Vyhledávání
Útok na člověka
9.9.2010 | -tom- | 10.761 zobrazení | 45 odpovědí
K nápadu na tohle téma mě přivedl Osprey, když psal o hladových pohraničních duhácích (nemohli být dokonce záměrně cvičení? V ČSLA bych se nedivil ani tomuhle nápadu) žeroucí neopatrné kopečkáře.
Vzpomněl jsem si na jeden díl z cyklu „River monsters“ (Discovery) se jménem „Evropský lidožrout“. Šlo o klasického Sumce velkého, který podle středověkých kreseb a pověstí byl schopen žrát i lidi, o ovcích a kozách nemluvě. V tomto díle je popsaný případ (bylo jich tedy několik z jednoho léta), kdy sumec zaútočil na nohy koupajících se (lékařsky zdokumentováno) v jezeře u Berlína, tehdy šlo nejspíše jen o hájení si svého teritoria v době tření. V souvislosti s tím pak v dokumentu dělali pokus, jak zhruba velká ryba by stačila na utopení dospělého člověka. Přiznám se, že výsledek mě dost překvapil, protože už zhruba 70cm sumec by byl schopen průměrného plavce utopit.
Taky jsem si vzpomněl, jak Jakub Vágner nafilmoval útok sumce na vábničku, jak se i naše ryby dokážou po člověku pěkně ohnat jsem viděl několikrát, konečně sám mám na ruce památku na pěknou štiku. A to už vůbec nezmiňuju každoletní evergreen mých mladých let, kdy byla česká učitelka pokousána obří štikou, jednou v Jugoslávii, jindy na Šíravě…
Máte podobně alarmující zprávy o nebezpečnosti našich vod?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 9. září 2010 ve 12:50 ® -tom-
-
Ok, teď kapku vážnějc- ryby útočí i když jim nejde o žrádlo, asi to není kvůli zábavě, alespoň jsem zatím nepotkal smějící se rybu (ale neodvažuju se tvrdit, že neexistujou), ale už se mi stalo, že mi štika zakousla několik živých rybiček a nechala je bejt. Prostě jen tak, pudově…
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 ve 12:44 ® tomashr
-
K té původní otázce k sumcům – ono je nutno rozlišovat dvě věci: jedna je zda je daný živočich schopen člověka zabít, druhá (a často zásadně odlišná) ovšem je to, zda to opravdu dělá.
reagovat
Já celkem nepochybuji, že větší sumec (třeba už něco nad metr) by dokázal plavce hravě utopit, jenže proč by to dělal? Je to ryba, která kořist polyká a nerozkouše – co by tedy s tou mrtvolou dělal? Živočichové (tady není nutno rozlišovat savce, ptáky a ryby) zkrátka a dobře ve absolutní většině případů neútočí „jen tak pro legraci“, ale jen s nějakým cílem – potrava, obrana, atd. Asi je to štěstí, protože kdyby nějak sumec „zmutoval“, že by ho „bavilo“ topit lidi, tak to taky dokáže. Pravděpodobnost toho je ale snad (?) mizivá… - Čtvrtek 9. září 2010 ve 12:23 ® DJ
-
Dobrá zpráva pro všechny rybáře. Uchytil se nový druh, v našich vodách potvrzen výskyt Vandélie obecné. Už jste ji někdo chytil?? Rekordní kus zatím chytil jen Jakub. Na místě foceno zdokumentováno.
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 ve 12:12 ® MP-E65mm reakce na …
-
kerob> tímto si u mě stoupnul, já bych se v životě neodvážil takového macka vzít do ruky
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 ve 12:02 ® Libor reakce na …
-
kerob> ty kráso! nepodříznul tě?
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 11:56 ® kerob reakce na …
-
MP-E65mm> perlin umi bejt fak wostrej!
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 11:52 ® endeross
-
Vy tu tedy řešíte téma. Takový malichernosti jako je lidožravej ježdík
reagovat. Buďte rádi, že se u nás nevysazuje létající ryba. To by k vodě nikdo nepách ani s 10m bičem.
- Čtvrtek 9. září 2010 v 11:40 ® -tom-
-
My tu řešíme, jestli zvýšit lovnou míru štiky na 60cm a přitom… takovej zabiják… Docela mě zaráží, jak se za týhle situace může vydat lístek i lidem, kteří nevlastní zbrojní průkaz, takový riziko! A novináři o tom nic nenapíšou :-/ Taky mi pomalu dochází, že když se ztrácí děti, tak to není kvůli perverzákům a obchodu s bílým masem, sumci nám je za nocí temných kradou! A v neposlední řadě už i chápu rybáře se 7m biči, není to kvůli jinému stylu rybolovu, nejsou to fajnšmekři, je to zkrátka zdravý rozum nebýt tak blízko u břehu…
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 11:28 ® džigit reakce na …
-
MP-E65mm> já se setkal jen s Ježdíkem útočným
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 11:06 ® -tom-
-
Já už k vodě nejdu!
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 11:02 ® kerob
-
Nedavno mi kamarad ukazoval docela slusne porezanou ruku – sel si do rybnika oplachnout ruku a zautocila mu na ni stika.
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 10:38 ® MP-E65mm reakce na …
-
džigit> s tím sumcem to je pravda.....
reagovats tím perlínem prý taky .......tak nevím
- Čtvrtek 9. září 2010 v 10:36 ® džigit reakce na …
-
MP-E65mm> tak šíření poplašných zpráv,jo?!?
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 10:20 ® MP-E65mm
-
jo a mimochodem, poslední dobou se ač nerad doslýchám, že ještě nebezpečnější ryba je perlín ostrobřichý......sice jsem neslyšel konkrétní případ, ale z doslechu je prý tak wostrý , že dokáže uřezat dlaně v zápěstí.........
reagovat - Čtvrtek 9. září 2010 v 10:13 ® MP-E65mm
-
znám jednoho sumce na českém revíru a ten mě připravil o ruku, těch sumců je tam prý miliardy (říkal kamarád) ten sumec díky kterému mám kybernetickou ruku měl kolem 60cm ...........jo jo i takové věci se tu dějí
reagovat