Vyhledávání
Historie navijáků Shakespeare
30.8.2010 | shakespearman | 26.760 zobrazení | 72 odpovědí | upravit
Dnes je moderních navijáků spousta,dokonce 12 ložiskových nebo i více,blýskají se to je pravda,ale v nedávné minulosti se vyráběli navijáky Shakespeare,z nichž některé si myslím ne jenom já,ale i spousta dalších rybářů,že předčili svou dobu.Některé nejsou v takové kvalitě ani dnes,a to stojí tisíce.Nabízím rybářům nahlédnutí do mé nostalgie navijáků Shakespeare,aby se pokochali mou sbírkou : www.shakespearman.freepage.cz A zároveň chci poděkovat těm,kteří mě nějakým způsobem podporují a občas i něco nabízejí. Rád si na toto téma s rybáři,které tato záležitost zajímá popovídám. Petrův zdar Shakespearman
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 30. srpna 2010 ve 12:10 ® hraji reakce na …
-
LuboO> nic na ní není špatné. V mém příspěvku se slovo špatný ani neobjevilo. A to že něco nechápeš ještě neznamená, že to nemá smysl. Vidíš v mém příspěvku zřejmě něco, co tam není. I já mám doma schované dva Shakespeary, z nostalgie.
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 11:40 ® sus1 reakce na …
-
LuboO> Hlavní chybou asi je ,že rádoby ,,přizpívající" zřejmě nečte řádně zadání fora,kde je jasně napsáno
reagovat
,, Rád si na toto téma s rybáři,které tato záležitost zajímá popovídám."
Pokud to dotyčného nezajímá,proč vůbec reaguje?!!!Nechápu. - Pondělí 30. srpna 2010 v 11:32 ® LuboO reakce na …
-
hraji> a co je zle na debate o starych lokomotivach resp. starych navijakoch Shakespeare? Vadi to snad niekomu? Podla tvojho nazoru tu takato debata byt nemoze? Preco? To, ze su vyvojom odsunute (co je otazne) predsa nikomu nevadi. To by mali ukoncit zrazy zberatelia veteranov, lebo ich skvostne auta su uz technicky prekonane? Absolutne ten tvoj prispevok nechapem, ale to sa mi u teba stalo uz vela krat…
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 11:24 ® PetrC reakce na …
-
hraji> ano, jsou vývojem odsunuty, ale kam a hlavně proč.
reagovat
Ono to s tím vývojem nebude tak horké. Ono už totiž není co vyvíjet. Tedy v tom směru, aby byly překonány jejich užitné vlastnosti. Ještě podotknu, že mám na mysli dnešní navijáky určené davu. - Pondělí 30. srpna 2010 v 10:13 ® hraji
-
Tohle mi připadá jako debata nad krásou parních lokomotiv v době TGV. Ano, parní lokomotivy byly krásné, ve své době byly určitě špičkou pokroku, ale jsou vývojem beznadějně odsunuty do depozitářů technického muzea. Stejné je to s navijáky Shakespeare.
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 9:18 ® PetrC reakce na …
-
sus1>
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 9:18 ® PetrC reakce na …
-
sus1> ha…, ta poslední věta mi jaksi unikla. Podle mě jsou nejdůležitější ložiska a jako bonus stabilizovaný překlápěč MSB.
Slibuji, že až někdy jednou třeba, tak si nepořídím dajvu, ale něco takového.
A mohou za to ti závodníci, oni jsou, oni vědí, oni…reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 9:12 ® sus1 reakce na …
-
PetrC> Nejlepší je ta poslední věta hodnocení.Jsem zvědavej, kolik závodníků si ho pořídí a přestanou chytat s navijákama za 10 tisíc.
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 9:08 ® PetrC
-
Vy naděláte.
http://www.rybina.cz/…recision-40/
Panečku, to je navijáček, to čubrníte, co? Lid řve rozkoší a vy tu řešíte šejkspíry, abu a šimáno…
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 1:31 ® osprey reakce na …
-
shakespearman> Kvalita výrobku je dána použitým materiálem, konstrukcí a přesností opracování. A to je u starých Shakespearů solidní. Dnes bohužel vede odlévaný hliník a plast před obráběným bronzem, ocelí a mosazí. No a co se týče ložisek, v jejich kvalitě jsou propastné rozdíly.
Jenom mě zarazilo to Shimano. Neznám jejich výrobek s 12 ložisky a cenou kolem 3000 Kč. Zrovna tahle firma ložisky moc neplýtvá. Pokud jde o vakl na klice, je u téhle firmy legendární. Ale u nových Twin Powerů FC se montuje klička přímo do převodového kola a je pokoj.
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 0:57 @ shakespearman reakce na …
-
Souhlasím s názorem,že v té době se vyskytovali navijáky i jiných renomovaných značek,například ABU a Mitchell,ale ty se sem dostávali jen velmi zřídka. Při nedávné návštěvě v obchodě s rybářskými potřebami jsem měl možnost prověřit podle mě dost preferované navijáky Shimano,bože jak hluboce jsem byl zklamán,naviják za skoro 3 tisíce,12 ložisek a člunek měl vakl jak centrifůga,to do dneška neudělá žádný z Ball bearingů,ambidexů,presidentů a i goldíků. Chytám na Ball bearíny do dneška po sezoně dostanou údržbu v podobě vyčištění a promazání a pak pomažou znovu a to jim je 35 let… Máte pravdu,dneska přeci nikomu nezáleží na tom aby naviják vydržel 10,20 nebo i více let. Vítězí kvantita nad kvalitou..
reagovat - Pondělí 30. srpna 2010 v 0:33 ® osprey
-
Ono je to těžké. Staré Shakespeary byly kvalitní mechanická práce – vše v kovu, bronzová pouzdra, přesné obrábění. Dobu asi nepředběhly, ale určitě se pohybovaly na špici.
Zároveň ale existovala i spousta dalších skvělých navijáků, které se k nám odstávaly podstatně hůř. Osobně si myslím, že Abu Garcia z oněch časů byly plně srovnatelné a možná i další značky.
Jde i o to, jaká byla reálná cena těchto navijáků. V porovnání s tehdejším platem nemalá a myslím si, že dnes se ve stejné relaci pohybují výrobky jako jsou Shimana Twin Power, Fireblood nebo Daiwa Infinity Q. Srovnávat Shakespeara z osmdesátých s dnešním navijákem za tisíc nejde, ložiska neložiska. Dnešní naviják za tisícovku je rychlokvaška s omezenou životností vypadlá z tovární linky někde na Dálném východě.
reagovat