Chytej.cz

Kde sehnat blank na vlaceci prut? necteno

8.9.2010 | kerob | 22.681 zobrazení | 41 odpovědí

Rekneme, ze spousta prutu co se prodava mi nesedi do ruky diky tvaru rukojeti a taky rad experimentuju, takze bych si rad postavil pres zimu vlastni vlacak. Kdo a kde v CR je schopen dodat blanky? Nezajima me lowend, zajimaj me slusny blanky a spis v „lehcich“ gramazich.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Neděle 16. ledna 2011 v 18:44 ® jepice-zruseno reakce na …

kerob> Děkuji. Zase tak pěkné to není, až na to chytnu rybu, možná změním názor :-)

reagovat
Sobota 15. ledna 2011 v 11:38 ® kerob reakce na …
kerob

jepice> jo a jinak pekny samodomo :-)

reagovat
Sobota 15. ledna 2011 v 11:37 ® kerob reakce na …
kerob

jepice> ja to trochu odlozil, ale urcite se k tomu vratim. Nesehnal jsem takovy blank, aby melo smysl se stavbou zabyvat. Ale az se takovy objevi, nevaham :-)

reagovat
Pátek 14. ledna 2011 ve 21:51 ® jepice-zruseno

Jak pokračuje stavba prutu? Já sem hodim pro inspiraci jeden můj bastl. Jedná se o starší muškařský šejkspír aftma 5–6, 255 cm, který měl sedlo navijáku bez matice. Získal jsem ho tedy „nový“ za rozumné 2 stokoruny. Byl již ale lehce otlučený. Dále jsem pořídil karbidová očka a epoxidové lepidlo. Zbytek byl doma. nejprve jsem z prutu ořezal všechna očka, pak odrbal rukojeť a odřízl sedlo navijáku i s blankem a z vrchnho dílu odpovídající část špičky. Poté jsem vyrobil rukojeť prutu částečně ze zachráněné části původní muškařské a částečně kusu korku, který byl ve sklepě a vybrousil do asimetrického, ale ergonomického tvaru, částečně na vrtačce a částečně v ruce. Sedlo jsem použil staré hliníkové. Očka jsem vyvázal nití z maminčina šuplíku a nalakoval směsí epolexu a epoxidového lepidla. Do konce prutu jsem vlepil šroub (vyvážení) a za ním džínsový knoflík jako koncovku. Předpokládám, že pro chytání ryb to bude stačit a navíc se tomu možná zasmějete. Lak na očka jsem nenamíchal dobře, tuhl moc rychle a nestačil jsem vyhnat všecky bublinky (fénem). Prut skvěle odhazuje nástrahy o hmotnosti malé rotačky, smáčka s brokem a malých woblerů (nyní do zahájení pouze půlgramový splávek) a zároveň je sladěn s mým novým navijákem s krytou cívkou Daiwa us 80 xe. Akce prutu je „spíše B“ – tedy zdolávací :-D

Děkuji za radu Michalu Studenému ohledně připevnění sedla navijáku.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16151.jpgfoto/forum/2011/th-img16152.jpgfoto/forum/2011/th-img16153.jpg
Pátek 10. září 2010 v 19:57 ® osprey reakce na …
osprey

pepa-č> Tak si koupíš jiný blank. Pokud vím, ty jsi schopen přežít ještě Harrisona:-))

Já o stavěném prutu neuvažuju – nikde nejsou blanky k osahání. Snad jedině koupit blank z Black Streama, který dobře znám a mám celkem slušnou představu, jak na něm postavit o třídu lepší prut než fabrika.

reagovat
Pátek 10. září 2010 v 19:52 ®  reakce na …

osprey> to je to, co nevím, zda je to velko nebo malo :-)) každopádně mě to stálo dost úsilí otevřít si k blankům cestu. (fabrika má zájem na prodeji továrních prutů – prodej blanků je vlastně kontraproduktivní – viz Loomis, který už blanky neprodává) Když si lidi začnou moc kupovat blanky, tak kanál zavřou, a jsem kde? ano, tam. :-)) nebo :-((

:-))
reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 ve 22:47 ® osprey reakce na …
osprey

pepa-č> Pokud jde o cenu produktu pro koncového zákazníka, pak nevidím problém.

Ten bych pochopil u velkoobchodních cen, protože spoustu lidí třiceti nebo padesátiprocentní marže dráždí a což teprve když je ještě větší.

Chtějí ty blanky prodávat soukromým osobám nebo nechtějí? Normark nechce prodávat Rapaly soukromým osobám. Ani mě ji nechtěl prodat:-((

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 ve 22:16 ® 

osprey> já ho dostal na vyžádání z Německa. Kdyby chtěli, aby to někde viselo, tak to někam vyvěsí. Je to informace, kterou znají dealeři a ti, kteří si o to napíšou. Normark taky nezveřejňuje, za kolik prodává Rapaly prodejcům. A kdyby to někomu řekli, asi by nebyli rádi, aby to někdo dal na chytej nebo mrk.

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 v 18:29 ® osprey
osprey

Chlapi – a co dát ten ceník do Downloadu? Zas tak tajné to není a stáhne si ho, kdo bude chtít.

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 v 16:07 ® kerob reakce na …
kerob

pepa-č> dobra zprava :-)

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 v 16:07 ® kerob reakce na …
kerob

xtr2007> zajem mam a predem ti dekuju, do osobky ti posilam na me mail. dik!

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 v 16:01 ® 

Letos Sportex oproti roku 09 nezdražil blanky ani o korunu.

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 v 15:49 ® xtr2007 reakce na …

Ak mas zaujem, mozem Ti poslat aj cennik blankov. Je sice z roku 2009 a ked som bral tento rok, boli tie ceny o cosi vyssie oproti tym, ktore su uvedene v nom.

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 v 11:26 ® kerob reakce na …
kerob

xtr2007> diky

reagovat
Čtvrtek 9. září 2010 v 11:07 ® xtr2007

Blanky Sportex kupis aj u Mavep-a, mavep@mavep.cz

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 22:14 ® 

!!! jo a na youtube jsou stovky návodných videí (různé kvality) ale hodnotné a velmi hodnotné se tam dají snadno nalézt !!!

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 20:46 ® kerob reakce na …
kerob

pepa-č> diky, diky…

pripadny vysledek zverejnim. :-)

reagovat
Středa 8. září 2010 v 18:20 ®  reakce na …

kerob> acidrod.com, mudhole.com…ca­belas.com. je toho hodně. CTS posílá přímo atd. chce to googlit, mailovat, trochu se rozkoukat, projít si rodbuilding.org, rodbuildingforum. Studený má vlastní fórum a poradí! nebát se toho a vědět, že vše je jen spotřební materiál. Když to zondíš, tak jedeš znova a výsledkem je zkušenost. Není to věda.

Když to dokáže 12tileté čínské dítě nebo mexikánský farmář (u prutu Made in USA), tak to dokáže každý. otázka je jak :-))

reagovat
Středa 8. září 2010 v 16:20 ® kerob
kerob

pepa-č> Dobra, pohledam tedy v zahranici (nejaky konkretni a osvedceny tip?) A ohledne shaneni – koupim blank, ocka a korek, vse ostatni si zatim predstavuju zcela vlastni – bud vylaminovany z uhliku nebo freza, soustruh a kov :-) . Jinak cil vidim takto: stihly rychly prut v delce cca 2,70, odhozovka do cca 25g, mnozstvi ocek o co nejnizsi hmotnosti a jejich rozmisteni hodlam odzkouset vyvazanim nanecisto bez laku, aby se jejich rozmisteni ci pocet dal vyladit. Vysledek si predstavuju kolem 100g tezky prut, kde je vliv setrvacnych sil dany vahou ocek co nejmensi a ktery padne presne do moji ruky. Uvidime jak to dopadne, zima bude dlouha :-)

dik

reagovat
Středa 8. září 2010 v 16:09 ® kerob
kerob

osprey> O ockach mam pomerne konkretni predstavu, takze uprava stavajiciho prutu se mi moc nezda a rad bych si to poskladal z novejch veci, clej postup.

reagovat
Středa 8. září 2010 v 16:06 ® kerob reakce na …
kerob

Robur> ja svoje pozadavky dokazu docela dobre definovat, mozna ne slovy tak, aby mi ten prut nekdo postavil, ale sam sobe si prut presne podle predstav poskladat dokazu. Dokazu si vybrat co chci a dokazu si to poskladat, vyvazat a vysperkovat. Nikdy bych se nepokousel nekomu stavet prut, ale sobe ano, riziko je minimalni. A kdybych nasel presne takovej, kterej mi bez jediny vyhrady padne do ruky i do oka, tak si ho koupim, ale mam doma otep vlacaku v cene az do cca 7500 Kc a presto hledam dal, hledam ten pravej. Stavba je tedy logickej krok. Ze tobe staci bohate vyber z „konfekce“ je pekny, ale ja to mam proste jinak. Mam stavenej musak od pana Behounka a mam ho rad :-) vic nez hi-tech Scotta, kterej je objektivne lepsi o dve tridy.
Jinak to vidim presne jako pepa-c.

reagovat
Středa 8. září 2010 v 15:14 ® 

k původní otázce: na internetu. Existují desítky obchodů po celém světě, co do čr zasílají. na email s dotazem kdo dováží do čr odpoví kažý výrobce. chce to jen zasednout k emailu a googlu. jediny specializovaný obchod pro stavěče je Studený v Brně. já s ním mám dobré zkušenosti. napíšu, zaplatím, pošle. v pohodě.

všechno potřebné sehnat je součást celého dobrodružství :-))

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:43 ®  reakce na …

Robur> to je v pořádku, kdyby měli všichni stavěné pruty, tak se rázem „customy“ stanou tuctovkou , je to celé odznova. :-)

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:38 ® Robur
Robur

chci říct, že bych asi nedokázal přesně popsat svoje pocity abych dostal můj top prut, takže se řídím je tím, zda to v ruce a s navijákem sedí či nesedí.Kdybych pak u stavitele takový prut měl, tak bych chtěl ten hotový nebo jeho kopii. Samozřejmě očekávám, že dobrý stavitel by mne asi vhodnými otázkami vedl k nějakému výsledku, ale i tak po tom nějak netoužím.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:33 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Je to o tom, co píše Pepa. A stavěč ti optimalizuje prut na míru – délka rukojeti, vybereš si sedlo navijáku, barvu ovinů, ty nápisy a jiné dopňky.

A pokud jde o očka, dokud jsem si to u Flipa nevyzkoušel, nevěřil bych, jak moc jejich počet, rozmístění a hlavně celková váha ovlivňuje chování prutu.

Na druhou stranu nijak zvlášť ke stavěným prutům netíhnu (to bych musel být přítomen celému procesu výroby). Jeden stavěný mušák ale doma mám. Je dobrý, ale právě díky tomu, že byl vyroben bez mé přítomnosti, je to jen další prut, který má podle mého přání jen barvu vyvázání oček a typ rukojeti.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:27 ® Robur reakce na …
Robur

pepa-č> to chápu u toho, co si uvedl, ale nechápu to u prutu. Prostě tam z toho mám hodně pocit, že nevím, co vlastně dostanu: jak mám popsat, jak moc má být prut tuhý či pružný atd.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:17 ®  reakce na …

Robur> to samé, co vede lidi k tomu, že si nechají navrhnout dům od architekta a nekoupí „na klíč z katalogu, typ 123B“. Bydlet se dá v obou.

A je spousta věcí, které na trhu v konfekci nejsou.

Dále tuctovost spoustě lidí vadí.

ze stavěného prutu se dá dostat mnohem víc než v konfekce. nevěřil bys jak moc se prut promění, když na něj dáš o očko víc nebo míň. nebo místo ocelových dáš titanová. nebo prostě nechceš zelený. třeba atd.

V neposlední řadě je to radost něco vytvořit. To se kupovaným čímkoli nedá nahradit. kdo nezažil, nepochopí.

ze stejných důvodů lidi brousí po večerech hodiny a hodiny voblery i když se dají koupit.

mohl bych pokračovat dál, ale proč.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:04 ® hraji reakce na …
hraji

Robur> mě nic, protože to vnímám stejně jako ty, vždy jsem si vybral z toho, co je na trhu, třeba i za cenu vyšší ceny, ale i když mám drahé pruty, ty co stály opravdu hodně stejně u nás nikdo nestaví. A na stavěné muškařské či přívlačové pruty asi nemám dost fajnové ruce.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:01 ® Robur
Robur

pár stavěných prutů jsem v ruce měl a nijak mne neoslovily, pro mne normální udice s ručně psaným popisem.. Nevím, kde je jejich přednost. Předpokládám, že někde v blanku a vyváženosti. Přemýšlel jsem o tom a vlastně bych ani výrobci nedokázal říci, co vlastně chci a vrazit prachy do něčeho, co mne vlastně nemusí ve výsledku sedět je blbá představa. Ale naspat, že někomu nesedí rukojet je divná, ta může být úzká, tlustá, dloohá, krátká a materiál evo či korek a možná něco dalšího a na trhu je prutů..... Tak bych se vlastně chtěl zeptat, co vás vede k objednávce prutu na zakázku?

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 13:34 ® osprey
osprey

džigit> To i já.

Ale opravdu jde o to, že koupit prut a přestavět ho prostě je jedna z možností.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1