Chytej.cz

Fotky Chytej.cz necteno

6.9.2010 | Tutan | 2.873 zobrazení | 22 odpovědí

Zajímá mě možnost dalšího nekomerčního využití fotek ze serveru. Je to majetek Chytej.cz, takže asi bude nutné povolení HaDa, případně jednotlivých fotografů ke stažení, úpravě nebo dalšímu použití fotografií… například v osobních profilech na tomto i jiných webech, k domácímu prohlížení a vystavování sebe sama ;-) a tak. Momentálně mi jde o fotky ze srazu, ale i dobudoucna by měli mít fotografové možnost se vyjádřit k tomu, jak s čím nakládat.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 7. září 2010 ve 21:09 ® HaD reakce na …
HaD

tomashr> ano, ty fotky nejsou naším vlastnictvím. Je to tak jak říkáš. Logo tam je proto, aby se alespoň trochu zabránilo dalšímu šíření a případně bylo zřejmé, kde se k ní šiřitel dostal.

reagovat
Úterý 7. září 2010 v 18:36 ® tomashr reakce na …

Tutan> Faktická poznámka – ty fotky nejsou ve vlastnictví chytej.cz! Autorská práva jsou pořád na straně autora, ten v podstatě publikací na chytej jakoby licencuje jedno konkrétní bezplatné užití – prohlížení na chytej.
Když to publikuješ někde jinde, tak by paradoxně bylo skoro čistší to logo chytej vymazat a naopak pod to uvést jméno či kontakt na autora.
Ale pro nějaké domácí užití, prohlížení a tisk je to jen akademická debata, to prostě nikdo neřeší, problémy mohou nastat ažv případě, že to budeš někde dále publikovat a využívat.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 21:33 ® Tutan reakce na …
Tutan

S úpravou fotek odsud stažených se babrat určo nebudu a logo tam samozřejmě nechám, takže zdroj bude vidět… Díky :-1

Sám něco málo taky do fóra Srazu přidám 9-)

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 21:23 ® osprey reakce na …
osprey

Tutan> Já myslím, že ano, pokud je budeš mít jen tak doma, není to vůbec problém, pokud je někde zveřejníš, neměl by ses prohlašovat za jejich autora a pokud chceš být maximálně korektní, měl bys uvěst zdroj.

Pokud jde třeba o moje fotky, viděl jsem je kolovat leckde. Moc to neřeším, mám jiné starosti.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 19:29 ® Tutan reakce na …
Tutan

osprey> tím pádem můžu fotky ve vlastnicví Chytej.cz, tzn. všechny tady uveřejněné, nekomerčně použít, pokud nevyřežu logo Chytej.cz. Autor fotky má smůlu :-P a majitel reklamu :-D

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 17:31 ® CeP reakce na …
CeP

osprey> no vidis. mohl jsem ti pujcit raketu i s raketometem.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 17:07 ® osprey reakce na …
osprey

Tutan> Pokud jde o fotky, souhlasím s tím, co dole napsal tomashr.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 17:07 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Věř, že kdyby bylo v tom kýbli to, nad čím tu spekuluješ, pečlivě bych jeho obsah vyklápěl v blízkosti tvého stanu. Některé hrubší části obsahu bych umisťoval s přesností profesionálního minéra:-))

Reálně to bylo tak, že jsme hledali, kde nakrmit a ta mělčina před námi byla nekonečná. Tak jsem nakonec nabrodil a našel flek na hranici dohozu – bohužel olovem. Krmení se tam muselo nosit.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 15:38 ® Tutan reakce na …
Tutan

Robur> třeba tohle je ideální příklad atraktivního objektu… kam se hrabe předek můj a zadek Lucky ;o)))

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 15:26 ® Robur reakce na …
Robur

Tutan> no já nevím, ty zajíměvější objekty. U našeho fleku s kousek vždy objevila nějaká figurka v trenclích a s kýblem. Obsah pak vyházela uprostřed rybníka a šla zpět. Asi to měli daleko na záchod.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 15:14 ® Libor reakce na …
Libor

Tutan> sakra… pššššt!

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 15:11 ® Tutan reakce na …
Tutan

Libor> až se zpeněží to tvé vystoupení, dočkáš se :o)) Každopádně tam byly zajímavější objekty k focení… píšu teda jen za sebe ;o)

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 15:08 ® Libor
Libor

Tutan> protože mu do ruky strká lexa. Škoda že já Tebe ani Lucku nefotil, mohl jsem být milionář :-)

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 15:02 ® Tutan reakce na …
Tutan

Robur> hele, tobě se ještě pletou písmenka :o)

reagovat
Pondělí 6. září 2010 v 15:00 ® Tutan reakce na …
Tutan

Libor> díky. Spadl mi bazal ze srdce…

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 14:59 ® Robur
Robur

hlavně ještě autorům fotek řekn, kam to posíláš, abyste se mohlina lsezině zasmát, s jakými kometnáři to vyšlo, např. můj článek s Liborovým podpisem a jeho fotky s podpisem mým. I když někdy jsem u těch porodních zmatků též asistoval:-D a část viny beru na sebe. Tím ale, že můj článek vyšel pod jiným jménem mám celkem slušné argumenty, že o záměr nešlo.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 14:50 ® Libor reakce na …
Libor

Tutan> :-D , v poho, jako její táta nevypadáš :-)

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 14:47 ® Tutan reakce na …
Tutan

tomashr> I nerodičům? :-)

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 14:37 ® tomashr reakce na …

Tutan> Tak zrovna u toho „pasování“ tímto dávám všem zúčastněným rodičům rovnou pro moje fotky všeobecný souhlas i pro profily mimo chytej.cz :-)
To jsem stejně fotil na přímé přání organizátora pasování a počítal jsem, že si to lidi nějak rozeberou…

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 14:30 ® Tutan reakce na …
Tutan

tomashr> myslel jsem použití v mém soukromém pc, prostě na památku a třeba fotky z pasování Lucky do profilu na Fb nebo Lide.cz. Pokud najdu něco k tisku na stěnu, řeknu si autorovi o originál, to je jasný.

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 14:13 ® tomashr

Musíš trochu zkonkretizovat, co si představuješ pod pojmem použití…
Napíšu ti to obecně z pohledu fotografa:
* nikdo ti dost dobře nemůže omezit zcela privátní užití – nejen prohlížení, ale i pokud najdeš sám sebe a chceš si z toho nechat udělat fotku na papíře, tak je to tvá věc. Mimochodem pro ten druhý případ si myslím, že když se fotografa slušně zeptáš, tak ti to možná i pošle ve větším rozlišení pro tisk.
* Zrovna tak tě asi nikdo nebude popotahovat za použití v profilu na Chytej – pokud jsi na fotce ty nebo tvůj úlovek, tak to nikoho nepohorší.
* Pro nějaké čistě nekomerční užití na svém webu (nebo v profilu jinde) už by bylo vhodné se zeptat, tipuji, že za tohle po tobě obvykle nikdo nebude chtít peníze, ale možná někdo bude požadovat, aby bylo uvedeno, kdo je autorem fotky.
* U užití řekněme „polokomerčních“, třeba ilustrace do článku, který jinak píšeš sám, už by ses měl zeptat, prakticky vždy bude požadováno udat autora fotky, jiná náhrada bude asi záležet na bližších okolnostech.
* Naproti tomu za použití více komerční, třeba nějaká fotka s jasně viditelným wobblerem pro eshop už je dotaz na fotografa nezbytný a tam už je skoro i slušnost nabídnout nějakou náhradu (neřešme zda finanční anebo nějakou protislužbu/zboží). Nemusí jít o žádné horentní sumy, cena fotek je dnes poměrně dole, ale tady už by se to nějak legalizovat mělo.

Píšu to sice sám za sebe, jak to vnímám já, ale odhaduji, že většina dalších autorů fotek ze srazu to bude vidět podobně :-)

reagovat
Pondělí 6. září 2010 ve 13:46 ® Tutan
Tutan

Mohlo mě napadnout se zeptat ve Fotografování ryb, ale pozdě… Zřejmě ještě následky po srazu ;-)

reagovat