Chytej.cz

Co vy na K70+? necteno

31.1.2005 | dudu | 22.114 zobrazení | 255 odpovědí

Tak se všude začínají objevovat petice za uzákonění max. míry kapra. Jak to vidí Chytejáci ?

1. ano jsem pro, kapr si to zaslouží
  2. ne je to zbytečný u všech ryb
  3. ano, ale ať mají všechny ryby horní míru
  4. začnem kaprem a potom budou mít horní míru i ostatní ryby

Já dávám 3, buď vše,nebo nic.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 6. dubna 2010 v 11:35 ® Kazan reakce na …

kakr> jo, to je, přesto si někteří jedinci myslí že když napíší více ryb, příští rok jim jejich oblíbený rybníček organizace naplní k prasknutí.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 11:20 ® kakr reakce na …

Skutečně existují jedinci, kteří se snaží roční úlovky vylepšit v závěru roku v teple domova. Některé odhalím, (když to přeženou) jiné ne. Jen znovu napíši, že je naprostý nesmysl se domnívat, že napsané ryby budou příští rok nahrazeny ve stejných mírách a váhách.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 11:14 ® Kazan reakce na …

MP-E65mm> tak to skutečně nevím, asi to bude induviduální. Taky by mě to zajímalo, jak by se k tomu vyjádřili různí hospodáři. (Okouna beru čistě jako příklad, bo v JČ má ještě hájení navíc)

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 11:01 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Kazan> ano, a na základě těchto informací posoudí zda ten či onen revír je bez „ryb“ na tom se asi shodneme. Jiné informace o zjištění vylovených ryb nemá. Takže můj předešlý příspěvěk není tak od věci :-)

Příklad: (ber to s nadhledem) domluví se několik rybářu že si vždy ob jednu vycházku napíší do ulovkáče jednoho okouna, při průměru 50 vycházek za rok to hodí zajímavé číslo a teď mi řekni, jak se ten hospodář zachová :-)

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 11:00 ® kakr reakce na …

Nějaké malé zkušenosti s rybami mám. Vím moc dobře jací kapři se nasazovali a nasazují. Zvýšení váhy přisvojených kaprů je přímo úměrné zvýšení váhy ryb nasazovaných. Jen pro informaci, násada kapra K2 je 0,7kg. Kdo dnes takové ryby nasazuje? Já rozhodně ne. Argumentovat, že se váha kaprů zvedla v důsledku úlovků K70+ je hodně úsměvné. Vždyť nikdo neví, kolik se jich ve skutečnosti přisvojí. Neexistuje jediné číslo. Trošku jsem se tím zabýval a vím co píši. Mám k dispozici naprosto relevatní údaje o množství kusů i váhy přisvojených K70+. Z údajů cca 2500 respondentů (sumářů) a to opakovaně. Pochopitelně ne ty kapry, kteří byli ukradeni a do sumarizací se nedostali. Procento přisvojených a evidovaných K70+ je v celkovém množství tak zanedbatelné, že průměrnou váhu všech přisvojených kaprů může zvednout o pár dkg. Jen je potřeba si přiznat, že velcí kapři a jejich lov je v současné době obrovský byznys a točí se v něm pěkný balík peněz. Nic proti tomu nemám, jen je pro mně argumentace o úbytku kaprů (velkých) a jejich přesunem do kaprodromů dost zvláštní. Napřed si je kapraři nachytají a odvezou a pak pláčí, že je jich málo.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:54 ® Kazan reakce na …

MP-E65mm> jo, to je v pořádku, právě hospodář potřebuje co nejpřesnější informace, a k tomu mu pomahají i svědomitě vyplněné úlovkové lístky. V nějakém jiném foru kupříkladu Hraji popisoval jak s těmito informacemi pracují a jak je využívají.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:53 ® HaD reakce na …
HaD

kakr> k rozporu zákonu a BP se vyjádřit nemohu. Nejsem právník a svého advokáta tím „obtěžovat“ nehodlám. Nicméně k těm číslům jsem své řekl a budu dál tvrdit, že podle mě jednoznačně o ničem nehovoří.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Kazan> Problém je, že naše MO na těchto informací staví a z ust tuším hospodáře (nejsem si jist, ale někdo kompetentní to byl) nabádá abychom, všechny osvojené ryby zapisovali, včetně mikro jebek:-) (a to z důrazem) do přehledu, ptám se proč? pro srandu králičí to nebude :-)

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:41 ® Kazan reakce na …

kakr> já tomu teda moc nerozumím, ale podle mého tím že si organizace schválí K70 a nechá to vytisknout v BP, tak nijak zákon neporušila. Problém by podle mě byl v tom kdyby si schálili míru pod zákonem stanovenou, bez jakéhokoliv zdůvodnění. ( Snížené míry pod zákonem jsou někde také stanoveny třeba u sumců a je to se souhlesem a na vyjímku ze zákona) Dále pokud jsem rybařil ještě na Labi např. v roce 1996 nebylo zas až tak vyjímečné, za 4 hodiny chytit 8–9 kaprů přes 70cm na obyčejnou kukuřici. Tohle už se nikdy nevratí, ty ryby v té vodě byly a nikomu nevadily a nikdo neřval že jsou přemnožené. Postupem času se jen bagrovalo a bagrovalo. MP-E65mm> co se týká přehledu o úlovcích je poměrně moda mezi neznalci, dopisovat alespoň třeba 10 kaprů, aby se více v příštím roce nasadilo, rybáři co mají třeba prázdnou povolenku tak tam také něco napíší aby se nestali terčem posměchu že nic nechytili, a kterou rybu že tam napíší, no samozřejmě že kapra.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:35 ® Alov reakce na …
Alov

kakr> Jestli má k70 oporu v zákoně je věc na delší diskusi a možná i právní rozbor.
Čísla, které jste zde uvedl se podle mého dají vyložit na xy způsobů. Množství kapra se očividně navyšilo. O tom žádná. Je to nejlevnější násada a nejžádanější ryba. Bohužel. Ale ve Vámi uvedných číslech se dá odvodit i to, že průměrná velikost uloveného kapra se zvedla cca o 0,740 kg na kus. Což je nárust dost velký. Nechce se mi věřit, že v dnešní době, kdy je postaveno vše na větším množství za min peněz by se do revíru sadili kapři v průměru o půl kg těžší. Tomu prostě nevěřím a vím, jak to je na naši MO.
Takže dle čísel, které jste zde uvedl se očividně zvedlo množství ulovených větších kaprů (možná trofejních). I to je možná příčina, proč je čím dál těžší toho trofejáka chytit. Možná…
Neberto to nijak vážně. Jen jsem si to pro příklad tak vyložil já. Možná blbě, ale to je jedno…

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:22 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

HaD> nehledě na to, že ty čísla nemusí mít tu správnou vypovídající hodnotu. Je to jen cosi napsané v přehledu o úlovcích, skutečnost může být jiná. Když už kakr udal směr této debaty (nic ve zlém) tak do ulovkáče si každý může napsat co chce. Důvod proč to dělat je nasnadě :-)

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:22 ® kakr reakce na …

Pochop, že se kvůli K70 soudit nehodlám. Jen jsem si dovolil upozornit na (dle mého názoru) rozpor mezi BP a zákonem. Nebo se také domníváš, že něco schváleného schůzí o.s. je víc než zákon? Já ne. Čísla hovoří skutečně jasně, loví se čím dál tím více kaprů a jejich váha neustále narůstá. To je dle Tebe úbytek? Já se naopak domnívám, že je kaprů nadbytek. Jen se každý kaprař nemůže divit, že během docházky neuloví 10 desetikiláčů. To nebylo, není a doufám ani nebude. I kdyby si to členové odhlasovali…

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 10:15 ® Kazan

Ještě doplním HaDa, statisku lovu jednotlivých ryb najdete na www.rybsvaz.cz v oddělení statistika úlovků. Pokud se podíváme do statistiky potočáka a duháka, je odlov u duháka v letech 1990–2009 zhruba stejný, zatímco u potočáka jde strmě dolů. Z daného by se také dalo říci že potočáka se rybáři naučili za ta léta pouštět a proto je ho v revíru hodně. Je to samozřejmě blbost, kdo chytá pstruhovky, sám nejlíp ví jak na tom jsou. Výše uvedené mělo sloužit jen jako příklad jak se nechá vyložit nějaké číslo, bez dalších faktů.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 9:59 ® HaD reakce na …
HaD

kakr> no nevím jak ta čísla souvisí se soudy, kam bys pořád chtěl jít a už vůbec netuším, kdo mluvil o nějaké podpoře v zákoně. Nicméně: ta čísla mohou hovořit právě o tom, kvůli čemu se K70 postupně zavádí, nemyslíš? Dramaticky narostl počet těch rybářů, kteří takovou rybu dokáží ulovit a od vody odnést. I na to může ta statistika ukazovat. Jedna věc jsou čísla, druhá věc je, co se z nich dá vyčíst.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 9:35 ® Kazan reakce na …

kakr> patrně máš nějaké právní vzdělání nebo alespoň solidní přehled v právních věcech, já ne. Ale zase se snažím brát věci tak nějak selským rozumem. Pokud se někde na schůzi dohodne že od toho a toho bude na tom a tom revíru platit K70 nebo já nevím kolik a je to ještě v BP uvedeno, tak já jako obyčejný rybář to prostě plně respektuji a počítám s tím že pokud takovou rybu odtáhnu že za to budu potrestán. Nemohu se zbavit dojmu že zase projevila taková ta česká povaha, jak s něčím ,,vyjebat,, a hledat kličku která mě z dané situace vytáhne.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 9:34 ® Cudla
Cudla

To je to naše české ALE každej hned hledá skulinku,jak něco co je dáno „vochcat“.V do­plnkách je jednoznačně dáno:Revír XY-00000 míra kapra 40cm zákaz přisvojování větší než70cm šlus ende neřešim.Zkus to pořušit na soukromáku tak už si tam ani něškrtneš,možná i přez čunu dostanš.U nás byla anketa jestli K70 nevadí mi nebyl jsem proti.Druhá strana mince je kde to lze a kde je to nanic.

reagovat
Úterý 6. dubna 2010 v 8:07 ® kakr reakce na …

Neexistuje žádná statistika velikosti lovených ryb a ani nemůže. Chybí vstupní údaje, v sumarizacích se uvádí jen kusy/váhou. Vyjdu li ze statistiky ČRS, tak na tom kapr není vůbec špatně. Offis údaje: rok 1990 přisvojeno 969.582ks / 1.511.678kg =1.56kg/ks rok 2009 přisvojeno 1.121.025ks/2­.558.538kg =2.28kg/ks Navýšení v % si každý dokáže spočítat. Nejsem si jist, že skutečně došlo k nějakému zeslabení populace kapra. Jen kaprařská loby se snaží ze všech sil dokázat opak, ale statistika je neúprosná. Domníváš se ,že bych po předložení těchto údajů u soudu prohrál? Možná ano, pokud by soudce študoval v Plzni. Právě proto, by mně velmi zajímalo písemné zdůvodnění rozsudku. Z hospodářského hlediska je K70 nesmysl, který zatím nikoho a nic neohrožuje a když ho rybáři chtějí, tak ho mají mít. Ale oporu v zákoně podle mého názoru nemá. Tak kdyby se vytáhly úlovky potočáka a lipana, to by bylo jiný kafe.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 23:49 ® Alov reakce na …
Alov

kakr> Ono ve své podstatě celé BP jsou místy průstřelné jako igelit. O tom žádná.Ale spousta lidí to díky bohu neví. Já se RŘ i BP snažím dodržovat a nebudu tady rozpatlávat nedokonalosti v legislativě, protože bych nerad, aby se toho dohmátli ti nepraví. Jinak po SZ klidně diskutovat o tomto budu. Ale zde bych to neřešil. Díky…

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 22:34 ® HaD reakce na …
HaD

kakr: podle mého názoru u těch velkých zeslabení populace hrozí. Resp. už k němu určitě došlo a K70 spíše zabrzdí nelichotivý vývoj. Podle mě nejde ani tak o přenášení do soukromých revírů, ale spíše o to, že se natolik zdokonalila technika lovu, že úlovek takových ryb je mnohem pravděpodobnější, než dříve a rybářů, kteří si takovou rybu ponechají (neřeším v tuto chvíli za jakým účelem), je prostě mnoho. Tudíž zákonitě musí docházet k úbytku. Pravda je, že nejen u kapra. Až budu na ČRS, schválně se zeptám na úvahy do budoucna ohledně jiných druhů.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 21:46 ® kakr reakce na …

Fakt si myslíš, že se do BP může napsat cokoli? V tom případě by se tam mohlo dopsat, že doby lovu jsou jsou 24 hod denně. Proč doby lovu neupraví BP? Jak zde bylo napsáno, zákon umožňuje – Příslušný rybářský orgán může svým rozhodnutím v případě zjištění přemnožení nebo zeslabení populace daného druhu ryb povolit výjimku z obecně stanovených lovných měr pro jednotlivé druhy ryb, z obecně stanovených dob jejich hájení a z obecných stanovených způsobů lovu.“ – Myslíš si, že kaprům u nás hrozí zeslabení populace????

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 21:26 ® HaD reakce na …
HaD

tomu rozumím, ale na základě čeho bys to chtěl rozporovat? Jestliže je to v popisu revíru výslovně uvedeno, není o čem diskutovat.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 21:18 ® kakr reakce na …

RS mně zadrží povolenku za ponechání kapra70+ na revíru, kde je to v RŘ (BP) zakázáno. „Přestupek“ dostane Kú, který rozhodne, že se o přestupek jedná. Pokud nazná že ne, padá celá K70. Pokud ano, já přestupek rozporuji, věc přejde do správního řízení, tedy další kolo. Pokud je ve správním řízení rozhodnuto o přestupku, odvolám se k soudu. Jen ten může s definitivní platností rozhodnout, zda jsem se přestupku dopustil, či ne. Dost by mně zajímalo písemné zdůvodnění rozsudku ať by bylo jakékoli. Je to dostatečně jasné?

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 18:33 ® HaD reakce na …
HaD

kakr> tomu nerozumím?

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 17:39 ® kakr reakce na …

Mohlo by být zajímavé rozhodnutí soudu, kam by se musel dostat precedentní případ odvolání rybáře, který by si přisvojil kapra 70+ v revíru, kde to BP zakazují.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 17:06 ® HaD reakce na …
HaD

tomashr> No zřejmě nemáš informace, co se konkrétně na Lipně dříve v době tření s okouny dělo. Nicméně chci poukázat na to, že snaha není jen u kapra, ale i u jiných ryb. Pravda je, že se o tom tolik nemluví a není to tak výrazné, protože přiznejme si – kapr je skutečně ryba, která dominuje všem zájmům.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 16:36 ® tomashr reakce na …

HaD> No, zrovna u okouna bych řekl, že je cennější lovná míra 20cm zavedená v Praze než hájení v JČ (mimochodem neplatí jen na Lipně, je to celé JČ). Míra lipana v JČ je pak spíš obrazem drastického poklesu stavů (za který nemohou zdaleka jen rybáři), podobně jako třeba celoroční hájení parmy v JČ.
Hlavně ale všechny tyto úpravy, ať už ty z JČ anebo třeba ta míra okouna v Praze nejsou v žádném rozporu se zákonným rámcem, kde je naprosto výslovně uvedeno „Příslušný rybářský orgán může svým rozhodnutím v případě zjištění přemnožení nebo zeslabení populace daného druhu ryb povolit výjimku z obecně stanovených lovných měr pro jednotlivé druhy ryb, z obecně stanovených dob jejich hájení a z obecných stanovených způsobů lovu.“ – takže naprosto korektní postup. S K70 je to ale poněkud problematičtější.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 16:19 ® HaD reakce na …
HaD

MP-E65mm> já bych se pod 4 podepsal jen za část. To co bych nepodepsal je ten 100 PESIMISMUS u ostatních druhů ryb. Kdyby to tak bylo, není u nás míra lipana taková jaká je, není u nás hájen sumec v době posekávání, není v době tření na Lipně hájen okoun atd.

regulus: zajímalo by mě co konkrétně jsi na jaké schůzi navrhl a byl jsi odmítnut jak popisuješ.

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 ve 13:41 ® cercer reakce na …
cercer

Alov> spíš od 1 do 4 :-)

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 8:59 ® Alov
Alov

regulus> Naprostý souhlas od A do Z. :-)

reagovat
Pondělí 5. dubna 2010 v 7:54 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> pod bod č. 4 bych se Ti podepsal a ještě bych Ti koupil panáka :-)

reagovat