Chytej.cz

Padání vlasce pod cívku necteno

27.8.2010 | Troopik | 2.681 zobrazení | 9 odpovědí

Mám problém s padáním vlasce pod cívku navijáku. Stává se mi hlavně když zabere ryba rychle to rozjede (většinou chytám kapra) a pak přestane jet nebo z nějakýho důvodu už dál netáhne návnadu s vláskem a nato se mi stane, že vlásek většinou ještě kus jede dál udělají se okolo velký volný oka, který následně spadnou pod cívku. Naviják mám Okumu LB 65. Nevíte jak se tomuto problému vyvarovat? Ano včasný zásek pomůže, ale okolnosti většinou chtějí tak, aby se sešli například dva záběry najednou, nebo při přehazování jednoho prutu je na ten druhý záběr …

Díky všem za rady

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 28. srpna 2010 v 18:17 ® IoKosta
IoKosta

Zdar,navijáky mám stejný jako ty a tenhle problém nemám.Mám pocit,že máš hodně povolenou brzdu na baitu.

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 v 16:15 ® Troopik

děkuji všem za rady, teď se ale na ryby minimálně do úterý bohužel nedostanu :-(( ale hned jak budu moc tak to půjdu vyzkoušet a věřím, že už si ušetřím nervy s rozmotováním vlasce :-)

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 v 15:05 ® sus1 reakce na …

Troopik> Dotáhni spodní brzdu až na polovinu a je po starosti.Měl jsem kdysi dávno tuhle ,,starost" též u Okumy a pomohlo ,to co ti píšu.;-)

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 ve 14:48 ® Klon
Klon

Jak už zde psal Sander,tak největší kámen úrazu bude,že máš doopravdy moc povolený baitrunner.Toto je častá chyba rybářů,že to mají moc povolené.Vůbec se neboj to dotáhnout až na půl i víc.Kapr který udělá takový výpad je většinou už seklý.Tím že máš Bait moc povolený spíš o ryby přicháziš.Ty potřebuješ aby se sekla a to musíš mít při záběru taky odpor a pak už jen dosekneš…když budeš mít povoleno,tak ryba má možnost i ponasátí navnadu vyplivnout a to ty nechceš..je známo že kapr i několikrát návnadu vyplivne a znovu nasaje,to se pak ještě doladuje ruznými návazci,které napomáhají k odbourání zpětného vyplivnutí,ale to už jsme jinde…

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 ve 14:46 ® Troopik

hmm v tom se nějak nevyznám, když utáhnu přední brzdu tak to bude mít vliv na to jak rychle se protáčí cívka když mám puštěnnou bojovku?

opravdu jsem si asi tyto pojmy zaměnil…

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 ve 14:13 ® hraji
hraji

utáhni ten baitrunner, aby se cívka tak snadno netočila

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 ve 14:12 ® Sander
Sander

Troopik > ne, to si nemyslím. Cívka se bude díky své setrvačnosti točit v podstatě stejně když bude plná nebo poloprázdná (jsou tam určité odchylky – obvodová rychlost při plné a prázdné cívce, hmostnost vlasce…ale nejsme detailisti ne?). Paruka se ti tam udělá tak jako tak. Nevidím jiné východisko než ten bait malinko dotáhnout.

(Nepleť si baitrunner s bojovou brzdou)

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 ve 14:06 ® Troopik reakce na …

jo pochopil jsi to zcela správně. já mám bojovou bzrdu povolonou úplně co nejvíc to jde v případě, že by se o nástrahu zajímala jiná ryba či nějaká opatrnější, aby ji to kladlo minimální odpor.

může to mít souvislost s přeplněnou či příliš málo plnou cívkou, co se týče množství vlasce na ní?

reagovat
Pátek 27. srpna 2010 ve 14:02 ® Sander
Sander

Jestli jsem to pochopil správně, po rychlém záběru a zastavení ryby se ti stále protáčí cívka díky povolenému baitrunneru.
Tenhle náročnej způsob rybolovu mi moc neříká, ale kdybych se do takové situace někdy dostal, nejspíš bych ten baitrunner malinko pošteloval – dotáhl. Nějak rozumně, aby ryby pokudmožno cítily stále co nejmenší odpor. I když nevím jestli je to správný krok, tenhle rychlý výpad kapra následuje zpravidla po tom, kdy už je seklý a lekne se. Možná bych se proto nebál ten bait dotáhnout malinko víc.

reagovat