Chytej.cz

Co vy na K70+? necteno

31.1.2005 | dudu | 22.116 zobrazení | 255 odpovědí

Tak se všude začínají objevovat petice za uzákonění max. míry kapra. Jak to vidí Chytejáci ?

1. ano jsem pro, kapr si to zaslouží
  2. ne je to zbytečný u všech ryb
  3. ano, ale ať mají všechny ryby horní míru
  4. začnem kaprem a potom budou mít horní míru i ostatní ryby

Já dávám 3, buď vše,nebo nic.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 8. dubna 2010 ve 12:21 ® DJ reakce na …
DJ

Alov> Tady se snad bavíme o divoký vodě pokud se nepletu. Nesouhlasím s tvrzením že ryba je věc. Je to živej tvor kterej má právo na život a pokud nejsem nucenej hladomorem a nedostatkem odnýst vše co chytim, beru od vody jen občas něco málo pro chuť a to ve střední konzumní velikosti – třeba kapr ± 50cm. Velká ryba si podle mě zaslouží dožít.

reagovat
Čtvrtek 8. dubna 2010 v 10:04 ® kakr reakce na …

Ivoši, nyní si zase trošku rejpnu já. Není krásné, že velcí kapři údajně lapení na svazovkách místo potupného sežrání brázdí vody kaprodromů? Projekt záchrany velkých kaprů se vlastně nastartoval jejich převozem, na kaprodromech jsou pod bdělým okem vlastníka, který umožňuje za mrzký peníz jejich lapání a pouštění. Je to totéž, jako K70 na revírech. Jen s tím rozdílem, že kapr vrácený vodě na svazovce nepřináší rybáři který ho ulovil ani svazu žádný zisk, kapr z kaprodromu vlastníkovi ano. Kapr v revíru je „věc ničí“, přisvojením se stává majetkem šťastného lovce. Je jen na něm, jak s ním naloží, pokud ho prodá jako prostituta na kaprodrom žádný přepis ani zákon neporuší. Není to jako obchod s „bílým masem“ ten je pochopitelně trestný. Ber příspěvek jako mírné odlehčení tématu a úvahu k zamyšlení, ne Tobě ani mně ale ostatním čtenářům diskuze.

reagovat
Čtvrtek 8. dubna 2010 v 9:33 ® IVO reakce na …
IVO

chosebaits> Přesně tak. Bohužel. Těch pár řekněme legálně koupených ryb rozhodně neovlivní vcelku logický pohled na věc, že drtivá většina velkých kaprů v revírech s komerčním hospodařením pochází původně ze svazových vod.

reagovat
Čtvrtek 8. dubna 2010 v 9:03 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

Salmo1> Ná všechny,ale většina je určitě ze svazovek.

reagovat
Čtvrtek 8. dubna 2010 ve 2:13 ® regulus reakce na …
regulus

Salmo1> nějak jsi se vyhnul odpovědi, kolik stojí kapr 8–12 kg, konstatování, že není závratná není žádný číslo. Pokud to nechceš zveřejnit, tak to napiš rovnou.

reagovat
Čtvrtek 8. dubna 2010 v 0:33 ® Salmo1 reakce na …

Vy máte pořád před očima vysazování ryb v rámci svazu.Já to nechci nijak hodnotit,ale pochopitelně existují i lepší alternativy.Přece jenom není nad to mít možnost si ryby vybrat.Mě jenom přijde směšné"ohrnovat"nos nad násaďákem 35cm a chlubit se rybou 10kg+,která může být zrovna tak čerstvým"nása­ďákem". Já pamatuji slov dvou rybníků,ne-revírů,kde byl hospodářem myslivecký spolek.Původní předpoklad byl několik ryb na vánoční stůl pro každého myslivce.To pochopitelně vzalo za své po upuštění rybníků,kdy se ukázal obsah a vystrašené pohledy myslivců při pohledu na"obludy" a dalo se tušit první komplikace.Ve­likostně to vypadalo asi tak,že jedna ryba pro dvě až tři rodiny.Rybník se slovoval po dvanácti letech.Všechno se muselo pochopitelně prodat.Co tím chci napsat,ne všechny ryby v privátních vodách nemusejí a ani nejsou ukradeny ze svazovek.

reagovat
Středa 7. dubna 2010 ve 23:47 ® Salmo1 reakce na …

Standardním programem u tohoto sro je pochopitelně chov tržního kapra.Ryby chovají na několika rybnících o výměře cca 1000ha a není tedy pro ně problém např. ke K1 přisadit po výlovu několik řekněme desítek ryb K4.Při slovu pak mohou nabídnou K3–4 a několik ryb K6–7.Je to vyloženě pro zpestření nabídky a problém tyto ryby udat rozhodně nemají.Cena těchto větších ryb s ohledem na jejich váhu není nikterak závratná,nebo ohromující.

reagovat
Středa 7. dubna 2010 ve 21:26 ® lednacek reakce na …
lednacek

Salmo1> Dík.To jsem nevěděl že se někdo záměrně zabývá produkcí tak velkých ryb.Náklady na tokové hospodaření asi musí být dost vysoké nebo né?

reagovat
Středa 7. dubna 2010 v 18:47 ® Alov reakce na …
Alov

DJ> Jasně. Třeba na takovém 2ha rybníčku s násadou lína by se 1,70 m sumci nebo metrové štice náramně dařilo. Hůř by na to asi byli ostatní ryby. Co se dravců týče, musí se postupovat individuálně. Jiná cesta není ..

reagovat
Středa 7. dubna 2010 v 10:18 ® DJ
DJ

K70 je super projekt. Stejnej projekt bych zaved u štiky nad 1m, candáta nad 90cm a sumce nad 1,7m. Udávané velikosti ryb jsou jen nástřel. Nicméně, myslím si, že ryba nad určitou velikost by měla dožít v přirozenym prostředí a v klidu se třít.

reagovat
Středa 7. dubna 2010 v 10:05 ® regulus reakce na …
regulus

Salmo1> fajn, taky jsem zaslechl že velkej kapr ze sádek není problém, kolik tedy zaplatí majitel soukromýho revíru na sádkách za kapra 8–12 kg, patrně budeš cenu vědět když to vaši patrneři chovají a vy je vysazujete???

reagovat
Středa 7. dubna 2010 v 0:11 ® Salmo1 reakce na …

lednacek> Naši partneři"trofej­ní„kapry chovají záměrně řekněme v rámci nabídky a dobrých odběratelsko dodavatelských vztahů :-) .Vysazujeme běžně ryby i 8–12Kg pro zpestření revíru.Pochopitelně s ohledem na velikost a vhodnost revíru.Proto třeba já aktivitu K70 dost dobře nechápu,každý dědek“masař" vám řekne,že nejlepší kapr je 50–55 cm a 70+ cm hodí v klidu zpět do revíru.Pro kšeftmany do privátních vod není K70 překážkou,ba naopak,zákaz=vyšší cena=lepší výdělek.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 23:13 ® lednacek reakce na …
lednacek

regulus> Máš pravdu.Napsal jsem to všeobecně,což je špatně jako v jiných případech.Vždy se najdou slušné výjimky.Měl jsem na mysli kaprodromy,kde svým spůsobem garantují trofejní úlovky.

Chtěl bych se zeptat,kde se dá legálně koupit např.kapr o váze 15kg.Měl jsem za to že se v rybníkářství vyřazují mateční kapři už v menší váhový kategori.A or­ganizace provozující sportovní rybníky by se jich zřejmě,kdyby takové ryby měli,nezbavovali.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 23:13 ® lednacek
lednacek
:-1
reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 22:54 ® Salmo1

Zvýšená průměrná váha ulovených kaprů jde pochopitelně na vrub zvýšené nejmenší lovné míry.Dříve se běžně vysazovala násada K2,dnes je běžné vysazování ryb K3–4,včetně vysazování vyřazených generačních ryb.K70 možná paradoxně přinese pouze zajímavější výkupní cenu při prodeji těchto ryb do privátních vod.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 19:56 ® kakr reakce na …

Ale žádný přepis šťastnému lovci velkého kapra nebrání naložit s ním jak uzná za vhodné. Může ho pustit, sežrat, nebo prodat. Vsjo rovno jest…

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 19:56 ® chosebaits
chosebaits

regulus> Nemužu s tebou souhlasit s bodem čtyři.Tady na severu jak si na některýh vodáh štik ubývá a spousta lidí si toho všímá . Spousta rybářu u vody plká,ať má štika aspoň 60 cm,že 50 cm je kudla a je jí škoda..Na jednom foru kde chodí spousta lidí ze severu jsem napsal,ať na MO navrhnou štiku 60 cm,pokud mají taky ten pocit to to změnit.No a co se stalo???? Tento pocit pár lidí má,pár lidí hledá to ALE ,ale jinak se nestalo vubec nic a téměř každému to je putna.Do dnes nemám info jestli to někde prošlo krom naší MO,ale hlavně že každý brečí. ZÁVĚREM Tady jsme v ČR a umíme pouze brečet jak je všechno špatně ,jak nikdo nic nedělá ,ale sami děláme hovno.Tudy prostě cesta nevede a všem těm brečítkum bych nakopal zadek!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 19:53 ® kakr reakce na …

Osvěty není nikdy dost. Někteří kolegové se hluboce mýlí a je mou svatou povinností je uvést na cestu pravou. Můj názor na K70 je neměnný, zatím nikomu a ničemu nevadí a pokud ho lid chce, má ho mít. Jen ne v každé kaluži…

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 19:43 ® chosebaits
chosebaits

kakr> Nemám nic proti podnikání,ale ať si koupí toho kapra legálně od prodejcu a né nelegálně od rybářu.Jinak je velkej rozdíl odvážet kapra do soukromáku nebo se to stane zdrojem peněz lovce a jak je známo,tady nikdo není nenažranej a tudíš se tomu bude dít ještě víc.Velkého kapra na konzum si vezme jen hrstka lidí,nebo každý ví,že chuťově dobrý je někde okolo dvou kil. Hlavně,těch pár kapru do udírny nemuže vyčistit naše vody tak jako právě prodej.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 15:28 ® IVO
IVO

kakr> Nazdar Kájo, tak už i tady ???? :-)) ) Trochu si zareji – dovolíš -li: napsal jsi : Jen znovu napíši, že je naprostý nesmysl se domnívat, že napsané ryby budou příští rok nahrazeny ve stejných mírách a váhách.

To je přesně ono.Představ si, že budeš vlastnit desetihektarový rybník, někdo ti ho sebere a dá ti místo něho deset hektarových rybníčků. Rozměrově to sedí. Pořád tvrdím, že nasazeného kapra lze ekvivalentně nahradit. Snadno. Ovšem rybu nad deset kilo už nikdo – co by náhradu za právě ulovenou – nevysadí. Nahradí ji v lepším případě pěti dvoukilovými. A to je právě těn problém, který se ve statistikách neprojeví.A nebo projeví právě v jejím skreslení. To už tu někdo zmínil. Navíc- nikdo pod vodu nevidí. Rybník není kurník, i když se to rýmuje ..:-)) )

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 15:11 ® kakr reakce na …

Právě proto, že žádnou horní míru zákon mezná by mohl být spor, zda se jedná, či nejedná o přestupek pikantní. Jinak ovšem žiješ v bludu, „soukromáky“ nejsou revíry ve smyslu zákona a tak se tam provádí „hospodářská těžba udicí“ za úplatu.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 14:56 ® regulus reakce na …
regulus

lednacek> Tos zase trochu přepísk, myslím „… kdyby většina rybářů ignorovala soukromé vody …“. Netajím se tím, že soukromáky nemusím, kromě srazů jsem na soukromáku nikdy nebyl, ale píšeš že seš OSVČ a o to víc mě to udivuje. Je to práce těch lidí, ne všichni skupují ryby od rybářů. Ber to tak, že ne každej chce být členem rybářského svazu, jsou lidé co zajdou 1 – 2× do roka na ryby, pro ně je soukromák ideální řešení. To že my dva tento způsob rybaření nemusíme je vedlejší.

FOR ALL> k debatě K70 versus zákon. Kakrova připomínka je docela zajímavá, nicméně vzhledem k tomu, že o horní (nikoliv nejnižší) lovné míře není v zákoně ani zmínka, teda pokud jsem dobře četl a nic nepřehlídl, tak by mě docela zajímalo o co by se právníci opírali. Z druhé strany na každém soukromáku tato horní míra je a ti se dle mýho soudu musí tímto zákonem také řídit, myslím že jsou ve stejné pozici jako ČRS nebo MRS obhospodařují rybářský revír.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 14:32 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Kazan> no pokud to chápu správně, tak záleží na MO jakou rybu nasadí resp. na zarybnovacím plánu. Čili ten okoun by tam teoreticky vůbec nemusel přijít. Prostě a jednoduše MO dostane dotaci od ÚS na zarybnění, ta za to nakoupí fišky a dle plánu zarybní revíry které spravuje. Co jsem se dozvěděl tak např. naše MO prý z vlastních prostředků nakoupí další fišky. Kde na to bere prostředky to nevím. Pak příjde X rybářu vysápnou za rok X ryb , které zapíší do přehledu o úlovcích a na základě toho dostane MO další prostředky na zarybnění.

Pokud se pletu byl bych velmi rád kdyby mi někdo vysvětli jak to funguje :-)

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 13:58 ® Kazan reakce na …

MP-E65mm> ok, chápu, takže teoreticky, organizace by měla správně použít zmíněnou dotaci na nákup okouna, a pokud by se uvedený scénář odehrával i v následujících letech, měla by organizace v následujících letech mít problémy s přemnoženým okounem. Pokud to vztáhnu třeba na kapra, jsou rybáři schopni na vetšině revíru ,,odkapřit,, vodu bez ohledu na to kolik se jim tam toho nasype :-D

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 13:41 ® timbab
timbab

To připisování ryb je někdy až nesmyslné.Máme tu takovej malej rybníček kam se ročně nasadí 50kg kapra(ostatní druhy nezmiňuji).Chytá se tam 4 roky a například letos se se při sumarizaci za loňský rok zjistilo že rybáři odlovili 230kg kapra.Docela by mě zajímalo kde by to tam vzali.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 13:29 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Kazan> ne, já to chápu tak jak jsem to vysvětloval níže. Je mi jasné, že když bude „uloveno a osvojeno 500 ks okouna“ tak příští rok to tam nenasypou, ale má to vliv na dotace které MO dostane a pokud mají nějaký zarybnovací plán tak za utržené prostředky nakoupí rybky..........čili ve finále to co bude napsáno v přehledu o úlovcích má velký vliv na zarybněnost revírů.......­......jak a čím a kde to nejspíš zaleží na MO samotné

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 13:19 ® Kazan reakce na …

MP-E65mm> takže se možná nechá říci, co lidé připíší na kaprech, nenapíší na bílé rybě?

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 13:03 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Kazan> tohle je citace zminované osoby „Také je dále důležitá výtěžnost revírů, na té záleží dotace SÚS Praha a derestribuce ryb na jednotlivé MO. Pokud nejsou úlovky, tak nemají dotaci, což u naší MO dělá přes 11 metráků …Proto je nutné psaní každé odnešené ryby od vody, toto se moc neděje u bíle ryby, což je škoda a zkresluje to hospodářské výsledky“

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 ve 13:00 ® lednacek
lednacek

Přiznám se jsem jeden z těch najivních rybářů.Za rok si přivlastním 4–6 ks kapra,1 ks štiky nebo candáta.Ostatní chycené ryby pouštím.Jsem OSVČ takže času moc nemám,proto se nemohu aktivně zapojit do činnosti MO.Proto má minimální pomoc revírům které navštěvuji spočívá v navršení úlovků.Kapr je zastoupen na většině revírů v uspokojivé míře,proto se mé připisování týká výhradně dravých ryb. Rybolov na soukromých vodách neprovozuji.Na soukromácích lze snadnějí ulovit tkz.životní ryby(s nejistým původem),proto mě to přijde jako podvod sama sebe.Ani bych si takového úlovku nevážil.Myslím si kdyby většina rybářů ignorovala soukromé vody a tím nepodporovala tento byznys,ubyly by problémy s prodáváním trof.ryb.Co se týče spodní a horní míry,nechal bych pravomoci MO aby mohli pružně reagovat na potřeby jednotlivých revírů.Když můžeme utrácet na soukromákách proč nemít vedle prof.RS i prof.HOSPODÁŘE.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 11:38 ® Alov
Alov

MP-E65mm> Nevím, jak to chodí jinde, ale u nás je zarybňovací plán nachystán resp. naplánován na několik let dopředu ( tuším to je 5 let, ale jistý si nejsem). Takže tyhle pokusy pár jedinců jsou přinejmenším úsměvné. Ale člověk jim to nevymluví :-)

reagovat