Chytej.cz

Historie navijáků Shakespeare necteno

30.8.2010 | shakespearman | 26.766 zobrazení | 72 odpovědí | upravit

Dnes je moderních navijáků spousta,dokonce 12 ložiskových nebo i více,blýskají se to je pravda,ale v nedávné minulosti se vyráběli navijáky Shakespeare,z nichž některé si myslím ne jenom já,ale i spousta dalších rybářů,že předčili svou dobu.Některé nejsou v takové kvalitě ani dnes,a to stojí tisíce.Nabízím rybářům nahlédnutí do mé nostalgie navijáků Shakespeare,aby se pokochali mou sbírkou : www.shakespearman.freepage.cz A zároveň chci poděkovat těm,kteří mě nějakým způsobem podporují a občas i něco nabízejí. Rád si na toto téma s rybáři,které tato záležitost zajímá popovídám. Petrův zdar Shakespearman

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 1. září 2010 v 9:51 ® džigit reakce na …

tucnak11> čau draku,ještě nejsi pod sněhem? Abu jsem si osahal na Slovensku :-)

reagovat
Středa 1. září 2010 v 9:34 ® tucnak11
tucnak11

No ČO BYLO TO BYLO.Ja jisem kupyval v 1983 roku Sigmu 30-ku stala 1250 kč jedno ložisko a klouzava mosaz,zubate kola nezničitelne, ložisko buh vi s čeho teras je dělaji,no nesmimy přehlednout ABU-čko take vynikajicy navijaky s tych času měl jisem Kardinala 55-ku

reagovat
Středa 1. září 2010 v 8:55 ® džigit reakce na …

osprey> sem se nějaké skvosty asi nevozí,nebo v ně nemaj lidi důvěru :-/

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 2:26 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> tyhle ceny co jsem uvedl vím naprosto přesně, koncem 80 let se dělaly pokud vím Alphy (mimochodem kdo je má tak je dodnes chválí) a kolik stály ti nepovím, mám dojem, že cena byla možná kolem 800 Kčs, ale ruku do ohně za to nedám. V počátcích 90 let už ty ceny přes 1000 Kčs lezly, ale nebyly to jen Shakespeary, ovšem naviják za tuto cenu už byl hodně kloudnej. Mrvit se to začalo až v polovině 90 let, kdy se už začaly vyrábět šunty.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 1:36 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Těch 180 – 245 Kčs by dnes odpovídalo navijáku za 1500 – 2000 Kč. Já viděl Shakespeary o dost později a pamatuju si ceny od 800 do asi 1270 Kč. Nějaká osmdesátá léta.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 1:29 ® regulus
regulus

Vcelku mě fascinuje, jak se tady srovnává. Jen tak pro konkrétní příklad, zhruba kolem roku 1975 byla průměrná mzda řekněme něco málo přes 2000 Kčs. Naviják Shakespeare 2170 (to je na fotkách ten zelenej co měl valivý a nikoliv kuličkový ložiska) stál 180 Kčs, naviják Shakespeare jehož číselný označení si nepamatuju a nejsem schopen ho v té sbírce přesně identifikovat, stál 245,– Kčs. Z toho tedy zcela logicky vyplývá, že cena v tehdejší době slušného navijáku byla řádově 1/10 běžné výplaty, převedeno na dnešní dobu tedy cca 1500–2000 Kč.

Pro zadavatele fóra, onen Shk 2170 jsem si koupil v roce 1975, až do konce 80 let to byl naprosto nejpoužívanější naviják, v té době jsem chytal po většinu roku téměř výhradně plavanou na řece (v létě to bylo brčko na přehradě), až kolem roku 1987–8 jsem kvůli stavbě a pak dětem, na nějakou relativně krátkou dobu začal bobkařit. Prakticky po celý devadesátý léta fungoval buď na plavanou na řece nebo na brčko na rybníku, ale už se přece jen dělil s ostatními navijáky, takže neměl tak výsadní postavení. Troufám si tvrdit, že byl téměř 25 let v pemanentním vytížení i když se nedá říct, že by na něm visely nějaký trofejní ryby, řekněme tak max. do 50 cm, převážně parmy. Asi 10 let už ho používám zcela vyjímečně, jen na nástražní rybičky, myslím, že si ten odpočinek za ty roky zaslouží. Je stále ve skvělé kondici. Dostávalo se mu totiž po každé sezóně vyčištení, odmaštění a nové mazivo, ale to bychom se dostali k fóru „Mazat či nemazat navijáky“ které se tu probíralo zhruba před 5-ti lety. Nutno ovšem otevřeně přiznat, že svojí konstrukcí je tento naviják poplatný tehdejší době, z technického pohledu jsou na tom dnešní navijáky lépe, nikoliv všat z hlediska zpracování a tak se ani omylem nemůže stát, že by po čtvrt století používání stále pracovali tak jako za mlada.
Mimochodem Shakespeare je vedle ABU mojí preferovanou značkou, kromě jednoho ABU a dvou Shiman (s touto značkou jsem se po hrubém zklamání v polovině devadesátých let definitivně rozloučil), mám smekací navijáky jen od nich, multiplikátory a muškařský navijáky jsou zase něco trochu jinýho.

Ještě bych se vrátil k příspěvkům co popisovaly výrobu dříve a dnes. To že CNC mašinka lecos dokáže je jasný, ale také má určitej limit tolerance, pak už to udělá jen člověk (to se ale nejspíš navijáků netýká) ovšem vzhledem k tomu, jak jsme se alespoň v této republice k přesnému strojírenství postavili, mám obavy, že to už nebude mít kdo udělat, protože ti co to uměli už nejsou a mladý to nemá kdo naučit. Mimochodem zmiňovaný Shk 2170 je také hliníkovej odlitek, má plastovej kryt ozubení, ale futra a ozubený kola jsou poctivej bronz. Není to jako v těch současnejch, klec ložiska z umělé hmoty, ozubený kola pomalu taky … Výroba se přesunula do Asie, díly vyrábí automaty, navijáky sestavuje buď automat nebo levná pracovní síla, jak to asi může vypadat. Stalo se z toho komerční zboží jako ze všeho, aby to vydrželo záruku a po záruce se to co nejdřív posralo, však rybář si koupí novej.

Mimochodem sbírka fakt luxusní … :-)

reagovat
Středa 1. září 2010 v 1:08 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Jasně, jenže u mě je problém, že zodpovídám za to, že tady ty články budou – a když nejsou, dělám, co můžu. Nechci se moc opakovat, takže téma by to bylo zajímavé.

Taky by bylo zajímavé se podívat, co Shakespeare vyrábí dnes a co z toho se sem vozí.

reagovat
Středa 1. září 2010 v 0:16 ® džigit reakce na …

osprey> Nepochopil,nebylo na Tebe.Kolega od navi by mohl.Vzhledem ke sbírce a jiných vědomostech…
Já taky nemám od Stepanowa woby.
Nechej a motivuj druhé,vždyť nelze být vševědem…

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:53 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Kde vzít a nekrást? Není to tak jednoduché. Musel bych sehnat pamětníky, nějaké navijáky, rozebrat, nafotit…

Ale jinak by to jistě bylo zajímavé. Ale já potřebuju nějak se k tomu dostat.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:47 ® džigit

osprey> přidávám se,hlasuji pro nějaký článeček.Tohle téma bude nás „totalitní rybářské snílky“ zajímat :-)
Na Wildu běž do divadla :-) A nápis na somru měl asi,předpokládám, jiný význam.My taky nosili červený odpor na klopě a nebyli jsme na elektro studiu/Bruntál/ :-)

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:20 ® osprey reakce na …
osprey

shakespearman> Chtělo by to z tvé strany něco k tématu – vložit fotku, popsat jak se chová vybraný kousek po třiceti letech…

Jinak to tady zaneřádíme, jak se budeme postupně víc a víc vzdalovat od tématu. Mě Shakespeare doba minula, tenkrát jsem ještě nechytal. Zato mám jedny z prvních Shiman, co oficiálně přišly do Čech. Mají jen tři ložiska, jsou černá a možná nesmrtelná (to se teprve ukáže).

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:03 ® Robur
Robur

diskutovat či nediskutovat, toť otázka. Až teprve naše společná láska mi ukázala co je v životě důležité. Wilda Šejkspír:-D Jinak tě potěším, kamrád měl somradlo místo rybřské tašky, ale propiskou si tam napsal Shakespeare

Hele, proč se ta firma tak vlastně jmenuje. Je to po spisovateli či někom jiném?

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 22:53 @ shakespearman

Zřejmě jste nic nepochopil,raději se věnujte tedy železnici v podobě parních lokomotiv a TGV,tam věnujte své příspěvky. Tady je forum rybářů,kteří si chtějí poklábosit něco o starém dobrém cajku..

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 23:05 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Určitě to byl Tokoz, vlastnil jsem oný ten stroj a jsem si jist. Sona dělala pruty. Též jsem vlastnil, ale prodal jsem.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 22:56 ® Robur
Robur

MK se snad dělal ve ŽDáře, že by tam byl TOko? Už to mám nějaké domotané. Nebo tam je SOna?

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 22:53 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Původní Stabil dělala firma Rousek, ale mám pocit, že nakonec to všechno přešlo pod Tokoz.

Vzhledem k tomu, že tato firma ale nedokázala nic jiného, než vymýšlet, jak konstrukčně ojebat navijáky z 50. – 60. let, musela nakonec koupit od Ryobi licenci na slavný MK 100. Ani z toho se ale nedalo žít věčně…

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 22:46 ® Robur
Robur

kdo vlastně dělal Rexe, Stabil, Roen?

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 22:40 ® LuboO
LuboO

u nas boli v obdobi pred 20 – 25 rokmi Ball Bearingy velmi popularne, kto ho mal, bol boss, ale silnu konkurenciu mu robil Silstar. Samozrejme bolo malo jednych aj druhych, jednoznacne prevazovala produkcia Tokozu.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 22:31 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Yes Sir. Něco podobného se tu pokouším napsat. Ale zase nesouhlasím, že dobrý naviják za 15 000 udělá kdekdo. Je tam spousta technologií, které musí firma draze vyvinout nebo na ně koupit patenty. Navíc bych hádal, že i přesnost výroby tam překračuje obvyklý standard, což hádám bude vyžadovat jinou kvalitu obrábění, odlévání, kování a tak.

Není moc firem, které dokážou udělat naviják, který se za takové prachy prodá. Takže i to je věda.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 22:27 ® džigit reakce na …

shakespearman> parádní sbírka.Kdysi byla tato značka mým snem,dnes už koukám po jiných.Docela jsem se zájmem kouknul na MK,ty jsem měl.Dokonce nějaký velký černý jsem dostal se zlomenou kličkou.Jelikož už je to pár desítek let,náhradní díly nebyly,šel pryč.Dnes mně to mrzí,mohl jsem Ti přidat :-)

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 22:02 @ shakespearman reakce na …

Je mi líto,že se zde nejedná o forum na pokec o starým dobrým Shakespearu,ale o bezpředmětnou debatu o něčem než jsem chtěl. Pro toho koho to skutečně zajímá,rád odpovím i podebatuji,to opakuji.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 v 17:10 ® LuboO
LuboO

shakespearman> inak ta zbierka je paradna, kolko si to daval dokopy? Predpokladam, ze vsetko je funkcne.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 v 17:08 ® LuboO reakce na …
LuboO

sus1> prdim na to, lebo je to stale o tom istom a uz ma to nebavi, s panom vseznalcom sa o niecom debatovat. Poziadam o nieco a nedozviem sa nic. Najskor niekoho zbuzeruje a potom mlci. Ale aspon viem, s kym by som nikdy nesiel na ryby.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 13:53 ® tomashr reakce na …

osprey> No právě jde o to, co máš v poslední větě – udělat výborný naviják za hodně peněz (v dnešní době řekněme na 10 tisíc) při dnešních materiálech a třeba možnostech CNC dokáže s trochou nadsázky každý trouba. A co si málokdo uvědomuje, ty idealizované staré shakespeary v přepočtu na kupní sílu spadají právě do této kategorie „přes 10k“…
Ale udělat něco přiměřeně rozumného za 5 tisíc či dokonce jen 1500 je už větší výzva :-)

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 13:35 ® sus1 reakce na …

osprey> Však jo?!psal jsem i kolegovi.:-)

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 13:31 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Myslím, že bychom se všichni měli vrátit k „Šejkspírům“.:-))

Ona to není jen nostalgie.Vzpomínka na dobu, kdy se s jakýmkli výrobkem spojovala kvalitní řemeslná práce a čekalo se od něj, že chvíli vydrží, je vždycky krásná. Na druhou stranu i dnes se dělají navijáky, u nichž se krása snoubí s užitnou hodnotou a člověku nad nimi nejednou ukane slina. Ale našetřit na ně dá stejnou práci jako dkysi na Shakespeara. A asi je to tak dobře.

Navíc „ojebat“ naviják tak, aby se s deseti ložisky, kovovou cívkou a doporučením ligových závodníků dal prodávat za koncovou cenu cca 700 Kč, to je snad větší umění než udělat solidní kolovrátek za 15 000.:-D

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 12:34 ® sus1 reakce na …

LuboO> Prd na to,autor se ptá na něco jiného.:-)

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 12:30 ® sus1

hraji> Tuhle jsem chtěl napsat,že už tady dávno nikdo neotravoval s pravopisem a jinejma přechytralejma kecama,že už je tak nějak klid a lidi začínají chodit,ale koukam,že jsem se v úvaze spletl ,že by příSpěvek nebyl na místě.
Pročítal jsem si ,, jen " tvojí jednu stránku příspěvků do for a myslim si,že máš asi nějakej problem (psych.),že se tak chováš(odpovídáš) a nebo prostě jen tak rád někoho pořád upozornuješ,pou­čuješ a napomínáš.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 12:17 ® LuboO
LuboO

hraji> a vysvetlis mi, prosim ta, zmysel tvojho prispevku? Ked uz sem ten nechapajuci? Vdaka.

reagovat
Pondělí 30. srpna 2010 ve 12:13 ® hraji
hraji

sus1> kolego, asi máš na mysli „přispívající“ od slova příspěvek, že? Já zde nezpívám. Právo reagovat je základním právem všech ve veřejném prostoru. To že něco nechápeš neznamená, že to je špatně, třeba je chyba v chápání.

reagovat