Vyhledávání
Myslíte si, že je rybařina sport?
4.2.2005 | z | 32.329 zobrazení | 137 odpovědí
Pustil jsem se do diskuse na téma „Koukáte na pořad Jak na to?“ a oponoval jsem jednomu přispěvovateli mimo jiné v tom, že si nemyslím, že je rybařina sport a rybář sportovec. Zajímalo by ně, co si o tom myslíte VY.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 15. října 2011 ve 21:37 ® 1Mara reakce na …
-
hraji> Sež závodník a už jsem to stebou jednou řešil , takže se budu bavit jen s p. rybářem Jurajem , neva ?
reagovat - Sobota 15. října 2011 ve 21:31 ® Juraj
-
1Mara> Myslím, že se jen tupě připojím k hrajiho dotazu. A musím s tebou souhlasit. Opravdu si ryby nevážím, to dělá bodovací komise. .-)))
reagovat - Sobota 15. října 2011 ve 21:20 ® hraji reakce na …
-
1Mara> na kolika závodech ses byl podívat a kontrolovat, kolik ryb uhynulo?
reagovat - Sobota 15. října 2011 ve 21:02 ® 1Mara reakce na …
-
Juraj> Nechtěl jsem reagovat , ale musím , co děláte na závodech s rybami co máte vy všichní závodníci ve vezírech a držíte je ve stresu a kolikrát nacpaný na sobě , než vám je někdo přeměří či zváží a pak je hodíte spět do vody ? Tomu říkáte vy že jste jak píšete : že bych se choval k rybě nešetrně, nebo že bych si jí nevážil, nedokázal ocenit její krásu a eleganci.
Neberu vám to že znáte, jste vytrvalí, umíte , a všechno okolo , ale zároveň za jakou cenu , aby po vás spousta ryb po zvážení a stresu se pustila zpět a dosti bílé ryby pak pošlo ?
Právě vy by jste měli jít příkladem ostatním rybářům jak se k rybám chovat …
reagovat - Sobota 15. října 2011 v 19:55 ® Juraj
-
Tak si trošku píchnu do vosího hnízda. Pro mě je rybařina na závodech a v tréningu sport se vším všudy a tak k tomu taky přistupuji. A houšť! Nevidím na druhém konci udice 3/4 kg tlouště, ale v daný moment hlavně 750 bodů. To neznamená, že bych se choval k rybě nešetrně, nebo že bych si jí nevážil, nedokázal ocenit její krásu a eleganci. To vidím občas u některých normálních rybářů, pro které je to prý „jenom koníček“ běžně u vody. Jenomže tento sportovní přístup mi už mockrát dokázal, že přijdu na věci o kterých bych jako běžný rybář neměl ani tušení. Pokud se mi něco daří, nebo nedaří, tak povětšinou přijdu na to proč. Rozhodně mě to posouvá někam kam jsem se dříve s klasickým přístupem nedostal ani omylem. Ale protože o tom nesportovní rybáři nic nevědí, tak jsou i tací, který můj sportovní přístup odsuzují. Je to jen jich problém. Takže pokud sedím za feederem, tak závodím nebo trénuju. Hlava mi jede na plné obrátky a dělám vše pro to, abych přišel na to, co je příčinou toho proč se mi zrovna daří, nebo nedaří. To zejména v tréningu, kdy pokud se takzvaně trefím a chytám ryby na hod, tak začnu systematicky měnit věci tak, abych tento stav zhoršil. Tím přijdu na to, co rybě momentálně vadí a co je naopak to pravé ořechové. To neznamená, že to bude fungovat druhý den! A ani to, že na to přijdu vždy. Ale je to cenný střípek do skládačky rybářských zkušeností. Troufám si tvrdit, že to 99% rybářů tzn. 100% s nesportovním přístupem nikdy neudělá. A protože o tom nic neví, tak mu to taky pochopitelně nechybí. Párkrát do roka si vyjdu na dravce, nebo na kapry, či na úhoře. Tam už to pro mě sport není. Proč? Protože o tom toho vím pramálo, než abych se mohl s kýmkoliv v lovu těchto ryb měřit. Protože mám velmi málo času, abych se takovéto rybařině mohl systematicky věnovat. Tak se jednoduše spolehnu na své obecné povrchní znalosti dané problematiky, nahodím a relaxuji. Pak vidím věci, které při soustředění na feederovou špičku nevnímám. Ledňáčky a konipásky (na závodech občas vidím Konopásky, ale to je podobnost čistě náhodná a pouze slovní
reagovat). Lasičky jak spolu roztomile dovádí, za soumraku netopýry a mám vůbec mnohem víc času vnímat všechnu tu krásu kolem sebe. A když přijde nějaká ryba tak mám určitě radost a je to taková třešnička na dortu. To je koníček a vůbec ne sport. Ale krásný. Díky tomu, že prožívám u totožné činnosti zcela rozdílné pocity, tak velmi dobře vnímám, kde je ta tenká, ale ostrá hranice mezi rybařením jako sportem a koníčkem. To ale můžu vykládat komu chci, protože tuto hranici si musí najít každý sám – ve své hlavě.
- Čtvrtek 13. října 2011 ve 23:18 ® ladamaj
-
Jak se to vvezme pro někoho jo a pro někoho ne.Jelikož jsem závodil tak jsem to měl jako sport,dnes to mám jako koně.Jiní to mají třeba jako honbu za kusem žvance,prodej atd.
reagovat - Čtvrtek 13. října 2011 v 19:33 ® hrdobec
-
rybaření je lov a ryba kořist o tom jsem přesvědčen
reagovat - Čtvrtek 13. října 2011 v 16:59 ® mig61
-
Protože nic jiného nedělám než chytám ryby, tak pro mě je to skoro jako desetiboj (chůze normální, zrychlená, orientační běh, plavání, veslování, vrh koulí, hod kladivem, oštěpem…atd. ale nejčastěji se řadí k tzv. sportům bezkontaktním.
reagovat - Čtvrtek 13. října 2011 v 9:39 ® jenikkk
-
Určitě nenapíšu žádnou průlomovou věc. Podle mě, sport sám není nějaká přesně vymezená oblast lidské činnosti, proto ani o rybaření nejde vynášet nějaký konečný soud. Navíc si vemte, o jak široké paletě aktivit zastřešených „rybařením“ se bavíme… RT, LRU, chycení ryby na pekáč, chycení ryby pro radost (nebo nechycení ryby vůbec
reagovat) a vše možné mezi tím. Každý asi cítí, že něco z uvedeného má ke sportu blíž, něco je od něj dál nebo s ním nemá společného nic, ale hlavně to každý hodnotí subjektivně. Nemyslím, že by byla nutná nějaká obecná shoda a abych přímo odpověděl na otázku: Já si myslím, že je zbytečné to řešit (i když si dovedu představit, že chce někdo podobnou otázkou připravit půdu pro to, aby dokázal, že chytání a pouštění ryb nemá se sportem nic společného a je jen trápením zvířat a honěním ega… všichni víme, jaké je teď na síti v těhle otázkách klima)
- Středa 12. října 2011 ve 22:26 ® osprey reakce na …
-
hraji> Nemám přesčasy.
Souhlasím zcela s tím, co jsi napsal níže. RT je sport zcela se vším všudy.
Problém je ten, že ne všechno se dá zaškatulkovat. Rybařina, i ta „sportovní“ se dá provozovat z mnoha důvodů. Nikdy nepůjde říct, jestli to je nebo není sport. Ale někteří se pokoušejí ji jako sport vnímat.
Nemám vždy pravdu a nemyslím si to. Mám názor a prosazuju ho, nic víc. Dovedu si představit, že se tu objeví argumentačně zdatnější osoba a vynese mě v zubech. Beru to trochu i jako duševní cvičení.
A jinak – přemýšlím občas o spoustě věcí. Možná jsem i divnej
reagovat - Středa 12. října 2011 ve 22:04 ® hraji
-
Doufám že ti proplácí přesčasy
reagovat - Středa 12. října 2011 ve 22:03 ® hraji reakce na …
-
osprey> jasně, máš pravdu, ve všem. Ale je to tedy sport a nebo není? Pro některé ano, pro některé ne? Zase narážíme na to, že každý má svoji představu o tom, co je sport. Třeba RT by měla být sport bez debat, tam o žádný lov nejde.
reagovat - Středa 12. října 2011 ve 21:58 ® osprey reakce na …
-
hraji> Rybařina je lov, z něhož vznikla podivná ritualizovaná forma, které většina z nás holduje. Někteří rybáři se z ní poušejí udělat sport – hledají měřitelná kritéria a snaží se závodit. Jiným je tento přístup cizí.
reagovat - Středa 12. října 2011 ve 21:28 ® hraji
-
Když existuje organizovaná soutěž u nás, když existuje mistrovství evropy, když existuje mistrovství světa, a uznává to celý svět, je to sport?
reagovat - Středa 12. října 2011 v 15:28 ® džigit reakce na …
-
All Armor> krom těch hub.Jako dítě jsem na houby chodilo,teď jsem postarší a slepej
reagovatTu hospodu přeci jenom ještě najdu
- Středa 12. října 2011 ve 14:58 @ All Armor reakce na …
-
džigit> Píšeme to samé.
reagovat - Středa 12. října 2011 ve 12:11 ® džigit reakce na …
-
All Armor> chodit do hospody pěšky je známkou zdravého životního stylu,aneb „Žiju zdravě,chodím do hospody pěšky!“
reagovat - Středa 12. října 2011 v 11:59 ® Prichy
-
Robur: lidi reaguji na puvodni osazenstvo chytej co uz se tu nekolik let nevyskytuje
reagovat - Středa 12. října 2011 v 11:59 @ All Armor
-
osprey> Ne, to, co popisuješ nezakládá tvrzení, že rybaření je sport. Mnohé z činností, které jsi uvedl, vykonávají lidé s cílem dorazit do hospody a tam chlastat, či s cílem najít houby.
reagovat - Středa 12. října 2011 v 11:59 @ All Armor
-
osprey> Ne, to, co popisuješ nezakládá tvrzení, že rybaření je sport. Mnohé z činností, které jsi uvedl, vykonávají lidé s cílem dorazit do hospody a tam chlastat, či s cílem najít houby.
reagovat - Středa 12. října 2011 v 11:47 ® zalesak05
-
Podle mne je rybařina spíš koníček než sport
reagovat - Středa 12. října 2011 v 9:20 ® peta128 reakce na …
-
nnnap>Večerníček o Klukovi z plakátu jsem měl rád,jeho novodobé pokračování nikoli
reagovat.A o sportu mám trochu jiné představy,takže říkám není.
- Středa 12. října 2011 v 7:31 ® nnnap
-
a což takhle se zeptat nejpovolanějších? Mistrů, jak se cítí. Třeba Kluka z plakátu: Co kubo, cítíš se spíše lovcem, sportovcem nebo už se jenom prostituuješ za peníze?
reagovat - Středa 12. října 2011 v 6:39 ® vezirek
-
Mary> Pokud chceš na cokliv reagovat,bude dobře se nad každou otázkou a odpovědí trochu zamyslet.Potom pochopíš,že jsem o lukostřelbě psal jako o sportu. Kdyby za Tvým příspěvkem byl otazník,potom bych tomu rozuměl tak,že jsi to nepochopil.
reagovat - Úterý 11. října 2011 ve 23:37 ®
-
1Mara> všechny sem vyčerpal
reagovat - Úterý 11. října 2011 ve 23:33 ® 1Mara reakce na …
-
mannice> Nemáš tam ještě nějaké otázky ?
reagovat - Úterý 11. října 2011 ve 23:09 ® reakce na …
-
Mary> a já sem snad napsal něco,že to neni o penězích?
Myslíš,že každý sportovec musí vše dělat zákonitě pro peníze?
Myslíš,že každý kdo běží na autobus běží kůli penězů?
Myslíš,že každý kdo běží za autobusem,běží protože zaspal?
reagovat - Úterý 11. října 2011 ve 22:11 ® Mary
-
mannice> ty jsi dobrý, když běžím na zastávku, nesčetněkrát jsem běžela,. Zas je to o penězích, abych měla zaplacenou šichtu
reagovat - Úterý 11. října 2011 ve 22:08 ® Mary
-
vezirek> Lukostřelba na terč je sport
reagovat - Úterý 11. října 2011 ve 22:06 ® Mary
-
Tomucha> Ty se pohneš a ryba trpí. To je ten sport? Že jsi pohnul tělem?? Nebo je jen vítězství, že jsem nachytal víc než ..... Vítězství je sport???? Zrovna tak dostihy, ty koně za to nemohou. Je dobrý kůň a špatný kůň, Tam je to o sazce. O penězích. Myslivost je přímo o žrádle
reagovat