Chytej.cz

Prut pro začínajícího rybáře. necteno

30.8.2010 | Kuba4 | 18.264 zobrazení | 118 odpovědí | upravit

Dobrý den.

Je mi 13 let a budu si dělat můj první rybářský lístek. Chtěl bych se s vámi zkušenými, poradit jaký prut by byl pro mě nejvhodnější. Nechci aby to byl nějaký profi prut za velké peníze, ale aby měl celkem kvalitní poměr: Kvalita/Cena. Našel jsem set prutu s navijákem avšak, má akci 40g, což se mi zdá málo, i když nevím. Moc se neorientuji. Chtěl bych lovit hlavně na plavanou ale potřeboval bych prut s kterým by se dala utáhnout třeba štika.

Předem díky za vaše reakce.

Kuba

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 5. září 2010 ve 20:03 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

stump> To ano,ale znám spoutu duchodcu co chytají í jíným spusobem.Já si myslím,paia to nechtěl říct na plnou hubu a hodil to do boku,že tam od nich by se mohl naučit spíše masařit než chytat pro zábavu!!!Tím netvrdím,že jsou všichni duchodci masaři,znám spoustu duchodcu kteří by mohli jít spoustu lidem jako příklad jak v rybolovu tak k chování v přírodě.

reagovat
Neděle 5. září 2010 v 19:42 ® stump reakce na …
stump

chosebaits> No paia ve svém příspěvk ze 3.9. řekl, u důchdců se dá vidět max. bobkařina. Je mi 65 let, v důchodu jsem 3 roky a souhlasím s ním jen částečně.

reagovat
Neděle 5. září 2010 v 19:29 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

stump> Já bych neřekl,že mu vnucuje bobkařinu,ale jen mu radí aby se šel podívat k vodě a aby věděl o co jde a tam si kluk najde nějakou rybolovnou techniku která mu padne do oka.

reagovat
Neděle 5. září 2010 v 19:25 ® stump reakce na …
stump

paia> Tvé hodnocení starších rybářů je tendenční. Ve svém příspěvku jsem psal, že jsem se letos věnoval 11-ti letému vnukovi, který samozřejmně absolvoval rybářský kroužek ukončený testem znalostí. Na mne zbylo zasvěcení do praktické rybařiny. První jsem mu pořídil 4 m bič a sadu udiček na kostřičkách. Aby ho nenudila jednotvárnost, zkoušeli jsme i klasickou položenou. Potom jsem ze svých, méně používaných prutů vytáhl feeder Mustang od Fy Shakespear a malý navijáček Kingfischer. Lov na feeder a plavačka kluka okouzlily. Děti mají rádi akci. Proto nevnucuji vnukovi „bobkařinu“.

reagovat
Neděle 5. září 2010 v 17:49 ® Robur
Robur

tak by starší rybář mohl už mít nějakou nemoc a mohla by být přenosná. Ach ta paušalizace. Paia, myslíš to dobře, ale říkáš to strašně.

reagovat
Pátek 3. září 2010 v 16:43 ® paia
paia

Mám tak trochu obavu, co se Kuba v tom kroužku naučí, z vlastní zkušenosti vím, jak to vypadá v tom našim, vedoucím je důchodce, který klukům ukáže maximálně tak bobkařinu (pro Kubu… položenou s cílem ulovit kapra) a možná nějakej splávek, kterej vytáhne z 30 let staré krabičky. Kubovi bych doporučil, aby se domluvil s nějakýma rybářema tady z fóra, co bydlí někde u něj v okolí a kteří by mu ukázali, jak chytají oni, pokud k tomu budou svolní. A nebo vzít kolo a zajet si k rybníku nebo řece a sednout si vedle někoho a pozorovat, co dělá. Ale respektovat určitý odstup, ne každý má rád, když mu cizí lidi koukaj pod prsty. Ideálně, pokud by to byl nějaký mladší rybář, který bude mít alespoň trošku zažitou nějakou moderní techniku lovu a nebude mu společnost vadit. U starších rybářů hrozí, že člověk uvidí něco, z čeho by si nemusel udělat správný obrázek a taky asi u nich neuvidí moc často soudobé vybavení a když už náhodou ano, tak leda nějakej pípák.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 21:43 ® petrcech
petrcech

kuba4> Na začátek je nejlehčí plavaná, já sám tak začínal. Do feedrového prutu bych pro začátek nešel. To jest můj pohled. Dělej jak chceš.

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 13:49 ® chose120 reakce na …
chose120

kuba4> To ti stačí..:-)

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 13:21 ® kuba4

Stačil by pro začátek tenhle feederový set?

Prut: Albatros Discover Feeder 3,45m
Naviják: Albatros Guideliner 3000RD

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 12:04 ® kuba4 reakce na …

Dobře :-D

reagovat
Středa 1. září 2010 v 11:53 ® Robur reakce na …
Robur

kuba4> ty jsi zvídavé dítě, takvé se moc často nevidí, ale fakt bude lepší napřed vstřebat něco v koružku případně u nějakého rybáře /na srazu či v okolí/ a pak se ptát, protože

1/ co rybář to jiný názor
2/ na otázku s navijákem je odopvěď na delší dobu a to nebudeme řešit bojovku:-)

reagovat
Středa 1. září 2010 v 11:36 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

kuba4> Bojovku určitě mít nemusí,hlavně ať má nějaké ložisko a rolničku.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 11:29 ® kuba4 reakce na …

Takže tedy pro začátek jak říkáte feederový prut. Ale stejně to neusíme tolik rozebírat ;-) Stejně si budu dělat zkoušky až příští rok na jaře. Sice tohle už je trošku otázka mimo ale naviják k tomu prutu nemusí být nějaký lepší aby utáhl případnou přívlač, třeba jestli nemusí mít bojovou brzdu atd.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 11:22 ® Robur
Robur

kuba, kup si akvárko, bo z toho budeš mít hlavu jak nafuk. balón. Budeš mít ryby a klid:-D

reagovat
Středa 1. září 2010 v 11:17 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

hraji>Tady ti musím dát muj souhlas,feedr né..Já bych to viděl na nějaký teleskop 3–3,5 metru s gramáží do 40–50 g. Tento prut by měl být všestraný (plavaná,vláč­ka,položená). Teleskop navrhuji pro jednoduchou přepravu,nebo Kuba asi auto ještě nevlastní a nejpravděpodobnější vycházka bude pěšo nebo na kole.Jako začínajcí rybář a kluk to párkrát hodí na strom a tak bych se vyvaroval nějakému křehkému cajku.Teleskop pro začátek koupí za pár peněz a až se rozkouká u vody a bude vědět co vlasně chce,bude se porozhlížet po nějakých prutech určených k té oné rybolovné technice.Vím že toto není ideální stav,ale každý jsme tak nějak začínaly a pak se začalo nakupovat dle potřeb každého.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 10:49 ® chose120
chose120

Protože tím feedrovým prutem může chytat jakkoliv.Tohle je moje domácí vybavení-možná se zasměješ ale stačí mi bohatě.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14699.jpg
Středa 1. září 2010 v 10:46 ® hraji reakce na …
hraji

chose120> a malý batoh na prut je argument proti plavačkovému prutu u kluka, který napsal, že chce chytat převážně plavanou? Ono jaksi je úplně jedno co chceme my. Důležité je vycházet z toho, na co se ptal zadavatel otázky a co si přál. A on si přál plavanou a možná přívlač. Tak proč mu vnucovat feeder?

reagovat
Středa 1. září 2010 v 10:38 ® chose120 reakce na …
chose120

To je sice pravda ale většinu je to velikostí batohu.Když máš malý batoh a špice je tlačena k okraji tak na 80% ji zlomíš.To se mi u kapřáku taky stalo.Po koupení správných věcí se mi to už nestalo.A tolik prutů co máš doma to je sbírka!Moje žena by mě ukřižovala:-)

reagovat
Středa 1. září 2010 v 10:33 ® hraji reakce na …
hraji

chose120> no ono to není, aspoň podle mých zkušeností, dáno ani tou špičkou ani očky, ale tím, jak se rybář k prutu chová. Mám matchových prutů 10, používám je často, v sezóně v podstatě každý týden a ještě jsem špičku prutu nezlomil. Takže jako argument to neberu. Zlomit v batohu se dá i kaprák. A není to chyba prutu.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 10:08 ® chose120 reakce na …
chose120

hraji> Psal jsem o očkách ne o špičce..Mám takovou zkušenost s mou matchovku milo gerardix carp.A pokud zlomíš na matchovým prutu špici tak si skončil.U feedru to stojí 150 kč.To je sranda.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 10:05 ® hraji
hraji

chose120> prosím, můžeš mi vysvětlit mechanismus, kterým je možné zlomit špičku matchového prutu a nezlomit stejným způsobem špičku feedrového prutu? Špička feederového prutu je přece mnohem jemnější. A co se týče velikosti oček, je na tom matchový a prut a feeder srovnatelně. A ještě jednu věc mi vysvětli. K čemu mu bude feedrový prut, když jej přestane bavit feedrování a nebo ještě hůř, přestane ho bavit rybařina jako celek?

reagovat
Středa 1. září 2010 v 10:00 ® tucnak11
tucnak11

Souhlasim s hraji..Je pravda že jisem vlačkař jen na plavačku chytam take dlouho skoro ot 5–6 let tak to je 44 roky.bobkařeni mi nesedlo,jen Feedr.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 9:59 ® chose120
chose120

Kuba4 mám pro tebe radu.Když si koupíš match prut tak vidím hned dva problémy najednou.1-To že tento prut není skladný.2 má jemné očka-to znamená že v batohu je zlomíš nebo ohneš.Ty potřebuješ prut který vydrží i hrubší zacházení.Plavaná tě může za chvíli omrzet a tento prut je ti pádem na houby.Volil bych spíše feedrový prut od semy který má možnosti využití.Tyto pruty nejsou drahé a očka jsou zde pevné.špičky si můžeš vyměnit podle druhu ryb které budeš lovit.Koupil bych si 3.60 velikost medium který tě vyjde za 1500 kč.Levnější varianty bych nevolil.Tytto pruty se dají použít na všechno-plavanou,feeder,vláč­ka..Rozhodnutí je na tebe..

reagovat
Středa 1. září 2010 v 9:48 ® chosebaits
chosebaits

kuba4> Kubo,oni ti stačej dva pruty a jeden naviják,nebo když budeš vláčet,tak druhou udici nemužeš mít nastraženou.Ten naviják má většinou háhradní cívku,tudíš mužeš mít na navijáku dva druhy imitací a ten naviják mužeš přehazovat libovolně,jak je potřeba.Sám to takto mám,jeden naviják používám jak pro vláčku,tak pro feedr,tudíš ho mužu použít i na plavanou.Když vzpomenu na sné začátky v 8 letech,tak jsem začínal s jedním prutem sona a navijákem MK 100 a odchytal jsem všechno(plava­nou,vláčku i položenou).Dnes jsme trochu rozmazlený a hledáme něco,co ani netušíme.Běž na ten kroužek a na jaře toho budeš vědět víc co a jak a pak něco vymyslíme.Je blbost něco kupovat teď,když ti poběží záruka pul roku uplně k ničemu.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 8:35 ® hraji reakce na …
hraji

kuba4> Kubo, pokud budeš členem ČRS a to asi budeš, vzhledem k bydlišti, tak v ČRS je povolen lov na dva pruty již mládeži od 6 let.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 8:19 ® Robur
Robur

u těch 2 prutů jde hlavně o uživatský komfort nemuset pořád převazovat. Pokud vyhrála plavaná, šel bych skutečně do feederu /je to sice prut na položenou/ ale výměnnou špičky za tvrdší /ta už bývá součástí balení máš i slušně dlouhý prut na plavanou.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 8:08 ® kuba4 reakce na …

jo jo moje rodiče to taky znají :-D Asi opravdz začnu s plavanou pro uačátek to bude lepší. Jo a dočetl jsem se že 2 pruty mohu mít až nad 15 let, je to tak? Já myslel hned jak buddu mít lístek.

Jinak tedka tu nebudud (první školní den :-(( )

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 22:13 ® stump
stump

Já mám podobný názor jako hraji. Delší, teleskopický prut s gramáží kolem 40 g je dobrý na plavanou a při použití vhodného stojánku (vidličky), který umožní vysunutí prutu co nejvíc nad hladinu a vytažení splávku kousek pod špičku lze chytat na „houpačku“, což je vlastně lehká položená. Detaily ti jistě vysvětlí v rybářském kroužku. Tento prut se dá využít i pro lov dravců na rybičku, ale nejsem si jistý, zda smí děti tento způsob lovu používat. Až zvládneš plavanou a položenou, přemýšlej o přívlači, feederu atd. Stejně budeš uhánět rodiče o pořízení dalšího prutu. Letos jsem to prožíval s 11-ti letým vnukem.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 22:05 ® LuboO
LuboO

asi nikdo ti neporadi, ci chytat na privlac alebo plavanu. Na to musis prist sam. Je pravda, ze na plavanu si zachytas dlhsie a viac ryb, ale musis si tie techniky sam ohmatat a potom prides na to, co vlastne chces.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 22:03 ® kuba4

Díky moc :-)

reagovat