Chytej.cz

Jaký vláčák na multiplikátor? necteno

7.9.2010 | Herink | 13.597 zobrazení | 22 odpovědí

Chtěl jesem se zeptat jaký vláčecí prut na multiplikátor.Jak by měl být sestaven,délka očka od navijáku a očka od sebe chápu že hodně oček a blízko od sebe ale hlavně se chci zeptat na vzdálenost prvního očka od navijáku.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 8. září 2010 v 15:19 ® J.H. reakce na …

osprey> právě že už tenhle byl náhradou za jiný reklamovaný…a teď znova. Posílal jsem ti je v plný velikosti aby sis je mohl použít podkle svého. Jiný mail nemáš?

reagovat
Středa 8. září 2010 v 15:03 ® osprey
osprey

Rozlepování korku je důvod k reklamaci – a neváhal bych, pokud je doma jiný prut, aby mladík měl čím chytat.

reagovat
Středa 8. září 2010 v 15:01 ® osprey reakce na …
osprey

J.H.> Neviděl jsem je, ale pokud jsi to posílal na tiscali, tak tam jim to blbne. Přecházeli na nový sytém a mají to věčně rozkydané. Do chytejácké schránky mi nedošlo nic, na seznamu jsem nebyl:-D

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:37 ® J.H. reakce na …

osprey> njn vždycky něco vymyslí bez předchozí konzultace.Roz­lepuje se na něm korek. Došly ti ty fotky?

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:24 ® osprey reakce na …
osprey

J.H.> Jo – napiš schválně, jak odpadá týden starý prut. Buď dostneš nějakou tu radu a nebo tě doženeme k tomu, abys ho šel reklamovat:-)

A pokud jde o lov s multíkem, vysvětli synovi, že po rybářské stránce si nijak moc nepomůže. Nechytí víc a v mnoha situacích bude omezen potřebou nahazovat tahem – takové hody pod větve, stranou, spodem, to je u multíku pěkný vopruz.

Multík je hlavně o pocitech. Skutečný význam má až u jerkování, pikrování a tak.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 14:20 ® osprey reakce na …
osprey

J.H.> Chtělo to zeptat se jinak. Ale v pohodě. Doporučil bych mu tohle:

http://www.rsp-fishing.cz/…-10-30g-akce

Případně se na těch stránkách porozhlédni, je tam spousta jiných, ale začni u modelů, co jsou v akci.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 13:49 ® J.H. reakce na …

osprey> ahoj Míro,zkrátka šlo o to že kluk chce ten multík(odhozovej) z předváděčky na srazu. Současný vláčák i když je tejden starej nějak odpadá a chce něco do 30g.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 13:34 ® hraji reakce na …
hraji

osprey> já se podíval až když jsi napsal, že je potřeba jeho reakce.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 13:32 ® osprey reakce na …
osprey

hraji> Nedíval jsem se, ale vypovídá to cosi o smyslu informací v kartě. Díky.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 13:24 ® hraji reakce na …
hraji

osprey> zadavateli otázky je dle karty 13 let. Těžko očekávat nějakou rozumnou odpověď. Asi to byla otázka bez konečného řešení. Pouhopouhá otázka.

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 13:10 ® osprey reakce na …
osprey

pepa-č> Máte recht, velebnosti.

Potíž je, že teď už by se měl vyjádřit zadavatel otázky, protože jinak je z ní jen pískoviště pro naše plky:-)

reagovat
Středa 8. září 2010 ve 12:38 ® 

Jo, v podstatě to jde, chytat s prutem vzhůru nohama. Sice se bude ohýbat obráceně než bylo zamýšleno, ale to není žádná trága (navíc většina výrobců žádnou polohu páteře neřeší).

Problém může být u prutů která mají první očko hodně odsazené a velké (případně na delší nožičce)- typicky pruty, které mají nový Fuji concept Guide očka.

taky některá (např jednonožičková očka na „stopce“) nejsou vymyšelena pro namáhání směrem dolů – tah byl zamýšlen obráceně – u malých záteží je to fuk. Ale dokážu si představit, že jednonožičkové očko které je vzhůro nohama pod velkým tahem na silném vlasci ohnu..

nicméně platí, že motyčkou okopáváme záhonky, lopatou si kopeme hrob, rýčem ryju atd. Teoreticky si lze vykopat hrob i motyčkou, ale to pravé ořechové to nebude… :-)

K čertu s kompromisy!!! :-)

reagovat
Středa 8. září 2010 v 11:50 ® osprey reakce na …
osprey

endeross> Například hodně klasických vláčáků má první očko hodně vysoké, což je s ohledem na smekací naviják výhoda. Multík je ale nalepený na prutu a první očko by mělo být sice trochu větší, ale nízko nad blankem.

Čistě teoreticky lze otočit normální vláčák vzhůru nohama, dát na něj multík a chytat. Dělal jsem to, pepa-č mě viděl a ani se moc nesmál. Taky jsem jednou strčil multík na feeder a to je skoro v pohodě, akorát se ten prut protáčí ve vidličkách.

Jinak je ale opravu lepší mít pod multíkem prut k tomu určený – a je to hrozně fajn pocit takovou sestavu držet.

reagovat
Středa 8. září 2010 v 10:45 ® džigit

Teď mě napadlo,proč ten dotaz na první očko či jeho vzdálenost.Tohle se řeší u kapřáků,při použití velkokapacitních navijáků-velký průměr cívky.Tam to snad v rámci tření odhazovaného silonu může být problém-vliv na délku odhozu.Někde jsem tuto poučku,či radu,četl.U multíků tento problém asi nebude,leda,že máš cívku +10cm :-))

reagovat
Středa 8. září 2010 v 10:31 ® 

nesmyslně položená otázka. pruty na multík jsou párátka 1,8m na okouny ale i jerkové pruty, kterým zabiješ slona jednou ránou, nebo 3,6m dlouhé lososáky a cokoli mezi tím a ještě dost okolo.

musíš první vědět, co a jak chceš chytat a proč a pak se ptát jaký prut a jaký k tomu multík.

začínat od toho že máš multík a jaký k tomu prut je začínání od konce.

přesná pravidla na rozmístění oček nejsou, každý výrobce si to dělá jinak. Každý stavěč taky jinak (i proto se pruty staví), protože rozmístění a počet oček má vliv na výsledek.

Proč hodně? ani hodně ani málo. Oček má být akorát. ne víc, ne míň.

Vzdálenost mezi navijákem a prvním očkem není daná nějakou formulí nebo předpisem.

reagovat
Středa 8. září 2010 v 9:24 ® endeross
endeross

hraji, džigit> aha, už ten rozdíl vidím, děkuji za vysvětlení :-)

reagovat
Středa 8. září 2010 v 9:13 ® hraji reakce na …
hraji

endeross> tohle je prut určený pro použití multiplikátoru http://www.tropicliberec.cz/…-85m-40-150g podívej se na držák navijáku

reagovat
Středa 8. září 2010 v 9:11 ® hraji reakce na …
hraji

endeross> není smýkací naviják, ale smekací naviják. To je od slova smekat, ne smýkat. Hluboce se mýlíš, klasický multiplikátor se totiž montuje tak, že je „nad prutem“, kdežto smekací naviják se montuje pod prut. Z tohoto důvodu se vyrábějí pruty pro lov s multiplikátorem se speciálním držákem navijáku. Je možné použít multiplikátor i na klasický prut, ale budeš jej muset držet vzhůru nohama (pardon, očkama).

reagovat
Středa 8. září 2010 v 9:10 ® džigit reakce na …

endeross> zkus mrknout na nějaký e-shop,kde to prodávají a rozdíl uvidíš hned :-)
http://www.rsp-fishing.cz/…/castingove/
http://www.rsp-fishing.cz/…/privlacove/
Samozřejmě můžeš vláčet i s klasickým vláčákem,ale…

reagovat
Středa 8. září 2010 v 9:05 ® endeross
endeross

Mně jen není jasný jaký je rozdíl mezi vláčecím prutem pro smýkací naviják a multiplikátor. Z mého pohledu laika je to jedno, ne?? Koupim kvalitní vláčkařskej prut a místo smýkacího navijáku tam našroubuju multík. Jakýpak copak :-) To ho chceš na moře ?

reagovat
Středa 8. září 2010 v 8:43 ® hraji
hraji

Již včera večer mě napadlo přesně to samé, co napsal osprey. Pokud si budeš kupovat prut určený k vláčení s multiplikátorem, budeš rád, když si budeš moct vybrat délku a gramáž, protože nabídka u nás není moc široká (bráno vzhledem ke klasickým prutům). Pokud si chceš prut na vláčení postavit sám, bude asi potřeba najít nějaký specializovaný web, protože lidí, kteří mají zkušenost se stavbou takového prutu bude málo, možná dokonce ještě méně. Šance je podívat se po „okolí“ republiky, třeba na nějaký e-shop v USA, tam by se dalo určitě nakoupit. Ale parametr vzdálenost prvního očka od navijáku jsem nikde nenašel.

reagovat
Úterý 7. září 2010 ve 23:51 ® osprey
osprey

Zdravím. Na tenhle dotaz se nedá odpovědět. Pokud má ten prut 180 cm, bude první očko k navijáku blíž než u prutu, co má 3 m.

To ho vybíráš na krámě nebo si ho chceš postavit?

Počet oček zase závisí na délce a akci prutu.

Takže pokud chceš něco pod multík, budeš muset svoje požadavky upřesnit.

reagovat