaří, nehraje golf a nezapálí si doutník, nepatří mezi normální lidi.:-D

reagovat
Úterý 18. října 2011 v 16:20 ® osprey reakce na …
osprey

lubo OV> Hm… Zatím mě nenapadlo dělat to takhle. :-)

reagovat
Úterý 18. října 2011 ve 14:47 ® Mary reakce na …
Mary

lubo OV> 1 rybář 21ks seknutá huba. 5 rybářů, když se jim bude takto dařit, 105 ks seknutá huba. Doufám, že se nikdy nenarodím rybou. Asi bych chcípla hlady, Moje heslo? Zrušit ,,sportovní,, rybáře.

reagovat
Úterý 18. října 2011 v 0:00 ® lubo OV
lubo OV

Jednou jsem chytil za 7 hodin 21 kaprů. Bylo horko, jako v pekle a já se prakticky celou dobu nezastavil. Namačkaní koulí krmení, nastřílení prakem, záběr, zdolání, podebrání, odhačknutí ryby, puštění, nové nastražení, naplnění krmítka, nahození, namačkání pár koulí, nastřílení prakem, záběr, zdolání … a tak pořád dokola. Prakticky jsem se nezastavil. Abych se mohl najíst, musel jsem přestat na chvíli chytat. Přišel jsem domů úplně vyšťavený. Ten den to byla pravá sportovní dřina.

reagovat
Pondělí 17. října 2011 v 18:18 ® Jarda Š.

Jde o to, v jakém významu bereme slovo sport, což může být:

1. tělesná aktivita, kterou neprovozujeme pro obživu nebo z nutnosti či povinnosti, ale pro zábavu nebo
  2. soutěžení podle stanovených pravidel jednotlivých sportovních disciplín.

Ve významu dle a) rybařina je sport, ve významu dle b) jen u toho, kdo závodí v některé rybářské disciplíně.

reagovat
Pondělí 17. října 2011 v 0:32 ® nnnap reakce na …
nnnap

Patlaloš> jak nesakujte, vždyť mi ten řízek uteče!

reagovat
Neděle 16. října 2011 ve 23:52 ® Patlaloš
Patlaloš

Rybařina je sport to je na beton......já byl třeba letos jednou na 5 dní na rybách a najezdil jsem při tom přes 18km na lodi a to je slušný sportovní výkon …A ryby nesakujte sakra…

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:43 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

1Mara>Myslím že ohledně závodění jsou uplně jiná pravidla a také jsou nastavena tak aby s rybou bylo zacházeno co nejšetrněji tam je RŘ uplně o něčem jiném a daleko přísnější.Kdyby takto fugoval normální RŘ tak máme vody plné ryb.Nevím jak dalece jseš znalej v této tématice to né žebych se nad tebou nebo ostatníma nadřazoval to určitě ne,ale srovnávat to spolu nejde vše má své pravidla.

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:36 ® rgb23
rgb23

1Mara> překrucuji to záměrně, protože nic není jenom černé nebo bílé:-) Stejně jako ta férovost boje…

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:30 ® rgb23
rgb23

1Mara> ať to nehrotíme, řekněme to jinak. Každá ulovená ryba trpí a je jen otázkou, co si každý rybář připustí jako vnitřně morální mez. Jednomu vadí používání háčků s hroty, druhému trojháčky, třetímu sakování ryb. K tomu přidej třeba lov na živou rybku, nebo feedraře a plavačkáře co loví vyloženě pro potěšení ze záběru na který nečekají.

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:27 ® 1Mara reakce na …
1Mara

rgb23> Nebudu už reagovat , nikam to nevede , a už vůbec né jestli jsi názoru toho že sakovaná ryba není trápená . O háčku a chytání jako takovým se tu nikdo nebavil , takže jsi to zbytečně překroutil jinam , a poslední věc určo to rybě vadí zapíchleh háček v puse , ale to už je lov a férovej boj kde si vítěz buď lovec a nebo poražená oběť zaslouží úctu a buď rychlou smrt a nebo volnost. Dobrou .

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:17 ® rgb23 reakce na …
rgb23

1Mara> ale nepletu:-) zkus mi dokázat, že je pro rybu menší stres zapíchlej háček v tlamě či zdolávání proti její vůli, než půlhodinové sakování v ekovezírku. Vynech argument stísněného prostoru ať neprudíme akvaristy:-)

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:16 ® Juraj reakce na …

1Mara> Ta silnice a auta bylo přirovnání k tomu, že jsi se podivoval nad tím, proč má mít závodník jiné podmínky, než běžný rypář, bo RŘ platí pro všechny stejně. A o tom utrpení neutrpení tu můžeme diskutovat do úmoru. Jedno je jistý. Ještě žádná ryba to nikomu neřekla.

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:07 ® 1Mara reakce na …
1Mara

rgb23> Ponechat a nebo pustit … Pleteš si pojmy s dojmy :-)

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 23:02 ® rgb23 reakce na …
rgb23

1Mara> fakt to ženeš do extrémů. To už rovnou můžeš řešit, že rybě vadí háček v tlamě a omezování svobody při zdolávání… nebo se rovnou na rybařinu vytentovat. Jestli znáš šetrnější způsob jak uchovat ponechanou rybu (živou) než ekovezírek tak sem s ním:-)

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 22:39 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Juraj> Až na to ža můj názor je že ty ryby trpěj , ta silnice a nebo auta né . tvůj názor je že ta ryba netrpí , takže to tu ukončíme nikam to nevede. Ať ti koušou a Petrův zdar .

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 22:34 ® Juraj

1Mara> Prostě si nemyslím, že se děje něco hrozného, ztrátového, rybám ubližujícího. Jak jsem napsal, tak spousty ryb si projde daleko horšími procesy. Policista v běžném provozu pochopitelně nemůže jezdit 150, ale to je hloupé přirovnání. Mám mnohem lepší! Automobilový závodník musí jezdit v běžném provozu podle předpisů, zrovna tak jako já musím chytat dle BP při klasické návštěvě svazové vody. Ta samá silnice se ale uzavře, v daný den je oficiálně závodní dráhou a pak tu závodníci jezdí 150 za dohledu požárníků, popř i policie. Zrovna tak v onen den já na závodní trati sakuju za přesně daných podmínek ryby. Je to naprosto stejné. Jsem ve vztahu k běžnému rybáři na svazovce ve stejném postavení, jako závodník na trati proti běžnému účastníku silničního provozu. Je to normální běžné a nikdo se tomu nepodivuje, ani to neoznačuje jako křivdu jedněm a privilegium druhých

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 22:21 ® 1Mara reakce na …
1Mara

ladamaj> Takže v eko vezírku ta ryba je nestresovaná a nenacpaná hlava na hlavě , v klidu kde si hezky počká až se někdo umoudří a rozhodne že až sní plácne na váhu a přiklopí jí dalšíma rybami a pak jí pustí zpět do vody ? To že něco stojí tolik a nebo tolik , nebo že jsi s prominutím hendykepovanej , to stím nemá co dělat. Taky jsem chtěl závodit v plavce , taky jsem si koupil dlouhovezír za 1500kč. má přez 6m. a co ? Furt ta ryba je ve stísněném prostoru a tudíš stresovaná , pochopim rybáře co si chce vzít rybu domů a dá ji do vezíru , sic je to taky na houby pro tu rybu , ale né že jí budu hodinu mít někde zavřenou jako ve vězení a pak jí hodim zpět do vody . Rybářskej řád by měl platit pro všechny stejně né ? To si policista může taky v civilu jezdit autem po silnici 150km.v h. a có ? Je policista , jako Juraj je závodník ?

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 22:14 ® ladamaj
ladamaj

1Mara>Mám za sebou spoustu závodů,ryby by se měli dávat jen do eko vezírů a podle toho jak je velkej tak i počet rovněž se používaj tak zvané rukávy kterých je spousta různě dlouhý a průměr,tvar.Osobně je používám i když už na závody nejezdím přičemž mám možnost jezdit na mistrovství světa za hendicap vše je jen o penězích 1 závod 30.litrů a to jako důchodce bych neutách skončilo spousta členů a to jen ohledně financí.Jinak o rybařině trošku vím a proto sem dal přednost svému synátoru vasekmaj takovou víbavu co má jsi asi ještě nikdy neviděl a kolik to stálo to raději nepočítám také používá vše eko. aby rybě neublížil a to i při normálním rybolovu.Kéžby se tak choval každý.:->

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 22:11 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Juraj> Máme každoročně 12 výlovů , takže vím o čem mluvíš , ale nějak se ta ryba do svazovky vysadit musí žé , taky to není košer to souhlasím , vidím to na výlovech jak obyčejný borci se chovají k rybám a je mě z toho zle , ale proč když už jednou ta ryba má svodobu a klid , jí ještě jednou stresovat ?

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 22:03 ® Juraj

1Mara> Tak v mém 4m vezírku 15 kg ryb ještě pořád pohodlně bloudí. Přemýšlel jsi někdy nad tím, jak vypadá proces od vykulení plůdku v líhni až po vysazení ryby do revíru? Víš kolikrát se dostane do ještě větších stresů a stísněnějších podmínek? A kolikrát je s ní zacházeno mnohem tvrději, než když jí závodník uloží do vezírku a pak jí z něj vysype?Zavírá kvůli tomu někdo sádky?

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:54 ® 1Mara reakce na …
1Mara

hraji> Myslivost sem do toho netahej , to je jiná kapitola . :-)

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:53 ® 1Mara reakce na …
1Mara

hraji> Ano body se nepočítaj , ale tohle není o bodech , ale právě o rybách a přístupu k nim . jen názor : Každý závodník by měl mít u sebe bodovače , který hned po chycení ryby , by ji měl zvážit a šetrně vrátit do vody .

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:52 ® hraji reakce na …
hraji

1Mara> ale stačí, nebudeme se navzájem přesvědčovat

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:51 ® hraji reakce na …
hraji

1Mara> neférovost k rybám? To jako lov ryb je férový? Je férový lov jelenů pomocí kulovnice se zaměřovačem? Co je to „férový“?

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:50 ® hraji reakce na …
hraji

1Mara> víš že mrtvá ryba se závodníkovi nepočítá? Letos jsem na mistrovství světa na vlastní oči viděl, jak rozhodčí vytáhl ze síťky na vážení mrtvého sumce, ukázal mu ho, řekl: dead fish, angličan kývnul hlavou a rozhodčí ji hodil do vody. Kdyby závodníkovi uhynuly ryby ve vezírku, nic by mu nezvážily.

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:49 ® 1Mara reakce na …
1Mara

hraji> Vážím si tě , nechci tě jakkoliv urazit a nebo nařknout , zkrátka mě tydle věci nejdou pod nos , vidím v tom neférovost k rybám toť vše . :-)

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:48 ® hraji
hraji

1Mara> bav se s kým chceš. Omíláte zde dokola argument, který má stejnou váhu jako konstatování, že mládež je zkažená. Ale máš plné právo si vybrat, s kterým zástupcem závodníků se budeš bavit. Respektuji to.

reagovat
Sobota 15. října 2011 ve 21:43 ® 1Mara
1Mara
Juraj> Chceš mě říct že tohle sakování ryb ve velkovezírech je v pořádku ? Nemusím ani na nějaké závody jezdit , stačí když si pustím pár videí otom jak se na svazových vodách chovají závodníci k rybám ........ jen příklad .

Proč vy máte takovou povolenou metodu a ostatní rybáři né ? Měl jsem známého z Lovosic , taky závodil a i vyprávěl jak potom spousta cejnů,cejnků a další bílé ryby v těch vezírech uhynili , pááááč se jich třeba chytalo hodně a nebo rozhodčí nestíhali. Jak jsem psal níže , ryby chytat umíte , otom žádná , rozumíte v rybařině mnohem více věcem než obyčejný rybář , ale právě pro to vy by jste měli jít příkladem . nebo to sakování je podle tebe v pořádku ? Ta ryba tam v tom vezíru netrpí ? nestresuje se ?

reagovat